Spanje / Toledo

Toledo bezienswaardigheden

Top 10 bezienswaardigheden in Toledo Spanje

Toledo Spanje

Alles over de bezienswaardigheden top 10 in Toledo, de oude hoofdstad van Spanje op 70 km van Madrid. Het historische centrum van Toledo Spanje zit vol met oude bezienswaardigheden en (middeleeuwse) monumenten.

Toledo Spanje bezoeken met stedentrip?

Toledo was tot 1561 hoofdstad van Spanje en is een van de oudste steden van Spanje. De stad ligt 70 kilometer zuidwestelijk van de huidige hoofdstad Madrid op een heuvel aan de rivier de Taag. Door de vele oude bezienswaardigheden in Toledo staat het hele historische centrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst. U zult het stadscentrum ervaren als één groot museum. Doordat eeuwenlang de hebreeuwse, mohammedaanse en christelijke culturen gebroederlijk naast elkaar leefden, noemt men Toledo ook wel eens ‘De stad van de drie culturen”.

De stad telt tegenwoordig slechts 84.019 inwoners (in 2012), maar is door zijn enorme historische waarde en de vele toeristen nog steeds een van de bekendste steden in Spanje. Veel toeristen maken met behulp van de snelle treinverbinding vanuit Madrid een dagtocht naar het schitterende Toledo. Hier kunt u prima in een dag wandelend door smalle hobbelige straatjes het hele historische centrum bezoeken en de schitterende middeleeuwse architectuur en versterkte stadsmuren bewonderen.

ToledoHet verlichte kasteel van Toledo (stock.adobe.com/SeanPavonePhoto)
Toledo SpanjeDe kathedraal van Toledo (stock.adobe.com/enrique1972)

Geschiedenis Toledo Spanje

De naam Toledo is afgeleid van ‘Toletum’, de naam die de Romeinen in 192 voor Christus gaven nadat ze de hoofdstad hadden veroverd van de Iberische Carpetanen. Tussen 534 en 712 werd de stad opnieuw hoofdstad onder de Visigoten en tijdens de Moorse periode  (712-1085) was de stad een zelfstandig koninkrijk onder het opperbevel van het kalief van Córdoba.

In 1085 kwam de stad na bezetting onder het bewind van de Castilliaanse koning Alfons VI, waarna uiteindelijk Toledo de residentie werd van de Castiliaanse koninge. Daarbij werd het ook het kerkelijk centrum van Spanje. In 1561 verhuisde de residentie in opdracht van Philips II naar Madrid, waarna Toledo haar politieke machtsrol kwijt was. Het moeilijk aan te vallen Alcazar (kasteel) speelde vervolgens nog een belangrijke rol tijdens de Spaanse burgeroorlog. Door deze roerige geschiedenis zijn tal van overblijfselen met Romeinse, Visgotische, Moorse, Joodse en Christelijke invloeden. De belangrijkste Toledo bezienswaardigheden zijn:

Toledo bezienswaardigheden Top 10 & Highlights Toledo

Kathedraal van Toledo

1. Kathedraal van Toledo

De Middeleeuwse kathedraal van Toledo is gebouwd tussen 1227 en 1493 en was eeuwenlang de zetel van de aartsbisschop van Spanje. De buitenkant van de ‘Catedral de Santa María de Toledo’ is overwegend Gotisch, maar van binnen zijn door de lange bouwperiode zelfs barokke elementen te vinden. De imposante kathedraal is zeker een van de bezienswaardigheden die u tijdens u trip moet bezoeken. Informatie:

  • Openingstijden ma-za 10:00-18:00 uur / zo 14:00-18:00 uur
  • Entree kathedraal van Toledo is 11 euro, een rondleiding met gids 18 euro (reserveer uw rondleiding) of koop voor 23 euro een Toledo Card waarmee u meerdere bezienswaardheden kunt bezoeken.
  • Adres: Calle Cardenal Cisneros, 1
Alcázar de Toledo

2. Alcázar de Toledo (kasteel)

Dit enorme fort is niet te missen wanneer u de stad nadert. Het kasteel ligt strategisch in het centrum en werd al in de derde eeuw gebouwd door de Romeinen. Door de Castilliaanse koningen is het meermaals uitgebreid. Tegenwoordig is een legermuseum ‘Museo del Ejército’ in het fort gevestigd. (Adres: Calle Union)

Monasterio San Juan de los Reyes

3. Monasterio San Juan de los Reyes

Dit is een Fransiscaner klooster ter nagedachtenis aan de ‘Slag van Toro’ in 1476 waarbij de Portugezen verslagen werden. Het klooster is gebouwd in opdracht van Koningin Isabel I in zogenaamde gotische Isabella-stijl en zeker de bijbehorende kerk is een bezoek waard. (Adres: Calle Reyes Católicos 17)

Museo del Greco

4. Museo del Greco

De Griekse schilder El Greco heeft een groot gedeelte van zijn leven in Toledo gewoond. In één van de huizen waarin hij gewoond heeft, is sinds 1910 een museum ingericht met interier uit de periode van El Greco en uiteraard diverse schilderijen van El Greco en andere kunstenaars. Het museum ligt in het hart van de Joodse wijk een geeft een goed beeld van een interieur in de 16e eeuw. (Adres: Paseo de Transito en website)

Sinagoga del Tránsito

5. Sinagoga del Tránsito

De Sinagoga del Tránsito is een voormalige 14e eeuwse synagoge en gelegen in de Joodse wijk. De schoonheid van de synagoge zit niet van buiten maar in de schitterende inrichting van de gebedsruimte in mudéjar-stijl. Bij de synagoge is het Museo Sefardí, een museum met Spaans-joodse kunst en artefacten. (Adres: Samuel Levi)

