Spanje / Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz de Tenerife

Activiteiten en bezienswaardigheden Santa Cruz de Tenerife?

Santa Cruz de Tenerife

Lees alles over activiteiten en de bezienswaardigheden in Santa Cruz de Tenerife, de hoofdstad van zowel Tenerife als de Canarische Eilanden. Wat te doen op Tenerife?

Santa Cruz, de hoofdstad van Tenerife

Santa Cruz de Tenerife is de hoofdstad van het Canarische eiland Tenerife. Samen met Las Palmas van buureiland Gran Canaria vormt deze stad tevens de hoofdstad van de Canarische eilanden als geheel. De naam ‘Santa Cruz’ is ontleend van de Spaanse bezetting van het eiland in de 15e eeuw. De oorspronkelijke bevolking woonde al sinds 2000 jaar geleden op het eiland, maar de Spanjaarden hebben destijds veroverd. Toen de eerste Spaanse bezetter op Tenerife aankwam, zette hij een groot houten kruis in het strand van de baai, oftewel een ‘Santa Cruz’ (= heilig kruis).

Santa Cruz de Tenerife bezienswaardighedenStraatbeeld van Santa Cruz de Tenerife
Santa Cruz de TenerifePlaza de España met op de achtergrond het auditorium van Tenerife

Vervolgens begon Santa Cruz als een belangrijke handelspoort te dienen. Ook was de stad relatief makkelijk te verdedigen door zijn gunstige ligging. Toen in de 17e eeuw een buurstad werd bedolven onder lava, kreeg Santa Cruz een belangrijkere functie op het eiland. In 1833 werd het de hoofdstad van de Canarische eilanden, een titel die de stad een kleine eeuw later met Las Palmas de Gran Canaria moest gaan delen. Het eiland Tenerife zelf is van oorsprong vulkanisch. Waarschijnlijk bestaat het eiland nu zo’n 14 tot 9 miljoen jaar. De grootste vulkaan op het eiland is de El Teide, die met zijn 3718 meter ook de grootste berg in geheel Spanje is. Onderstaand treft u een overzicht van de mooie Santa Cruz de Tenerife bezienswaardigheden en andere tips voor activiteiten op het Canarische eiland Tenerife:

Dé 16 leukste bezienswaardigheden Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz de Tenerife bezienswaardigheden

1. Mercado Municipal Nuestra Señora de Africa

Deze oude markt in het centrum van Santa Cruz is een must-see. Je vindt hier alles dat de Spaanse keuken te genieten maakt. Zo zijn er kramen die beenhammen verkopen, vers fruit, verschillende vissoorten en zelfs bakkers. De markt is daarbij volledig overdekt, en vindt plaats in een mooi, oud gebouw, typisch voor de stad Santa Cruz. Loop er wat rondt en verwen je neus met alle verschillende geuren.

Santa Cruz de Tenerife

2. Palmetum

Deze sierlijke botanische tuin in Santa Cruz is een oase van rust in de drukke, toeristische stad. De tuin heeft onder meer 400 verschillende soorten palmbomen, allen afkomstig uit verschillende regio’s in de wereld. Ook biedt de tuin onderdak aan enkele tropische vogels en een hoop kikkers. Heerlijk om een tijdje rustig in rond te wandelen, en te luisteren of je die laatste kan horen kwaken. In Palmetum Santa Cruz, kijk jij je ogen uit (info en tickets).

Santa Cruz Canarische Eilanden

3. Auditorium

Het auditorium van Santa Cruz is een van de praalstukken van de stad. Het doet bijna denken aan het operagebouw van Sydney. Het spierwitte auditorium werd gebouwd door de Spaanse architect Calatrava, ook bekend van zijn witte gebouwen in Valencia. Het auditorium is niet missen bij een wandeling in de stad. Recht aan de kust, en vlakbij de botanische tuin, zie je zijn spannende lijnen en strakke vormen vanzelf verschijnen (officiële website).

Santa Cruz de Tenerife

4. Museo de Naturaleza y Arquelogia

Dit is het nationale archeologische museum van Tenerife. Over het algemeen wordt het museum beschouwd als één van de beste voor vondsten van het Tenerife vóór de Spaanse bezetting. Als je dus geïnteresseerd bent in de oorspronkelijke bevolking van het eiland, de Guanchen, dan kijk je hier je ogen uit. Verder biedt het museum niet alleen informatie aan over de cultuur van Tenerife, maar ook over haar natuur. Een bezoek aan dit museum kan dus goed dienen als een introductie van het eiland (meer informatie).

