Spanje / Asturië

Asturië (Asturias in Spanje)

Dé 12 mooiste bezienswaardigheden Asturias (Spanje)

Asturië bezienswaardigheden

Wat bezoeken tijdens een vakantie Asturië (Spanje)? Dé 12 mooiste bezienswaardigheden in de Spaanse regio 'Asturias’, zoals Oviedo, Gijón en Onis in de Picos de Europa.

Asturië in Spanje (Asturias)

Asturië is een Spaans prinsdom, een door een prins geregeerde regio. Asturië ligt in het noordwesten van Spanje en is zowel een autonome regio als een provincie binnen die regio. De hoofdstad van Asturië is Oviedo, maar de grootste stad is Gijón. Asturië heeft een bijzondere positie in de Spaanse geschiedenis. Het was het enige gebied namelijk dat christelijk was, terwijl de rest van Spanje nog onder de Moorse regie viel. Het kruis op de vlag van Asturië geeft deze bijzondere positie nog steeds weer. De officiële taal in Asturië is Spaans, maar het gebruik van het Asturisch wordt bevorderd door een nationale wet.

Wat is er tijdens een vakantie Asturië te zien?

Asturië, of zoals de Spanjaarden het noemen Asturias, wordt aan de oostkant begrensd door het gebergte Picos de Europa, waardoor bergsporten erg in trek zijn in dit gebied. In de bossen en aan de voet van het gebergte vindt u dorpjes, waar nog oude ambachten beoefend worden. Ook vindt u in de natuurgebieden diersoorten en plantsoorten, die u niet overal kan vinden, zoals de bruine beer. Verder vindt u er een aantal oude steden, waar veel kerken te vinden zijn. Het koninkrijk Asturië kreeg in de achtste eeuw bestaansrecht en meteen hierna werden er veel kerken rondom de hoofdstad Oviedo gebouwd. Sommige preromaanse kerken bestaan zelfs nu nog. Aan de kust van Asturië, grenzend aan de regio's Galicië en Cantabrië, kunt u gezellige vissershavens aanschouwen. Qua gastronomie is Asturië vooral bekend om drie dingen: de fabada, een gerecht van witte bonen en vleeswaren, de verschillende soorten cider en de kazen, zoals de cabrales.

Dé 12 bezienswaardigheden Asturië

1. Oviedo: de culturele en economische hoofdstad van de regio

asturie spanjeHet gezellige centrum van Oviedo
Oviedo bezienswaardighedenSanta Maria del Naranco op de huevel bij Oviedo

Oviedo is de culturele en economische hoofdstad van Asturië en tevens een van de grootste universiteitssteden. Sinds de negentiende eeuw is het een industriële stad geworden door de aanwezigheid van de kolenmijnen. Oviedo is vooral bekend echter om zijn vele preromaanse gebouwen in en rondom de stad, een bouwstijl dat in de achtste tot en met de tiende eeuw in bloei was. In het midden van Oviedo ligt het Plaza Alfonso, waaraan vele prachtige paleizen liggen en de bekende laatgotische kathedraal. In de kathedraal kunt u de graven van een aantal Asturische koningen vinden. Achter de kathedraal vindt u het Museo Arqueológico, dat gevestigd is in het oude San Vicente klooster. In het Museo de Bellas Artes vindt u modernere kunstwerken met namen als Picasso, Dalí en Miró.

Meer over Oviedo

2. Onís in de Picos de Europa

AsturiëHet Covadonga meer bij Onis
AsturiasDe bergen van de Picos de Europa

In Picos de Europa ligt de kleine gemeente Onís. Een derde van het plaatsje ligt in het Nationale Park van Picos de Europa. Onís staat bekend om drie echte bezienswaardigheden naast de prachtige natuur van het nationale park, namelijk de Covadonga meren, de Cangas de Onís en de Santa Maria Covadonga.

De Covadonga meren

De Covadonga meren bestaan uit drie gletsjermeren, het Enol meer, het Bricial meer en het Ercinameer. Ze liggen op 1134 meter hoogte in het Picos de Europa gebergte en vormen het hart van het nationale park. Naast dat u in deze omgeving prachtig kunt wandelen, kennen veel mensen de drie meren van wielerrondes, zoals de Ronde van Spanje waarin de Covadonga meren vaak onderdeel uitmaken van de slotklim. De weg naar de meren begint in het dorpje Covadonga, waar de Reconquista begonnen zou zijn, en heeft een hellingspercentage van 7.3 procent.

