Spanje / Aragón / Teruel

Teruel (Spanje)

Bezienswaardigheden in twee parels van Aragón: Teruel en Albarracin

Teruel

Lees alles over de bezienswaardigheden in Teruel en het nabijgelegen Albarracin, twee prachtige steden in de Spaanse regio Aragón.

Teruel bezoeken in Spanje?

In de regio Aragón ligt de stad Teruel, een prachtige, maar nog nauwelijks ontdekte stad in uitgestorven gebied. Met slechts 35.890 inwoners is het door bergen omringde Teruel de dunst bevolkte provinciehoofdstad van Spanje. De stad ligt in het binnenland op een plateau van 915 meter hoogte, bij de plek waar de twee rivieren Alfambra en Guadalaviar samen komen. De stad is bekend door zijn centrum waar veel Mudéjar bouwwerken voorkomen, waardoor meerdere torens en bezienswaardigheden in Teruel een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst hebben gekregen.

Bezienswaardigheden in Mudéjarstijl

De term mudéjar verwijst naar de kunststijl waarin moslim- en christelijke kunstvormen zijn verweven. Bij de mudéjar-architectuur werden veel terracotta bakstenen gebruikt, constructies van hoefijzervormige bogen, keramiek met geglazuurde azulejos tegeltjes en sierlijke houten plafonds. Deze stijl heeft door de hele binnenstad kenmerkende bouwwerken opgeleverd wat de stad uniek maakt in Spanje. In de uitgestorven regio van Teruel worden veel graangewassen verbouwd en staat verder bekend om de rauwe serranoham en hete zomers. Mocht u in Valencia of Zaragoza op vakantie zijn is Teruel (anderhalf uur rijden) een ideaal uitstapje om in een dag te bezoeken, eventueel in combinatie met het schitterende Albarracín. Twee bijzondere parels in Spanje!

Teruel SpanjeLa Escalinata in Teruel Spanje
Teruel bezienswaardighedenSan Pedro kerk in Teruel

Bezienswaardigheden Teruel (Aragón)

Teruel bezienswaardigheden

1. Fundacion Amantes de Teruel

De belangrijkste bezienswaardigheid is dit mausoleum in mudéjarstijl gevestigd in het klooster bij de Iglesia San Pedro. Het ‘Mausoleum van de Geliefden van Teruel’ is een praalgraf van de middeleeuwse geliefden Diego de Marcilla en Isabel de Segura, die beiden van liefdesverdriet stierven toen Isabel gedwongen werd om met iemand anders te trouwen.

Teruel

2. Torre Mudejar de El Salvador

De mooiste toren van Teruel is de ‘Torre de El Salvador’. U kunt deze 14e eeuwse toren met vele details in mudéjar-stijl beklimmen om te genieten van mooi uitzicht over Teruel. Daarnaast is er in de toren een expositie die meer vertelt over de geschiedenis van de Moren in Teruel.

bezienswaardigheden Teruel

3. Plaza del Torico

Het gezelligste plein in het centrum is Plaza del Torico (officieel: Plaza Carlos Castell), vernoemd naar de zuil met de kleine stier (‘El Torico’ bovenop. Dit is de plek als u een restaurant of een gezellig terrasje zoekt.

bezoeken Teruel

4. Escalinata

Letterlijk vertaald zijn dit de ‘Trappen van Teruel’. Deze trap met twee torens is volledig in mudéjar-stijl gebouwd en de details van bakstenen afgewisseld met mooie patronen en tegeltjes geven de trappen een unieke uitstraling.

Teruel Aragon

5. Kathedraal

De Catedral de Santa María de Mediavilla de Teruel is de zetel van het bisdom Teruel en werd gebouwd tussen 1171 en 1587. Ook in de bouw van de kerk zijn tal van mudéjar-elementen te vinden, dit in combinatie met gotische en renaissancistische kenmerke. Bekijk vooral de Moorse toren en van binnen het schitterende houtsnijwerk in het plafond. De entree is slechts een paar eur en zeker de moeite waard. Dit is inclusief een bezoek aan het aangrenzende museum met de schatten van de kerk.

Teruel Spanje

6. Torre de San Martin

In het centrum treft u meerdere mudéjar-torens aan, waarvan de Torre de San Martin de bekendste is na de eerdergenoemde Torre Mudejar de El Salvador. U vindt deze 14e eeuwse toren aan de Plaza Perez Prado als noordwestelijke toegangspoort van het oude centrum.

bezoeken Teruel

7. Dinópolis

Dinópolis Teruel is een gecombineerd themapark en museum over dinosaurussen. Het paleontologisch park bevat o.a. een levensgroot robotmodel van een Tyrannosaurus rex. Het park is met name leuk voor kinderen (website).

Teruel Spanje

8. Museo Provincial

Het provinciaal museum is het etnografisch en archeologisch museum van Teruel Spanje. U treft hier o.a. veel keramiek, mozaïeken en een oude apotheek (meer info).

