Spanje / Castilië en León / Salamanca

Salamanca bezienswaardigheden

Top 15 bezienswaardigheden Salamanca (Spanje)

Salamanca

Salamanca bezienswaardigheden: de oudste studentenstad van Spanje met een historisch centrum dat op de werelderfgoedlijst staat. Salamanca is een mix van gezellig studentenleven en historie.

Salamanca bezoeken in Spanje?

Salamanca is een levendige studentenstad in Spanje en tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie, welke weer onderdeel uitmaakt van de regio Castilië en León. De studentenstad ligt ruim 200 kilometer westelijk van Madrid en heeft 144.825 inwoners (in 2020). Het gehele historische centrum van de stad staat sinds 1988 op de UNESCO Werelderfgoedlijst, vanwege de vele gebouwen in romaanse, gotische en renaissance stijl.

De stad Salamanca heeft ook wel als bijnaam ‘Gouden Stad’ door zijn schitterende architectuur van glimmend zandsteen. In 2002 kreeg de Spaanse stad niet voor niets de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ door o.a. zijn prachtige kathedralen, oude universiteit en het mooie Plaza Mayor plein. Bijkomend voordeel is dat het oude centrum qua grootte heel goed te bewandelen is en bijna aanvoelt als een intiem dorp. Doordat een groot deel van de inwoners student is (ruim 30 procent), heeft de stad met zijn vele bars en kroegen een bruisend nachtleven. Combineer dit met de mooi verlichte historische bezienswaardigheden en je zult de warmte van deze Spaanse stad ervaren.

Plaza Mayor van SalamancaPlaza Mayor van Salamanca
Salamanca KathedraalDe stad vanaf de romeinse brug

Geschiedenis Salamanca Spanje

De stad is waarschijnlijk gesticht rond 400 voor Christus door Carthaagse bezetters, waarna het in de Romeinse periode een belangrijke halte werd op de zilverroute die van Asturië naar Zuid-Spanje liep. Uit deze periode stamt nog een deel van de Romeinse brug. Achtereenvolgens werden de Alanen en de Visigoten de bezetters, waarna Salamanca in 712 door de Moren werd veroverd. De stad werd regelmatig door de Moren geplunderd en raakte daardoor in verval.

Pas in de 11e eeuw bloeide de stad weer op, nadat Alfonso VI de stad Toledo had veroverd en de invasie van de Moren steeds verder werd terug gedrongen. In de eeuwen daarna ontwikkelde Salamanca zich tot een belangrijk centrum voor textiel en wol. Daarnaast stichtte koning Alfono IX in 1218 hier de oudste universiteit van Spanje en Salamanca is daardoor nog steeds een van de belangrijkste studentensteden van heel Spanje.

Salamanca bezienswaardigheden Top 15

Tijdens een korte stadswandeling is het al mogelijk de meeste bezienswaardigheden Salamanca te zien. Alle highlights liggen op loopafstand van het centrale plein Plaza Mayor, een ideale startplek voor uw tocht langs deze Salamanca bezienswaardigheden.

Plaza Mayor

1. Plaza Mayor

Plaza Mayor is het 18e eeuwse plein in het historische centrum van de stad. Voor veel Spanjaarden is dit het mooiste plein van heel Spanje, mede door de mooie barokke versieringen en het glimmende zandsteen. ’s Avonds is het plein op een gezellige manier verlicht, waardoor het een levendige ontmoetingsplek in het centrum is. Deze bezienswaardigheid mag bij uw stedentrip niet ontbreken.

Salamanca kathedraal

2. Oude & Nieuwe kathedraal

Salamanca heeft twee kathedralen die tegen elkaar staan. Bijzonder, want meestal wordt bij de bouw van een nieuwe kathedraal de oude gesloopt. De oudste kathedraal (Catedral Vieja) is uit 1120 in romaanse en gotische stijl en heeft schitterende muurschilderingen, het oudste kerkorgel van Europa en een prachtige Byzantijnse koepel.

