Spanje / Extremadura

Extremadura (Spanje)

Dé 12 mooiste bezienswaardigheden in Extremadura

Extremadura bezienswaardigheden

Wat te bezoeken in Extremadura? De 12 mooiste bezienswaardigheden in deze ongerepte regio van Spanje, zoals Cáceres, Badajoz, Mérida en het Monfragüe nationaal park.

Extremadura, het ongerepte Spanje

In het zuidwesten van Spanje, tegen de grens met Portugal en ten zuiden van de regio Castilië en León, ligt de ongerepte en dunbevolkte regio Extremadura. Hoofdstad van Extremadura is Mérida, de stad met een enorme Romeinse geschiedenis, waarvan het archeologische terrein op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Verder staan in Extremadura het oude stadscentrum van Cáceres en het klooster Santa Maria de Guadalupe op deze Werelderfgoedlijst.

ExtremaduraExtremadura, voor de beste Ibérico ham
Mérida, Romeinse stad in ExtremaduraMérida, Romeinse stad in Extremadura

De heuvelrijke regio Extremadura is de minst toeristische regio van Spanje en heeft een aantal prachtige ongerepte natuurgebieden zoals Monfragüe en het natuurpark rond rivier de Taag. Deze natuurparken zijn het leefgebied voor de lynx en tal van vogelsoorten (zoals gieren, arenden en ooievaars), mede door de vele stuwmeren. Verder komt de beste Ibérico ham (‘pata negra’) grotendeels uit Extremadura, doordat de varkens hier goed kunnen leven op de weides (‘dehas’) waar ze zich uitsluitend kunnen voeden met eikels. Extremadura is een regio met authentieke dorpen en middeleeuwse stadjes, waar u weinig toeristen tegen zult komen. Kortom, een zeer interessante en authentieke vakantiebestemming in Spanje. Dit zijn de 12 meest bezochte bezienswaardigheden in Extremadura:

Top 12 Bezienswaardigheden Extremadura

1. Mérida

Merida SpanjeMerida, de oude Romeinse stad in Spanje
bezienswaardigheden Merida SpanjeRomeinse tempel Mérida

Vroeger was Mérida de belangrijkste Romeinse stad op in het westelijke deel van het Iberische schiereiland. In Mérida treft u nog tal van goed bewaard gebleven Romeinse gebouwen, zoals het Teatro Romano, een amfitheater, een tempel en een prachtig museum over deze Romeinse periode. Mérida mag u absoluut niet missen wanneer u in de regio Extremadura op vakantie bent. Lees meer over de bezienswaardigheden in Mérida.

Meer over Mérida

2. Cáceres, ooievaarsstad in Extremadura

Cáceres ExtremaduraPlaza Mayor in Cáceres
Cáceres bezienswaardighedenCáceres in Extramedura

De leuke stad Cáceres heeft een Middeleeuws centrum welke volledig op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Cáceres is omgeven door stasmuren en wemelt van smalle straatjes, torens, paleizen en andere oude gebouwen. Bijzonder is dat er in de torens van de oude stad veel ooievaars nestelen, waardoor het zelfs een beschermd vogelgebied is geworden. Cáceres is een van de meest ondergewaardeerde steden in Spanje en absoluut een bezoek waard als u in deze regio van Extremadura op vakantie bent. Meer over de bezienswaardigheden Cacéres.

Meer over Cacéres

3. Trujillo

Trujillo ExtremaduraTrujillo in Extremadura (Spanje)

Het stadje Trujillo is een van de mooiste plaatsen in Extremadura. Boegbeeld van Trujillo is het kasteel uit de 9e eeuw bovenop de heuvel. Ook de oude centrum is volledig omgeven door stadsmuren en bevat verschillende prachtige paleizen, kerken en smalle straatjes veelal uit de 16e eeuw. Enkele conquistadores van de Nieuwe Wereld, zoals Pizarro die Peru veroverde, keerden terug naar deze geboortestad en strooiden hier rijkelijk met hun geld om prachtige gebouwen te bouwen. Blijkbaar heeft door het overleven in het ruige landschap van Extremadura deze regio opvallend veel sterke conquistadores geleverd. Tip: Zoekt u een plek om te overnachten in Trujillo? Bekijk dan zeker deze mooie parador gevestigd in een oud klooster, het unieke boetiekhotel Posada Dos Orillas of overnacht in het paleis van het Palacio Chaves Hotel.

