Spanje / Elche

Elche bezienswaardigheden

Wat te doen in Elche (Elx) in Spanje? De stad van de palmbomen

Elche Spanje

Lees alles over de bezienswaardigheden in Elche of Elx in Spanje, gelegen in de regio Valencia en ook bekend als stad van de palmbomen en botanische tuinen.

Elche in Spanje (Elx)

Op 23 kilometer afstand van Alicante ligt de Spaanse kuststad Elche (of Elx in het Valenciaans). Buiten Valencia zelf, is Elche met zijn 234.765 inwoners de grootste stad in de regio Valencia. In de tiende eeuw vestigden de Arabieren de stad. Toen zij haar van de grond opbouwden, omgaven ze hun droombeeld van beschaving met palmbomen. Deze bomen staan er nog steeds volop in het centrum en mogen dan ook absoluut niet worden omgehakt. De stad Elche heeft hierdoor een exotisch karakter. Ook legden de Arabieren een irrigatiesysteem aan om dadelbomen te laten groeien, dit is één van de weinige voorbeelden van Arabierse landbouw binnen Europa.

ElcheEen boulevard in Elche, de stad van de palmbomen
Elche bezienswaardighedenKleurrijke schilderingen in de droge Rió Vianlopó

Verder heeft Elche zo'n 11 kilometer aan kustlijn in zijn bezit. Met de Middellandse zee als voortuin kun je er dus ook heerlijk genieten van een lekkere strandvakantie. Ook is Elche bekend vanwege de vondst van een borstbeeld, ook wel de Dame van Elche genoemd. Dit borstbeeld stamt uit de vierde eeuw naar Christus en beeld een godin af die ook in Carthago werd geadoreerd. Momenteel is dit borstbeeld helaas niet meer in Elche zelf te bewonderen, maar in Madrid. Met zijn rijke historie, ruim 300.000 palmbomen en een fantastisch stuk strand is de stad Elche meer dan de moeite waard. Wie er op vakantie gaat, gaat een reis vol cultuur, zon en genot tegemoet. Tijdens uw bezoek zijn dit de 12 leukste Elche bezienswaardigheden:

Dé 12 leukste bezienswaardigheden Elche

Elche bezienswaardigheden

1. Palmeral

Palmeral is waarschijnlijk de grootste trekpleister in het centrum van Elche. Dit is de palmgaard die de Arabieren ooit in de stad aanlegde. Er zijn bronnen die erop wijzen dat de palmbomen al in de vijfde eeuw geplant zijn geweest, door de Carthagers. Toch is het meest waarschijnlijk dat de palmbomen er sinds de tiende eeuw staan, toen de Arabieren de stad Elche verplaatsten en met een nieuw, ingenieus irrigatiesysteem kwamen om ze te laten bloeien. Ondertussen staat de Palmeral op de werelderfgoedlijst.

Elx Spanje

2. Basílica de Santa Maria

Deze basiliek bevindt zich in het oude centrum van Elche, en is daarmee niet te missen. Deze kerk is alleen aan de buitenkant al het bekijken waard. De toegangsdeuren zijn gigantisch en versierd met verschillende reliëfs. De Basílica de Santa Maria is zeker een kijkje waard.

Elche

3. Huerto del Cura (botanische tuin)

Buiten de Palmeral, beeldt ook de Huerto Del Cura het exotische karakter van Elche uit. In deze botanische tuin vind je cactussen, palmbomen en andere tropische planten. Er zijn zoveel kleuren dat je ogen niet weten waar ze kijken moeten. Leuk om te weten is dat een groot deel van de 1000 palmbomen die in deze tuin te vinden zijn, is opgedragen aan verschillende bekendheden. De eerste die een achttal bomen op haar naam kreeg was Keizerin Sissi.

Elche activiteiten

4. Rio Safari

Buiten tuinen die vol bomen staan, zijn er in Elche ook tuinen te vinden vol dieren. De Rio Safari Elche is een kleine maar rijke dierentuin met onder andere leeuwen, zebra’s en tijgers. Je bent hier prima een middag zoet met het aanschouwen van al dat beestelijke moois. Ook is er bij het park een klein waterpark aanwezig. Hier kunnen de kinderen, zodra ze uitgekeken zijn, nog even een frisse duik nemen in het zwembad (website).

Elx

5. MAHE

In het Museu Arqueològic i d'Història d'Elx is de rijke historie van de stad uitgebreid tentoongesteld. Ook vind je in het MAHE een replica de Dame de Elche. Verder zijn er ook andere archelogische vondsten te beschouwen en is het gebouw zelf ook de moeite waard. Er is een oud gedeelte en moderner gedeelte in de kelder. Je vindt hier verschillende videopresentaties en artefacten die de geschiedenis onder je voeten meer dan helder in kaart brengen. Je bent een gerust twee tot drie uur zoet. Een leuke middag vol geschiedenis (website).

Misteri d'elx

6. Mysterie van Elche

Op 14 en 15 Augustus komt er in de stad Elche een andere bewonderingswaardigheid van de werelderfgoedlijst bij. Op deze data wordt namelijk het Mysterie van Elche opgevoerd, een voorstelling die terug dateert tot de middeleeuwen. Het stuk wordt opgevoerd in de Basiliek van Elche en er wordt voor gerepeteerd in de drie dagen voor de eerste voorstelling. Aangezien de Paus dit soort stukken in de 17 eeuw verbood, is dit toneelstuk nog de enige van zijn soort. Oftewel, een unieke ervaring (meer informatie).

