Spanje / Gibraltar (UK)

Gibraltar bezienswaardigheden

Wat te doen in het Britse Gibraltar in Spanje? De rots, apen en kabelbaan

Gibraltar Spanje

Lees alles over de bezienswaardigheden in Gibraltar, het Britse overzees gebied in Spanje met de bekende Rots van Gibraltar, apen en kabelbaan als bezienswaardigheid.

Gibraltar bezoeken in Spanje?

Ja inderdaad, officieel hoort op mijn website met de titel ‘Spaanse stedenGibraltar niet thuis, maar doordat dit Brits overzees gebied een populaire bestemming is tijdens een rondreis in Andalusië mag Gibraltar toch niet ontbreken. Gibraltar ligt met de bekende ‘Rots van Gibraltar’ strategisch bij de ingang van de Middellandse Zee; de ‘Straat van Gibraltar’ tussen Marokko en het Iberische schiereiland van Spanje is hier slechts 14 kilometer breed. De kroonkolonie Gibraltar zelf is slechts 6,8 km2 groot en heeft ongeveer 30.000 inwoners.

Geschiedenis Rots van Gibraltar

In 1704 werd het door een Engels-Nederlandse coalitievloot veroverd tijdens de Spaanse Successieoorlog en sinds 1713 werd het tijdens de Vrede van Utrecht officieel eigendom van Groot-Brittannië. Gibraltar heeft wel een eigen grondwet waarmee ze een aantal zaken zelf regelen zoals rechtspraak en binnenlandse politiek, andere bevoegdheden rondom buitenlandbeleid liggen weer wel bij Groot-Brittannië. Gibraltar is sindsdien een strategische haven voor de Britse marine geworden en tegenwoordig is ook het toerisme (mede door de aanmerende cruiseschepen) een belangrijke inkomstenbron voor de Gibraltarezen.

GibraltarBerberapen op de rots van Gibraltar
Gibraltar bezienswaardighedenDe vlag van Gibraltar

Spanje vs Groot-Brittannië

Tot op de dag van vandaag blijft Gibraltar een pijnpunt tussen Spanje en Groot-Brittannië, de bevolking heeft zich via referenda duidelijk uitgesproken geen afhankelijkheid van Spanje te willen hebben. Zo is de officiële taal in Gibraltar Engels, maar spreken veel Gibraltarezen ook Llanito, hun eigen unieke volkstaal die is ontstaan uit een mengelmoes van talen. Verder rijdt men wel rechts in het verkeer en heeft u een grote kans op een grens,- en paspoortcontrole aangezien het geen EU is. De officiële munteenheden zijn de Gibraltarese pond (buiten Gibraltar heeft u hier waarschijnlijk niks aan) en de Britse pond, welke beide dezelfde koers hebben. De euro wordt echter bij de meeste toeristische plekken ook geaccepteerd, al dan niet tegen een wat minder gunstige wisselkoers. Het is een interessante ervaring Gibraltar te bezoeken, waarbij de bezienswaardigheden van Gibraltar worden afgewisseld met typische Britse straatbeelden als de Engelse pubs en rode telefooncellen.

Dé 12 leukste bezienswaardigheden Gibraltar

Gibraltar bezienswaardigheden

1. De Rots van Gibraltar

De strategisch aan de Middellandse Zee gelegen rots is de absolute nummer één bezienswaardigheid en het symbool van Gibraltar. Bezoek de 426 meter hoge Rots van Gibraltar met de kabelbaan, bekijk in het natuurpark de enige kolonie wilde apen in Europa en geniet van schitterend uitzicht over de haven van Gibraltar en misschien wel zicht op het veertien kilometer verder gelegen Marokko. Om de rots te bezoeken moet u een entreeticket voor het Upper Rock Nature Reserve aanschaffen, waarmee u bijna alle bezienswaardigheden op de rots kunt bezoeken zoals St. Michaels Cave, de tunnels, het Moorse kasteel en de skywalk (meer info). Voor het gebruik van de kabelbaan moet u een speciaal ticket aanschaffen.

Gibraltar

2. St. Michaels Cave

De Rots van Gibraltar is gemaakt van kalksteen. Als gevolg van regenwater zijn er in de rots meer dan honderdvijftig druipsteengrotten gevormd, waarvan de ‘St. Michaels Cave’ de bekendste is. Zo is grootste ruimte in de ‘St. Michaels Cave’ de ‘Cathedral Cave’ waar o.a. concerten worden gegeven. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat enkele druipsteengrotten van het Upper Rock Nature Reserve ooit neanderthalers bewoond werden. U kunt met een rondleiding deze wereld van stalagmieten en stalactieten bezoeken. Om de grotten te bezoeken koopt u een ticket bij de ingang van het Upper Rock Nature Reserve. Dit ticket is inclusief een aantal bezienswaardigheden op de rots zoals de St. Michaels Cave. U kunt ook deze tour of deze tour met gids reserveren waarbij u ook andere bezienswaardigheden rond de Rots van Gibraltar te zien krijgt.

