Spanje / Catalonië / Girona (Gerona)

Girona bezienswaardigheden

Stedentrip Girona Spanje? De top 10 bezienswaardigheden Gerona

Girona

Wat zijn de bezienswaardigheden in Girona centrum? Op ruim 100 km van Barcelona ligt de oude stad 'Gerona' met enkele prachtige middeleeuwse bezienswaardigheden. De Top 10 Highlights in Girona Spanje:

Girona bezoeken in Spanje?

Girona, zoals de stad officieel in het Catalaans heet (of Gerona in het Spaans), is een stad met 94.484 inwoners en ligt in Catalonië ruimt 100 kilometer ten noorden van Barcelona. Door Girona lopen de twee rivieren Onyar en Ter. De rivier de Onyar heeft de stad zijn gezichtsbepalende beeld gegeven van de hangende huizen en bruggen over de rivier. Het oude centrum van de stad bevindt zich op de steile heuvel Caputxins en straalt een middeleeuwse sfeer uit met de smalle straatjes en trappetjes van de Joodse wijk, de stadsmuren en de beroemde kathedraal van Girona. Daarnaast zult u met de Catalaanse keuken culinair aan uw trekken komen en staat de regio van Girona bekend om zijn sportieve mogelijkheden. Een ideale stad om een dag te bezoeken als u aan de Costa Brava bent, of als dagtocht uit Barcelona.

GeronaDe oude stad Gerona in Spanje
GironaDe Onyar rivier in Girona

Geschiedenis van 'Gerunda'

Ooit in de Romeinse tijd bouwden de Romeinen al een citadel genaamd Gerunda op deze plaats en in de 11e eeuw kreeg de stad zijn stadsrechten van het Rijk van Aragón. In de daaropvolgende eeuwen kende de stad een enorme bloei met o.a. een grote Joodse gemeenschap, waardoor Girona een van de mooiste en grootste Joodse wijken van Europa had. In 1492 kwam hier abrupt een einde aan toen tijdens de Spaanse Inquisitie alle Joden het land werden uitgedreven. De stad heeft in het verleden vele belegeringen ondergaan, o.a. door de Moren en Franse troepen van Napoleon. De verdedigingsmuren rondom de stad doen nog aan deze periode herinneren en zijn de afgelopen jaren flink gerestaureerd.

Top 10 Girona bezienswaardigheden

Tijdens een korte stadswandeling is het al mogelijk de meeste bezienswaardigheden Girona centrum te zien. Bijna alle top 10 highlights liggen op loopafstand van het oude centrum met de Joodse wijk, een ideale startplek voor uw tocht langs deze Girona bezienswaardigheden.

Kathedraal van Girona

1. La Catedral de Santa Maria

Oorspronkelijk stond op deze plek een Moorse moskee, maar na de verdrijving van de Moren werd deze in de 11e eeuw compleet verbouwd tot wat nu de absolute nummer één bezienswaardigheid van Girona is, de kathedraal. De grote kathedraal ‘La Catedral de Santa Maria’ is gebouwd in Gotische stijl en staat op het één na hoogste punt van de stad, waardoor deze u meteen zal opvallen in de skyline. Bij de kathedraal, welke u moet betreden via 90 traptredes, treft u een museum met de schatten van de kathedraal.

Tip: Sinds kort is er de handige Girona Pass. Met dit ticket krijgt u 48 uur toegang tot de kathedraal, het Girona Art Museum naast de kathedraal en de Basiliek van Sant Feliu.

Girona bezienswaardigheden

2. Passeig de la Muralla (stadsmuren)

Over de stadsmuren van Girona is een schitterende wandelroute (‘Passeig de la Muralla‘) uitgezet, vanwaar u een mooi uitzicht over de stad heeft en langs de torens van de stadsmuur wandelt. Sommige delen van de stadsmuur stammen nog uit de 14e eeuw en andere delen zijn in de 19e eeuw herbouwd. De wandeling begint bij de Placa de General Marva en eindigt bij het klooster van Sant Pere de Galligants.

gerona

3. Joodse wijk (El Call) in het centrum

In de 12e t/m 15e eeuw had Girona een enorm groeiende Joodse populatie, waarmee het uitgroeide tot één van de grootste Joodse buurten ter wereld. De goed bewaarde Joodse wijk ‘Call’ bestaat nog steeds uit een doolhof van vele kleine straatjes, trappen en pleintjes, waar u heerlijk kunt ronddwalen langs de vele winkeltjes en eetgelegenheden. In het ‘Museu d’Historia dels Jueus’, oftwel het Joods Historisch Museum komt u meer te weten over de enorme Joodse geschiedenis van Girona.