Elche Spanje

7. Paleontologisch museum

Buiten menselijke historie, kun je in Elche ook de natuurhistorie bewonderen. In het Museo Paleontologico vind je een uitgebreide collectie van fossielen en gesteentes. Het museum heeft meerdere dinosaurussen in zijn bezit, tezamen met prehistorische vogels en zoogdieren. Zo kun je ook wat leren over het geologische en biologische verleden van plaats Elche. Echt grote beesten moet je echter niet verwachten, het museum is relatief klein. Toch is er wel een schedel aanwezig van de Tyrannosaurus Rex. Genoeg dus om de verbeelding zijn werk te laten doen. Ook leuk voor kinderen (website).

Elche

8. Banys Àrabs

Het Arabische verleden van Elche komt niet alleen uit de verf in de palmgaard, maar ook in zijn oude badhuizen. De Banys Arabs is één grote ruimte met een de overblijfselen van een aantal oude, Arabische baden. Je bent hier niet al te lang aan het rondneuzen, maar met zijn gratis toegang en centraal gelegen plek is langsgaan zeker de moeite waard.

Elche bezienswaardigheden

9. Torre de la Calaforra

Deze toren ligt achter de kathedraal van Elche en is een oud overblijfsel van de Arabierse defensie tijden geleden. De toren is niet al te groot, maar je kunt er wel naar binnen. Met zijn muurbekleding en oude gesteente krijg je hier nog echt het middeleeuwse karakter mee waarin de toren ooit is opgebouwd. Evenals de badhuizen is dit een leuke bezienswaardigheid om even langs te lopen als je even niks te doen hebt.

Dame de Elche

10. Parque Arqueologico la Alcudia

Na het archeologische museum van Elche te hebben bezocht, is een bezoek aan Parque Arqueologico een leuke toevoeging aan de dingen die je nu weet. Dit is namelijk de plaats waar de Dame de Elche gevonden is in de 19e eeuw. Verder vind je hier nog enkele ruïnes uit diezelfde tijd, en is er een kleine collectie van verdere, archeologische artefacten aanwezig. Voor de echte historici een mooie toevoeging aan een al meer dan historische reis (website).

Meer in Regio Valencia

Mooie hotels in Elche centrum

Een van de mooist gelegen hotels in Elche is het Huerto del Cura hotel, welke beschikt over een prachtige tuin met palmbomen gelegen in het Palmeral en dichtbij de andere bezienswaardigheden in het centrum van Elche. Het Hotel Boutique Hort de Nal is een stijlvol boetiekhotel aan de noordkant van het stadscentrum. Wanneer u een rustieke B&B met een zwembad zoekt in de omgeving dan ligt op 9 kilometer afstand van Elche de Bed & Breakfast Finca Pura.

Hotels Elche centrum
Huerto del Cura
Meer info
Elche hotel
Hotel Boutique Hort de Nal
Meer info
Beste Hotels Elche Spanje
B&B Finca Pura
Meer info

Beste reistijd voor Elche

Het klimaat in Elche is relatief droog en gematigd. Echt klappertanden zal je hier nooit. In de wintermaanden is het op zijn koudst rond de 15 of 16 graden. In de hete zomermaanden van juli en augustus kunnen temperaturen oplopen tot gemiddeld een graden of 30. Voor hen die slecht tegen hitte kunnen kan dit misschien net te warm zijn. In dat geval is het verstandig om Elche te bezoeken in het voorjaar of het najaar. In verband met Het Mysterie van Elche, krijg je er in augustus natuurlijk wel een leuk extra bij. Dit is over het algemeen dan ook de beste reistijd voor Elche.

Weer j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 15 16 19 21 24 29 31 31 27 24 18 15
gem. min (°C) 6 7 9 11 14 18 21 21 19 15 10 7
dagen neerslag 3 3 3 4 3 2 1 2 4 4 4 3
zonuren / dag 6 6 7 8 9 10 11 10 8 7 6 5

Video: Impressie bezienswaardigheden


Waar ligt Elche in Spanje?

Elche ligt in het zuiden van de Spaanse regio Valencia. De bekende badplaats Alicante ligt op slechts 27 kilometer ten oosten van de stad en 59 kilometer landinwaarts treft u de grote stad Murcia, de hoofdstad van de gelijknamige regio Murcia.

FAQ Elche in Spanje

Wat zijn de bezienswaardigheden in Elche?

Elche staat ook bekend als de stad van de palmbomen, welke u absoluut niet zult ontlopen wanneer u de Palmeral tuinen of de Huerto Del Cura bezoekt. Andere highlights zijn de Basílica de Santa Maria, dierenpark Rio Safari en de Banys Àrabs, oftewel de Arabische baden. Lees alles over de Top 10 Elche bezienswaardigheden.

Wat is er te doen in de omgeving?

Net buiten Elche vindt u het Parque Arqueologico la Alcudia, de vindplaats van de Dame de Elche. Ook ligt Alicante op slechts 27 kilometer en ook uitstapjes naar de Grotten van Canelobre, Tabarca eiland en de zoutvelden van Torrevieja zijn niet te ver weg. Lees meer over het bezoeken van de bezienswaardigheden in regio Valencia.

Is het Elche of Elx?

De Spaanse benaming is Elche en in het Valenciaans heet de stad Elx.

Waar ligt Elche?

Elche ligt in het zuiden van de Spaanse regio Valencia. De bekende badplaats Alicante ligt op slechts 27 kilometer ten oosten van de stad en 59 kilometer landinwaarts treft u de grote stad Murcia.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."