Rots van Gibraltar

3. Berberapen op de rots

De legende zegt zolang er apen op de Rots van Gibraltar leven blijft het in Britse handen. Deze kolonie van honderden berberapen (veelvoorkomend in Noord-Afrika) leeft in het natuurreservaat op de rots. Wees wel gewaarschuwd, de apen zijn ondertussen erg gewend aan mensen. Ze klimmen soms op u als toerist en kunnen brutale streken uithalen om spullen uit uw handen of tassen te stelen. Contact met de apen wordt afgeraden en voeren is al helemaal niet toegestaan.

Gibraltar kabelbaan

4. Kabelbaan

Met deze kabelbaan kunt u in zes minuten bovenop een van de toppen van de Rots van Gibraltar en het Upper Rock Nature Reserve komen, waar u een uitzichtplatform en een restaurant treft. Als tussenstop kunt u in het laagseizoen ook uitstappen bij Ape’s Den, de plek die beroemd is geworden vanwege de vele berberapen op de rots. In het hoogseizoen zult u op de top ook voldoende apen aantreffen. Om de kabelbaan te nemen moet u de Main Street uitlopen (meer informatie).

bezoeken Gibraltar

5. The Great Siege Tunnels

Wist je dat het netwerk van tunnels in de Rots van Gibraltar langer is dan het wegennetwerk van de stad? Zo is er door de jaren heen 54 kilometer aan tunnels gegraven door het Britse leger voor o.a. opslag van wapens en voorraden. De tunnels hebben een belangrijke oorsprong in ‘The Great Siege’ oorlog tussen 1779 en 1783, waarbij Fransen en Spanjaarden Gibraltar belegerden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de capaciteit dusdanig uitgebreid dat er de mogelijkheid was om zelfs 16.000 soldaten te verstoppen in dit tunnelnetwerk.

Dagelijks geopend van 9:00 - 18:15 uur onderdeel van uw ticket (12 pond) tot het Upper Rock Nature Reserve. U kunt ook deze tour of deze tour met gids reserveren waarbij u ook andere bezienswaardigheden rond de Rots van Gibraltar te zien krijgt.

Gibraltar

6. Dolfijnen spotten

In de voedzame wateren rondom Gibraltar komen veel dolfijnen en walvissen voor. Een populaire activiteit in Gibraltar is dan ook het maken van een boottocht met als doel de dolfijnen te spotten. De dolfijnen komen vrijwel het hele jaar voor in de baai, de walvissen (potvissen, orka's, bultruggen, grienden en soms zelfs dwergvinvissen) zijn seizoensgebonden en komen niet zo vaak voor. Onderstaande touroperators bieden dolfijnen spotten in de baai aan (het is verstandig vooraf te reserveren):

Gibraltar Spanje

7. Botanic Gardens (The Alameda)

Naast het beginstation van de kabelbaan ligt de gratis botanische tuin van Gibraltar. Ze werden aangelegd in de 19e eeuw en u kunt hier overdag heerlijk wandelen tussen de mooie planten en bomen of het standbeeld van generaal Eliott bekijken. In de botanisch tuinen is ook een klein wildpark aanwezig met hoofdzakelijk exotische dieren die in beslag zijn genomen door de douane (5 pond entree, maandag t/m zaterdag van 10:00 – 16:30 uur, meer info).

Gibraltar

8. Shoppen in Mainstreet

De Mainstreet is de hoofdstraat van Gibraltar met vooral bekende ketens. Gibraltar probeert zich in de markt te zetten met dutyfree goederen, maar of dit nou echt goedkoper is dan in Nederland kun je betwijfelen. De mainstreet is wel een van de herkenbare punten in het kleine Gibraltar.

Gibraltar bezienswaardigheden

9. Grand Casemates Square

Dit is het grootste plein in het centrum van Gibraltar en door de vele aangrenzende winkeltjes, pubs en restaurants het meest levendige deel van de stad. De naam is afgeleid van de kazematten (vestingsgewelven) aan het plein.

Gibraltar Spanje

10. Europa Point

Dit is het meest zuidelijke stukje van Gibraltar en van heel het Iberische schiereiland, vandaar dus de naam ‘Europe Point’. Bezienswaardigheden hier zijn de vuurtoren, Harding's Battery (een gerestaureerde artilleriebatterij die ook bekend staat als Harding’s Fort), het kerkje ‘The Shrine of Our Lady of Europe’ en de Ibrahim-al-Ibrahim moskee, welke werd gedoneerd door Saudië-Arabië ter herinnering aan de enorme Moorse geschiedenis in de regio.

Tour Gibraltar

11. Ocean Village

Dit is een van de drie en tevens de nieuwste jachthaven van Gibraltar. Het is een gebied met winkeltjes, een casino en tal van eetgelegenheden en bars met uitzicht op de jachthaven; de leukste wijk om de avond door te brengen.

Uniek hotel: Zoekt u nog een bijzonder hotel om te overnachten in Gibraltar? In Ocean Village ligt het enorm cruiseschip Sunborn welke nu in dienst is als een luxe 5-sterrenhotel (meer informatie).

