Spanje / Regio Madrid

Regio Madrid & Omgeving

Dé 14 bezienswaardigheden in autonome regio 'Comunidad de Madrid'

Regio Madrid

Wat bezoeken in de regio Madrid? Dé 14 mooiste bezienswaardigheden in de autonome Spaanse regio 'Comunidad de Madrid’, zoals El Escorial (foto), Chinchón, Aranjuez en uiteraard de hoofdstad zelf.

Regio Madrid ('Comunidad de Madrid')

Madrid, de hoofdstad van Spanje, ligt in de gelijknamige autonome regio Madrid (Spaans: Comunidad Autónoma de Madrid). Hoewel het een van de kleinste regio’s van Spanje is, komt de regio op de derde plaats wat betreft inwonersaantal. De regio is verder niet opgedeeld in provincies, maar bestaat uit negen comarca’s die totaal 179 aparte gemeenten vertegenwoordigen. Hoewel de bekendste en meest bezochte bezienswaardigheden van de regio Madrid allemaal in de hoofdstad zelf liggen, zijn er zeker een aantal bezienswaardigheden de moeite waard om als dagtocht te bezoeken vanuit Madrid.

Dé 14 bezienswaardigheden in de regio Madrid

1. Madrid, de koninklijke hoofdstad

Comunidad de MadridPlaza Mayor, het mooiste plein in Madrid
Madrid SpanjePalacio Real, het Koninklijk Paleis van Madrid

Madrid is de hoofdstad van Spanje en daardoor vanzelfsprekend de belangrijkste bezienswaardigheid van de regio. Madrid ligt centraal in Spanje op de Spaanse Hoogvlakte en is het rijke centrum van politiek, economie en geschiedenis. Madrid heeft vele bekende bezienswaardigheden zoals het Palacio Real (het Koninklijk Paleis), het Parque del Buen Retiro en de museumdriehoek met de grote musea zoals het Prado, het Museo Thyssen-Bornemisza en het Reina Sofía. De stad heeft veel indrukwekkende architectuur, drukke pleinen, sfeervolle straten en groene parken en heeft alle elementen voor een afwisselende stedentrip.

Meer Madrid bezienswaardigheden

2. El Escorial

el escorialHet enorme complex van El Escorial
Escorial in SpanjeKlooster, mausoleum en paleis

El Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial, of kortweg El Escorial is een gigantisch paleis en kloostercomplex op 45 kilometer ten noordwesten van Madrid, gelegen in de stad San Lorenzo de El Escorial. Het complex werd tussen 1563 - 1584 gebouwd door de architecten Juan Batista de Toledo en Juan de Herrera. Het paleis werd gebouwd in opdracht van koning Felipe II als laatste rustplek voor zijn vader Carlos V, waar hij in gezelschap van geestelijken kon bidden voor eeuwige rust. Sinds 1984 staat het complex ook op de UNESCO werelderfgoedlijst en is het met een half miljoen bezoekers per jaar een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Spanje.

Meer info El Escorial

3. Vallei der Gevallenen

Vallei der GevallenenVallei der Gevallenen
Vallei der GevallenenHet klooster aan de achterzijde van het monument

Wanneer u op bezoek bent in San Lorenzo de El Escorial rij dan ook 10 kilometer door naar ‘El Valle de los Caídos’, oftewel de Vallei der Gevallenen. Dit is een gedenkteken met een enorm kruis en verder een monumentale basiliek ter ere van de vele slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Zo is in de rotsen een gigantische kerkruimte uitgehouwen. Toch is het indrukwekkende bouwwerk controversieel; aan de ene kant liggen hier 46.000 oorlogsslachtoffers begraven, aan de andere kan werd het monument door dwangarbeiders gebouwd onder het regime van dictator Franco en werd het mede een symbool voor het fascisme en nationaalkatholicisme. Franco had op deze plek tot 2019 zelfs zijn eigen grafmonument, maar is later herbegraven. Verder ligt er aan de andere zijde van de rots een groot benedictijnenklooster.

4. Chinchón

Chinchón SpanjeDe Plaza Mayor van Chinchón met de kenmerkende groene balkons
ChinchónDe Iglesia Nuestra Senora de la Asuncion bij het plein

Chinchón is een middeleeuws dorp met ruim 5000 inwoners welke vooral bekend is geworden vanwege het zeer pittoreske Plaza Mayor, oftewel het ronde dorpsplein dat o.a. voor markten en stierengevechten wordt gebruikt en omgeven wordt door tal van groene balkons. Het dorp ligt 52 kilometer van het centrum van Madrid en is een toeristische trekpleister geworden met tal van restaurantjes, winkels en kroegen waar u eens de lokale anijslikeur moet proberen. Bezoek verder de Iglesia Nuestra Senora de la Asuncion, de kerk vanwaar je mooi uitzicht hebt op de Plaza Mayor en een schilderij van Francisco de Goya te bewonderen valt (website toerismebureau).