bezienswaardigheden Girona

4. Gekleurde huizen aan de Onyar rivier

Het stadsbeeld van Girona wordt gevormd door de hangende en kleurrijke huizen over de Onyar rivier die dwars door Girona stroomt. Vanaf de bruggen over deze Rio Onyar heeft u een mooi zicht op deze gekleurde huizen. Het bekendste huis, Casa Masó, kunt u bezichtigen (6 euro entree) en is ontworpen door Rafael Masó. De opvallendste brug is de Eiffel brug (‘Pont de les Peixateries Velles’). Deze brug werd door Gustav Eiffel gebouwd vlak voordat hij de Eiffeltoren ontwierp.

gerona top 10

5. Klooster Sant Pere de Galligants

Het 12e eeuwse klooster Sant Pere de Galligants is gebouwd in Romaanse stijl en een opvallend gebouw in het straatbeeld van Girona. Tegenwoordig treft u in dit klooster het archeologisch museum van Girona. Het museum herbergt archeologische vondsten uit opgravingen in de regio Girona Spanje, van de prehistorie tot de middeleeuwen (adres: Plaza Santa Lucía 8).

Girona Spanje

6. Eglesia de Sant Feliu

Deze basiliek, met zijn slanke klokkentoren, stamt uit de 14e eeuw en is de andere opvallende kerk in de skyline van Girona. De kerk herbergt enkele opmerkelijke kunstwerken, zoals de acht heidense en vroeg-christelijke sarcofagen (4e eeuw). Toegang tot de basiliek is onderdeel van de handige Girona Pass.

Girona bezoeken

7. Origineel: Game of Thrones tour

Wist je dat Girona vanaf seizoen 6 gebruikt is als filmlocatie voor Game of Thrones? Zo zijn enkele kerken en straten uit de Joodse wijk gebruikt voor filmopnames. Mocht je fan zijn van Game of Thrones dan is deze rondleiding langs de plekken van Game of Thrones een absolute aanrader. Meer info en reserveren van deze tour.

Arabische baden Girona

8. Fietsen in Girona

Aanrader: De omgeving rond Girona is een van de populairste regio's in Spanje om te fietsen, maar ook de stad zelf is goed te verkennen per fiets. Mijn persoonlijke aanrader is deze leuke fietstour, waarbij u met een Nederlandstalige gids de leukste verhalen en plekjes ontdekt van deze Catalaanse stad.

museum gerona spanje

9. Cinema museum

Gevestigd in het voormalige Casa de les Aigües, in de wijk Mercadal, toont dit filmmuseum de cinema-geschiedenis aan de hand van een collectie pre-bioscoopstukken, van de eerste bewegende beelden van schaduwtheaters tot de hedendaagse bioscoop (adres: Sèquia, 1).

plein girona spanje

10. Placa del Independencia

Het bekendste plein in de stad is het Plaça de la Independència, een gezellig 19e -eeuws plein met terrasjes en veel restaurant waar ’s avonds het nachtleven van Girona zal afspelen. In het midden van het plein staat een monument uit 1894 ter herdenking van de verdedigers van de stad Girona uit 1809, gemaakt door de beeldhouwer Antoni Parera.

Arabische baden Girona

11. Arabische baden

Aan de Plaça dels Jurats ligt het Arabische badhuis uit 1194. Dit badhuis ‘Banys Àrabs’ stamt dus niet uit de periode van de Moorse overheersing, maar is gebouw naar het voorbeeld van deze oude Arabische badhuizen. Diverse ruimtes van het badhuis zijn mooi gerestaureerd en kunt u bezoeken.

Dalí museum in Figueres

12. Dalí museum in Figueres (40 km)

Op slechts 40 kilometer van Girona, in het stadje Figueres, ligt een van de populairste bezienswaardigheden in Spanje, namelijk het Dalí Theater-Museum, het museum van de surrealistische kunstenaar Salvador Dalí. In dit artikel leest u alles over een bezoek aan dit bijzondere museum en twee andere bezienswaardigheden van Dalí in de omgeving van Girona.

Pals Girona

13. Middeleeuws dorp Pals (40 km)

Op ongeveer 40 kilometer van Girona ligt op een heuvel het kleine en authentieke stadje Pals. Dit stadje trekt veel toeristen door het middeleeuwse centrum dat goed bewaard is gebleven. Wanneer u met de auto en langere tijd in de regio op bezoek bent een leuk uitstapje.