De nieuwe kathedraal (Catedral Nueva) werd gebouw tussen de 16e en 18e eeuw en is de één na grootste kathedraal van Spanje. Hij werd gebouwd vlak naast de oude kathedraal en heeft door de lange bouwperiode zowel barokke, gotische als renaissance kenmerken in de bouwstijl. Met één toegangsticket bezoekt u zowel de oude en nieuwe kathedraal, alsmede het bijbehorende klooster.

kathedraal

3. Ieronimus toren

Beklim de middeleeuwse toren 'Ieronimus' van de oude kathedraal. Bij deze activiteit (slechts 4 euro) bekijkt u achtereenvolgens het dak van de oude kathedraal, gaat u binnen door de twee kathedralen voor schitterend zicht in de kerken en tot slot beklimt u de klokkentoren. Een leuke manier om de kathedralen en de stad van een andere kant te zien.

Universidad de Salamanca

4. Universiteit

De Universiteit van Salamanca uit 1218 is de oudste universiteit van Spanje. Het is een schitterend gebouw met religieuze figuren aan de gevel. Ondanks dat de universiteit nog steeds in gebruik is, is de binnenkant van de universiteit tegen betaling (10 euro) gewoon te bezichtigen, waaronder een aantal zeer oude collegezalen en aula's.

Universidad de Salamanca

5. La Rana de Salamanca

Vraag je je bij de hoofdfaçade van de universiteit af waarom iedereen zo naar de gevel aan het staren is? Ze zoeken allemaal naar de verborgen kikker ('rana') en volgens de legende levert dit geluk en voorspoed in het leven op. Succes met zoeken!

Museo de Art Nouveau y Art Déco

6. Museo de Art Nouveau y Art Déco

Dit museum is gewijd aan de art nouveau en art deco en is gevestigd in het prachtige met glas-in-loodramen uitgeruste 19e eeuwse gebouw 'Casa Lis'. De kunst en gebruiksvoorwerpen die tentoongesteld staan komen uit de late 19e en begin 20e eeuw en het museum is absoluut uniek in zijn soort in Spanje (Adres: Calle Gibraltar, 14 en website)

Convento de San Esteban

7. Convento de San Esteban

Het indrukwekkende Convento de San Esteban is een groot 16e eeuws klooster gelegen op enkele honderden meters van de kathedralen. Het klooster van de dominicaanse orde en de prachtige bijbehorende kerk zijn te bezoeken om een beeld te krijgen van het kloosterleven. Zo heeft het klooster een museum die vertelt over de humaniaire missie van deze kloosterorde in Zuid-Amerika. (Adres: Plaza del Concilio de Trento en website).

Leuke tip: In het klooster ligt ook 'Hospes Palacio de San Esteban', mijn absolute aanrader wanneer u een uniek hotel in Salamanca zoekt. Gevestigd in het prachtig gerenoveerde klooster met een zwembad die uitkijkt op de kathedraal.

Convento de las Dueñas

8. Convento de las Dueñas

Het ‘Klooster van de Meesteressen’ is een klooster uit 1419 in het woonpaleis van Juana Rodríguez Maldonado. Het was destijds een religieus toevluchtsoord voor adellijke dames. Zowel het kloostergebouw in Renaissane-stijl als de binnentuin zijn een bezoek waard. (Adres: Plaza Concilio de Trento)

Romeinse brug

9. Romeinse brug

Over de rivier de Tormes ligt de Puente Romano, een Romeinse brug die nog deels stamt uit de 1e eeuw na Christus. Van de oorspronkelijke 26 bogen zijn nog steeds 15 bogen intact. Vanaf de brug hebt u (zeker bij zonsondergang) een schitterend uitzicht op de oude stad.

Leuke tip: Wil je de stad Salamanca leren kennen met een Nederlandstalige gids? Met deze fietstour kunt u de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad ontdekken. Ideaal om in korte tijd veel over Salamanca te weten te komen. Ook is het mogelijk een wandeltocht met Nederlandstalige gids te maken langs de monumenten.

