Spanje / Madrid / Bezienswaardigheden

Madrid bezienswaardigheden

Dé 25 highlights, activiteiten en bezienswaardigheden Madrid Spanje

Madrid

Wat te doen in Madrid Spanje? Lees alles over dé Top 10 Madrid bezienswaardigheden, must see musea, activiteiten, attracties en highlights die u niet wilt missen:

Top 25 Madrid Bezienswaardigheden & Activiteiten

Madrid is een stad vol met bekende highlights, attracties en bezienswaardigheden, zoals het Palacio Real, de museumdriehoek met het wereldberoemde Prado museum en het stadion Bernabeu van Real Madrid. De koninklijke hoofdstad van Spanje ligt op twee uur vliegen van Nederland en is zodoende een perfecte locatie voor een stedentrip in Spanje. Van kunst en cultuur in de vele musea, historische pleinen, groene parken, heerlijk te winkelen of tapas te eten in een van de goede restaurants. U zult zich in de wereldstad Madrid geen moment vervelen! Tijdens uw bezoek en citytrip Madrid Spanje zijn dit de top 25 leukste hoogtepunten, activiteiten en meest bezochte bezienswaardigheden Madrid:

Koninklijk paleis Madrid

1. Palacio Real Madrid (Koninklijk Paleis)

Het Palacio Real is het Koninklijk paleis van de Koning van Spanje, Felipe VI. Tijdens een rondleiding door het barokke paleis kunt u een deel van de 3418 schitterende en prachtig gedecoreerde kamers van het Koninklijke werkpaleis van Madrid bezichtigen. De Koninklijke familie gebruikt het paleis alleen nog voor officiële staatsaangelegenheden. De Palacio Real tour is een activiteit die niet mag ontbreken als highlight tijdens uw citytrip in de Spaanse hoofdstad. Meer info over het 'Koninklijk paleis van Madrid'.

Prado Madrid

2. Highlights: Prado Museum

Het Museo Nacional del Prado is een kunstmuseum met vooral een collectie schilderijen uit de 14e tot en met de 19e eeuw met werken van Spaanse meesters zoals El Greco, Velázquez en Goya tot internationale schilders als Rembrandt, Rubens en Caravaggio. Het enorme Prado museum is een van de bekendste musea van Spanje en Madrid en onderdeel van de museumdriehoek. Meer info 'Museo del Prado'.

El Retiro park Madrid Spanje

3. Parque del Buen Retiro - Stadspark Madrid

De Jardines del Buen Retiro, ook wel het Parque del Buen Retiro is een groene oase van rust in het centrum van Madrid met zijn 118 hectare park oppervlakte. Wandel rond de grote roeivijver, aanschouw het glazen 'Palacio de Cristal' of geniet van het vele groen in de bijzondere tuinen. Ontspan in dit park op een warme dag tussen wandelaars, hardlopers, straatartiesten en bezienswaardigheden.

Tip: Een makkelijke manier om in korte tijd veel te zien van de stad, zoals dit uitgestrekte Retiro park is per fiets. Met deze leuke fietstour rij je met een Nederlandse gids 3 uur langs de highlights van Madrid.

Plaza Mayor

4. Plaza Mayor

De Plaza Mayor is het historische plein in het centrum van de Spaanse hoofdstad. Het plein Plaza Mayor met een grote geschiedenis bevat tegenwoordig kleine winkeltjes, restaurant, terrassen en de centrale plek voor veel evenementen en straatartiesten. Het 16e eeuwse plein is dan ook een verplicht nummer tijdens een stadswandeling langs de bezienswaardigheden van Madrid Spanje. Meer info 'Plaza Mayor Madrid'.

Bernabeu stadion Madrid

5. Bernabeu stadion Real Madrid

Het "Estadio Santiago Bernabéu" is het voetbalstadion van Real Madrid. Bezoek een wedstrijd van de Spaanse grootmacht of volg de Bernabeu stadiontour (reserveer uw tickets) langs alle onderdelen van het Bernabeu stadion van de 'Koninklijke' en kom meer te weten over de geschiedenis van de voetbalclub. De rondleiding is een must do voor elke voetballiefhebber. Meer info over het bezoeken van het 'Bernabeu stadion'.