Albarracin

9. Albarracin (30 km)

Op 30 kilometer van Teruel ligt het schitterende stadje Albarracín, met zijn Arabische fort ‘Mora de Rubielos’ en als bijnaam de ‘roze stad’. Het kasteel wordt gezien als een van de best bewaarde kastelen van Aragón. De stad Albarracín ligt prachtig op de helling van de berg, heeft smalle straatjes, hangende huizen en de middeleeuwse stadsmuren zie je al van veraf liggen. Neem ook een kijkje in de kathedraal en sla de Plaza Mayor met het 16e-eeuwse stadhuis niet over. Absoluut een van de mooiere stadjes in Spanje!

Meer in Aragón

Leuke hotels in en rond Teruel

Zoekt u nog een hotel in Teruel of omgeving? Dan raden we u aan eens te kijken bij de volgende hotels:

Hotels in stad

  • Hotel Reina Cristina: Geweldig gelegen in het historische centrum dichtbij de Escalinatas. Dit nette viersterrenhotel is ideaal om Teruel te ontdekken.
  • Gran Hotel Botánicos: Dit viersterren-hotel ligt uitstekend in het centrum en heeft een moderne inrichting en heeft bovendien eigen parkeergelegenheid voor uw auto. Een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.
  • Sercotel Torico Plaza: Dit hotel ligt centraal aan het leukste plein van Teruel. Fantastiche locatie en sommige kamers hebben een heerlijk balkon aan het plein.
  • CLÁ Hotel - Boutique: Dit boektiekhotel in theaterthema ligt op slechts 5 minuten loopafstand van het centrum en is een aanrader als u een goedkoper hotel zoekt.

Hotels in omgeving

  • Parador de Teruel: Op twee kilometer van het stadscentrum ligt deze rustige parador gevestigd in een herenhuis. Luxe en ruime kamers met een fijn zwembad.
  • Hotel Arabia: Bezoekt u ook het roze stadje Albarracín? Dan is dit een schitterend hotel gevestigd in een 16e eeuws klooster met een fantastisch uitzicht over Albarracín en de bergen.

Weer in Teruel Spanje

Teruel ligt in Aragón op een hoogte van 915 meter. Het gevolg hiervan is dat de winters in Teruel koud zijn (met lage minimumtemperaturen die soms wel dalen tot -10 °C) en de zomers warm en droog.

Weer Teruel j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 10 12 16 17 22 27 31 31 25 19 13 10
gem. min (°C) -2 -2 1 3 7 11 13 13 10 6 1 -1
neerslag (mm) 19 15 21 39 57 46 26 34 36 47 22 19

Video: Impressie van Teruel


Waar ligt de stad in Spanje?

Teruel ligt in een uitgestorven gebied van de regio Aragón. Het is een populaire dagtocht wanneer u zich in de buurt van Valencia begeeft (144 km). De stad ligt 171 kilometer ten zuiden van de hoofdstad van Aragón, Zaragoza.

FAQ Mudéjar stad in Spanje

Wat zijn de bezienswaardigheden in Teruel?

De stad Teruel ligt in een uitgestorven gebied in het zuiden van de regio Aragón. De stad is beroemd om zijn vele Mudéjar bouwwerken, zoals de Torre de El Salvador, de kathedraal en de Escalinata, oftewel de trappen van Teruel. Bij Teruel ligt ook het populaire Dinópolis themapark. Meer info over dé Teruel bezienswaardigheden.

Wat is Mudéjar stijl?

Mudéjar verwijst naar een kunststijl waarin moslim- en christelijke kunstvormen samen zijn verweven. Bij deze architectuur werden veel terracotta bakstenen gebruikt, evenals constructies van hoefijzervormige bogen, keramiek met geglazuurde azulejos tegeltjes en sierlijke houten plafonds. Deze stijl heeft bouwwerken opgeleverd die uniek zijn voor heel Spanje.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Aragón?

Bezoek ten eerste de hoofdstad van Aragón, Zaragoza. Het noordelijke landschap wordt bepaald door de Pyreneeën met bezienswaardigheden als Monte Perdido en de stad Jaca met de kenmerkende citadel. Verder zijn Ainsa, Albarracín en Sos del Rey Católico leuke plaatsen met een middeleeuwse sfeer. Meer info over dé 15 Aragón bezienswaardigheden.

Waar ligt Teruel?

Teruel ligt in een uitgestorven gebied van de regio Aragón. De grote stad Valencia ligt op 144 km en is een ideale uitvalsbasis om Teruel een dag te bezoeken. De stad ligt verder 171 kilometer ten zuiden van de hoofdstad van Aragón, Zaragoza.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 523 reviews
6 mei 2021 Silvia: "De beste online reisgids met leuke tips over de bezienswaardigheden in Spaanse steden."