Casa de las Conchas

10. Casa de las Conchas

Het Casa de las Conchas is het ‘huis van de schelpen’. Het is een 15e eeuws stadspaleis dat aan de buitenkant bekleed is met ruim 350 opvallende Sint-Jakobsschelpen van goudkleurig zandsteen. De schelpen staan symbool voor de miliaire orde van Sint-Jakob waar de opdrachtgever Don Rodrigo Arias Maldonado lid van was. Tegenwoordig is Casa de las Conchas in gebruik als bibliotheek en is de binnenplaats gratis te bezichtigen. (Adres: Calle Compañía)

Nachtleven salamanca

11. Nachtleven

Geen bezienswaardigheid op zich, maar zonder een bezoek het bruisende nachtleven van deze studentenstad heb je het Salamanca niet beleefd. Onder het hoofdstuk eten en drinken leest u meer over de eet en uitgaansgelegenheden in deze Spaanse studentenstad.

Nachtleven salamanca

12. Huerto de Calixto y Melibea

Bovenop een stuk van de oude stadsmuren treft u dit gratis en charmante parkje aan vanwaar u uitzicht heeft op de rivier en kathedraal. Het parkje ligt wat verborgen en is een groene oase van rust in de stad. Voor Spanjaarden is het bloemrijke park mede bekend door de rol in de roman La Celestina.

salamanca spanje

13. Museo de Historia de la Automoción

In dit museum aan de rand van de oude stad treft u over drie verdiepingen tal van oude auto's en motoren aan. Een prachtige collectie oldtimers en conceptauto's netjes gesorteerd op bouwjaar (website).

salamanca spanje

14. San Marcos

De San Marcos kerk is een ongewoon rond kerkje gebouwd in romaanse stijl en ligt in de winkelstraat. Van binnen heeft het een vrij sober interieur, maar interessant om even een blik binnen te werpen. Het werd gebouwd in de late 11e of vroege 12e eeuw en was bedoeld als parochie.

Castilië en Leon

15. Rest van Castilië en León

Salamanca ligt in de prachtige Spaanse regio Castilië en León. Wanneer u de kans heeft bezoek dan ook eens mooie steden als Segovia, Ávila en Valladolid. Het is een interessante regio met veel middeleeuwse steden, kastelen en kloosters. In dit artikel leest u alles over dé 25 bezienswaardigheden in Castilië en León.

Meer Castilla y Leon

Leuke activiteiten in Salamanca

Van Madrid naar Salamanca

Wanneer u Salamanca wilt bezoeken zult u vanuit Nederland moeten vliegen op de hoofdstad Madrid. Vanaf Madrid reist u, afhankelijk van het type trein dat u boek in ruim 1,5 tot 3 uur van Madrid naar Salamanca. De snelste trein vertrekt in Madrid vanaf treinstation Madrid-Chamartin-Clara Campoamor. Deze hogesnelheidstrein doet er ruim anderhalf uur over en maakt onderweg slechts twee stops. Wanneer u kiest voor de iets goedkopere trein vertrekt u vanaf Madrid-Príncipe Pio en deze trein doet er bijna 3 uur over (met o.a. stops bij de mooie stad Avila en bij El Escorial). Kaartjes voor de trein kunt u eenvoudig online kopen op de website van Renfe.

Eten en drinken in Salamanca

Salamanca is door zijn vele studenten een van de beste uitgaanssteden van Spanje. Van gezellige tapasbarretjes, luxe restaurants tot grote discotheken, er is van alles te vinden in deze studentenstad. Grootste voordeel van het studentenleven is de goedkope prijs van hapjes en drankjes. De tapas is de regio Castilië en León noemen ze ‘pinchos’, oftewel een soort kleine belegde broodjes. Voor de lokale bevolking is het heel normaal een tocht langs de veschillende pinchos-barretjes te doen en op deze manier tal van specialiteiten uit te proberen. Vaak krijgt u bij de bestelling van een drankje al gratis een tapa als aperatiefje aangeboden. De belangrijkste gebieden voor het eten van pinchos zijn rond Plaza Mayor en de Calle Van Dyck met zijn zijstraten. Typische streekgerechten in Salamanca zijn cochinillo (speenvarken), farinatos (gekookte worst met ei), chanfaina salmantina (rijst met chorizo en orgaanvlees) en hornazo (gevulde pie). Na afloop een drankje doen? Ga dan eerst op zoek naar een bar rondom Plaza de San Juan Bautista en later op de avond naar Calle Bordadores en de Gran Vía.