AsturiëHet klooster Santa Maria de Covadonga
Asturië SpanjeDe Romeinse brug van 'Cangas de Onis'

Cangas de Onís

Cangas de Onís is een gemeente aan de voet van het Picos de Europa gebergte en ligt tussen de twee rivieren Sella en Gueña in. Cangas de Onís is bekend om de oude Romeinse brug over de Sella die u in het plaatsje kunt vinden. De Romeinen maakten namelijk een weg van Gijón naar Llanera door het plaatsje heen. De aanwezigheid van de Romeinen is ook te zien aan de Romeinse tempel die in de vallei tussen de twee rivieren gebouwd is.

Santa Maria Covadonga

De Santa Maria la Real de Covadonga is de kathedraal in het Asturische plaatsje Covadonga. Het is een neo-romaanse kerk dat volledig bestaat uit roze kalksteen. Het is ontworpen door een Germaanse architect en gebouwd tussen 1877 en 1901. De kerk is gebouwd nadat de originele tempel ter ere van de stadsheilige verwoest was door brand. Deze tempel bevond zich naast de Heilige Grot. Men wilde de tempel eerst herbouwen, maar toen dit te lang duurde gaf Alfonso XII de opdracht tot het bouwen van een kerk (officiële website).

Hoteltips in Covadonga en Cangas de Onís

Zoekt u nog een hotel in de omgeving van Covadonga of Cangas de Onís? Dan is het zeker de moeite waard om de volgende goede hotels eens te bekijken:

Parador de Cangas de Onís
Parador de Cangas de Onís
Meer info
Spanje Asturië hotel
Hotel Mirador de la Cepada
Meer info
Beste Hotels asturias
Casa Rural Priena
Meer info

3. Gijón: de stad van de musea

Visserswijk van GijónVisserswijk van Gijón
kerk GijonSan Pedro kerk in Gijon

Gijón is een Spaanse stad, die vooral bekend staat om zijn grote havens. In Gijón bevindt zich verder het Museo del Pueblo de Asturias, een volksmuseum. Ook het internationaal doedelzakmuseum is in deze stad te vinden, waar u doedelzakken uit de hele wereld te zien krijgt. In Gijón werd in 1982 wedstrijden voor het WK voetbal gespeeld en het stadion El Molinón kan ook tegenwoordig nog bezocht worden. Op de stranden van Gijón heeft u een prachtig uitzicht over de stad en zijn Romeinse stadsmuren.

Meer over Gijón

4. Ribadesella en de Cuevona de Cuevas del Agua

Pais Vasco
Euskal Herria

Ribadesella is een Spaanse kustplaats aan de Cantabrische zee en was de geboorteplaats van de Spaanse koningin Letizia. Ribadesella is vooral onder mensen die veel kajakken bekend, aangezien hier in augustus de jaarlijkse Descenso Internacional del Sella plaatsvind. Ook heeft de stad een bekende grottencomplex, de Cuevona de Cuevas del Agua, dat open is voor bezoekers. De bekendste grot hiervan is de Tito Bustillo, een prehistorische grot waar vroeger mensen geleefd zouden hebben en waarvan de ruimte rijk is aan stalactieten (no.10 in deze lijst van bezienswaardigheden). Om de rotstekeningen in de grotten te bewaren, mogen er slechts 360 mensen binnen tegelijkertijd. Bezoek eveneens de oude binnenstad van Ribadesella, waar u zelfgemaakte producten kunt uitproberen, en de kerk van Ribadesella, de Ermita de la Guia.

Hoteltip: Zoekt u nog een hotel met charme in Ribadesella? Dan is Hotel Villa Rosario de absolute aanrader in Ribadesella. Deze prachtige villa die is omgebouwd tot hotel heeft een schitterende ligging aan de kust.

5. Het molenmuseum van Mazonovo (Taramundi)

Asturias
Asturie bezienswaardigheden

Het molenmuseum (Museo Molinos Mazonovo) bevindt zich tussen de rivieren de Cabreira en Turia in en was vroeger een klein dorpje. Nu is het dorp een openlucht museum, waar u allerlei molens kunt zien die gebruikt worden voor het verwerken van graan. Van watermolens tot handmolens en windmolens zijn er te vinden. Sommige molens zijn hierbij reproducties, maar andere zijn in originele staat te vinden.

