Spanje / Extremadura / Cáceres

Cáceres bezienswaardigheden

De monumentale ooievaarstad Cáceres in Extremadura

Cáceres bezienswaardigheden

Cáceres bezoeken? Alle info over de bezienswaardigheden in de monumentale stad Cáceres in Extremadura (Spanje). Wat is er te doen in Cáceres?

Cáceres bezoeken in Extremadura?

Het Spaanse Cáceres is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Cáceres en ligt in de regio Extremadura. De stad met 96.126 inwoners is een van de meest verrassende steden in Spanje door het oude centrum dat volledig op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat met al zijn bezienswaardigheden. Het oude centrum op de heuvel staat vol met paleizen, torens en stadsmuren. Verder wemelt de oude binnenstad van ooievaars die er nestelen, waardoor de binnenstad zelfs als beschermd vogelgebied is aangemerkt.

Geschiedenis van de ooievaarstad

De geschiedenis van de stad gaat al terug tot de Romeinse periode toen er al een eerste nederzetting stond, maar over deze periode is vrij weinig bekend. De Moorse periode was eveneens vrij rustig. Cáceres kwam pas vol in bloei nadat Alfons IX van León in 1227 de stad had veroverd en Cáceres uitgroeide tot een echte handelsstad. In deze Middeleeuwse periode trok de stad veel koop, - en edellieden die prachtige landhuizen en paleizen bouwden. Veel van de huidige gebouwen in Cáceres stammen uit de daaropvolgende renaissanceperiode van de 15e en 16e eeuw. Daarna raakte de stad in economisch verval, maar in tegenstelling tot veel andere Spaanse steden bleef Cáceres de daaropvolgende oorlogen gespaard.

Cáceres SpanjePlaza Mayor in Cáceres
Cáceres bezienswaardighedenCáceres in Extramedura

Bezienswaardigheden Cáceres (Extremadura)

Cáceres bezienswaardigheden

1. Oude centrum

Het oude centrum van Cáceres, gelegen binnen de oude stadsmuren, is met stip de mooiste bezienswaardigheid van de stad. Via een van de vijf stadspoorten kunt u de oude autovrije bovenstad betreden. Cáceres heeft tal van smalle straatjes omgeven door adellijke huizen, paleizen, kerken en torens uit verschillende periodes. De volledige binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst en het centrum is extra bijzonder door de vele ooievaars die nestelen in de torens. Het zal aanvoelen alsof u door een echt openluchtmuseum wandelt.

Cáceres

2. Arco de la Estrella

Bij het gezellige Plaza Mayor vindt u de Arco de Estrella uit 1726 gebouwd door Manuel Churriguera. Deze stadspoort is de hoofdentree tot het oude centrum en de mooiste van de vijf toegangspoorten in de stadsmuur.

bezoeken Cáceres

3. Museo de Caceres

Het gratis provinciale museum van Cáceres is gevestigd in twee historische gebouwen in de oude stad. In het 15e eeuwse Palacio de Veletas vindt u uiteenlopende collectie van etnografie en archeologische opgravingen uit de regio. Zo ziet u in de kelder een Aljibe, een Moorse wateropvang. In de Casa de Los Caballos treft u het deel met beeldende kunst met zelfs werken van Miró en Picasso (meer info).

Cáceres Extremadura

4. Casa Museo Arabe Yussuf al Burch

De Casa-Museo Árabe, gelegen tussen de Plaza San Jorge en de Arco del Cristo is een oud woonhuis met een authentiek Arabisch interieur en een mooi ingerichte patio. U kunt dit prachtige huis bezoeken met een rondleiding waar alleen een minieme bijdrage wordt gevraagd. Een opvallende, maar zeker verrassende bezienswaardigheid in Cácares.

bezoeken Caceres

5. Torre de Bujaco

Bij de Plaza Mayor treft u de Torre de Bujaco, de klokkentoren uit de 12 eeuw die onderdeel is van de oude stadsmuur. Vanaf deze plek is het mogelijk een deel van de oude stadsmuur te bewandelen.