Excursie Gibraltar

12. National Museum

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van de Britse kolonie? Bezoek dan in het centrum het museum van Gibraltar over de levendige (militaire) geschiedenis, de cultuur en de natuurhistorie van deze Britse kroonkolonie (website).

Meer in Andalusië

Tip voor uw rondreis: Wilt u zelf uw rondreis door Andalusië gaan regelen? Dit is eenvoudig zelf te regelen met ons nieuwe 'Stappenplan Rondreis Andalusië' waarbij wij u graag op weg helpen met handige tips zoals uw route, overnachtingen en bezienswaardigheden.

Bezoeken vanaf de Costa del Sol?

Meer dan één dag zult u echt niet nodig hebben om Gibraltar te ontdekken, vandaar dat Gibraltar vooral bezocht wordt door dagjesmensen. Gibraltar ligt op een ideale afstand van populaire badplaatsen als Marbella, Fuengirola en Torremolinos, waardoor dit een perfect excursie is wanneer u aan de Costa del Sol verblijft. Er zijn diverse tours die u vanuit de Costa del Sol meenemen op excursie naar Gibraltar. De tours die wij aanbevelen:

Mooie hotels in Gibraltar

Zoekt u nog een goed hotel in Gibraltar? Het meest bijzondere hotel is de Sunborn. In Ocean Village ligt het enorm cruiseschip Sunborn welke nu in dienst is als een luxe 5-sterrenhotel. Verder ligt het Rock Hotel is een prachtig, monumentaal pand en dit hotel heeft een koloniale inrichting en een schitterend panoramisch uitzicht op de Baai van Gibraltar. The Elliot Hotel is een hotel op een centrale locatie, met mooie moderne kamers en een fijn zwembad op het dak.

Hotels Gibraltar
Sunborn Gibraltar
Meer info
Gibraltar hotel
Rock Hotel
Meer info
Beste Hotels Gibraltar Spanje
The Elliot Hotel
Meer info

Weer in Gibraltar Spanje

Het klimaat van Gibraltar is mediterraan met als gevolg milde winters en warme, zonnige (soms ietwat benauwde) zomers. Gibraltar heeft twee overheersende winden, de oostelijke wind die bekend staat als 'Levante' die uit de Sahara in Afrika komt en die vochtig weer en warmere zeestromingen met zich meebrengt en de andere als Poniente, die westelijk is en frissere lucht en koudere zee brengt. De zomers in Gibraltar Spanje zijn vrij droog en ook ik andere maanden valt er minder regen dan in andere regio's van Spanje.

Weer j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 16 17 18 20 23 25 28 29 26 23 19 16
gem. min (°C) 10 11 12 13 15 18 20 21 19 17 14 11
dagen neerslag 8 8 7 7 3 2 0 0 2 5 7 9
zonuren / dag 5 6 7 8 9 10 11 10 8 7 5 4

Video: Impressie bezienswaardigheden


Waar ligt Gibraltar in Spanje?

Gibraltar Spanje is een Brits overzees gebied en ligt bij de ingang van de Middellandse Zee. Het grenst noordelijk met Andalusië, vandaar dat Gibraltar vaak wordt meegenomen bij een rondreis in Andalusië. De stad is perfect te bezoeken bij een verblijf aan de Costa del Sol. De afstand tot Málaga is 136 kilometer en Cádiz ligt op 118 kilometer afstand.

FAQ bezoeken Britse kolonie

Wat zijn de bezienswaardigheden in Gibraltar?

De belangrijkste bezienswaardigheid is de beroemde Rots van Gibraltar. Het natuurgebied van de rots is o.a. toegankelijk per kabelbaan en bovenop de rots treft u de berberapen. In dit rots treft u St. Michaels Cave, bestaande uit druipsteengrotten en de tunnels van The Great Siege. Andere attracties zijn Europe Point en Grand Casemats Square. Lees alles over de Gibraltar bezienswaardigheden.

Waar vind je de apen?

De kolonie van berberapen bestaat uit enkele honderden apen en leven in het natuurreservaat bovenop de rots van Gibraltar. De apen zijn ondertussen zeer tam, maar uitermate brutaal. Lees meer over het bezoeken van de bezienswaardigheden in Gibraltar.

Tot welk land behoort het?

Gibraltar is Brits overzees gebied. Het heeft een eigen grondwet voor rechtspraak en binnenlandse politiek, maar voor het buitenlandbeleid staat het onder directe invloed van Groot-Brittannië.

Waar ligt Gibraltar?

Gibraltar is Brits overzees gebied in het zuiden van Spanje. Het ligt bij de ingang van de Middellandse Zee en ligt ingeklemd door de provincie Andalusië.

Hoeveel inwoners heeft Gibraltar?

Het totale inwoneraantal was 29.581 inwoners in 2020.

Welke taal spreken ze in Gibraltar?

De officiële taal in Gibraltar is Engels, maar veel Gibraltarezen spreken ook Llanito, dit is hun eigen unieke volkstaal die is ontstaan uit een mengelmoes van verschillende talen.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."