6. Ruta del Cares (Poncebos)

Ruta del Cares
Ruta del Cares

De Cares Trail ('Ruta del Cares') is een van de populairste wandelpaden, deels in de regio Castilië en León, die loopt van de regio León naar de regio Asturië Spanje. Het maakt onderdeel uit van het gebergte de Picos de Europa. Het pad is ongeveer elf kilometer lang en voert door het Cantabrisch Gebergte. U komt er bergpaden tegen langs rotsen, grotten en bruggen.

7. Cudillero en het bekende Playa del Silencio

Asturië Spanje
Asturië Spanje

In Cudillero vindt u allereerst de Quinta de Selgas, een laat negentiende-eeuwse woning gebouwd door de befaamde Selgas Albuerne broers. Verder staat Cudillero bekend om zijn Playa del Silencio. Dit is het bekende strand met zilveren zand en omlijnd door rotsformaties in een amfitheater vorm. Zwemmen kan er helaas niet vanwege de gevaarlijke rotsen in het water en een heftige stroming, maar in deze omgeving is wandelen ook een ware aanrader. Bovenin Cudillero heeft u een prachtig uitzicht over de baai en het dorpje op het officiële uitzichtpunt Mirador de la Garita-Atalaya.

Hoteltip: Zoekt u nog een sfeervol hotel in Cudillero? Dan is La Casona de Pio een prachtig boetiekhotel gevestigd in een gerenoveerde visfabriek en vlakbij de haven van Cudillero. De beste keuze in dit pittoreske havenplaatsje.

8. Tazones: een kleurrijk vissersdorp

Bezienswaardigheden Asturias
Bezienswaardigheden Asturias

Tazones is een van de parochies van de gemeente Villaviciosa. Het is een vissersdorp dat direct aan zee ligt. Tazones’ economie bestaat volledig uit de visserij, omdat het dorp een natuurlijke kust bevat die geschikt is om veilig te kunnen vissen. Via geplaveide weggetjes kunt u het dorp bezichtigen, waarbij vooral de lage kleurrijke woningen in het oog springen waarin Tazones van andere vissersdorpen verschilt. Ook de afbeeldingen op de muren en balkons zorgen voor sfeer in het dorp. Om het dorp heen vindt u veel natuur waaronder een open grot.

9. Llanes en diens kustlijn (Strand van Gulpiyuro)

Asturie Spanje
Zarautz Asturias bezienswaardigheid

Llanes is een kustplaats aan de Cantabrische zee met indrukwekkende kliffen en grotten als kustlijn. Wanneer u de Playa del Sablon bezoekt, neem dan ook even tijd om de erboven gelegen rambla, het pad van San Pedro, te bezichtigen. Vanaf daar heeft u een perfect uitzicht over de spraakmakende kust en het stadje zelf. Llanes heeft een middeleeuws uiterlijk met stadsmuren en een aantal indrukwekkende gebouwen, zoals de Casa del Cercau. Bezichtig ook het Playa de Gulpiyuri, een overstroomd zinkgat met een binnenstrand. U zult er gewoon getijden aantreffen, aangezien door de tunnels die naar de Golf van Biskaje leiden smalle golven gecreëerd worden.

Hoteltip: Zoekt u nog een hotel in Llanes? Dan is het centrale en mooie hotel Don Paco, gevestigd in een gerestaureerd 17e-eeuws klooster een plek waar u voor een hele leuke prijs in comfortabele kamers kunt overnachten.

10. Cueva de Tito Bustillo

De grot Tito Bustillo is onderdeel van het grottencomplex in Ribadesella en sinds 2008 opgenomen in het Werelderfgoed. Het is een paleolithische grot, dat bekend staat om zijn rotstekeningen. De grot bevindt zich net in het plaatsje Ribadesella. De oorspronkelijke ingang van de grot is ingestort, waardoor de rotstekeningen goed bewaard zijn gebleven. Er zijn in totaal twaalf rotstekeningen gevonden, waardoor het een van de meest complete verzamelingen van rotstekeningen is dat ooit gevonden is (officiële website).

