Home / Cádiz

Cádiz bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden & highlights in Cádiz Spanje

Cadiz bezienswaardigheden

Cádiz bezienswaardigheden: de oudste stad van Spanje is al eeuwenlang een belangrijke havenstad in Andalusië. Wat zijn de bezienswaardigheden in Cadiz? De top 10 highlights

Cádiz bezoeken met stedentrip Spanje?

De oude havenstad Cadiz in het Zuid-Westen van Spanje (Andalusië) heeft een bewogen geschiedenis. Door zijn ligging op een schiereiland aan de Atlantische oceaan speelde Cadiz een belangrijke rol in de 18e eeuw bij de handel met de nieuwe wereld. Dit is nog steeds te zien in de sfeervolle historische binnenstad met zijn kathedraal, vestingswerken, smalle straatjes, gezellige pleintjes en een zeepromenade. De stad heeft als bijnaam dan ook 'het kleine Havana' door de historische band en gelijkenis met de Cubaanse stad met zijn kenmerkende boulevard. Nog steeds is de goed beschutte haven van de stad met de vele vissers,- en passagiersboten een van de belangrijke economische motoren van de stad. De stad heeft echter wel een probleem; door de ligging op een schiereiland is de stad met één grote toegangsweg met de auto slecht te bereiken.

De stad voelt al snel gastvrij aan door de goedlachse bewoners van Cadiz, de Gaditanos. Het wordt ook wel 'de stad die glimlacht' genoemd. De vrolijkheid komt ook terug in de vele festiviteiten in Cádiz, waarbij het Carnaval de Cádiz het hoogtepunt is. Het is een van de beroemdste carnavals ter wereld en de stad staat deze periode volledig op zijn kop.

Geschiedenis Cádiz Spanje

De stad heeft een geschiedenis van ruim 3000 jaar. In 1104 voor Christus werd de stad 'Gadir' al gesticht door de Feniciërs, waarbij het op een na grootste Romeinse theater ter wereld een overblijfsel is. Het was een van de meest welvarende steden in het Romeise Rijk. De stad Cadiz heeft daarna wisselende bezettingen gehad van de Feniciërs, Carhagers, Romeinen en Moren en werd in 1596 flink verwoest door de Engelsen en Hollanders aangezien de stad de thuisbasis was voor de Spaanse zilvervloot. In de 18e eeuw benutte de stad zijn gunstige ligging als havenstad aan zee door de handel met de Nieuwe Wereld een van de rijkste steden in Spanje te worden. Tegenwoordig heeft de stad aan de Costa de Luz ruim 120.000 inwoners.

CádizCádiz vanaf het strand (iStock.com/mapleleaver)

Cádiz bezienswaardigheden Top 10 & highlights

Tijdens een korte wandeling door het oude centrum en langs de boulevard is het al mogelijk de meeste bezienswaardigheden Cádiz te zien. Alle Top 10 highlights liggen op loopafstand door de ligging op een klein schiereiland. Een overzicht van de Cádiz bezienswaardigheden:

Bezienswaardigheden Cádiz Kathedraal van Cádiz

Kathedraal van Cádiz

De grootste blikvanger van de stad is de kathedraal met zijn mooie gouden koepel. Het kerkgebouw is een mix van barokke, rococo en neoklassieke stijl en werd in een lange periode gebouwd tussen 1722 en 1838. Bij de kathedraal ligt het sfeervolle plein Plaza de la Catedral met gezellige terrassen en restaurants (Adres: Plaza Catedral, 5 euro).

Bezienswaardigheden Cádiz Cádiz strand Spanje

Strand van Cádiz

Voor een goed strand heeft u twee opties aan de Costa de la Luz. Playa Caleta is het stadstrand gelegen bij de oude stad met diverse leuke visrestaurants in de oude visserswijk Barrio de la Viña. Playa de la Victoria ligt bij het nieuwe gedeelte van de stad en wordt aangemerkt als een van de mooiste stranden in de regio.

Bezienswaardigheden Cádiz Torre Tavira hoogtepunt

Torre Tavira

Kenmerkend in het oude stadsbeeld van Cádiz waren de vele torens bij de koopmanshuizen, bedoeld om de aankomst van schepen uit Latijns-Amerika in de gaten te houden. De hoogste daarvan met 45 meter is de Torre Tavira. Op deze oorspronkelijke uitkijktoren heeft u op het dakterras een schitterend uitzicht over de stad, maar in de Cámara Oscura kunt u van het panorama van Cádiz genieten.

