Spanje / Salamanca

Salamanca

Stedentrip Salamanca? De top 10 bezienswaardigheden

Salamanca

Salamanca bezienswaardigheden: de oudste studentenstad van Spanje met een historisch centrum dat op de werelderfgoedlijst staat. Salamanca is een mix van gezellig studentenleven en historie.

Salamanca bezoeken met stedentrip Spanje?

Salamanca is een levendige studentenstad in Spanje en tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie, welke weer onderdeel uitmaakt van de regio Castilië en León. De studentenstad ligt ruim 200 kilometer westelijk van Madrid en heeft 152.000 inwoners (in 2012). Het gehele historische centrum van de stad staat sinds 1988 op de UNESCO Werelderfgoedlijst, vanwege de vele gebouwen in romaanse, gotische en renaissance stijl.

De stad Salamanca heeft ook wel als bijnaam ‘Gouden Stad’ door zijn schitterende architectuur van glimmend zandsteen. In 2002 kreeg de Spaanse stad niet voor niets de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ door o.a. zijn prachtige kathedralen, oude universiteit en het mooie Plaza Mayor plein. Bijkomend voordeel is dat het oude centrum qua grootte heel goed te bewandelen is en aanvoelt als een intiem dorp. Doordat een groot deel van de inwoners student is (ruim 30 procent), heeft de stad met zijn vele bars en kroegen een bruisend nachtleven. Combineer dit met de mooi verlichte historische bezienswaardigheden en je zult de warmte van deze Spaanse stad ervaren.

Geschiedenis Salamanca Spanje

De stad is waarschijnlijk gesticht rond 400 voor Christus door Carthaagse bezetters, waarna het in de Romeinse periode een belangrijke halte werd op de zilverroute die van Asturië naar Zuid-Spanje liep. Uit deze periode stamt nog een deel van de Romeinse brug. Achtereenvolgens werden de Alanen en de Visigoten de bezetters, waarna Salamanca in 712 door de Moren werd veroverd. De stad werd regelmatig door de Moren geplunderd en raakte daardoor in verval.

Plaza Mayor van SalamancaPlaza Mayor van Salamanca
Salamanca KathedraalDe Kathedralen

Pas in de 11e eeuw bloeide de stad weer op, nadat Alfonso VI de stad Toledo had veroverd en de invasie van de Moren steeds verder werd terug gedrongen. In de eeuwen daarna ontwikkelde Salamanca zich tot een belangrijk centrum voor textiel en wol. Daarnaast stichtte koning Alfono IX in 1218 hier de oudste universiteit van Spanje en Salamanca is daardoor nog steeds een van de belangrijkste studentensteden van heel Spanje.

Salamanca bezienswaardigheden Top 10 & highlights

Tijdens een korte stadswandeling is het al mogelijk de meeste bezienswaardigheden Salamanca te zien. Alle Top 10 highlights liggen op loopafstand van het centrale plein Plaza Mayor, een ideale startplek voor uw tocht langs deze Salamanca bezienswaardigheden.

Plaza Mayor

1. Plaza Mayor

Plazo Mayor is het 18e eeuwse plein in het historische centrum van de stad. Voor veel Spanjaarden is dit het mooiste plein van heel Spanje, mede door de mooie barokke versieringen en het glimmende zandsteen. ’s Avonds is het plein op een gezellige manier verlicht, waardoor het een levendige ontmoetingsplek in het centrum is. Deze bezienswaardigheid mag bij uw stedentrip niet ontbreken.

Salamanca kathedraal

2. Oude kathedraal

Salamanca heeft twee kathedralen die tegen elkaar staan. Bijzonder, want meestal wordt bij de bouw van een nieuwe kathedraal de oude gesloopt. De oudste kathedraal (Catedral Vieja) is uit 1120 in romaanse en gotische stijl en heeft schitterende muurschilderingen, het oudste kerkorgel van Europa en een prachtige Byzantijnse koepel.

kathedraal

3. Nieuwe kathedraal

De nieuwe kathedraal (Catedral Nueva) werd gebouw tussen de 16e en 18e eeuw en is de één na grootste kathedraal van Spanje. Hij werd gebouwd vlak naast de oude kathedraal en heeft door de lange bouwperiode zowel barokke, gotische als renaissance kenmerken in de bouwstijl.

Universidad de Salamanca

4. Universidad de Salamanca

De Universiteit van Salamanca uit 1218 is de oudste universiteit van Spanje. Het is een schitterend gebouw met religieuze figuren aan de gevel. Zoek in de façade de verborgen kikker en volgens de legende levert dit geluk en voorspoed in het leven op. Ondanks dat de universiteit nog steeds in gebruik is, is de binnenkant van de universiteit tegen betaling gewoon te bezichtigen.

