Spanje / Castilië en León / Zamora

Zamora bezienswaardigheden

Wat doen in Zamora Spanje? De Romaanse stad in Castilië en León

Zamora

Zamora bezoeken in Spanje? Alles over de bezienswaardigheden top 10 in Zamora, de stad vol Romaanse kerken in de regio Castilië en León. Bezoeken bezienswaardigheden Zamora Spanje.

Zamora bezoeken in Spanje?

Zamora is een charmant stadje in de gelijknamige provincie Zamora, welke is gelegen in de regio Castilië en León en op slechts 55 kilometer van de grens met Portugal. De stad ligt op 66 kilometer van Salamanca en Valladolid ligt op 93 kilometer, waardoor deze verrassende stad goed te combineren is als tussenstop wanneer u een rondreis maakt door Castilië en León. Zamora heeft 60.988 inwoners (2021) en wordt doorkruist door de rivier Duero, bekend als die rivier die door het Duero wijngebied van Portugal loopt richting Porto.

ZamoraZamora gelegen aan de Duero rivier
Zamora SpanjeSemana Santa Standbeeld op het Plaza Mayor, hét feest van de stad

De stad Zamora ligt op 652 meter hoogte en het langgerekte, historische stadscentrum ligt op een 26 tot 32 meter hoger gelegen en breed rotsplateau, waarbij een groot deel van de oude stad nog is omgeven door stadsmuren. De stad heeft als bijnaam ‘la bien cercada’, oftewel de goed omheinde stad. Wat Zamora als stadje bijzonder maakt is de vele romaanse kerken die u aantreft in de stad, en u zult dan ook geen andere stad in Spanje aantreffen met zoveel romaanse kunst en bouwwerken. De stad is als het ware een ‘Romaans museum’, met de mooie kathedraal, de stadsmuren, de brug en diverse paleizen en huizen. Zamora heeft een lange geschiedenis, zoals zijn ligging aan de ‘Zilverroute’ in de Romeinse tijd. De stad kende met name tussen de 10e en 13e eeuw een periode van grote politieke en economische bloei, wat er dus voor gezorgd heeft dat de stad absoluut een toeristische stop waard is.

Zamora bezienswaardigheden - Top 10 Highlights

Zamora bezoeken

1. Kathedraal

Het bekendste gebouw van Zamora is de kathedraal ‘La Catedral de El Salvador’ die dateert uit de 12e eeuw. Het is een redelijk eenvoudig gebouwde kathedraal met een Latijns kruisplan en van binnen donker en koel. Bijzonder zijn de koepel, bekleed met een soort van schalen (goed te bekijken vanuit de binnentuin van de kloostergang) en in de kathedraal treft u o.a. een museum aan waar u het nodige zilverwerk en prachtige Vlaamse wandtapijten kunt bekijken.

Zamora Spanje

2. Kasteel

Vlakbij de kathedraal en op het hoogste punt van de stad bevinden zich de ruïnes van het kasteel van Zamora. U kunt gratis over de loopbruggen door de ruïnes van het kasteel lopen. In het kasteel en de aangrenzende kasteeltuinen kunt u genieten van enkele kunstwerken van Baltasar Lobo (een bekende Zamoraanse kunstenaar uit de 20e eeuw). Het ‘Lobo Castillo Centro de Arte’ is een museum over de kunstenaar Baltasar Lobo en is gevestigd is het ‘Casa de los Gigantes’ naast de kathedraal.

Zamora highlights

3. Wandeling langs de Romaanse kerken

In het oude centrum van Zamora treft u een groot aantal romaanse kerken uit de 11e t/m 13e eeuw. Behalve de eerdergenoemde kathedraal is het zeker de moeite waard een aantal van deze kerken te bezoeken. Zo kunt u bij het toeristenbureau een route krijgen langs alle Romaanse kerken in het stadscentrum, maar u kunt er ook voor kiezen op eigen gelegenheid een paar kerkjes te bezoeken. Van de Romaanse kerken is het zeker de moeite waard om de Iglesia de la Magdalena te bezoeken, de mooiste onder de romaanse kerken en ook de San Pedro y San Ildefonso, welke na de kathedraal de belangrijkste kerk is van Zamora. Andere mooie kerken zijn de Iglesia de San Juan de Puerta Nueva aan de Plaza Mayor, de Iglesia de Santa Maria La Nueva en tot slot de San Ciprian.

Zamora

4. Museo de Semana Santa

In de Heilige week voor Pasen ‘Semana Santa’ komt Zamora echt tot leven. Tijdens verschillende processies komen prachtige processiebeelden (‘pasos’) tevoorschijn en er zijn maar weinig steden in Spanje waar de Samana Santa zo fanatiek gevierd wordt als in Zamora. In het ‘Museo de Semana Santa’ leert u meer over de geschiedenis, de objecten en tradities van de Paasweek in Zamora (website).