Fan van Atletico Madrid? Lees dan meer over deze rondleiding door stadion Cívitas Metropolitano.

Madrid Spanje

6. Museo Reina Sofia

Het "Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía" is het belangrijkste museum voor hedendaagse en moderne kunst in Spanje met ruim 4000 schilderen en 1400 beelden, zoals het beroemde schilderij 'La Guernica' van Pablo Picasso. Het Reina Sofia museum is gevestigd in een voormalig ziekenhuis en onderdeel van de beroemde Madrileense kunstdriehoek. Meer info 'Reina Sofia'.

Plaza del Sol

7. Plaza Puerta del Sol

De Plaza Puerta del Sol is een levendig en autovrij plein in hartje van de hoofdstad. Het plein met het standbeeld "El Oso y El Madroño" is een belangrijke ontmoetingsplaats in het centrum van de hoofdstad en veel winkelstraten monden uit op dit centrale plein. In het oude postkantoor aan het Plaza del Sol is tegenwoordig het bestuur van de provincie Madrid gevestigd.

kathedraal van Madrid stad

8. Almudena Kathedraal

De "Santa María la Real de La Almudena" is de kathedraal van de stad (inclusief museum) en is gelegen tegenover het Palacio Real. De kathedraal in neoclassicistische stijl bevat een klein museum en vanaf de koepel heeft u een prachtig uitzicht over het centrum van de stad. Meer info 'Kathedraal van Madrid'.

Plaza de Cibeles

9. Plaza de Cibeles

Plaza de Cibeles is een druk plein en verkeersader met in het midden een grote fontein met een marmeren beeld van de Romeinse godin van de vruchtbaarheid Cybele. Opvallend gebouw aan het plein is 'Palacio de Comunicaciones', het oude postkantoor en huidige stadhuis van Madrid. Meer info 'Plaza de Cibeles Madrid'.

Madrid Spanje

10. Faro de Moncloa

De "Faro de Moncloa" is een toren van 92 meter hoogte vlakbij de triomfboog Arco de la Victoria en is sinds kort na een grote renovatie weer te bezoeken. Vanaf het observatiedek van de Faro toren heeft u een van de mooiste uitkijkpunten van Madrid stad om de bekende bezienswaardigheden in de skyline te ontdekken. Lees meer over uw bezoek aan de 'Faro de Madrid'.

Thyssen museum Madrid

11. Museo Thyssen-Bornemisza

Het derde museum van de bekende museumdriehoek. Het Thyssen-Bornemisza museum is ontstaan uit de privécollectie van Baron Hans-Heinrich Thyssen-Bornemisza. Hij verzamelde uiteenlopende werken van de 13e tot en met de 20e eeuw van bekende meesters zoals Salvador Dalí, Rubens, Picasso, Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen, El Greco en Monet. Zijn collectie groeide uit tot de grootste privéverzameling ter wereld.

Wat te doen in Madrid

12. Wat te doen in Madrid: Ontdek de stad per fiets

Aanrader: De leukste manier om de hoogtepunten van de hoofdstad te ontdekken is op de fiets; de stad heeft een uitstekend netwerk van fietspaden en grote parken, en in korte tijd fiets u van de ene naar de andere bezienswaardigheid. Huur zelf een fiets of ga mee op deze leuke fietstour met Nederlandse gids en hoor interessante verhalen over de hoofdstad van Spanje (meer informatie en reserveren fietstours).

Madrid highlights

13. Gran Vía

De drukke Gran Vía is de grootste en bekendste straat van Madrid stad. Het gebied rondom de Gran Vía is een populair winkelgebied met de nodige theaters, bioscopen, nachtclubs, bars, hotels en banken. De Gran Vía loopt van Plaza de España naar de Plaza de Cibeles en bevat imposante gebouwen zoals het Metropolis-gebouw.

Mercado de San Miguel Madrid centrum

14. Mercado de San Miguel

De Mercado de San Miguel is een overdekte en culinaire markt voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Op deze markt kunt u terecht voor dagelijkse verse boodschappen alsmede om te genieten van de vele kleuren, geuren en smaken op deze versmarkt. Elke kraam heeft zijn eigen specialiteit in ambachtelijke streekproducten. Kom vooral om te proeven!