Wat te doen op Tenerife

5. Plaza de España

Plaza de Espana is het grootste plein van Tenerife. In het midden van het plein is een soort kunstmeertje aangelegd, de bodem van het meer is zeer ondiep, maar desondanks biedt dit verkoeling en een mooie weerspiegeling van de wolkenkrabbers die over het plein uitkijken. Verder vind je muren mooi plaatje.

Santa Cruz Spanje

6. Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción

Deze kerk in Santa Cruz is uniek door zijn mengeling van zowel Spaanse als Portugese bouwstijlen. Het plafond van de kerk is voor een deel van hout gemaakt, en is ooit verwoest door piraten. Ook de rode zuilen vallen bij binnenkomst meteen op. Verder heeft de kerk een hoge toren en een balkon dat ook van hout is. Het altaar in de kerk mag er ook zeker wezen. Dit is mooi versierd met meerdere decoraties van bladgoud. Zeker de moeite waard om eens even binnen te lopen.

Santa Cruz de Tenerife

7. Museo Historico Militar de Canarias

Als je geïnteresseerd bent in de strategische ligging van Santa Cruz, en alle gevechten die er om de stad gevoerd zijn, dan is het Museo Historico Militar de Canarias iets voor jou. Hier vind je een tentoonstelling van het militaire verleden van de Canarische eilanden. Er zijn een aantal uniformen, wapens en medailles. Ook zie je de ontwikkeling van oorlogsvoering door de jaren heen. Buiten het museum staan diverse kanonnen en enkele gevechtshelikopters. meer info).

Santa Cruz de Tenerife

8. Rambla de Santa Cruz

De Rambla de Santa Cruz is één van de bekendste straten in de stad op Tenerife. Als je hier een paar uur overheen loopt, kom je vanzelf een handenvol winkels tegen en enkele parken. Ga rustig zitten op een bankje bij het water, of neem een verkoelend drankje op een terras. Ook zul je verschillende beeldhouwwerken tegenkomen en uiteraard rijen en rijen vol met palmbomen. De Rambla de Santa Cruz biedt een rustige wandeling door de mooie stad.

Santa Cruz de Tenerife bezienswaardigheden

9. Parque de Garcia Sanabria

Parque de Garcia Sanabria is het grote stadspark in het centrum van Santa Cruz grenzend aan een deel van de Rambla de Santa Cruz. Een heerlijke plek om even te wandelen in de schaduw van de bomen en tussen fonteinen en beelden. Een mooie bezienswaardigheid in het park is de bloemenklok.

Tenerife Spanje

10. Iglesia de San Francisco

Vlakbij het Museo de Bellas Artes, bevindt zich de Iglesia de San Francisco. Deze oude kerk is ooit door de Spanjaarden gebouwd in de Barokstijl. Ze heeft drie grote houten deuren en is voor de rest gemaakt van steen. Binnenin vind je een zee van rust. Door de dikke, stenen muren is het hier lekker koel en kun je rustig genieten van alle kunst en versiersels die hier aan de muren hangt. Je vindt een prachtig altaar van bladgoud en ziet een stukje cultuur van het eiland. Een leuke kerk om zo eens even naar binnen te gaan, tijdens je verkenning van Santa Cruz.

Tenerife bezienswaardigheden

11. Castillo de San Juan Bautista

Dit in de 17e eeuw gebouwde kasteel wordt in de volksmond ook wel Castillo Negro genoemd. Dit vanwege zijn pikzwarte gesteente. Het kasteel is één van de best bewaarde op het gehele eiland Tenerife, en wordt door de staat Spanje als historisch erfgoed beschouwd. Het kasteel valt met zijn oude uitstraling meteen op tussen de moderniteit van Santa Cruz’ kustlijn. Tussen het aquarium en het auditorium in, zie je deze rots in de branding per direct liggen.

Tenerife hoofdstad

12. Museo de Bellas Artes

Het Museo de Belle Artes valt als gebouw al meteen op in de binnenstad van Tenerife. Met zijn rozige muren en twee statische verdiepingen fungeert het gebouw in kolonistische stijl als een echte trekpleister. Je vindt hier veel klassieke schilderijen en enige werken van lokale kunstenaars. Met name die laatste zijn bijzonder de moeite waard. Zo vang je toch een glimp op van het eiland en wat haar bezig houdt (website).

Tenerife activiteiten

13. Carnaval de Tenerife

Het Carnaval de Tenerife is een van de grootste evementen ter wereld en is een waar festijn met zijn Latijns-Amerikaanse invloeden. Optochten, praalwagens en prachtige kostuums maken er (ergens in of rond februari) één groot feest van in de stad (officiële website).