4. Badajoz

Badajoz bezienswaardighedenBadajoz in Extramadura
Badajoz SpanjeDe Plaza Alta in Badajoz

Op slechts 6 kilometer van de grens met Portugal ligt Badajoz; een stad die door deze ligging diverse oorlogen heeft mogen meemaken, wat tot uiting komt in de bouw van de stad. De kathedraal lijkt bijna op een fort en is tegenwoordig een interessante stad om te bezoeken vanwege de Moorse en middeleeuwse architectuur die nog in de stad te vinden is, zoals het meest opvallende Alcazaba-fort en de mooie stadspoort Puerta de Almas. Ook de indrukwekkende Plaza Alta is een prachtig plein met bijzondere gevels. Lees meer over de bezienswaardigheden Badajoz.

Meer over Badajoz

5. Real Monasterio De Santa Maria de Guadalupe

klooster van Guadalupe in ExtremaduraHet klooster van Guadalupe in Extremadura

In de verlaten bergen van Extremadura ligt een van de mooiste kloosters van Spanje. Eeuwenlang was de Real Monasterio De Santa Maria de Guadalupe al een bedevaartsoord vanwege het beeld van de Zwarte Madonna. Maak een rondleiding door dit klooster, bezoek de verschillende musea of de aangrenzende kathedraal. Ook het aangrenzende dorpje Guadalupe is zeker een bezoek waard. Leuk: Vlakbij het klooster ligt in een oud 15e -eeuws ziekenhuis een parador, welke een fantastische locatie is om vervolgens te overnachten.

6. Nationaal park Monfragüe

Extremadura SpanjeZwevende gieren in het nationale park
Nationaal park Monfragüe in ExtremaduraNationaal park Monfragüe in Extremadura

Het ruige nationale park van Monfragüe bevat een van de grootste gebieden met mediterrane bossen in Spanje. Het park van Monfragüe is geliefd om te wandelen en bij vogelaars. Het nationale park heeft 's werelds grootste kolonie van monniksgieren en Spaanse keizerarend (website).

7. Plasencia

Plasencia in ExtremaduraDe stadsmuren van Plasencia in Extremadura
PlasenciaKathedraal van Plasencia

Plasencia wordt beschouwd als de hoofdstad van Noord-Extremadura. De stad ligt op een heuvel, omgeven door een kloof waar de rivier de Jerte doorheen loopt. De stad wordt deels omgeven door stadsmuren, heeft een mooie opvallende kathedraal en een gezellige Plaza Mayor. De stad Plasencia is niet toeristisch en daardoor een interessante stad om een halve dag te verkennen. Zoekt u nog een hotel in Plasencia? Neem dan eens een kijkje bij deze Parador de Plasencia. Dit hotel is gevestigd in een prachtig 15e eeuw Santa Domingo klooster en is de mooiste parador (‘staatshotel’) in de regio Extremadura.

8. Barrio Judio de Hervas

Hervas ExtremaduraSmalle straatjes van de Joodse wijk
Extremadura bezienswaardighedenHet stadje Hervas in Extramdura

Onderweg van Plasencia naar Salamanca komt u het middeleeuwse stadje Hervas tegen. Dit kleine stadje heeft een bijzonder goed intact gebleven Joodse wijk (‘Barrio Judio’) met tal van smalle straatjes, schattige huizen en restaurantjes. De Joodse wijk van Hervas is absoluut een korte stop en wandeling waard (meer info).