Tempel van Debod

15. Templo de Debod

Deze Egyptische tempel gewijd aan de god Amon van Nubië en godin Isis ligt in het Parque del Oeste en komt uit de 4e eeuw voor Christus. De tempel werd in 1968 verplaatst van Egypte naar Madrid als dankbetoon voor de inzet van Spaanse archeologen die de tempels van Abu Simbel hebben beschermd nadat een gebied was overstroomd bij de bouw van een dam in de Nijlvallei. U kunt de tempel gratis bezoeken en krijgt schitterend uitzicht bij deze tempel.

bezienswaardigheden madrid

16. Sorolla museum

Het Sorolla museum is gevestigd in een statig herenhuis uit 1911 in de wijk Chamberí. In dit huis heeft de schilder de laatste jaren van zijn leven doorgebracht en tegenwoordig zijn hier ruim 250 van zijn werken tentoongesteld. Alle ruimtes zijn nog in hun oorspronkelijke staat met originele meubels en objecten; juist dit is wat dit museum zo uniek maakt. Rondom het huis zijn eveneens drie schitterende tuinen te bezichtigen.

Museum

17. Nog meer musea

Madrid is een échte museumstad. Behalve de bekende museumdriehoek zijn er veel bezochte musea zoals het archeologisch museum, Museo del Romanticismo, Museo de América, het spoorwegmuseum en het prachtige Cerralbo museum. In dit artikel een museum overzicht van de meest bezochte musea in de hoofdstad van Spanje.

Madrid bezienswaardigheden

18. Kabelbaan naar Casa de Campo

De Teleférico is de kabelbaan van Madrid die u brengt naar het grote park Casa de Campo. Vanuit de 2,5 kilometer lange kabelbaan heeft u tien minuten lang een fantastisch uitzicht op de historische stad (zoals het koninklijk paleis en de kathedraal), de rozentuinen van Rosaleda en de Manzanares rivier.

Activiteiten Madrid

19. Puerta de Alcala

In 1778 werd de poort in gebruik genomen als poortgebouw in de stadsmuur, maar de stadspoort verloor na het afbreken van de stadsmuur in 1869 zijn functie. Nu ligt de poort vlakbij de hoofdingang van het Parque del Buen Retiro en is het een van de iconen in het straatbeeld van Madrid Spanje.

Bezienswaardigheid Madrid

20. Atocha - treinstation

Dit grootste treinstation van Madrid is een kort bezoek waard en is vernoemd naar de nabijgelegen koninklijke basiliek Nuestra Señora de Atocha. In het imposante gebouw van het treinstation is een enorme tropische tuin gebouwd met o.a. grote palmbomen. Leuk om even rond te kijken, zeker wanneer u met de trein een uitstap maakt naar bijvoorbeeld de oude hoofdstad Toledo.

Attractie in Madrid

21. Plaza de Toros de las Ventas

Las Ventas is de grootste Madrileense arena voor stierenvechten met ruim 25.000 zitplaatsen en wordt gezien als het mondiale centrum van stierenvechten. De arena stamt uit 1931 en is gebouwd in Mudejar-stijl. U kunt deze rondleiding reserveren om vervolgens meer te weten te komen over de geschiedenis van het stierenvechten.

Bezienswaardigheden Madrid

22. Real Basilica de San Francisco el Grande

Deze 18e eeuwse Real Basilica de San Francisco el Grande, gebouwd in neoklassieke stijl, ligt in de leuke wijk La Latina. Een schitterende basiliek met zijn 58 meter hoge koepel, indrukwekkende kapellen en prachtige fresco's.

Toledo Spanje

23. Excursie naar Toledo (70 km)

Toledo was tot 1561 de hoofdstad van Spanje en doordat de stad een van de oudste steden van Spanje is staat deze stad vol met historische gebouwen zoals het Alcazar, de kathedraal, een synagoge en vele andere prachtige gebouwen. Absoluut een van de mooiste steden in Spanje en u kunt Toledo eenvoudig bezoeken met een dagtocht vanuit Madrid. Lees in dit artikel meer hoe u Toledo kunt bezoeken.