Spanje Zamora

5. Mirador del Troncoso

Vlakbij het toeristenbureau treft u het mooiste uitzichtspunt van Zamora, namelijk de Mirador del Troncoso. Vanaf de stadsmuren kijkt u prachtig neer op de Duero rivier en de brug Puente de Piedra.

Duero rivier

6. Aceñas de Olivares

Aan de oever van de Duero rivier treft u een groep oude watermolens, welke de aandrijfkracht van het rivierwater gebruikten voor de productie van tarwebloem. De watermolens zijn goed gerestaureerd en tegenwoordig kunt u gratis een bezoek brengen aan de drie verschillende gebouwen waar de traditionele technieken worden uitgelegd. Vanaf de maalmolens is het ook mogelijk met een bootje de rivier over te steken.

plaza mayor Zamora

7. Plaza Mayor de Zamora

Plaza Mayor is het centrale plein in het oude centrum van Zamora met mooie gebouwen zoals het oude en nieuwe stadhuis (Ayuntamiento) en het mooie romaanse kerkje Iglesia de San Juan de Puerta Nueva. Verder treft u rond het plein ook een aantal modernistische gebouwen, zoals Casa de mariano López en Casa de Faustina Leirado. Een ideale plek om even te stoppen voor een drankje of tapa.

brug Zamora

8. Puente de Piedra

De ‘Puente de Piedra’ betekent letterlijk de ‘stenen brug’ en heeft 16 kenmerkende bogen. De brug ligt over de Duero rivier en is één van de bekendste iconen van de stad. Tijdens een wandeling over de brug heeft u een mooi zicht op Zamora met zijn stadsmuren.

museum Zamora

9. Museo Etnográfico

Het etnografische museum van Zamora is een museum voor de liefhebber wanneer u meer te weten wilt komen over de culturele geschiedenis van de regio Castilië en León. Hier kunt u tal van voorwerpen aanschouwen die te maken hebben met lokale tradities, legendes en feesten (website).

Parador Zamora

10. Parador de Zamora

Zoekt u nog een mooie plek om te overnachten in Zamora? Dan is de Parador de Zamora, gevestigd in een 15e eeuws paleis aan de Plaza de Viriato, de meest unieke plek om te overnachten. Het centraal gelegen staatshotel met zwembad en parkeergelegenheid is de ideale uitvalsbasis om de stad te verkennen (meer info en reserveringen).

Castilië en Leon

11. Rest van Castilië en León

Bijna elke toerist zal Zamora bezoeken tijdens een rondreis door Castilië en León. Bezoek ook zeker de prachtige steden Salamanca (66 kilometer) met de beroemde Plaza Mayor, de hoofdstad Valladolid (93 kilometer) en León (122 kilometer). In dit uitgebreide artikel leest u alles over dé 25 bezienswaardigheden in Castilië en León, zodat u uw perfecte rondreis kunt samenstellen.

Meer Castilië en León

Hotels in Zamora

Bent u op zoek naar een hotel in Zamora? Wij hebben een aantal unieke en uitstekende locaties in het oude centrum voor u op een rij gezet, welke een goede uitvalsbasis zijn om de Zamora bezienswaardigheden te gaan bezoeken:

  • Parador de Zamora: Mijn favoriete hotel om in centrum van Zamora te overnachten. De parador, oftewel een staatshotel, is een verbouwd paleis uit de 15e eeuw in het oude centrum van Zamora met luxe faciliteiten zoals een zwembad en parkeergelegenheid.
  • Ares Hotel: Dit charmante en goed betaalbare hotel bevindt zich op slechts 200 meter van het Semana Santa museum en biedt uitzicht op de stadsmuren van Zamora en heeft eveneens parkeermogelijkheid.
  • Hostal Chiqui: Wederom een hostal op een goede lokatie in het oude centrum en het pension is vooral geliefd vanwege de smaakvol ingerichte kamers.
overnachten Zamora spanje
Parador de Zamora
Meer info
Zamora hotel
Ares Hotel
Meer info
Beste Hotels Zamora Spanje
Hostal Chiqui
Meer info

Weer tijdens stedentrip Zamora

Het weer in Zamora is mediterraans met invloeden van landklimaat. De zomers zijn droog en heet met temperaturen standaard boven de 30 graden, terwijl de winters op deze Spaanse hoogvlakte en in Zamora behoorlijk koud en mistig zijn met geregeld temperaturen onder het vriespunt. Neerslag is schaarser en concentreert zich vooral in het voor- en najaar, met daarentegen een zeer uitgesproken zomerdroogte.

Weer jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 8 11 15 17 21 27 30 30 26 19 13 9
gem. minimum (°C) 1 1 4 5 9 13 15 15 12 8 4 2
dagen met neerslag 6 5 4 7 5 2 1 1 3 6 6 6
zonuren per dag 3 5 6 7 8 10 12 11 8 6 4 3

Video impressie Zamora


Waar ligt Zamora in Spanje?

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."