Spanje / Andalusië / Jaén

Jaén bezienswaardigheden

Bezoek de steden Jaen, Úbeda en Baeza in Andalusië (Spanje)

Jaén Spanje

Jaén bezoeken in Andalusië? Alle informatie over de bezienswaardigheden in de Spaanse stad Jaén, zoals de kathedraal en Arabische baden.

Jaén, de olijvenstad in Andalusië

De stad Jaén ligt in de gelijknamige provincie in het noordoosten van de regio Andalusië. De stad heeft 112.999 inwoners en ligt in een uitgestrekt landschap overladen met olijfbomen. 25% van de wereldproductie van olijven schijnt uit deze regio van Spanje te komen. De lokale bevolking noemt dit niet voor niets het vloeibare goud. Verder heeft het een belangrijke functie in de regio als universiteitsstad, waardoor de stad een redelijk jonge bevolking heeft en is het steeds meer in opkomst als toeristische bestemming.

Net als de rest van Andalusië heeft ook Jaén een Moorse geschiedenis, welke we bijvoorbeeld terugvinden in het kasteel van Santa Catalina. De regio van Jaén staat verder bekend om zijn grote aantallen kastelen. De stad is gedrapeerd over heuvels en het centrum bevat daardoor veel kronkelende straatjes en steile hellingen, gecombineerd met paleizen in renaissancestijl. Dé bezienswaardigheid van Jaén is echter de enorme kathedraal die duidelijk te zien is in de skyline van de stad.

JaénDe kathedraal van Jaén
Jaén bezienswaardighedenJaén tussen de olijfvelden

Bezienswaardigheden Jaén (Spanje)

Jaén bezienswaardigheden

1. Kathedraal van Jaén

In 1570 werd naar het idee van architect Andrés de Vandelvira begonnen met de bouw van deze enorme kathedraal in renaissancestijl, waarna tot 1802 werd verder gebouwd aan de huidige vorm van de kathedraal. Zo vallen de twee grote torens op die pas later aan de kerk zijn toegevoegd. De kathedraal aan de Plaza Santa Maria loont zeker om van binnen te bewonderen. Belangrijkste relikwie is hier een zweetdoek waarmee Veronica het bezwete gezicht van Jezus mee zou hebben afgeveegd. Bij de kathedraal zit verder een klein museum met relikwieën zoals schilderijen, zilverwerk en beeldhouwkunst.

Jaén

2. Arabische baden

Onder het 16e eeuwse Palacio de Villardompardo kunt u de restanten bezoeken van de Arabische baden uit de 11e eeuw. U kunt hier de verschillende ruimtes zoals de vestibule, koude en warme kamers bezoeken.

bezoeken Jaén

3. Castillo de Santa Catalina: uniek hotel in Jaén

Bovenop de Santa Catalina-berg bij Jaén staat het Castillo de Santa Catalina met schitterend uitzicht over de stad en de olijfvelden. Oorspronkelijk stond hier een Moors fort, maar na de herovering door Ferdinand III van Castilië werd het huidige kasteel gebouwd. Wat het nu écht gaaf maakt: dit kasteel is nu omgebouwd tot een parador (‘staatshotel’) en is een van de meest bijzondere plekken in Spanje om te overnachten. Bekijk de foto’s en het spreekt voor zich (meer info parador).

Jaén Andalusië

4. La Cruz

Vlakbij het kasteel van Santa Catalina staat ‘La Cruz’, oftewel het opvallende witte kruis, waar u kunt genieten van een fantastisch panorama over de regio van Jaén in Spanje.

Jaén Spanje

5. Iberisch museum

Het Museo Íbero van Jaén, gevestigd in een modern gebouw, is gewijd is aan de Iberische nederzetting en haar cultuur. Een museum dat wil helpen de historische ontwikkeling van Andalusië in de eerste eeuw voor Christus beter te begrijpen. Dit Museum van Jaén Spanje herbergt als provinciaal museum een belangrijke verzameling archeologische Iberische overblijfselen, met sculpturen die meer dan 2500 jaar oud zijn.

Jaén

6. Iglesia de San Ildefonso

Deze kerk ligt in het nieuwere gedeelte van de stad, waar u een van oudste kerken van Jaén aantreft. De kerk werd gebouwd vanaf 1248 in de buitenwijk San ildefonso en eert de patroonheilige van de stad.

Jaén Spanje

7. Ontdek de stad met een gids

Sinds kort is het mogelijk deze interessant tour te boeken waarmee u in 2,5 uur met een Engels sprekende gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Jaén gaat en de legendes van deze stad krijgt te horen. Een leuke tour wanneer u in korte tijd veel in het oude centrum van Jaén wilt zien (meer informatie)

Bezienswaardigheden in de omgeving

Jaén heeft wat ons betreft niet voldoende bezienswaardigheden om de Top 10 te vullen. Op korte rijafstand van de stad liggen echter een aantal bezienswaardigheden die meer de moeite waard zullen zijn, zoals de Renaissance steden Baeza en Úbeda:

Baeza

8. Baeza (49 km)

De historische monumenten van Baeze en Úbeda staan samen op de werelderfgoedlijst. Beide steden kenden een enorme bloei in de 16e eeuw met als gevolg dat in deze steden prachtige Renaissance gebouwen te vinden zijn, voornamelijk ontworpen door de Spaanse architect Andrés de Vandelvira. Baeza heeft een vrij compact centrum dat bijna middeleeuws aandoet en waar u in een halve dag de meeste bezienswaardigheden wel gezien zult hebben zoals de kathedraal, universiteit, Plaza del Pópulo, de Moorse stadspoort en Plaza de España.