Meer Catalonië

Activiteiten & Tours Girona

Gerona bezoeken?

De stad Girona is absoluut aan te raden voor een dagtocht wanneer u in de regio van de Costa Brava bent. U proeft hier de typisch Catalaanse sfeer, maar het massatoerisme zoals in het naburige Barcelona is hier nog niet aanwezig. Doordat de meeste bezienswaardigheden zich in het oude stadscentrum bevinden kunt u in één dag eenvoudig de stad met een Middeleeuwse sfeer bezichtigen. Verder heeft de stad een perfecte treinverbinding met Barcelona (38 minuten met de AVE-hogesnelheidstrein, meer info op renfe.com), waardoor dit eenvoudig te combineren is met een stedentrip Barcelona. Komt u met de auto naar Girona? Parkeer dan uw auto in de buurt bij het Devesa park, waar enkele gratis parkeerplaatsen vlakbij liggen.

Verder ligt het vliegveld Girona op 14 kilometer van de stad, welke een populaire luchthaven is voor enkele lowbudget airlines. In dit artikel leest u meer over het vliegveld van Girona en hoe de transportmogelijkheden vanaf deze luchthaven.

Leuke hotels in Girona

Zoekt u een hotel in het centrum van Girona? Dan hebben wij nog drie leuke en uiteenlopende suggesties voor u:

  • Hotel Museu Llegendes de Gerona: Dit designhotel is gevestigd in een gerestaureerd 18e-eeuws pand in het oude centrum van Gerona. Het hotel ligt heel centraal, zeer stijlvol ingericht en is netjes geprijsd.
  • Gerona Montjuic Bed & Breakfast: Deze B&B is gevestigd in een neoklassieke villa op kleine loopafstand van het centrum. Vanuit de hottub of het zwembad heb je prachtig uitzicht over Girona.
  • Hotel Nord 1901 Superior: Een prachtig en goed betaalbaar hotel met absoluut smaak voor inrichting, ruime kamers en een handige locatie in het centrum van de stad.
Girona Spanje hotel
Llegendes de Gerona
Meer info
Gerona hotel
Montjuic Bed & Breakfast
Meer info
Beste Hotels Girona
Hotel Nord 1901 Superior
Meer info

Beste reistijd Gerona Spanje

Het weer in Girona en de Costa Dorada wordt beïnvloed door een mediterraan klimaat. Doordat de stad Girona een beetje landinwaarts ligt is hier minder verkoelende zeewind ten opzichte van de plaatsen aan de kust. De zomers zijn hierdoor iets warmer en de winters net iets kouder dan grote steden aan de Catalaanse kust zoals Barcelona en Tarragona.

Weer jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 13 14 17 19 23 27 29 29 25 22 16 13
gem. minimum (°C) 2 2 4 7 11 14 17 17 14 11 5 2
dagen met neerslag 8 6 7 8 8 7 5 7 8 9 8 7
zonuren per dag 5 7 7 7 7 8 10 9 7 6 5 4

Video: impressie Girona bezienswaardigheden


Waar ligt Girona in Spanje?

FAQ Gerona bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in Girona?

Girona heeft een stadscentrum bovenop een steile heuvel met een middeleeuwse sfeer. Bezoek zeker de kathedraal, maak een wandeling over de stadsmuren en dwaal door de Joodse wijk El Call. Kenmerkend in Girona zijn verder de gekleurde huizen aan de Onyar rivier en het klooster Sant Pere de Galligants. Lees meer over de Girona bezienswaardigheden.

Wat zijn leuke activiteiten om te doen?

Leuke activiteiten in Girona is een wandeling maken over de stadsmuren, de zogenaamde Passeig de la Muralla. Verder was de stad decor bij opnames van Game of Thrones. Met een rondleiding kun je langs belangrijke plekken uit de serie gaan. Verder leent de stad zich ideaal om te ontdekken met een fietstocht en op slechts 40 km van Girona ligt het Dalí Theater-Museum in Figueres. Lees meer over activiteiten in Girona.

Is het Girona of Gerona?

Girona is de Catalaanse benaming van de stad en Gerona is de Spaanse benaming.

Waar ligt het Dalí museum?

De populaire bezienswaardigheid Teatro-Museo Dalí ligt in het plaatsje Figueres op slechts 40 kilometer van Girona. Dit is het museum van de surrealistische kunstenaar Salvador Dalí. Lees meer over het bezoeken van dit Dalí museum.

Girona spanje top 10
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."