Casa de las Conchas

5. Casa de las Conchas

Het Casa de las Conchas is het ‘huis van de schelpen’. Het is een 15e eeuws stadspaleis dat aan de buitenkant bekleed is met ruim 350 opvallende Sint-Jacobsschelpen van goudkleurig zandsteen. De schelpen staan symbool voor de miliaire orde van Sint-Jacob waar de opdrachtgever Don Rodrigo Arias Maldonado lid van was. Tegenwoordig is Casa de las Conchas in gebruik als bibliotheek en is gratis te bezichtigen. (Adres: Calle Compañía)

Museo de Art Nouveau y Art Déco

6. Museo de Art Nouveau y Art Déco

Museum gewijd aan de art nouveau en art deco dat gevestigd is in het prachtige met glas-in-loodramen uitgeruste 19e eeuwse gebouw Casa Lis. De kunst en gebruiksvoorwerpen die tentoongesteld staan komen uit de late 19e en begin 20e eeuw. (Adres: Calle Gibraltar, 14 en website)

Nachtleven salamanca

7. Nachtleven

Geen bezienswaardigheid op zich, maar zonder een bezoek het bruisende nachtleven van deze studentenstad heb je het Salamanca niet beleefd. Onder het hoofdstuk eten en drinken leest u meer over de eet en uitgaansgelegenheden in deze Spaanse studentenstad.

Romeinse brug

8. Romeinse brug

Over de rivier de Tormes ligt de Puente Romano, een Romeinse brug die nog deels stamt uit de 1e eeuw na Christus. Van de oorspronkelijke 26 bogen zijn nog steeds 15 bogen intact. Vanaf de brug hebt u (zeker bij zonsondergang) een schitterend uitzicht op de oude stad.

Convento de San Esteban

9. Convento de San Esteban

Het Convento de San Esteban is een groot 16e eeuws klooster gelegen op enkele honderden meters van de kathedralen. Het klooster van de dominicaanse orde en de bijbehorende kerk zijn te bezoeken om een beeld te krijgen van het kloosterleven. Zo hefet het klooster een museum die vertelt over de humaniaire missie van deze kloosterorde in Zuid-Amerika. (Adres: Plaza del Concilio de Trento en website)

Convento de las Dueñas

10. Convento de las Dueñas

Het ‘Klooster van de Meesteressen’ is een klooster uit 1419 in het woonpaleis van Juana Rodríguez Maldonado. Het was destijds een religieus toevluchtsoord voor adellijke dames. Zowel het kloostergebouw in Renaissane-stijl als de binnentuin zijn een bezoek waard. (Adres: Plaza Concilio de Trento)

Vliegen naar Madrid & Salamanca Spanje

Wanneer u Salamanca wilt bezoeken zult u vanuit Nederland moeten vliegen op de hoofdstad Madrid. Vanaf Madrid reist u in 2 1/2 uur met de trein van Madrid naar Salamanca.

Eten en drinken in Salamanca

Salamanca is door zijn vele studenten een van de beste uitgaanssteden van Spanje. Van gezellige tapasbarretjes, luxe restaurants tot grote discotheken, er is van alles te vinden in deze studentenstad. Grootste voordeel van het studentenleven is de goedkope prijs van hapjes en drankjes. De tapas is de regio Castilië en León noemen ze ‘pinchos’, oftewel een soort kleine belegde broodjes. Voor de lokale bevolking is het heel normaal een tocht langs de veschillende pinchos-barretjes te doen en op deze manier tal van specialiteiten uit te proberen. Vaak krijgt u bij de bestelling van een drankje al gratis een tapa als aperatiefje aangeboden. De belangrijkste gebieden voor het eten van pinchos zijn rond Plaza Mayor en de Calle Van Dyck met zijn zijstraten. Typische streekgerechten in Salamanca zijn cochinillo (speenvarken), farinatos (gekookte worst met ei), chanfaina salmantina (rijst met chorizo en orgaanvlees) en hornazo (gevulde pie).
Na afloop een drankje doen? Ga dan eerst op zoek naar een bar rondom Plaza de San Juan Bautista en later op de avond naar Calle Bordadores en de Gran Vía.

Weer in Salamanca Spanje

Ondanks de ligging in het binnenland heeft de stad een maritiem klimaat met invloeden van een mediterraan klimaat. Zowel de Atlantische oceaan als de Middellandse zee hebben invloed op het weer in deze regio. Het gevolg is dat de zomermaanden warm en zonnig zijn, maar niet te warm met gemiddelde dagtempetaruren net onder de 30 graden en wat frissere avonden. De winters zijn wat kouder, natter en met meer wind.

Weer jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 8 10 13 15 20 25 29 28 25 18 12 8
gem. minimum (°C) 0 1 2 4 7 11 13 13 11 7 2 0
dagen met neerslag 12 12 10 12 12 10 7 5 8 11 11 11
zonuren per dag 4 5 6 7 9 10 12 11 8 6 5 3

Video impressie Salamanca bezienswaardigheden


Waar ligt Salamanca in Spanje?

Fotobronnen: 1 = iStock.com/tupungato Onderaan = iStock.com/Tatsuo115 2 = stock.adobe.com/JFL Photography 3 = stock.adobe.com/Bill Perry 4 = stock.adobe.com/Alfredo 5 = stock.adobe.com/Luis Santos 6 = stock.adobe.com/demachy 7 = stock.adobe.com/ javarman 8 = stock.adobe.com/JFL Photography 9 = stock.adobe.com/Miguel Castaño 10 = stock.adobe.com/Renáta Sedmáková

salamanca spanje top 10