Spanje / Castilië en León / Segovia

Segovia bezienswaardigheden

Wat te doen in Segovia in Spanje?

Segovia Spanje

Lees alles over de Segovia bezienswaardigheden. Het indrukwekkende Segovia ligt op een heuvel in Castilië en León en is een populaire dagtocht vanuit Madrid.

Segovia bezoeken in Spanje?

Op slechts 87 kilometer van Madrid, in de autonome regio Castilië en León, ligt Segovia met 51.674 inwoners en één van de mooiste steden van Spanje. Segovia ligt aan de voet van de Sierra de Guadarrama en het oude gedeelte van de stad wordt volledig ommuurd. Het kasteel van Segovia (Alcázar Real de Segovia) ligt opvallend bovenop de rots in een gebied waar de rivieren Eresma en Clamores samenkomen.

SegoviaHet aquaduct van Segovia
bezienswaardigheden SegoviaHet indrukwekkende Segovia in Spanje

De geschiedenis van Segovia gaat ver terug. De Kelten noemden de stad als Segobriga, ‘stad der overwinning’ en kreeg in de Romeinse tijd de naam Segovia. Het Romeinse aquaduct van Trajanus is uit deze periode het bekendste icoon van de stad is geworden. Sinds 1985 staat de gehele oude stad van Segovia op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een stad vol kerken, paleizen, kloosters en andere historische gebouwen die vol legendarische verhalen zitten.

Segovia Bezienswaardigheden & Highlights Segovia Spanje

Segovia bezienswaardigheden

1. Aquaduct van Segovia

Dit Romeinse aquaduct van Trajanus is gebouw in de 1e eeuw en loopt dwars door het centrum over het bekendste plein van de stad, Plaza de Azoguejo. Het goed bewaarde aquaduct is maar liefst 28 meter hoog, 728 meter lang en bestaat uit 160 dubbele bogen. Het was destijds onderdeel van de watertoevoer tussen het 16 kilometer verder gelegen Riofrío en Segovia. Het aquaduct heeft als bijnaam ‘Puente de Diablo’, ofwel de ‘duivelsbrug’.

Segovia

2. Alcázar de Segovia

Het Alcázar Real de Segovia is het sprookjesachtige kasteel en koninklijk paleis dat opvallend bovenop de rots uitstijgt. De bouw startte in de 12e eeuw toen koning Alfons VI de stad had veroverd van de Moren. Het kasteel is in de loop van de geschiedenis veelvuldig verbouwd en er zijn zelfs Romeinse restanten gevonden onder het complex. De laatste grote herbouw vond plaats in 1862 toen het Alcázar flink verwoest werd door een brand. Tegenwoordig is het te bezoeken als een museum waar u de prachtig gedecoreerde ruimtes van het paleis en een artillerie museum kunt bewonderen, alsmede een schitterend uitzicht over Segovia. U kunt indien de drukte het toelaat mogelijk zelfs de 152 tredes van de wenteltrap van de toren van Juan II beklimmen.

  • Dagelijks geopend van 10:00 – 18:00 uur (Zomers tot 20:00 uur).
  • Entree is 6 euro.
  • Officiële website

bezoeken Segovia

3. Kathedraal van Segovia

De nieuwe gotische kathedraal ‘Santa María de Segovia’ werd gebouwd in de 16e en 18e eeuw aan de Plaza Mayor, nadat de vorige werd verwoest bij een opstand tegen de Spaanse koning. De gotische kerk met invloeden van de renaissance heeft prachtige ramen van gebrandschilderd glas, gotische gewelven, wandtapijten en tal van indrukwekkende kapellen.

Leuk: Het is zelfs mogelijk de toren van de kathedraal te beklimmen. Daarvoor kunt u voor slechts 7 euro deze rondleiding reserveren, waarbij u ook meteen meer te weten komt over de geschiedenis van deze kerk.

  • Dagelijks geopend van 9:30 – 18:30 (november – maart) en 9:00 – 21:30 (april – oktober).
  • Entree is 3 euro.
  • Officiële website

stedentrip Segovia

4. Plaza Mayor

De Plaza Mayor is het bruisende centrum van de oude stad gelegen aan het einde van de Calle Real, de bekendste straat van Segovia. Rond het plein liggen bezienswaardigheden als het stadhuis, de Iglesia de San Miguel, het Juan Bravo theater, de eerdergenoemde kathedraal en de nodige cafés. Tijdens eens van de vele festiviteiten in dit vaak het levendige hart van de stad. Verder staat op het plein een standbeeld ter ere van de Spaanse dichter Antonio Machado (iets verderop kunt u ook zijn voormalige woonhuis bezoeken).

citytrip Segovia

5. Palacio Real de La Granja de San Ildefonso

Op 12 kilometer van Segovia ligt het zomerpaleis van het Spaanse koninsghuis welke werd gebouw in opdracht van koning Filips V, de eerste Bourbon die in Spanje regeerde. Het 18e eeuwse paleis Real de La Granja de San Ildefonso is gebouw in barokstijl en is gebaseerd op het paleis van Versailles. De lokatie werd een geliefde plek voor de koningen van Castilië om te jagen. Het is mogelijk enkele delen van het paleis te bezoeken, zoals de oude koninklijke appartementen, de kapel en een tapijtenmuseum. Het paleis zit vol met weelderige decoraties en fresco’s. Rondleidingen zijn alleen mogelijk als het paleis niet voor officiële doeleindes in gebruik is. Meer praktische info en reserveringen voor uw bezoek.

bezoeken Segovia

6. Jardines de la Granja de San Ildefonso

Het koninklijk paleis heeft uitgestrekte en strakke tuinen in Franse stijl. Een gebied van 600 hectare met tal van fonteinen en beelden die scènes uit de Griekse en Romeinse mythologie uitbeelden. Door een overvloed aan water uit de bergen konden hier destijds indrukwekkende fonteinen gebouwd worden. Het leuke is dat u deze tuinen gratis kunt bezoeken om hier een flinke wandeling te maken. De fonteinen zijn echter wel maar enkele dagen per jaar in werking.