Hoteltip Chinchón: Zoekt u nog een plek om te overnachten in Chinchón? Dan is de aanrader de Parador de Chinchón, een hotel gevestigd in een oud klooster uit de 17e eeuw (info en reserveringen).

5. Alcalá de Henares

Alcalá de HenaresDe universiteit van Alcalá de Henares
Alcalá de HenaresAlcalá de Henares, een leuke dagtocht vanuit Madrid

Op 35 kilometer ten noordoosten van Madrid ligt Alcalá de Henares, een stad met bijna 200.000 inwoners. Het historische centrum en de universiteit die al in 1499 werd gesticht staan beide op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Daarnaast is deze stad de geboorteplaats van Cervantes, zo staat er een standbeeld op de Plaza de Cervantes en is zijn geboortehuis te bezoeken als een museum. Daarnaast zijn er in de stad tal van historische bouwwerken te vinden zoals de faculteiten van de universiteit (gebouwd in de stijl van de Spaanse Renaissance), het stadhuis en de kathedraal. Bezoek verder de levendige straat Calle Mayor en het archeologische museum gevestigd in een oud klooster.

Hoteltip Alcalá de Henares: Het best beoordeelde hotel in deze stad is de comfortabele Parador de Alcalá de Henares, welke gehuisvest is in een gemoderniseerd 16de-eeuws klooster. Een ideale uitvalsbasis om de stad te ontdekken.

6. Aranjuez (paleis)

AranjuezPalacio Real de Aranjuez, het voormalige zomerpaleis in Spanje
AranjuezPrachtige paleistuinen in Aranjuez

Aranjuez is een plaats 47 kilometer ten zuiden van Madrid op de plek waar de rivieren Taag en Jamara samenvloeien. De belangrijkste bezienswaardigheid is hier het Palacio Real de Aranjuez, welke ooit fungeerde als het buitenverblijf en zomerpaleis van de Spaanse koningen. Het paleis staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en het is mogelijk om dit paleis te bezoeken (info en reserveringen). De historische collectie van het paleis bevat o.a. het Museo de la Vida en Palacio, welke het dagelijks leven van het Spaanse hof beschrijft. Rond het paleis en aan de oevers van de Taag zijn enorme paleistuinen (111 hectare) te vinden met verschillende fonteinen en standbeelden. Een andere bezienswaardigheid voor kunstliefhebbers is de Casa del Labrador bij de Jardin del Principe, een plek met veel schilderijen en beelden. Verder kan het interessant zijn om de kerk Real Iglesia de San Antonio te bezoeken in Aranjuez.

7. Parque Warner Madrid

Parque Warner Madrid

Dit themapark ligt 25 kilometer ten zuidoosten van Madrid in San Martín de la Vega. Het pretpark draait om bekende stripfiguren als de Looney Tunes. Zo heeft het park een aantal indrukwekkende achtbanen zoals de Stunt Fall, de hangende Batman La Fuga en de Superman en tal van andere attracties en shows. Parque Warner telt vijf gebieden met hun eigen thema: Hollywood Boulevard, Cartoon Village, Old West Territory, Movie World Studios, en Super Heroes World. Verder ligt naast het pretpark Warner Beach, een enorm water pretpark (officiële website).

8. Castillo de Manzanares el Real

Mardrid SpanjeHet kasteel in het nationale park La Pedriza
Madrid bezienswaardighedenHet kasteel van Manzanares el Real

Ten noorden van Madrid, in het nationale park La Pedriza, ligt in het plaatsje Manzanares el Real een prachtig, lang verlaten kasteel gebouwd in de nasleep van de herovering van Spanje. Het kasteel is ruim 500 jaar oud werd gebouwd in opdracht Diego Hurtado de Mendoza, een machtige admiraal uit Castilië. In 1566 moest de familie Mendoza door economische problemen verlaten, waarna het kasteel pas in de 20e eeuw werd gerestaureerd tot museum. Als bezoeker kunt u verschillende zalen bezoeken en genieten van het uitzicht vanaf de kasteeltorens (officiële website).

9. Buitrago del Lozoya

Regio Madrid Spanje
Regio Madrid Spanje

Buitrago del Lozoya is een middeleeuwse plaatsje 82 kilometer ten noorden van Madrid. Het heeft een historische kern en word volledig omgeven door gerestaureerde stadsmuren die deels zijn te bezoeken. Andere bezienswaardigheden zijn de Santa Maria del Castillo, de enige kerk in Buitrago de Lozoya en de restanten van het kasteel. Daarnaast is er een klein Picasso museum met de collectie van zijn bevriende kapper.

Hoteltip Buitrago del Lozoya: Wilt u tijdens een overnachting meer van de middeleeuwse sfeer van het plaatsje proeven? Boek dan een nacht in Hotel La Beltraneja, welke beschikt over unieke en mooi ingerichte suites gebouwd tegen de originele stenen vestingsmuren.

