Spanje / Madrid / Koninklijk Paleis

Koninklijk paleis Madrid

Palacio Real, het Koninklijke paleis in Madrid

Koninklijk Paleis Madrid

Koninklijk paleis Madrid bezoeken: Alles over het koninklijk paleis (Palacio Real) zoals: Openingstijden, tickets, rondleiding van de bezienswaardigheid in de Madrid.

Koninklijk Paleis Madrid (Palacio Real)

Info Koninklijk Paleis Madrid & Tickets

Adres Calle Bailén, Madrid
Metro Lijn 5 en lijn 2 (Metrohalte: Ópera)
Tickets
 • Ticket, vanaf € 13,00 (Tip: Sinds 2019 is het mogelijk vooraf uw tickets te kopen. Dit kan flinke wachttijden bij het paleis besparen. Bestel hier uw skip the line tickets).
 • Rondleiding met gids € 25,00 (Info en reserveringen)
 • Tot 5 jaar gratis entree
 • 5 t/m 16 jaar, 65+ en studenten tot 25 jaar: € 7,00
 • Audioguide: € 3,00
 • Tip: Wilt u ook het Prado museum bezoeken en gebruik maken van de Hop on Hop off Bus? Dan bent u waarschijnlijk voordeliger uit met deze populaire Madrid City Pass
Openingstijden
 • Koninklijk paleis
  Oktober t/m maart: Dagelijks van 10:00 - 18:00 uur
  April t/m september: Dagelijks van 10:00 - 20:00 uur
 • Campo del Moro park
  Oktober t/m maart: Dagelijks van 10:00 - 18:00 uur
  April t/m september: Dagelijks van 10:00 - 20:00 uur
Extra info
 • Het museum is gratis op 18 mei (Internationale museumdag) en 12 oktober (Nationale feestdag Spanje)
 • Het Campo del Moro park is gratis te bezoeken
 • Het Palacio Real is gesloten tijdens officiële ceremonies

Palacio Real, het werkpaleis van de Koning van Spanje

Palacio Real is het Koninklijk Paleis van Madrid. Dit paleis is het werkpaleis van de koning van Spanje, Felipe VI. Het is het grootste koninklijke paleis ter wereld met een oppervlakte van 135.000 m² en 3418 kamers die verdeeld liggenin vier vleugels rond een patio. Sinds 1931 woont de Koning met zijn familie niet meer in dit paleis, maar wonen ze in het eenvoudiger Zarzuela Paleis in een buitenwijk van Madrid.

In 1734 gaf de Koning opdracht aan architect Juvarra voor de bouw van dit paleis, nadat zijn vorige Alcazar paleis was afgebrand. Nadat in 1736 Juvarra overleed nam zijn leerling Juan Bautista Sachetti de bouw over. Het Koninklijk Paleis werd gebouwd op de plaats waar de Moren in de 9e eeuw hun eerste fort bouwden. In 1764 nam Koning Karel III intrek in dit Koninklijke paleis.

Koninklijk paleis MadridEntree van het Koninklijke paleis
Koninklijk paleis MadridDe paleistuinen van Palacio Real

Rondleiding Koninklijk Paleis Madrid

Tijdens de twee uur durende rondleiding krijgt u enkele mooi gedecoreerde kamers te zien, zoals Escalera principal (trappenhuis) met een plafondschildering van Corrado Giaquinto, de Salón del Trono (de troonzaal en waarschijnlijk hoogtepunt tijdens de rondleiding), Capilla Real (koninklijke kapel), Farmacia Real (koninklijke apotheek die uitsluitend medicijnen maakten voor de Koning), Salón de Columnas (de ceremoniezaal, met o.a.de Zeven Planeten van Jacob Jonghelinck), de Koninklijke Bibliotheek waar het eerste exemplaar ligt van Don Quichot (de man die tegen windmolens vocht) en de indrukwekkende privévertrekken van Carlos III. Verder ziet u in de Arméria Real oude wapens, legeruitrustingen en martelwerktuigen uit de middeleeuwen.

Kunst in Palacio Real

De Galería de Pintura is een must voor kunstliefhebbers. Hier zijn schilderijen van o.a. Luis Morales, Juan de Flandes, Goya, Caravaggio, Velázquez en Sorolla (De echte kunstliefhebber bezoekt natuurlijk ook het wereldberoemde Prado museum van Madrid). De hoofdingang van het paleis is aan de zuidzijde (via de Plaza de Armas). De fraaiste zijde van het Koninklijk paleis is echter de facade aan Plaza de Oriente.

De tuinen van het park Campo del Moro zijn gratis te bezoeken en zijn een fraai voorbeeld van Engelse landschapsarchitectuur. Het Koninklijk Paleis mag zeker niet ontbreken bij uw stedentrip Madrid!

Lokatie Koninklijk Paleis Madrid

Niet ver van het paleis liggen:

Almudena kathedraal van Madrid
Tempel van Debod Madrid
Mercado de San Miguel markt Madrid
Plaza Mayor Madrid

Almudena kathedraal

Tempel van Debod
Mercado de San Miguel
Plaza Mayor
madrid paleis
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.21%) 1382 reviews
14 juni 2020 Silvia: "De beste online reisgids met leuke tips over de bezienswaardigheden in Spaanse steden."