Spanje / Andalusië / Jaén

Jaén bezienswaardigheden

Bezoek de steden Jaen, Úbeda en Baeza in Andalusië (Spanje)

Jaén Spanje

Jaén bezoeken in Andalusië? Alle informatie over de bezienswaardigheden in de Spaanse stad Jaén, zoals de kathedraal en Arabische baden.

Jaén, de olijvenstad in Andalusië

De stad Jaén ligt in de gelijknamige provincie in het noordoosten van de regio Andalusië. De stad heeft 112.999 inwoners en ligt in een uitgestrekt landschap overladen met olijfbomen. 25% van de wereldproductie van olijven schijnt uit deze regio van Spanje te komen. De lokale bevolking noemt dit niet voor niets het vloeibare goud. Verder heeft het een belangrijke functie in de regio als universiteitsstad, waardoor de stad een redelijk jonge bevolking heeft en is het steeds meer in opkomst als toeristische bestemming.

Net als de rest van Andalusië heeft ook Jaén een Moorse geschiedenis, welke we bijvoorbeeld terugvinden in het kasteel van Santa Catalina. De regio van Jaén staat verder bekend om zijn grote aantallen kastelen. De stad is gedrapeerd over heuvels en het centrum bevat daardoor veel kronkelende straatjes en steile hellingen, gecombineerd met paleizen in renaissancestijl. Dé bezienswaardigheid van Jaén is echter de enorme kathedraal die duidelijk te zien is in de skyline van de stad.

JaénDe kathedraal van Jaén
Jaén bezienswaardighedenJaén tussen de olijfvelden

Bezienswaardigheden Jaén (Spanje)

Jaén bezienswaardigheden

1. Kathedraal van Jaén

In 1570 werd naar het idee van architect Andrés de Vandelvira begonnen met de bouw van deze enorme kathedraal in renaissancestijl, waarna tot 1802 werd verder gebouwd aan de huidige vorm van de kathedraal. Zo vallen de twee grote torens op die pas later aan de kerk zijn toegevoegd. De kathedraal aan de Plaza Santa Maria loont zeker om van binnen te bewonderen. Belangrijkste relikwie is hier een zweetdoek waarmee Veronica het bezwete gezicht van Jezus mee zou hebben afgeveegd. Bij de kathedraal zit verder een klein museum met relikwieën zoals schilderijen, zilverwerk en beeldhouwkunst.

Jaén

2. Arabische baden

Onder het 16e eeuwse Palacio de Villardompardo kunt u de restanten bezoeken van de Arabische baden uit de 11e eeuw. U kunt hier de verschillende ruimtes zoals de vestibule, koude en warme kamers bezoeken.

bezoeken Jaén

3. Castillo de Santa Catalina

Bovenop de Santa Catalina-berg bij Jaén staat het Castillo de Santa Catalina met schitterend uitzicht over de stad en de olijfvelden. Oorspronkelijk stond hier een Moors fort, maar na de herovering door Ferdinand III van Castilië werd het huidige kasteel gebouwd. Wat het nu écht gaaf maakt: dit kasteel is nu omgebouwd tot een parador (‘staatshotel’) en is een van de meest bijzondere plekken in Spanje om te overnachten. Bekijk de foto’s en het spreekt voor zich (meer info parador).

Jaén Andalusië

4. La Cruz

Vlakbij het kasteel van Santa Catalina staat ‘La Cruz’, oftewel het opvallende witte kruis, waar u kunt genieten van een fantastisch panorama over de regio van Jaén in Spanje.

Jaén Spanje

5. Iberisch museum

Het Museo Íbero van Jaén, gevestigd in een modern gebouw, is gewijd is aan de Iberische nederzetting en haar cultuur. Een museum dat wil helpen de historische ontwikkeling van Andalusië in de eerste eeuw voor Christus beter te begrijpen. Dit Museum van Jaén Spanje herbergt als provinciaal museum een belangrijke verzameling archeologische Iberische overblijfselen, met sculpturen die meer dan 2500 jaar oud zijn.