10. Catedral de Justo Gallego

Regio Madrid Spanje
Regio Madrid Spanje

In het Spaanse dorpje Mejorada del Campo, 25 kilometer ten oosten van Madrid, ligt de bijzondere Catedral de Justo Gallego. Justo Gallego Martínez is een voormalige monnik die al bijna vijftig jaar gebouwd heeft aan deze kathedraal. Hij beloofde een heiligdom te bouwen nadat hij was hersteld van tuberculose. Het heiligdom is nog steeds niet voltooid, maar tegen een donatie is de kathedraal met een zeer eigen stijl wel te bezoeken. Een project zonder duidelijke bouwplannen en bouwvergunningen, waardoor de reacties van de dorpsgenoten gemengd zijn op deze unieke kathedraal (officiële website)

11. Parque Europa

Parque Europa Madrid
Comunidad de Madrid

Het themapark ‘Parque Europa’ ligt in de gemeente Torrejon de Ardoz, 33 kilometer ten oosten van Madrid. In het gratis park staan 17 replica’s van karakteristieke monumenten uit grote steden in Europa, zoals de Trevifontein, de Eiffeltoren en de Tower Bridge. Daarnaast is het park een geliefd recreatiegebied voor de Spanjaarden met o.a. fonteinen, tokkelbanen, roeivijvers en trampolines. Als Nederlandse toerist waarschijnlijk een iets minder interessante bezienswaardigheid (officiële website).

In de omgeving: Excursies net buiten 'Comunidad de Madrid'

De autonome regio Comunidad de Madrid is een redelijk kleine regio, maar wanneer u in de hoofdstad Madrid verblijft kunt u heel eenvoudig een dagtocht maken naar één van onderstaande steden die alle drie behoren tot de mooiste steden van Spanje, namelijk de oude hoofdstad Toledo in de regio Castilla-La Mancha en Segovia en Ávila in de regio Castilla y Leon. Alle drie de steden liggen in de omgeving van Madrid.

12. Toledo: de oude hoofdstad van Spanje

ToledoHet verlichte kasteel van Toledo
Toledo SpanjeDe kathedraal van Toledo

In 1986 werd de oude hoofdstad Toledo (regio Castilla-La Mancha) aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst toegevoegd vanwege zijn monumentale en culturele erfgoed. De Romeinen bouwden ooit een fort, de Visgoten kozen Toledo als hun hoofdstad en in de middeleeuwen vond er een versmelting plaats van christelijke, islamitische en joodse culturen. Het mooiste monument van Toledo is de kathedraal. Toledo was de zetel van de primaat van de kerkprovincie Spanje en de grandeur van de kathedraal weerspiegelt dit. De kathedraal is gebouwd gedurende drie eeuwen, wat de verschillende bouwstijlen verklaart. De bekende kunstenaar El Greco heeft in Toledo gewoond en zijn bekendste kunstwerk kunt u nog altijd bewonderen in de Iglesia de Santo Tomé. Het Alcázar is het versterkte paleis van Karel V en het nam de plaats in van de eerdere Romeinse, Visigotische en Moorse burchten. Het Alcázar werd meermaals verwoest; de laatste keer was in 1936. Tegenwoordig zit hier het Museo del Ejército, waardoor het kasteel het grootste wapenmuseum is geworden in Spanje.

Meer over Toledo

13. Segovia

SegoviaHet Romeinse aquaduct in Segovia
bezienswaardigheden SpanjeSegovia, een mooie stad in Spanje

Segovia is een vestingstad in Castilla y León, welkedat gebouwd is op een rots tussen de rivieren Eresma en Clamores in. De bekendste bezienswaardigheid van Segovia is het kasteel Alcázar, dat in de vijftiende eeuw voltooid werd. In Segovia zijn ook veel Romeinse elementen terug te vinden, zoals het bekende Romeinse aquaduct van Trajanus. Dit aquaduct is in de eerste eeuw na Christus gebouwd en was in gebruik tot het einde van de negentiende eeuw. Met een hoogte van 28 meter en een lengte van 728 meter is het een monument dat uniet kunt missen, wanneer u een bezoek brengt aan Segovia. Verder mag de kathedraal van Segovia niet overgeslagen worden. Het is de jongste gotische kerk in Spanje en diende als vervanging van de oude kathedraal, die in 1520 werd verwoest.

Meer Segovia

14. Ávila

Castilla y León
Castilla y León

De provinciestad Ávila ligt in de regio Castilla y León en 1131 meter boven zeeniveau en is hiermee de hoogstgelegen provinciestad van Spanje. Kenmerkend voor deze stad zijn de elfde-eeuwse muren van bijna twee kilometer, die om het centrum heen liggen. Het beste uitzicht vindt u op de Los Cuatro Postes op de weg naar Salamanca. De muur bevat maar liefst 88 uitkijktorens, waar ooievaren zich nestelen. Ook de apsis van Ávila’s kathedraal bevindt zich deels in de stadsmuur. In veel kerken en kloosters van Ávila staat de heilige Teresa centraal, die in deze stad geboren zou zijn. De Basilica de San Vicente is een van de voornaamste Romaanse kerken in Ávila. De kerk ligt net buiten de stadsmuren en wordt gekenmerkt door zijn opvallende, rijkversierde klokkentoren.

Meer Avila

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."