Tip: Toledo is goed bereikbaar met de trein vanuit Madrid centrum, maar wanneer u steden als Segovia en Ávila of het El Escorial paleis wilt bezoeken, dan kunt u het makkelijkste een georganiseerde dagtocht boeken vanaf Madrid. Wanneer u langer dan 3 dagen in Madrid verblijft is één van onderstaande tours absoluut een must do:

El Escorial

24. Excursie naar El Escorial (45 km)

El Escorial is een gigantisch paleis en kloostercomplex op 45 kilometer ten noordwesten van de Spaanse hoofdstad in de stad San Lorenzo de El Escorial. Het complex uit de 16e eeuw werd gebouwd in opdracht van koning Felipe II als laatste rustplek voor zijn vader Carlos V waar hij in gezelschap van geestelijken kon bidden voor eeuwige rust. El Escorial in Spanje is tegenwoordig een van de meest bezochte bezienswaardigheden van het land. Bezoek in de omgeving dan ook de 'Vallei van de Gevallenen', een indrukwekkend monument en basiliek ter ere van de vele slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog (boek uw excursie naar El Escorial).

Segovia

25. Excursie naar Segovia (97 km)

De stad Segovia staat indrukwekkend op een rots die boven het landschap uitstijgt. Deze historische stad is volledig ommuurd en bevat indrukwekkende gebouwen als de kathedraal, het Alcazar kasteel en het enorme aquaduct in het centrum van Segovia. Lees in dit artikel meer over het bezoeken van Segovia vanuit Madrid.

Tip: Door de ligging van Segovia kunt u de stad het beste bezoeken met een bustour vanuit Madrid centrum. Mijn favoriete tour is deze excursie waarbij u ook het prachtige ommuurde Ávila bezoekt.

Musea in Madrid Spanje

Madrid staat is bekend om zijn musea vanwege de museumdriehoek met het Prado, Thyssen-Bornemisza museum en het Reina Sofia. Wilt u meer weten over de andere mooie musea van Madrid Spanje leest u dan dit artikel over de beste musea.

Gebouwen & monumenten Madrid

Parken in Madrid Spanje

Pleinen en straten

Voetbalstadions Madrid

Overige bezienswaardigheden & highlights Madrid

Pretparken en dierentuinen

Kies hier boven een van de must see Madrid bezienswaardigheden, Top 10 highlights of activiteiten waar u meer over te weten wilt lezen voor uw bezoek of stedentrip in de hoofdstad Madrid in Spanje. Wilt u veel bezienswaardigheden in één dag bezoeken dan kunt u via deze website leuke fietstochten met gids boeken om de hoofdstad te ontdekken. Ook leent de stad in Spanje zich uitstekend om zelf per huurfiets te verkennen.

Dagtochten en excursies

Meer bezienswaardigheden 'Regio Madrid'

Tours & Activiteiten Madrid

FAQ Madrid Spanje bezoeken

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Madrid?

Populaire bezienswaardigheden in Madrid centrum zijn het Koninklijk paleis, het Prado museum, het stadion Bernabeu van Real Madrid en de Plaza Mayor. Lees meer over alle highlights en Madrid bezienswaardigheden.

Kan ik het koninklijk paleis bezoeken?

Jazeker, u kunt hier tickets voor de rondleiding door het Palacio Real boeken. U maakt hiermee een tour langs enkele bijzondere ruimtes van het paleis.

Welke musea zijn er in Madrid?

Madrid is een museumstad bij uitstek. Belangrijkste trekpleister is de museumdriehoek met het Prado, de Reina Sofia en het Thyssen-Bornemisza museum. In dit artikel heeft u een overzicht van alle musea in Madrid centrum.

Wat zijn populaire activiteiten in de omgeving?

Madrid is de ideale uitvalsbasis voor een dagtocht naar een aantal mooie steden. Geliefde bestemmingen zijn Toledo, Segovia, Avila en het enorme El Escorial paleis. Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden van tours vanuit Madrid.

madrid bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."