Caceres Extremadura

6. Palacio de los Golfines de Arriba

Dit is een 15e eeuws stadspaleis aan de Plaza de los Golfines en heeft een prachtige gevel. Het is ook mogelijk met een rondleiding (meestal in Spaans) de binnenkant te bezoeken, waarbij u kamers ingericht ziet uit verschillende periodes met schilderijen, wandtapijten en meubels (meer info).

Caceres Spanje

7. Plaza de San Jorge & Iglesia de San Francisco Javier

De witte Iglesia de San Francisco Javier is een barokke Jezuïetenkerk gebouwd tussen 1698 en 1755 en ligt aan het knusse pleintje Plaza de San Jorge, waar u een ideaal terras vindt om even te rusten. De heeft een mooi interieur en u kunt de kerktoren beklimmen voor een mooi uitzicht op de oude binnenstad. Naast de kerk staat de Casa de los Becarra, een 16e eeuws pand waar u tentoonstellingen van moderne kunst kunt bekijken.

Cáceres stad in Spanje

8. Concatedral de Santa María

Aan de Plaza de Santa Maria met een aantal mooie paleizen staat ook de kathedraal van Cácares, de Concatedral de Santa María de Cáceres. Deze kathedraal is gebouwd tussen de 15e en 16e eeuw. U kunt bijvoorbeeld de klokkentoren beklimmen voor een leuk uitzicht op de stad (meer info en tickets reserveren).

Caceres Spanje

9. Plaza Mayor

De gezellige Plaza Mayor is hét centrum van de stad met een indrukwekkend stadhuis. U vindt hier o.a. de Torre de Bujaco, vanwaar u een deel van de stadsmuur kunt beklimmen en de Arco de Estrella, de toegangspoort tot de oude stad. U kunt hier ook even een bezoekje brengen aan het lokale toeristenbureau in de Palacio Carvajal voor handige informatie en een mooie maquette.

In de omgeving (Extremadura) treft u de volgende bezienswaardigheden:

Caceres

10. Mérida (75 km)

Vroeger was Mérida de belangrijkste Romeinse stad op in het westelijke deel van het Iberische schiereiland. In Mérida treft u nog tal van goed bewaard gebleven Romeinse gebouwen, zoals het Teatro Romano, een amfitheater, een tempel en een prachtig museum over deze Romeinse periode. Mérida is een stad die u eigenlijk niet mag missen wanneer u in de regio Extremadura op vakantie bent. Meer over de bezienswaardigheden Mérida.

Caceres

11. Trujillo (45 km)

Het stadje Trujillo is een van de mooiste plaatsen in Extremadura. Boegbeeld van de stad is bovenop de heuvel het kasteel van Trujillo uit de 9e eeuw. Ook de oude stad is volledig omgeven door stadswallen en bevat tal van prachtige paleizen, kerken en smalle straatjes veelal uit de 16e eeuw. Enkele conquistadores van de Nieuwe Wereld, zoals Pizarro die Peru veroverde, keerden terug naar deze geboortestad en strooiden rijkelijk met hun geld om prachtige gebouwen te bouwen. Zoekt u een plek om te overnachten in Trujillo? Bekijk dan zeker deze mooie parador gevestigd in een oud klooster, het unieke boetiekhotel Posada Dos Orillas of overnacht in het paleis van het Palacio Chaves Hotel.

Cáceres

12. Monfragüe National Park (60 km)

Het ruige nationale park van Monfragüe bevat een van de grootste gebieden met mediterrane bossen in Spanje. Het park is geliefd bij wandelaars en vogelaars en heeft 's werelds grootste kolonie van monniksgieren en Spaanse keizerarend (website).

