Spanje / Huelva

Huelva bezienswaardigheden

Wat te doen in Huelva (Spanje) en Palos de la Frontera?

Huelva Spanje

Alles over de bezienswaardigheden in Huelva Spanje, de stad in het zuidwesten van Andalusië. Tips voor activiteiten en highlights in Huelva en Palos de la Frontera.

Huelva in Spanje bezoeken

Huelva is met is zijn 143.837 inwoners de hoofdstad van de gelijknamige regio Huelva in Spanje. De stad ligt in het zuiden, ten westen van de straat van Gibraltar, dicht bij de grens met Portugal. Het gebied dat het huidige Huelva beslaat wordt al sinds de 9e eeuw voor Christus bewoond, eerst door de Feniciërs, daarna door de Grieken en Romeinen. Tijdens de heerschappij van die laatste had de stad een muntmakerij, waardoor er nog steeds veel munten in de regio worden opgegraven en gevonden. Ook zijn er nog enige restanten van de Romeinen te vinden in hedendaags Huelva.

HuelvaHuelva heeft niet een heel bijzonder stadscentrum
Huelva bezienswaardighedenBij de boulevard naar Palos de la Frontera staat het Columbus monument

Tijdens de middeleeuwen is de stad een tijd door de Moren bezet en daarna wederom door Christenen terugveroverd. Vervolgens is de stad opnieuw ondergedompeld als mijnplaats. Met name door de Britten werd er koper uit de grond gehaald. Dit gebeurde tot groot ontzag bij de plaatselijke bevolking, die aan het einde van de 19e eeuw in opstand kwam. Rond diezelfde tijd is tevens de voetbalclub van Huelva opgericht, door de Britten. Dit is de oudste voetbalclub van geheel Spanje. Met zijn rijke historie en ligging aan de Atlantische oceaan, is Huelva een geschikte plek om zowel je ogen uit te kijken, als tot rust te komen. Hoe en waar dat precies mogelijk is lees je hier in onze lijst van de 10 leukste bezienswaardigheden in Huelva:

Dé 10 leukste bezienswaardigheden Huelva

Huelva bezienswaardigheden

1. Muelle del Tinto (pier)

Als je het mijnverleden van Huelva van dichtbij bewonderen wil, dan is de Muelle del Tinto iets voor jou. Deze lang uitstrekkende pier werd vroeger namelijk gebruikt voor het vervoeren van diverse metalen afkomstig uit de plaatselijke mijnen. Tegenwoordig is het imposante bouwwerk met zijn industriële uitstraling de perfecte plek voor vergezichten of het zien van de zonsondergang. Parkeergelegenheid is voor de deur, en bankjes zijn er genoeg. Je kunt hier eventjes uitrusten na een wandeling of simpelweg van het uitzicht genieten.

Huelva

2. Plaza de las Monjas

Voor een hapje en een drankje of een simpele plek om eens wat mensen te kijken en lekker tot rust te komen, moet je op zoek naar Plaza De Las Monjas. Op dit gezellige plein is een fontein die je op de achtergrond hoort pruttelen, evenals een aantal palmbomen voor dat echte vakantiegevoel. Met zijn centrale ligging is deze plek ook niet ver verwijderd van de andere bezienswaardigheden in de stad. Een goed eindstation dus, om even bij te komen van al dat kijken.

Huelva Columbus monument

3. Monument van Columbus

Aan de kust van Huelva staat het Monumento a Colón. Dit imposante standbeeld is van Christoffel Columbus, degene die Amerika ontdekte in dienst van het Spaanse koningshuis, en tevens in het dichtbij gelegen Sevilla begraven ligt. In 1929 werd dit standbeeld cadeau gedaan door de Verenigde Staten aan Spanje. Het standbeeld is vrij hoog en kan van verschillende plekken in de gezien worden. Als een soort menselijke vuurtoren, staart Columbus de zee over.