Bezienswaardigheden Stad Cádiz

Pleinen in oude centrum

Ga lekker dwalen door de historische stadswijken zoals de oudste wijk El Pópulo. Tijdens deze dwaaltocht zal u vooral opvallen dat de stad vele gezellige pleintjes heeft, zoals Plaza de las Flores; een knus plein vol bloemenstalletjes. Het 19e eeuwse en groene Plaza de Mina wordt beschouwd als het mooiste plein en hart van de stad. Bezoek verder het barokke plein Plaza San Francisco of het plein bij het stadhuis, Plaza San Juan de Dios en de Plaza San Antonio omringd door mooie herenhuizen.

bezienswaardigheden cadiz Gadir in Andalusië

Castillo de San Sebastián

Dit is een van de twee kastelen niet ver van het strand van Playa Caleta. Hoewel het kasteel zelf niet te bezoeken is, is de wandeling naar het kasteel via een landtong door zee de moeite waard. Het andere kasteel Castillo de Santa Catalina is wel te bezichtigen.

Bezienswaardigheden Highlights Cadiz

Museo de Cádiz

Het museum van de stad bestaat uit drie delen: een archeologisch museum over 3000 jaar geschiedenis van de stad, een etnografisch museum en het Museu de Bellas Artes, oftewel het museum van de schone kunsten met werken van o.a. Zurbarán en Murillo. (Adres: Plaza de Mina 5)

highlights Spanje cadiz bezienswaardigheden

Teatro Romano

Dit Romeinse theater uit de 1e eeuw voor Christus werd pas in 1980 ontdekt in de wijk El Pópulo bij de brand van een oud pakhuis. Na het Romeinse theater van Pompei is dit het grootste Teatro Romano ter wereld. Het Romeinse ‘Gades’ was vermoedelijk een van de meest welvarende steden in het Romeinse Rijk. Het theater is nog volop in restauratie.

bezienswaardigheden cadiz kasteel Cádiz

Castillo de Santa Catalina

Het andere kasteel vlakbij Playa Caleta. Dit 16e-eeuwse en stervormige militaire bolwerk staat op een punt van het schiereiland. Dit kasteel is gratis te bezoeken en biedt een mooi uitzicht vanaf de vestingsmuur. Er zijn wisselende tentoonstellingen, maar de wandeling naar het kasteel en het uitzicht over de kust van Cádiz is de reden voor een bezoek.

Cádiz bezienswaardigheden Park cadiz

Parque Genovés

Noordelijk van het Caleta strand ligt op 500 meter deze prachtige botanische tuin. Het park heeft een grote diversiteit aan bomen, mede uit de Nieuwe Wereld. De ideale plek voor een wandeling of om te ontspannen op de bankjes in de schaduw (Adres: Calle del Doctor Gómez Ulla).

Bezienswaardigheden Cádiz Gadir Archeosite

Gadir Archeosite

Op een interessante manier zijn de 300 jaar oude archeologische restanten van de Fenicische stad tentoongesteld. Deze zijn gratis te bezoeken en u wandelt via een glazen vloer over de opgravingen en via interactieve schermen wordt u het verhaal over de geschiedenis verteld (Adres: C / San Miguel 15).

Bezienswaardigheden Mallorca Fietsen in Cadiz

Fietsen door Cádiz

Verrassend leuk: vier uur lang met een Engelstalige gids langs de hoogtepunten van Cadiz fietsen onder het genot van mooie verhalen over de 3000 jaar oude geschiedenis van de stad. Ontdek de kastelen, de boulevard en de oude stad met zijn vestingsmuren. Meer informatie.

Palma de Mallorca Spanje Dagtocht naar Jerez de la Frontera

Dagtocht naar Jerez de la Frontera

Op slechts 30 kilometer van Cádiz ligt de stad Jerez de la Frontera, bekend vanwege de sherry, de paardrijkunsten en als hofdstad van de flamenco. In deze stad kunt u zich makkelijk een volle dag vermaken.

Weer in Cádiz Spanje

Cadiz ligt op een schiereiland aan de Costa de la Luz met invoeden van zowel de Middellandse Zee als de Atlantische Oceaan. Met name deze laatste zorgt er voor dat de zomers iets minder heet zijn dan in de rest van Andalusië. U zult ook geregeld een stevige zeewind voelen. Opvallend in Cadiz zijn de extreem droge zomermaanden, maar andere extremen hoeft u niet te verwachten in deze stad. De winters zijn bijvoorbeeld zeer zacht met gemiddelde temperaturen van 16 graden.

Weer jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 16 16 18 19 22 25 28 28 27 23 19 16
gem. minimum (°C) 9 10 11 12 14 17 20 20 19 16 12 10
dagen met neerslag 9 9 8 8 6 3 0 0 3 7 9 9
zonuren per dag 5 6 7 8 10 11 11 11 9 7 6 5

Video impressie bezienswaardigheden Cádiz


Waar ligt Cadiz in Spanje?

cadiz bezienswaardigheden spanje top 10