Cáceres Spanje

13. Real Monasterio De Santa Maria de Guadalupe (123 km)

Op enige afstand in de verlaten bergen van de regio Extremadura ligt een van de mooiste kloosters van Spanje. Eeuwenlang al een bedevaartsoord vanwege het beeld van de Zwarte Madonna. Maak een rondleiding door het klooster, bezoek de verschillende musea of de aangrenzende kathedraal. Zelfs het aangrenzende dorpje van Guadalupe is een bezoek meer dan waard. Vlakbij het klooster ligt in een oud 15e eeuws ziekenhuis een parador, welke een fantastische locatie is om vervolgens te overnachten.

Meer Extremadura

Hotels in Cácares

Zoekt u nog een hotel in Cácares? Dan raden wij u de volgende bijzondere óf goede hotels aan om te overnachten:

  • Parador de Caceres: Dit ‘staatshotel’ is gevestigd in een 14e eeuws stenen paleis met authentieke elementen zoals gewelfde plafonds en antieke meubels. Het charmante viersterrenhotel heeft een fantastische locatie in het centrum.
  • NH Collection Cáceres Palacio de Oquendo: Dit viersterrenhotel bevindt zich in een prachtig gerenoveerd paleis uit de 16e eeuw in het historische centrum. De kamers zijn ruim en modern, maar proeft toch de ambiance van het oude gebouw. Dit hotel heeft de ideale prijs-kwaliteit verhouding.
  • Hotel Don Carlos Cáceres: Dit charmante hotel ligt dichtbij het oude centrum en is gevestigd in een gebouw uit 1803. Absolute aanrader als u een goedkoop hotel zoekt.
Parador de Caceres
Parador de Caceres
Meer info
Beste Hotels caceres
NH Palacio de Oquendo
Meer info
caceres spanje hotel
Hotel Don Carlos Cáceres
Meer info

Beste reistijd Cáceres Spanje

Cáceres en Extremadura een maritiem klimaat beïnvloed door zowel de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee. Doordat de stad redelijk landinwaarts in Extremadura ligt kunnen de temperaturen in de zomer behoorlijk oplopen, 's winters kan het af en toe zelfs onder het vriespunt komen. In de regio Extramadura valt verder weinig regen, zeker de zomerperiode staat bekend als heel droog.

Weer Cáceres j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 11 14 16 20 23 29 34 33 29 22 16 12
gem. min (°C) 4 5 7 9 11 16 18 18 16 12 8 5
dagen neerslag 15 14 13 12 9 6 6 3 3 6 11 13
zonuren / dag 5 5 7 8 9 11 12 11 8 7 5 5

Tip: Meer info over Extremadura?

Wilt u meer informatie over Extremadura? Dan raden wij met stip deze deze reisgids aan van Pieter Jan van der Linden. Dit is de meest complete en in het Nederlands uitgebrachte reisgids over Extremadura.

Bekijk op Bol.com

extremadura

Video: Impressie van Cáceres


Waar ligt Cáceres in Spanje?

Cáceres ligt in de regio Extramedura in het westen van Spanje op slechts 40 kilometer van de Portugeze grens. Badajoz is op 92 kilometer de bekendste stad in de omgeving. De afstand tot Madrid is al 300 kilometer en Sevilla ligt op 265 kilometer.

FAQ Caceres Spanje bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in Cáceres?

Het volledige middeleeuwse centrum van Cáceres staat op de Werelderfgoedlijst. Bezoek de stadsmuur met de Arco de la Estrella, oude paleizen en kerken in het oude centrum van Cáceres. In dit artikel leest u alles over de Top 10 bezienswaardigheden in Cáceres.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Extremadura?

De populairste bezienswaardigheden van Extremadura zijn de Romeinse stad Mérida, het middeleeuwse Cáceres, het stadje Trujillo en het klooster Santa Maria de Guadalupe. In dit artikel leest u alles over de 12 mooiste Extremadura bezienswaardigheden.

Waar ligt de stad in Spanje?

Cáceres ligt in de regio Extremadura in het westen van Spanje op slechts 40 kilometer van de Portugese grens. Badajoz is op 92 kilometer de bekendste stad in de omgeving.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."