Toledo Spanje

6. Iglesia de Santo Tomé

Bijzondere kerk in het historische centrum met  o.a. een 14e eeuwse toren in  Mudejar-stijl. De kerk is vooral bekend van de beroemdste creatie van El Greco, namelijk ‘El Entierro del Conde de Orgaz’.  (Adres: Plaza del Conde, 4)

Sinagoga de Santa Maria la Blanca

7. Sinagoga de Santa Maria la Blanca

Jarenlang was dit de hoofdsynagoge van de acht synagoges die in Toledo stonden. De synagoge in Mudejar-stijl werd gebouwd in 1180 en na aanvallen op de Joden werd het in 1405 een christelijke kerk. (Adres: Calle Reyes Católicos 2)

Museu de Santa Cruz

8. Museu de Santa Cruz

Het Museu de Santa Cruz ligt vlakbij het plein Plaza de Zocodover in een gebouw dat voorheen dienst deed als ziekenhuis. Het gratis museum vertelt over de geschiedenis van Toledo met (archeologische) voorwerpen uit de middeleeuwen en renaissance. (Adres: Calle Miguel de Cervantes, 3 en website.)

Mirador del Valle

9. Mirador del Valle

De Mirador del Valle is een uitzichtspunt (“Mirador’) met schitterend uitzicht op de historische stad. Het uitkijkpunt ligt een stuk buiten de stadsgrenzen aan de overkant van de rivier en is een garantie voor schitterende foto’s.

highlights

10. Mezquita del Cristo de la Luz

Op een paar honder meter van het plein Plaza de Zocodover ligt de best bewaarde moskee (‘Mezquita’) van de stad, die gebouwd werd in de 10e eeuw. Oorspronkelijk had Toledo tien moskeeën, maar alleen deze is bewaard gebleven. De moskee is te bezoeken. (Adres: Cuesta de las Carmelitas Descalzas, 10)

Behalve bovengenoemde bezienswaardigheden zijn er nog tal van highlights te zien in Toledo. De beste manier om het historische hart te ervaren is door de smalle straatjes met kinderkopjes te gaan dwalen. Het zou te veel informatie zijn om alle stadspoorten, bruggen, kloosters, stadsmuren en historische monumenten hier op te sommen. Wandel uren door de stad, eet onderweg een tapa en geniet van de vele verrassingen die u na elke bocht weer op te wachten staan in dit middeleeuwse stadscentrum.

Handig: Toledo Card

Wanneer u van plan bent meerdere bezienswaardigheden van Toledo te gaan bezoeken, kan het voor u voordeliger zijn om een Toledo card aan te schaffen vanaf 23 euro. Met deze kaart heeft u priority toegang tot de kathedraal, Iglesia de Santo Tomé, de Synagoge van Santa Maria la Blanca, Monasterio de San Juan de los Reyes en recht op een tour met gids door de kathedraal en zijn musea. U kunt deze Toledo card eenvoudig vooraf online kopen en bij aankomst op het treinstation van Toledo meteen omwisselen. Een handiger manier om tijd en geld te besparen tijdens uw bezoek aan deze oude Spaanse hoofdstad.

ToledoPuerta de Bisagra (stock.adobe.com/Miguel Castaño)
Toledo SpanjePlaza de Zocodover in Toledo (stock.adobe.com/Arto)

Toledo bezoeken per trein vanuit Madrid

De meeste toeristen zullen Toledo gaan bezoeken als een dagtocht vanuit Madrid. Om Toledo een dag te gaan bezoeken kunt u eenvoudig met de AVE-trein gaan. Deze trein vertrekt dagelijks vanaf 6:50 uur vanaf het grootste treinstation Madrid-Puerta de Atocha en in 33 minuten stapt u uit bij het treinstation van Toledo. De laatste trein terug naar Madrid vertrekt om 21:30 uur en een retourtje met de trein kost slechts 10,30 euro (Te koop bij automaten op station of vooraf via deze website). Vanaf het treinstation van Toledo heeft u twee opties om de oude binnenstad van Toledo te bereiken. U kunt voor een paar euro een ticket in een van de bussen, die u opwachten bij het treinstation, kopen of u maakt een wandeling heuvelop van ongeveer twintig minuten. Heeft u liever een compleet georganiseerde dagtocht naar Toledo? Dit is al mogelijk vanaf 25 euro. Klik dan op een van onderstaande tours:

Weer in Toledo (Spanje)

De stad heeft een mediterraan klimaat dat nog maar weinig invloed ondervindt van de Middellandse zee. In de zomermaanden heeft dit tot gevolgd dat de dagtemperatuur flink kan oplopen boven de dertig graden, in de wintermaanden is nachtelijke vorst mogelijk. Een voordeel van een zomers bezoek is de geringe kans op neerslag in deze droge periode.

Weer jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 11 13 16 18 23 28 33 32 28 21 14 11
gem. minimum (°C) 2 3 5 7 11 15 18 18 15 10 5 3
dagen met neerslag 13 13 11 12 10 8 5 4 7 10 12 13
zonuren per dag 5 6 6 8 9 10 12 11 8 7 5 4

Video: impressie Toledo


Waar ligt Toledo in Spanje?

Foto's stock.adobe.com banner = Leonid Andronov, 1 = rrenis2000, 2 = Scirocco340, 3 = jlazouphoto, 5 = Downunderphoto, 6 = steschum, 7 = SeanPavonePhoto, 8 = actrisavesna, 9 = Lukasz Janyst, 10 = josevgluis

Toledo Spanje