San Cristóbal de la Laguna

14. Dagtocht: San Cristóbal de la Laguna (11 km)

Vanaf Santa Cruz kun je veel dagtochten maken. Een aanrader is het nabijgelegen plaatsje San Cristobal de la Laguna. Dit pittoreske stadje staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en heeft kleurrijke gevels, vele kerkjes en de geschiedenis als oude hoofdstad van Tenerife maken het een perfecte plek om te bezoeken. Je waant je er nog in het Spanje van de 18e eeuw en de architectuur kent veel gelijkenissen met steden in oude Spaanse koloniën in Latijns-Amerika.

Candelaria

15. Dagtocht: Candelaria (20 km)

Tussen Santa Cruz en Güímar in ligt een oud vissersdorpje, Candelaria, met een rustige sfeer en een aantal mooie kerkjes. Hier moet je in ieder geval naar de Basílica de Nuestra Señora de la Candelaria. Een leuke pittoreske plaats om te bezoeken.

Güímar

16. Dagtocht: Güímar (28 km)

Ten zuiden van San Cristóbal de la Laguna ligt Güímar, waar een zestal stenen piramides elk jaar de nodige toeristen aantrekt. Het zijn weliswaar niet zulke enorme bouwwerken als in Giza, maar nog steeds erg indrukwekkend om te bezichtigen (info en rondleidingen).

Meer activiteiten Tenerife?

De grootste berg is de vulkaan Teide op Tenerife, die vanaf de zeespiegel tot het hoogste punt 3718 meters hoog meet. Je kan in deze buurt hiken, maar voor de minder sportieve onder ons is er ook een kabelbaan (meer informatie) die tot 3555 meter hoog gaat en waarbij je dus heel dicht bij de top bent. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over de vulkaan en de hellingen, maar door deze grote hoogte natuurlijk ook over het eiland.

Tenerife Canarische eilandenEl Teide, de hoogste berg op Tenerife
Canarische eilandenEen drakenboom met op de achtergrond El Teide

Liefhebber van authentieke dorpen? Behalve de badplaatsen die bekend staan vanwege het massatoerisme zijn op het eiland Tenerife ook tal van historische plaatsen te vinden. Bezoek bijvoorbeeld in een groene kloof het bergdorpje Masca, of andere mooie plaatsen op het eiland zoals La Orotava, Garachico en Buenavista del Norte. Op Tenerife zijn verder twee amusementsparken, Siam Parque en Loro Parque. Het eerste is een waterpretpark met glijbanen, zwembaden en een heleboel andere vermakelijke attracties. Dit park ligt in het zuidelijkste puntje van Tenerife, op zo’n 45 minuten met de auto en iets meer dan een uur met het openbaar vervoer vanaf Santa Cruz. Het tweede park is een dierentuin vol met vogels en specifiek papegaaien in het oosten van het eiland. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om met tours het water op te gaan. Zo kan je op zee walvissen, schildpadden en dolfijnen zien. Ook zijn er luxe jachten of kajaks te huur. Een aantal leuke activiteiten, dagtochten en andere bezienswaardigheden op het eiland Tenerife:

Beste reistijd Tenerife

Weer j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 20 20 21 22 24 26 28 29 27 25 22 21
gem. min (°C) 15 14 15 15 17 18 20 20 20 19 18 16
dagen neerslag 5 5 5 4 3 2 4 2 2 5 6 6
zonuren / dag 6 7 7 8 9 10 10 10 8 7 6 6

Video: Impressie Tenerife bezienswaardigheden


Waar ligt Santa Cruz de Tenerife?

FAQ Santa Cruz Spanje

Wat zijn de bezienswaardigheden in Santa Cruz?

De belangrijkste bezienswaardigheid is de Mercado Municipal Nuestra Senora de Africa, de oude markt in het stadscentrum. Bezoek verder Palmetun, de botanische tuin. Ook het auditorium is een blikvanger in het stadsbeeld. Lees alles over de bezienswaardigheden in Santa Cruz de Tenerife.

Wat zijn de bezienswaardigheden op Tenerife?

Hoogtepunt van Tenerife is de Teide vulkaan, welke u o.a. met een kabelbaan kunt bezoeken. Bezoek verder de hoofdstad Santa Cruz met de mooie botanische tuin Plametum en het pittoreske stadje San Cristobal de la Laguna. Ook het vissersdorpje Candelaria is zeer pittoresk. Lees meer over Tenerife.

Welke musea heeft Santa Cruz?

Museo de Naturaleza y Arqueologia is het nationale archeologische museum van Tenerife. Museo Historico Militar de Canarias gaat over het militaire verleden van de Canarische eilanden en de kunstliefhebber bezoekt het Museo de Bellas Artes.

Waar ligt Santa Cruz?

Santa Cruz is de hoofdstad van Tenerife en samen met Las Palmas de Gran Canaria één van de twee hoofdsteden van de Canarische eilanden.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."