11. Ecomuseo Minero Valle de Samuno (Langreo)

Asturië
Asturië bezienswaardigheid

In Langreo kunt u het befaamde Ecomuseo Minero Valle de Samuño bezoeken. Dit is een mijnmuseum. De mijnbouw is ontzettend belangrijk geweest in de Samuño vallei en in juni 2013 werd er een special mijnmuseum hierover geopend. Tijdens uw bezoek aan het Ecomuseo Minero Valle de Samuño kunt u met een trein de twee kilometer lange route afleggen tussen de Samuño en Nalón vallei, die de kolen ook moesten afleggen. In het stationsgebouw van Asturische Samuño kunt u tevens een tentoonstelling van oude mijnfoto’s bezichtigen. Met de trein daalt u daarnaast af naar verschillende mijnen, zoals de La Trechora mijn (officiële website).

12. Meer mooie dorpen in Asturias

LlastresHet mooie kustplaatsje Llastres
BulnesBulnes, een traditioneel bergdorp in de Picos de Europa

Spanje heeft tientallen dorpen die op de lijst staan van ’Los Pueblos más bonitos de España’, waarvan een vijftal zich bevinden in Asturias. Kustplaatsen Cudillero en Tazones staan hierboven al apart vermeld in deze lijst van bezienswaardigheden, maar de drie andere dorpen zijn ook zeker een bezoek waard als u van pittoresk en authentieke plaatsen houdt. Llastres is een parochie en vissersdorp in de gemeente Colunga. Torazu ligt op een bergplateau in het westen van de regio en is een plaatsje met slechts 100 inwoners en wordt gekenmerkt door landelijke architectuur zoals oude graanschuren. Bulnes is een gehucht in de Picos de Europa met ongeveer 30 inwoners met traditionele huizen. Het bergdorp is wat lastiger te bereiken maar vanuit hier kunt u bijvoorbeeld schitterend wandelen op de paden van de ruige berg Naranjo de Bulnes.

Tip: Meer info over Asturië?

Wilt u meer informatie over Asturië Spanje? Dan raden wij met stip deze reisgids aan van Danny Valen. Dit is de meest complete en in het Nederlands uitgebrachte gids over de regio Cantabrië en Asturië.

Bekijk op Bol.com

Asturië bezienswaardigheid

Uniek overnachten in Asturië

Op zoek naar bijzondere plekken om te overnachten in deze Spaanse regio? Wij hebben voor u een selectie gemaakt van een aantal bijzondere plekken met uitstekende beoordelingen om te overnachten:

Hotels asturias
Hotel Villa Rosario
Meer info
asturië hotel
Casona de El Castañíu
Meer info
Hotels Spanje
Hotel Palacete Real
Meer info
Hotel Asturias Spanje
Hotel Rural Cieloastur
Meer info
asturië hotel
Castillo Del Bosque La Zoreda
Meer info
Hotels Noord-Spanje
Estrella del Norte
Meer info

Waar ligt Asturië in Spanje?

FAQ Asturias bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in het Asturië?

De populairste bezienswaardigheden van Asturië zijn als steden Oviedo en Gijón. Daarnaast is heeft de regio een prachtig land door de bergen van de Picos de Europa, waarbij de plaats Onis bij het Covadonga meer veel bezocht wordt. Verder treft u in Asturias een aantal mooie vissersdorpjes zoals Ribadesella en Tazones. In dit artikel leest u alles over de Asturië bezienswaardigheden.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Oviedo?

Oviedo is de hoofdstad van Asturië en heeft een klein, kleurrijk historisch centrum. Het centrum heeft tal van bronzen standbeelden en op de groene heuvels rond de stad liggen een aantal bijzondere pre-romaanse kerken. In dit artikel leest u alles over de 10 leukste bezienswaardigheden in Oviedo.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Gijón?

Gijón is een havenstad aan de Golf van Biskaje en heeft een mooi historisch centrum in de visserswijk Cimadevilla. Playa de San Lorenzo is het populaire strand van de stad en qua architectuur is de voormalige universiteit van Gijón een parel. In dit artikel leest u verder over de top 10 Gijón bezienswaardigheden.

Waar ligt Asturië?

Asturië met als hoofdstad Oviedo is een regio in het noordwesten van Spanje, gelegen aan de Cantabrische Zee. Ten westen ligt Galicië en ten oosten van de regio ligt Cantabrië.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."