9. Monestario de San Jerónimo de Yuste

Monestario de San Jerónimo de Yuste Monestario de San Jerónimo de Yuste
Klooster ExtremaduraIndrukwekkend klooster in Extremadura

Het Klooster van Yuste is een klooster met bijbehorend paleis in de prachtige omgeving van Cuacos de Yuste. Dit is het klooster waarin Keizer Karel V na zijn troonsafstand zijn laatste levensjaren als kluizenaar heeft doorgebracht. Tijdens uw bezoek (reserveren rondleiding) ziet u zowel het Hiëronymieten-klooster als het indrukwekkend gerestaureerde privé-paleis van Karel V. Karel V werd na zijn overlijden echter begraven in het mausoleum van El Escorial.

10. Granadilla

GranadillaIn het noorden van Extremadura ligt het spookstadje Granadilla

In het noorden van Extremadura ligt het spookstadje Granadilla, vlakbij het dorp Zarza de Granadilla. In 1955 moest de bevolking uit Granadilla vertrekken toen de Spaanse overheid besloot een stuwmeer aan te leggen. Het met hoge muren omringde stadje op een schiereiland in het meer voelt als een soort openluchtmuseum welke u gratis kunt bezoeken (meer info). Het dorpje wordt momenteel weer gerestaureerd en het aangrenzende meer is een ideale plek om vogels te spotten.

11. Zafra

Zafra SpanjeWitte huisjes in Zafra
zafra in extremadura spanjeParador de Zafra

In het zuiden van Extremadura ligt het kleine provinciestadje Zafra. Het heeft een charmant stadscentrum met witte huisjes, smalle straatjes en nauwe steegjes, een aantal gezellige pleinen zoals de Plaza Grande en de Plaza Chica. Behalve het stadje is de Parador de Zafra een van de redenen om deze plek te bezoeken. Dit exclusieve hotel is gevestigd in het 15e eeuwse kasteel van de hertogen van Feria en heeft een mooie binnenplaats en tal van oude elementen die echt het kasteelgevoel zullen opwekken bij uw overnachting (info en reserveringen).

12. Los Barruecos en Museo Vostell Malpartida

crypte van GaudíRotsformaties in Los Barruecos
Colonia GüellMuseum Vostell in Extremadura (Spanje)

Los Barruecos is een nationaal park ten westen van Cácares. Het natuurpark heeft opvallende en bijzonder gevormde rotsformaties, waarop in het voorjaar ooievaars nestelen. Het is een ideaal gebied om te wandelen tussen de meren en stroompjes, maar heeft ook historie met Romeinse opgravingen en prehistorische grotschilderingen. Verder ligt in het natuurpark Museum Vostel (website); dit is een fascinerend museum van de Duitse kunstenaar Wolf Vostell met naoorlogse hedendaagse kunst.

Tip: Meer info over Extremadura?

Wilt u meer informatie over Extremadura? Dan raden wij met stip deze deze reisgids aan van Pieter Jan van der Linden. Dit is de meest complete en in het Nederlands uitgebrachte reisgids over Extremadura.

Bekijk op Bol.com

extremadura

Waar ligt Extremadura in Spanje?

FAQ Extremadura bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in Extremadura?

De populairste bezienswaardigheden van Extremadura zijn de Romeinse stad Mérida, het middeleeuwse Cáceres en het klooster Santa Maria de Guadalupe. In dit artikel leest u alles over de 12 mooiste Extremadura bezienswaardigheden.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Cáceres?

Het volledige middeleeuwse centrum van Cáceres staat op de Werelderfgoedlijst. Bezoek de stadsmuur, oude paleizen en kerken in het oude centrum van Cáceres. In dit artikel leest u alles over de Top 10 bezienswaardigheden in Cáceres.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Mérida?

Mérida is een stad met vele Romeinse overblijfselen, zoals het Romeinse theater, een amfitheater, de Templo de Diana en het archeologische museum van Mérida. In dit artikel leest u verder over de top 10 Mérida bezienswaardigheden.

Wat is het klimaat in Extremadura?

Extremadura heeft een maritiem klimaat beïnvloed door zowel de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee. Doordat de regio redelijk landinwaarts ligt kunnen de temperaturen in de droge zomers behoorlijk oplopen, 's winters kan het af en toe zelfs onder het vriespunt komen.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.21%) 1382 reviews
14 juni 2020 Silvia: "De beste online reisgids met leuke tips over de bezienswaardigheden in Spaanse steden."