Segovia Spanje

7. Mirador de la Pradera de San Marcos

Voor een van de mooiste foto’s van het Alcazar paleis gaat u naar dit uitzichtspunt. De mirador is een nauwelijks begroeid park op het terrein van de kleine kerk van San Marcos. Het grasveld ligt naast de Eresma rivier en tegenover de Casa de la Moneda (‘De Munt’, hier zit nu een klein museum over het drukken van munten). De korte wandeling meer dan waard voor dit fotomomentje.

Segovia stad in Spanje

8. Oude centrum van Segovia

Neem zeker even de moeite om door het historische centrum van Segovia te dwalen, aangezien er veel meer te zien is dan deze bezienswaardigheden uit de top 10, winkels en restaurants. De stad is volledig ommuurd en een van de opvallende gebouwen in het oude centrum is het 15e eeuwse Casa de los Picos, met honderden granieten punten aan de buitengevel. Bezoek verder ook het schilderachtige Plaza de Medina de Campo met de Iglesia de San Martin en de rustige Joodse wijk (La Juderia) met de Iglesia del Corpus Christi, de voormalige synagoge.

Segovia Spanje

9. Iglesia de la Vera Cruz

Om deze Tempelierskerk te bezoeken zult u een redelijke wandeling moeten maken vanuit het centrum, voordeel van de terugweg is dat u mooi zicht heeft op Segovia. De kerk uit de 12e eeuw heeft een heel eigen architectuur en een geschiedenis rond de kruistochten en de Tempeliers.

Segovia Spanje

10. Overnacht in een van de kloosters

Maak een bezoek aan Segovia compleet door op een unieke locatie te overnachten, namelijk in een van de twee omgebouwde kloosters. Het eerst kloostercomplex Monasterio de San Antonio El Real ligt een stukje buiten het centrum. Het fraaie klooster is gebouwd in Gotische stijl en tegenwoordig verbouwd tot een leuk viersterrenhotel (meer info & reserveringen). Het andere kloosters met een mooie binnenplaats is de Convento Capuchinos en ligt centraler in de stad (meer info & reserveringen).

Segovia Spanje

11. Stadsmuren (Las Murallas)

De Murallas de Segovia zijn de overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuren rond de oude stad. De lengte van de ommuring was 2250 meter met een gemiddelde hoogte van 9 meter en een gemiddelde dikte van 2,5 meter. De stadsmuur bevat nog een aantal goed bewaarde stadspoorten zoals de Puerta de Santiago en de Puerta de San Andrés. Maak zeker eens een wandeling langs een stuk van deze stadswallen.

Avila

12. Avila (64 km)

Een andere populaire stad in de omgeving is Ávila, de hoogstgelegen stad van Spanje. Ook het volledige centrum van deze stad staat volledig op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ávila heeft een indrukwekkende stadsmuur en kathedraal. Veel dagtochten vanuit Madrid combineren Segovia vaak met het prachtige Ávila. Meer info over Ávila.

Meer Castilië en León

Excursie Segovia vanaf Madrid

De meeste mensen die Segovia zullen bezoeken doen dit vanuit Madrid. De hoofdstad Madrid ligt op slechts 91 kilometer van Segovia, waardoor dit een ideale dagtocht is wanneer u op stedentrip bent in Madrid. Regionale treinen rijden vanuit Madrid naar Segovia. Deze regionale treinen doen er ruim 2 uur over en stoppen gunstig in de stad. Hogesnelheidstreinen (AVE) doen er ruim een half uur over en stoppen een stuk buiten de stad (5 kilometer), waardoor aanvullend vervoer nodig is (Bezoek de officiële reisplanner van Renfe). Veel toeristen kiezen daarom voor een georganiseerde dagtocht per bus. Vaak wordt een bezoek aan Segovia gecombineerd met populaire steden als Avila en Toledo. Hier treft u een selectie van de beste dagtochten naar Segovia:

Weer in Segovia Spanje

Doordat Segovia in het binnenland van Spanje ligt zijn de zomers kort, warm en droog. De stad ligt op een heuvel waardoor het gedurende de nacht redelijk kan afkoelen. De winters zijn helder, voor Spaanse begrippen erg koud (rond vriespunt) en gedeeltelijk bewolkt. Zo kan het in de winter zelfs af en toe sneeuwen. De beste periode om Segovia te bezoeken is dan ook zeker tijdens de zomermaanden.

Weer Segovia j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 8 10 14 15 20 26 30 29 24 18 12 9
gem. min (°C) 0 1 3 4 8 12 15 15 11 8 3 1
dagen neerslag 7 6 6 8 10 5 3 3 5 9 9 8
zonuren / dag 4 5 7 7 8 11 11 11 8 6 4 4

Video: Impressie van Segovia


Waar ligt Segovia in Spanje?

Segovia ligt in het hart van Spanje in de regio Castilië en Leon, 65 kilometer ten noordoosten van Avila en 91 kilometer noordwestelijk van Madrid. De stad Valladolid ligt op 116 kilometer en het populaire Toledo ligt 159 kilometer ten zuiden van Segovia.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.21%) 1382 reviews
14 juni 2020 Silvia: "De beste online reisgids met leuke tips over de bezienswaardigheden in Spaanse steden."