Spanje / Castilië-La Mancha / Toledo

Toledo bezienswaardigheden

Top 10 bezienswaardigheden Toledo Spanje

Toledo Spanje

Alles over de bezienswaardigheden top 10 in Toledo, de oude hoofdstad van Spanje op 70 km van Madrid. Het historische centrum van Toledo Spanje zit vol met oude bezienswaardigheden en (middeleeuwse) monumenten.

Toledo bezoeken in Spanje?

Toledo was tot 1561 hoofdstad van Spanje en is een van de oudste steden van Spanje en ligt in de regio Castilië-La Mancha. De stad ligt 70 kilometer zuidwestelijk van de huidige hoofdstad Madrid op een heuvel aan de rivier de Taag. Door de vele oude bezienswaardigheden in Toledo staat het hele historische centrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst. U zult het stadscentrum ervaren als één groot museum. Doordat eeuwenlang de hebreeuwse, mohammedaanse en christelijke culturen gebroederlijk naast elkaar leefden, noemt men Toledo ook wel eens ‘De stad van de drie culturen”.

De stad telt tegenwoordig slechts 84.019 inwoners (in 2012), maar is door zijn enorme historische waarde en de vele toeristen nog steeds een van de bekendste steden in Spanje. Veel toeristen maken met behulp van de snelle treinverbinding vanuit Madrid een dagtocht naar het schitterende Toledo. Hier kunt u prima in een dag wandelend door smalle hobbelige straatjes het hele historische centrum bezoeken en de schitterende middeleeuwse architectuur en versterkte stadsmuren bewonderen.

ToledoHet verlichte kasteel van Toledo
Toledo SpanjeDe kathedraal van Toledo

Geschiedenis Toledo Spanje

De naam Toledo is afgeleid van ‘Toletum’, de naam die de Romeinen in 192 voor Christus gaven nadat ze de hoofdstad hadden veroverd van de Iberische Carpetanen. Tussen 534 en 712 werd de stad opnieuw hoofdstad onder de Visigoten en tijdens de Moorse periode  (712-1085) was de stad een zelfstandig koninkrijk onder het opperbevel van het kalief van Córdoba.

In 1085 kwam de stad na bezetting onder het bewind van de Castilliaanse koning Alfons VI, waarna uiteindelijk Toledo de residentie werd van de Castiliaanse koning. Daarbij werd het ook het kerkelijk centrum van Spanje. In 1561 verhuisde de residentie in opdracht van Philips II naar Madrid, waarna Toledo haar politieke machtsrol kwijt was. Het moeilijk aan te vallen Alcazar (kasteel) speelde vervolgens nog een belangrijke rol tijdens de Spaanse burgeroorlog. Door deze roerige geschiedenis zijn tal van overblijfselen met Romeinse, Visgotische, Moorse, Joodse en Christelijke invloeden. De belangrijkste Toledo bezienswaardigheden zijn:

Toledo bezienswaardigheden Top 10 & Highlights

Kathedraal van Toledo

1. Kathedraal van Toledo

De Middeleeuwse kathedraal van Toledo is gebouwd tussen 1227 en 1493 en was eeuwenlang de zetel van de aartsbisschop van Spanje. De buitenkant van de ‘Catedral de Santa María de Toledo’ is overwegend Gotisch, maar van binnen zijn door de lange bouwperiode zelfs barokke elementen te vinden. De imposante kathedraal is zeker een van de bezienswaardigheden die u tijdens u trip moet bezoeken. Informatie:

  • Openingstijden ma-za 10:00-18:00 uur / zo 14:00-18:00 uur
  • Entree kathedraal van Toledo is 11 euro, een rondleiding met gids 23 euro (reserveer uw rondleiding).
  • Adres: Calle Cardenal Cisneros, 1
Alcázar de Toledo

2. Alcázar (kasteel)

Dit enorme fort is niet te missen wanneer u de stad nadert. Het kasteel ligt strategisch in het centrum en werd al in de derde eeuw gebouwd door de Romeinen. Door de Castilliaanse koningen is het meermaals uitgebreid. Tegenwoordig is een legermuseum ‘Museo del Ejército’ in het fort gevestigd. (Adres: Calle Union)

Monasterio San Juan de los Reyes

3. Monasterio San Juan de los Reyes

Dit is een Franciscaner klooster ter nagedachtenis aan de ‘Slag van Toro’ in 1476 waarbij de Portugezen verslagen werden. Het klooster is gebouwd in opdracht van Koningin Isabel I in zogenaamde gotische Isabella-stijl en zeker de bijbehorende kerk is een bezoek waard. (Adres: Calle Reyes Católicos 17)

Handig: Voor 12 euro kunt u dit Toledo Polsbandje reserveren waarmee u toegang krijgt tot 7 belangrijke monumenten in de stad zoals dit klooster, Iglesia de Santo Tomé, Mezquita del Cristo de la Luz, Iglesia del Salvador en Sinagoga de Santa María la Blanca (meer info & reserveren Toledo Polsbandje).