Huelva

4. Monumento a la Virgen del Rocio

Niet ver verwijderd van het monument van Columbus, staat het Monumento a la Virgen del Rocio. Dit monument beeldt een aantal mannen uit, te midden van een processie. Met een hevige dynamiek, uitdrukkende gezichten en omhoog geworpen armen dragen zij een standbeeld van de maagd Rocio. Dit standbeeld staat sinds 2011 in Huelva en is een echte uitblinker van de Andalusische cultuur. Als je van het station afkomt en een stukje het centrum inloopt zie je het standbeeld vanzelf. Een goede plek om even uit te rusten.

bezoeken Huelva in Andalusië

5. Santuario de Nuestra Señora de la Cinta

Het Santuario de Nuestra Señora de La Cinta is een kleinschalig klooster dat net ietsje buiten Huelva ligt. De afstand is echter prima te bewandelen, maar natuurlijk ook met de auto te overbruggen, die je vervolgens gratis en ter plekke kan parkeren. Het klooster heeft een kleine kapel, die de moeite waard is om even binnen te lopen. Daarbij is er een prachtige tuin die meer dan geschikt voor het uitrusten na de mogelijke wandeling naar het klooster toe. Ook kun je vanuit de hoge ligging van het klooster over Huelva zelf heen kijken.

Huelva

6. Casa Colon

Tegenover het Monumento a la Virgen del Rocio is het Casa Colon. Dit 'Columbus Huis' werd in 1883 ingehuldigd als het Gran Hotel Colón om de 400e verjaardag van de ontdekking van Amerika in 1892 te vieren. De mooi verzorgde tuin is een oase van rust in de normaliter snikhete stad van Huelva. Daarbij is de fontein ook een kunstwerk op zichzelf.

Huelva Spanje

7. Museum van Huelva

Voor een relatief klein museum is het museum van Huelva rijk aan inhoud. Alles dat met de Spaanse kustplaats te maken heeft wordt hier open en bloot tentoongesteld. Zo zijn er foto’s te zien van Huelva in de oorlog, maar ook diverse vitrines vol Romeinse artefacten te aanschouwen. Er is een collectie aan middeleeuwse schilderijen, en bij vlagen worden ook lokale, moderne kunstenaars aan het publiek getoond. De toegang is gratis.

Bezienswaardigheden Huelva

8. Natuurgebied 'Las Marismas de Odiel'

Huelva ligt in de delta van twee rivieren: de Odiel en de Tinto. Het moerasgebied dat uit die delta is ontstaan is ondertussen een natuurgebied vlakbij Huelva zelf. Je kunt hier boottochten doen en wandelingen maken. Verwacht veel uitgestrekte vlaktes en mooie stukken water. Het hoogtepunt van Las Marismas de Odiel is misschien wel de kans op het zien van flamingo’s, die komen hier namelijk geregeld voor. Soms zijn de roze vogels er met honderden tegelijk.

Palos de la Frontera

9. Palos de la Frontera met La Rabida klooster (11 km)

Op 11 kilometer afstand van Huelva vind je het dorpje Palos de la Frontera. Met zijn luttele 8000 inwoners zou je misschien niet te veel verwachten van dit kleine plaatsje, maar het tegendeel is waar. Dit is namelijk de plek waar Columbus destijds met zijn drie schepen vertrokken is op ontdekkingstocht. Twee jaar lang verbleef de Italiaanse ontdekkingsreiziger in het lokale klooster La Rabida (website). Hier wachtte hij af totdat zijn verzoek voor een ontdekkingstocht eindelijk werd aangehoord door het Spaanse hof.

Palos de la Frontera Spanje

10. Muelle de las Carabelas in Palos de la Frontera (11 km)

In hetzelfde plaatsje, Palos de la Frontera, liggen ook drie replica’s van de schepen die Columbus destijds gebruikte voor het varen naar Amerika. Hij vertrok vanuit deze haven en kwam daar ook weer terug. Als je de schepen bezoekt zul je zien dat ze verrassend klein zijn voor een bemanning die maandenlang de Atlantische oceaan bevaren moest. De schepen liggen in een klein openluchtmuseum dat ook een beperkte tentoonstelling aanbiedt. Leuk om je eens iets meer te verdiepen in de Italiaanse ontdekkingsreiziger (info en tickets).