Úbeda

9. Úbeda (56 km)

Op 56 kilometer van Jaén ligt Úbeda, een stad in Italiaanse renaissancestijl welke staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Deze stad bloeide net als Baeza in de 16e eeuw op nadat het gebied door de katholieken was veroverd van de Moren. De meeste bezienswaardigheden van Úbeda bevinden zich in het oude centrum (omringd door stadsmuren), zoals de kapel ‘Capilla del Salvador’, het 16e eeuwse ‘Palacio del Deán Ortega’ waar nu een van de mooiste hotels van de regio zit (aanrader!,meer info). Een andere bezienswaardigheid is de Kerk van Santa María de los Reales Alcázares. Maak vooral een wandeling door het oude centrum en geniet van de prachtige gevels in renaissancestijl.

Jaén Spanje

10. Alhambra & Granada (93 km)

De absolute nummer 1 bezienswaardigheid van Andalusië, het Alhambra paleis van Granada, ligt op slechts 93 kilometer van Jaén. Wilt u dit Moorse paleis bezoeken? Lees dan goed deze informatie hoe u aan tickets kunt komen, aangezien het Alhambra vaak al weken vooraf is uitverkocht.

Meer Andalusië

Tip voor uw rondreis: Wilt u zelf uw rondreis door Andalusië gaan regelen? Dit is eenvoudig zelf te regelen met ons nieuwe 'Stappenplan Rondreis Andalusië' waarbij wij u graag op weg helpen met handige tips zoals uw route, overnachtingen en bezienswaardigheden.

Hotels in Jaén

Zoekt u nog een goed of uniek hotel in Jaén of omgeving? Het meest unieke hotel is de Parador de Jaén, een staatshotel in het 18e eeuwse kasteel bovenop de top van de Santa Catalina heuvel. Een prachtig gerenoveerd hotel met schitterend uitzicht. Aan de rand van de stad ligt verder Infanta Cristina, een sfeervol hotel met parkeergelegenheid en een goede uitvalsbasis om de stad en zijn omgeving te verkennen. Naast het treinstation (maar met parkeergelegenheid) en op 15 minuten lopen van het centrum ligt hotel Estación, welke een uitstekende keuze is als u een goed betaalbaar hotel zoekt om de stad te ontdekken.

Zoekt u liever een kleinschalige overnachting? Kijk dan eens bij het rustieke Alojamiento Rural la Caseria de Piedra Restaurante welke 4 kilometer buiten de stad ligt. Dit landhuis wordt gerund door gastvrije eigenaren en heeft een landelijke à-la-carterestaurant. Wanneer u er geen probleem mee heeft om 20 kilometer van Jaén af te zitten is het zeker ook aan te raden eens een kijkje te nemen bij het unieke Hotel Palaio de Mengibar, een prachtig historisch pand in het stadje Mengibar.

Parador Jaén
Parador de Jaén
Meer info
Jaen hotel
Infanta Cristina
Meer info
Beste Hotels Jaen
Estación
Meer info

Weer in Jaen Spanje

Jaén heeft een mediterraan klimaat met behoorlijk hete, droge zomers en wat koelere winters. Met deze gemiddelde dagtemperatuur behoort de stad Jaén zelfs tot de heetste steden van Spanje.

Weer Jaen j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 12 14 17 19 23 29 34 33 28 22 16 13
gem. min (°C) 5 7 9 10 13 18 21 21 18 14 9 6
neerslag (mm) 55 50 44 54 43 18 2 9 26 55 62 75

Video (Spaans): Impressie van Jaén


Waar ligt Jaén in Spanje?

Jaén is een stad in de Spaanse provincie Jaén in de regio Andalusië. De stad ligt 93 kilometer ten noorden van Granada met het Alhambra. De stad ligt 108 kilometer ten oosten van Córdoba met de bekende Mezquita-kathedraal en Málaga ligt op 185 afstand van Jaén.

FAQ Jaén bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in Jaén?

De stad ligt in een streek overladen met olijfbomen. Wat betreft bezienswaardigheden steken er twee letterlijk en figuurlijk er bovenuit. Breng zeker een bezoek aan de enorme kathedraal in renaissancestijl en bovenop de Santa Catalina-berg staat een kasteel met vlak daarbij gelegen een groot wit kruis. Andere attracties zijn de oude Arabische baden en het Iberisch museum. Meer info over de Jaén bezienswaardigheden.

Wat is er te doen in de omgeving?

De omgeving bestaat vooral uit olijfbomen, maar twee steden die zeker een bezoek waard zijn zijn de plaatsen Baeza en Úbeda. Beide steden staan op de UNESCO werelderfgoedlijst vanwege de vele mooie renaissance bouwwerken. Ook ligt Granada met het Alhambra op slechts 93 kilometer. Lees meer over de Andalusië bezienswaardigheden.

Waar ligt Jaén?

De stad ligt in de gelijknamige provincie Jaén welke weer onderdeel is van de regio Andalusië. Zo ligt de stad 93 kilometer ten noorden van Granada en 185 kilometer ten noorden van Málaga.

Hoeveel inwoners heeft Jaén?

In 2020 had de stad 112.757 inwoners en komt het op de lijst van grootste steden in Spanje slechts op de 58e plek.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."