Museo del Greco

4. Museo del Greco

De Griekse schilder El Greco heeft een groot gedeelte van zijn leven in Toledo gewoond. In één van de huizen waarin hij gewoond heeft, is sinds 1910 een museum ingericht met interier uit de periode van El Greco en uiteraard diverse schilderijen van El Greco en andere kunstenaars. Het museum ligt in het hart van de Joodse wijk een geeft een goed beeld van een interieur in de 16e eeuw. (Adres: Paseo de Transito en website)

Sinagoga del Tránsito

5. Sinagoga del Tránsito

De Sinagoga del Tránsito is een voormalige 14e eeuwse synagoge en gelegen in de Joodse wijk. De schoonheid van de synagoge zit niet van buiten maar in de schitterende inrichting van de gebedsruimte in mudéjar-stijl. Bij de synagoge is het Museo Sefardí, een museum met Spaans-joodse kunst en artefacten. (Adres: Samuel Levi)

Toledo Spanje

6. Iglesia de Santo Tomé

Bijzondere kerk in het historische centrum met  o.a. een 14e eeuwse toren in  Mudejar-stijl. De kerk is vooral bekend van de beroemdste creatie van El Greco, namelijk ‘El Entierro del Conde de Orgaz’.  (Adres: Plaza del Conde, 4 en inbegrepen in Toledo Polsband)

Sinagoga de Santa Maria la Blanca

7. Sinagoga de Santa Maria la Blanca

Jarenlang was dit de hoofdsynagoge van de acht synagoges die in Toledo stonden. De synagoge in Mudejar-stijl werd gebouwd in 1180 en na aanvallen op de Joden werd het in 1405 een christelijke kerk. (Adres: Calle Reyes Católicos 2 en inbegrepen in Toledo Polsband)

Museu de Santa Cruz

8. Museu de Santa Cruz

Het Museu de Santa Cruz ligt vlakbij het plein Plaza de Zocodover in een gebouw dat voorheen dienst deed als ziekenhuis. Het gratis museum vertelt over de geschiedenis van Toledo met (archeologische) voorwerpen uit de middeleeuwen en renaissance. (Adres: Calle Miguel de Cervantes, 3 en website.)

Mirador del Valle

9. Mirador del Valle

De Mirador del Valle is een uitzichtspunt (“Mirador’) met schitterend uitzicht op de historische stad. Het uitkijkpunt ligt een stuk buiten de stadsgrenzen aan de overkant van de rivier en is een garantie voor schitterende foto’s.

Toledo Spanje

10. Mezquita del Cristo de la Luz

Op een paar honder meter van het plein Plaza de Zocodover ligt de best bewaarde moskee (‘Mezquita’) van de stad, die gebouwd werd in de 10e eeuw. Oorspronkelijk had Toledo tien moskeeën, maar alleen deze is bewaard gebleven. De moskee is te bezoeken. (Adres: Cuesta de las Carmelitas Descalzas, 10 en inbegrepen in Toledo Polsband)

11. Meer activiteiten (in de omgeving)

Toledo

12. Regio van Castilië-La Mancha

Toledo is de hoofdstad van de regio Castilië-La Mancha. Wanneer u over een auto beschikt kunt u in deze regio een aantal interessante bezienswaardigheden bezoeken, zoals de kenmerkende windmolens van Don Quijote bij Consuegra en Campo de Criptana of de leuke stad Cuenca met de hangende huizen. In dit artikel leest u alles over de 17 bezienswaardigheden in Castilië-La Mancha.

Meer Castilla-La Mancha

Behalve bovengenoemde bezienswaardigheden zijn er nog tal van highlights te zien in Toledo. De beste manier om het historische hart te ervaren is door de smalle straatjes met kinderkopjes te gaan dwalen. Het zou te veel informatie zijn om alle stadspoorten, bruggen, kloosters, stadsmuren en historische monumenten hier op te sommen. Wandel uren door de stad, eet onderweg een tapa en geniet van de vele verrassingen die u na elke bocht weer op te wachten staan in dit middeleeuwse stadscentrum.

