Spanje / Madrid / Koninklijk Paleis

Koninklijk paleis Madrid

Palacio Real, het Koninklijke paleis in Madrid

Koninklijk Paleis Madrid

Koninklijk paleis van Madrid bezoeken? Alles over het koninklijk paleis (Palacio Real) zoals openingstijden, tickets en rondleidingen in de bezienswaardigheid van Madrid.

Koninklijk Paleis Madrid (Palacio Real)

Info & Tickets Koninklijk Paleis Madrid

Adres Calle Bailén, Madrid
Metro Lijn 5 en lijn 2 (Metrohalte: Ópera)

Tickets

Tip: Het is mogelijk vooraf uw tickets te kopen. Dit kan flinke wachttijden bij het paleis van Madrid besparen:

Tijden
 • Koninklijk paleis
  Oktober t/m maart: Dagelijks van 10:00 - 18:00 uur (zondag tot 16:00 uur)
  April t/m september: Dagelijks van 10:00 - 19:00 uur (zondag tot 16:00 uur)
 • Campo del Moro park
  Oktober t/m maart: Dagelijks van 10:00 - 18:00 uur
  April t/m september: Dagelijks van 10:00 - 20:00 uur
Extra info
 • Het museum is gratis op 18 mei (Internationale museumdag) en 12 oktober (Nationale feestdag Spanje)
 • Het Campo del Moro park is gratis te bezoeken
 • Het Palacio Real is gesloten tijdens officiële ceremonies en op 1/6 januari, 1 mei, 24/25/26/31 december

Palacio Real, het werkpaleis van de Koning van Spanje

Palacio Real is het Koninklijk Paleis van Madrid. Dit paleis is het werkpaleis van de koning van Spanje, Felipe VI. Het is het grootste koninklijke paleis ter wereld met een oppervlakte van 135.000 m² en 3418 kamers die verdeeld liggenin vier vleugels rond een patio. Sinds 1931 woont de Koning met zijn familie niet meer in dit paleis, maar wonen ze in het eenvoudiger Zarzuela Paleis in een buitenwijk van Madrid.

In 1734 gaf de Koning opdracht aan architect Juvarra voor de bouw van dit paleis, nadat zijn vorige Alcazar paleis was afgebrand. Nadat in 1736 Juvarra overleed nam zijn leerling Juan Bautista Sachetti de bouw over. Het Koninklijk Paleis werd gebouwd op de plaats waar de Moren in de 9e eeuw hun eerste fort bouwden. In 1764 nam Koning Karel III intrek in dit Koninklijke paleis.

Koninklijk paleis MadridEntree van het Koninklijke paleis
Koninklijk paleis MadridDe paleistuinen van Palacio Real

Rondleiding Koninklijk Paleis Madrid

Tijdens de twee uur durende rondleiding krijgt u enkele mooi gedecoreerde kamers te zien, zoals Escalera principal (trappenhuis) met een plafondschildering van Corrado Giaquinto, de Salón del Trono (de troonzaal en waarschijnlijk hoogtepunt tijdens de rondleiding), Capilla Real (koninklijke kapel), Farmacia Real (koninklijke apotheek die uitsluitend medicijnen maakten voor de Koning), Salón de Columnas (de ceremoniezaal, met o.a.de Zeven Planeten van Jacob Jonghelinck), de Koninklijke Bibliotheek waar het eerste exemplaar ligt van Don Quichot (de man die tegen windmolens vocht) en de indrukwekkende privévertrekken van Carlos III. Verder ziet u in de Arméria Real oude wapens, legeruitrustingen en martelwerktuigen uit de middeleeuwen.

Kunst in Palacio Real

De Galería de Pintura is een must voor kunstliefhebbers. Hier zijn schilderijen van o.a. Luis Morales, Juan de Flandes, Goya, Caravaggio, Velázquez en Sorolla (De echte kunstliefhebber bezoekt natuurlijk ook het wereldberoemde Prado museum van Madrid). De hoofdingang van het paleis is aan de zuidzijde (via de Plaza de Armas). De fraaiste zijde van het Koninklijk paleis is echter de facade aan Plaza de Oriente.

De tuinen van het park Campo del Moro zijn gratis te bezoeken en zijn een fraai voorbeeld van Engelse landschapsarchitectuur. Het Koninklijk Paleis mag zeker niet ontbreken bij uw stedentrip Madrid!

Locatie Koninklijk Paleis Madrid

Niet ver van het paleis liggen:

madrid paleis
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."