Unieke hotels in Salamanca

Zoekt u geen standaard hotel? Dan heeft u geluk in Salamanca met een aantal unieke hotels waar u uit kunt kiezen, veelal gevestigd in een aantal historische panden. Hotels die zeker de moeite waard zijn om te bekijken:

  • Hospes Palacio de San Esteban: Mijn absolute favoriet! Dit vijfsterren hotel zit in een gerenoveerd klooster met een zwembad dat uitkijkt op de kathedraal en het oude klooster. Het hotel is stijlvol en zit vol sfeer, dus als u een unieke locatie zoekt, hoeft u niet verder te zoeken.
  • Hotel Rector: Dit hotel met klasse heeft een ideale ligging aan de rand van de stad. Stijlvolle kamers en door gasten beschreven als uitermate gastvrij, wat door klanten met een 9,7 als beste hotel van Salamanca wordt beoordeeld.
  • Grand Hotel Don Gregorio: Gevestigd in een 15e-eeuwse paleis die prachtig is gerestaureerd tot een luxe hotel met een spa. Smaakvol ingericht in het centrum van de stad.
  • Microtel Placentinos: Heeft u meer behoefte aan een goed betaalbaar en klein boetiekhotel gevestigd in een 16e eeuws huis? Dan heeft dit hotel de charme en ideale locatie in het centrum van Salamanca.
Salamanca Spanje
Palacio de San Esteban
Meer info
Salamanca hotel
Hotel Rector
Meer info
Beste Hotels Salamanca
Grand Hotel Don Gregorio
Meer info

Weer in Salamanca Spanje

Ondanks de ligging in het binnenland heeft de stad een maritiem klimaat met invloeden van een mediterraan klimaat. Zowel de Atlantische oceaan als de Middellandse zee hebben invloed op het weer in deze regio. Het gevolg is dat de zomermaanden warm en zonnig zijn, maar niet te warm met gemiddelde dagtempetaruren net onder de 30 graden en wat frissere avonden. De winters zijn wat kouder, natter en met meer wind.

Weer jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 8 10 13 15 20 25 29 28 25 18 12 8
gem. minimum (°C) 0 1 2 4 7 11 13 13 11 7 2 0
dagen met neerslag 12 12 10 12 12 10 7 5 8 11 11 11
zonuren per dag 4 5 6 7 9 10 12 11 8 6 5 3

Video impressie Salamanca bezienswaardigheden


Waar ligt Salamanca in Spanje?

FAQ Castilië en León bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in Salamanca?

Het gehele historische centrum van de stad staat tegenwoordig op de UNESCO Werelderfgoedlijst en bevat vele gebouwen in romaanse, gotische of Renaissancestijl. Hoogtepunten zijnde beroemde plein Plaza Mayor, de oude en nieuwe kathedraal, de oudste universiteit van Spanje en het Museo de Art Nouveau y Art Déco. Lees meer over de Salamanca bezienswaardigheden.

Wat zijn andere bezienswaardigheden in Castilië en León?

De meest bekende steden in de omgeving van Salamanca zijn de volledig ommuurde steden Ávila en Segovia. Hier treft u in de omgeving ook het paleis La Granja de San Ildefonso. Daarnaast is Valladolid een interessante stad en treft u in de regio vele oude kastelen en kloosters. Lees meer over Castilië en León.

Wat is de beste reistijd?

De zomermaanden zijn vaak warm en zonnig, maar in tegenstelling tot andere streken van Spanje niet té warm. De winters vaak wat kouder, natter en winderiger zijn. De beste reismaanden voor Salamanca zijn mei t/m september.

Waar ligt Salamanca?

Salamanca ligt in de regio Castilië en León en ligt ongeveer 200 kilometer ten westen van Madrid.

salamanca spanje top 10
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."