ToledoPuerta de Bisagra
Toledo SpanjePlaza de Zocodover in Toledo

Toledo bezoeken per trein vanuit Madrid

De meeste toeristen zullen Toledo gaan bezoeken als een dagtocht vanuit Madrid. Om Toledo een dag te gaan bezoeken kunt u eenvoudig met de AVE-trein gaan. Deze trein vertrekt dagelijks vanaf 6:50 uur vanaf het grootste treinstation Madrid-Puerta de Atocha en in 33 minuten stapt u uit bij het treinstation van Toledo. De laatste trein terug naar Madrid vertrekt om 21:30 uur en een retourtje met de trein kost slechts 10,30 euro (Te koop bij automaten op station of vooraf via deze website). Vanaf het treinstation van Toledo heeft u twee opties om de oude binnenstad van Toledo te bereiken. U kunt voor een paar euro een ticket in een van de bussen, die u opwachten bij het treinstation, kopen of u maakt een wandeling heuvelop van ongeveer twintig minuten. Heeft u liever een compleet georganiseerde dagtocht naar Toledo? Dit is al mogelijk vanaf 25 euro. Klik dan op een van onderstaande tours:

Unieke hotels in Toledo

Zoekt u een hotel in Toledo? Dan heeft u de mogelijkheid om in een aantal bijzondere locaties te overnachten. Het grote voordeel van de hotels in Toledo is dat ze niet duur zijn. Een paar hotels die eruit springen qua uitstraling en locatie zijn:

  • Eugenia de Montijo: Mijn absolute favoriet! Dit vijfsterren hotel is gevestigd in het voormalige paleis van keizerin Eugenia de Montijo. Het hotel is stijlvol en klassiek ingericht met een spa waarin je nog de oude Arabische gewelven ziet. Dit alles in het centrum van Toledo vlakbij de kathedraal en dit voor een zeer vriendelijke prijs.
  • Sercotel Pintor El Greco: Dit verrassende hotel gevestigd in een gerenoveerde 17e-eeuwse bakkerij op 50 meter in het hart van de Joodse wijk, naast het museum van El Greco. De kamers zijn modern, waarbij veel authentieke elementen bewaard zijn gebleven.
  • Hotel Hacienda del Cardenal: Dit hotel met charme ligt naast de 11e eeuwse stadsmuur, heeft een leuke tuin en bij het hotel zit één van de meest gerenommeerde restaurants in Toledo.
  • Hotel San Juan de los Reyes: Dit hotel ligt centraal in de Joodse wijk van Toledo in een prachtige oude graanmolen met een schitterende 19e eeuwse voorgevel. Ruime kamers, een parking en van de prijs zult u al helemaal vrolijk worden.
Toledo hotels
Eugenia de Montijo
Meer info
Toledo hotel
Sercotel Pintor El Greco
Meer info
Beste Hotels Toledo
Hotel Hacienda del Cardenal
Meer info

Weer in Toledo (Spanje)

De stad heeft een mediterraan klimaat dat nog maar weinig invloed ondervindt van de Middellandse zee. In de zomermaanden heeft dit tot gevolgd dat de dagtemperatuur in Toledo flink kan oplopen boven de dertig graden, in de wintermaanden is nachtelijke vorst mogelijk. Een voordeel van een zomers bezoek aan deze regio is de geringe kans op neerslag in deze droge periode.

Weer jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 11 13 16 18 23 28 33 32 28 21 14 11
gem. minimum (°C) 2 3 5 7 11 15 18 18 15 10 5 3
dagen met neerslag 13 13 11 12 10 8 5 4 7 10 12 13
zonuren per dag 5 6 6 8 9 10 12 11 8 7 5 4

Video: impressie bezienswaardigheden


Waar ligt Toledo in Spanje?

FAQ Toledo bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in Toledo?

Toledo was tot 1561 de hoofdstad van Spanje en heeft een centrum dat volledig op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De stad voelt aan als één groot museum, waarbij de kathedraal en het Alcázar (kasteel) van Toledo niet mogen ontbreken tijdens uw bezoek. De stad heeft verder tal van kerken, synagoges, kloosters en musea. Lees alles over de Toledo bezienswaardigheden.

Kan ik het Kasteel van Toledo bezoeken?

Jazeker, het Alcázar is het enorme kasteel dat strategisch op de heuvel van de stad ligt. Tegenwoordig is het legermuseum ‘Museo del Ejército’ in het fort gevestigd.

Waar ligt Toledo?

Toledo ligt in de centrale Spaanse regio Castilië-La Mancha, op 70 kilometer ten zuidwesten van Madrid.

Hoe bezoek ik Toledo vanuit Madrid?

Om Toledo te bezoeken vanuit Madrid kunt u eenvoudig de AVE-trein nemen, waarmee u in 33 minuten de oude stad bereikt. Daarnaast zijn er verschillende aanbieders van georganiseerde dagtochten vanuit Madrid, soms in combinatie met de mooie stad Segovia. Lees in dit artikel meer over het bereiken van Toledo vanuit Madrid.

Toledo Spanje
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."