Meer in Andalusië

Meer bezienswaardigheden in de omgeving

Buiten Palos de la Frontera, zijn er ook nog andere trekpleisters in de buurt van Huelva. Op een kilometer of 65 is er bijvoorbeeld het Parque Nacional Doñana. Dit natuurpark vormt een natuurlijke grens tussen de provincies Huelva en Sevilla in Spanje. Bebouwing is er verboden, en de paar mensen die er wonen mogen, leven zonder elektriciteit. In dit drassige gebied dat voor een deel aan de Atlantische oceaan ligt, kun je wilde zwijnen zien, lynxen, herten en ook watervogels, waaronder de flamingo. Ook komt hier de zeldzame Spaanse keizerarend voor, hiervan zijn er nog maar 220 wereldwijd. Verder is er in deze streek ook nog de bedevaart van Rocio. Tijdens Pinksteren verandert de gehele omgeving in een oord voor pelgrims. Duizenden mensen komen samen om te dansen, te drinken en te eten. Dit alles ter ere van de heilige maagd in Rocio. Als je hier ook aanwezig wilt zijn is het verstandig om van tevoren een kamer te bemachtigen, die worden in de gehele streek namelijk peperduur. Zoekt u nog een hotel in de omgeving, dan is Hotel La Malvasía absoluut een schitterende lokatie.

Huelva DoñanaParque Nacional Doñana, geliefd bij vogels zoals flamingo's
El Rocio SpanjeIn het Doñana park ligt bedevaartsoord El Rocio

Beste hotels in Huelva

Wanneer u een authentiek hotel zoekt in de omgeving van Huelva is Hacienda Montija een aanrader. Het hotel is gevestigd in een mooi gerenoveerd 11e eeuws pand op 10 minuten van het centrum van Huelva. Wanneer u in het stadscentrum van Huelva wilt verblijven komt u al snel terecht bij een van de grote hotels zoals het centraal gelegen Exe Tartessos of het hotel Senator Huelva met ruime kamers. Bent u van plan bedevaartsoord El Rocio te gaan bezoeken op 65 kilometer van Huelva? Dan is Hotel La Malvasía absoluut een juweeltje. Het is een authentiek en charmant hotel in La Aldea del Rocío, gelegen naast het Nationaal Park Doñana.

Hotels Huelva
Hacienda Montija
Meer info
Huelva hotel
Exe Tartessos
Meer info
Beste Hotels Huelva Spanje
Hotel La Malvasía (El Rocio op 65 km)
Meer info

Beste reistijd Huelva Spanje

Weer j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 16 17 19 22 26 31 34 34 29 24 19 16
gem. min (°C) 7 8 10 12 15 19 21 21 19 16 11 9
dagen neerslag 5 3 4 5 4 1 0 0 3 5 5 5
zonuren / dag 5 6 7 8 10 11 11 11 9 7 6 6

Waar ligt Huelva in Spanje?

Huelva ligt helemaal in het zuidwesten van de Spaanse regio Andalusië. De stad ligt slecht 51 kilometer van de Portugese grens en de grootste stad in de omgeving is Sevilla welke 93 kilometer ten oosten van Huelva ligt.

FAQ Huelva Spanje

Wat zijn de bezienswaardigheden in Huelva?

De belangrijkste bezienswaardigheid is de Muelle del Tinto, de bijzondere metalen pier. Daarnaast Plaza de las Monjas, het Columbus monument aan de kust en het Santuario de Nuestra Señora de La Cinta. Lees alles over de Huelva bezienswaardigheden.

Wat is er te doen in Palos de la Frontera?

Op 11 kilometer afstand van Huelva vind je het dorpje Palos de la Frontera, de plek waar Columbus destijds met zijn drie schepen vertrokken is op ontdekkingstocht. Hij verbleef hier in het La Rabida klooster en in de haven liggen ook drie replica’s van de schepen die Columbus destijds gebruikte voor het varen naar Amerika.

Wat te doen in de omgeving?

Behalve Palos de la Frontera vindt u op 65 km afstand Parque Nacional Doñana, een bijzonder natuurpark met o.a. veel flamingo's en lynxen. Verder vindt u in deze streek El Rocio, een bijzondere bedevaartsplek in het nationale park. Meer over de omgeving van Huelva.

Waar ligt Huelva?

Huelva ligt helemaal in het zuidwesten van de Spaanse regio Andalusië. De stad ligt slecht 51 kilometer van de Portugese grens en de grootste stad in de omgeving is Sevilla welke 93 kilometer ten oosten van Huelva ligt.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 523 reviews
6 mei 2021 Silvia: "De beste online reisgids met leuke tips over de bezienswaardigheden in Spaanse steden."