Jaén

6. Iglesia de San Ildefonso

Deze kerk ligt in het nieuwere gedeelte van de stad, waar u een van oudste kerken van Jaén aantreft. De kerk werd gebouwd vanaf 1248 in de buitenwijk San ildefonso en eert de patroonheilige van de stad.

Jaén

7. Ontdek de stad met een gids

Sinds kort is het mogelijk deze interessant tour te boeken waarmee u in 2,5 uur met een Engels sprekende gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Jaén gaat en de legendes van deze stad krijgt te horen. Een leuke tour wanneer u in korte tijd veel in het oude centrum van Jaén wilt zien (meer informatie)

Bezienswaardigheden in de omgeving

Jaén heeft wat ons betreft niet voldoende bezienswaardigheden om de Top 10 te vullen. Op korte rijafstand van de stad liggen echter een aantal bezienswaardigheden die meer de moeite waard zullen zijn, zoals de Renaissance steden Baeza en Úbeda:

Baeza

8. Baeza (49 km)

De historische monumenten van Baeze en Úbeda staan samen op de werelderfgoedlijst. Beide steden kenden een enorme bloei in de 16e eeuw met als gevolg dat in deze steden prachtige Renaissance gebouwen te vinden zijn, voornamelijk ontworpen door de Spaanse architect Andrés de Vandelvira. Baeza heeft een vrij compact centrum dat bijna middeleeuws aandoet en waar u in een halve dag de meeste bezienswaardigheden wel gezien zult hebben zoals de kathedraal, universiteit, Plaza del Pópulo, de Moorse stadspoort en Plaza de España.

Úbeda

9. Úbeda (56 km)

Op 56 kilometer van Jaén ligt Úbeda, een stad in Italiaanse renaissancestijl welke staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Deze stad bloeide net als Baeza in de 16e eeuw op nadat het gebied door de katholieken was veroverd van de Moren. De meeste bezienswaardigheden van Úbeda bevinden zich in het oude centrum (omringd door stadsmuren), zoals de kapel ‘Capilla del Salvador’, het 16e eeuwse ‘Palacio del Deán Ortega’ waar nu een van de mooiste hotels van de regio zit (aanrader!,meer info). Een andere bezienswaardigheid is de Kerk van Santa María de los Reales Alcázares. Maak vooral een wandeling door het oude centrum en geniet van de prachtige gevels in renaissancestijl.

Jaén Spanje

10. Alhambra & Granada (93 km)

De absolute nummer 1 bezienswaardigheid van Andalusië, het Alhambra paleis van Granada, ligt op slechts 93 kilometer van Jaén. Wilt u dit Moorse paleis bezoeken? Lees dan goed deze informatie hoe u aan tickets kunt komen, aangezien het Alhambra vaak al weken vooraf is uitverkocht.

Meer Andalusië

Weer in Jaen Spanje

Jaén heeft een mediterraan klimaat met behoorlijk hete, droge zomers en wat koelere winters. Met deze gemiddelde dagtemperatuur behoort de stad Jaén zelfs tot de heetste steden van Spanje.

Weer Jaen j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 12 14 17 19 23 29 34 33 28 22 16 13
gem. min (°C) 5 7 9 10 13 18 21 21 18 14 9 6
neerslag (mm) 55 50 44 54 43 18 2 9 26 55 62 75

Video (Spaans): Impressie van Jaén


Waar ligt Jaén in Spanje?

Jaén is een stad in de Spaanse provincie Jaén in de regio Andalusië. De stad ligt 93 kilometer ten noorden van Granada met het Alhambra. De stad ligt 108 kilometer ten oosten van Córdoba met de bekende Mezquita-kathedraal en Málaga ligt op 185 afstand van Jaén.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 523 reviews
13 januari 2021 Silvia: "De beste online reisgids met leuke tips over de bezienswaardigheden in Spaanse steden."