Spanje / Madrid / Puerta de Alcala

Puerta de Alcala Madrid

Een van de stadspoorten van Madrid

puerta de Alcala Madrid

De Puerta de Alcala is een van de oude granieten stadspoorten van Madrid, oorspronkelijk onderdeel van de stadsmuur.

Puerta de Alcalá Madrid

Info Puerta de Alcalá Madrid

Adres Calle de Alcalá, 83
Metro Lijn 2 metrohalte Retiro

De Puerta de Alcalá is een poort vlakbij de hoofdingang van het Parque del Buen Retiro. De granieten Alcala-poort staat op de plaats waar de weg vanaf Madrid naar Alcalá de Henares ging. De Puerta de Alcala werd ontworpen door Francesco Sabatini in opdracht van koning Karel III van Spanje.

Puerta de Alcala, de oude stadspoort van Madrid

In 1778 werd de poort in gebruik genomen als poortgebouw in de stadsmuur, maar de stadspoort verloor na het afbreken van de stadsmuur in 1869 zijn functie. Het plein dat daarbij ontstond, heet nu het Plaza de la Independencia. Van dichtbij kunt u zelfs de schade nog zien van een kanonskogel die begin 1800 is ingeslagen. De Puerta de Alcala bestaat uit drie grote bogen met er boven leeuwenkoppen en twee kleinere, rechthoekige openingen met reliëfs van de hoorn des overvloeds. Boven de poort tref u het koninklijk wapen aan met de tekst ‘Rege Carolo III Anno MDCCLXXVIII’, oftewel een eerbetoon aan koning Karel III.

Puerta de Alcala MadridDe Puerta de Alcalá stadspoort in Madrid

Locatie Puerta de Alcala in Madrid

Vlakbij de Alcala-poort liggen:

stadspoort madrid
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."