Spanje / Torrevieja

Torrevieja bezienswaardigheden

Wat te doen in de Torrevieja Spanje: activiteiten in centrum en regio

Torrevieja Spanje

Lees alles over de activiteiten en bezienswaardigheden in Torrevieja, een geliefde badplaats aan de Costa Blanca en een bekende regio vanwege de zoutvlaktes (Las Salinas de Torrevieja).

Torrevieja bezoeken in Spanje?

Ooit was Torrevieja een klein vissersdorpje. Daarbij werd er ook naar zout gegraven, aangezien het tussen twee grote zoutvlaktes inligt. Intussen is Torrevieja een flink opgebloeide kustplaats 50 kilometer onder Alicante, aan de Costa Blanca. Tot 1802 was Torrevieja niet meer dan een enkele toren waar de wacht gehouden werd. Hier heeft het stadje zijn naam dan ook aan te danken. “Torre Vieja” betekent in het Spaans “Oude Toren”.

TorreviejaDe Calle Caballero de Rodas in Torrevieja
Torrevieja bezienswaardighedenPlaya del Cura, een van de stranden bij Torrevieja

In 1803 werd het pas toegestaan om het zoutmijnen naar de stad zelf te verplaatsen, en daarbij ook woningen te bouwen. Het inmiddels gezellige kustplaatsje kwam echter niet meteen tot bloei, want in 1829 werd het zo goed als in zijn geheel van de kaart geveegd. Desondanks werd het dorpje snel weer opgebouwd. Ondertussen telt Torrevieja zo’n 90.000 inwoners. In de jaren negentig waren er dit er nog maar 25.000, maar omdat vele toeristen het leuke badplaatsje inmiddels ontdekt hebben is dit aantal gigantisch gegroeid. Sommigen van de toeristen wonen er zelfs het hele jaar door. Torrevieja regio heeft dan ook het grootste aantal Britse bewoners van iedere andere plek in Spanje. Verder is het ook bekend onder met name Duitsers en mensen uit Scandinavië. Wat de plek zo verschrikkelijk aantrekkelijk maakt lees je hier in de lijst van 12 leukste Torrevieja bezienswaardigheden:

Dé 12 leukste bezienswaardigheden Torrevieja

Torrevieja bezienswaardigheden

1. Las Salinas de Torrevieja

Las Salinas de Torrevieja is een meer dat soms roze lijkt te kleuren door het zout. Je kunt hier met de auto geraken, of met een speciaal treintje dat je langs het meer brengt. Ook is het leuke plek om een simpele wandeling doen. Doe wel je oude schoenen aan want de paadjes rond het meer kunnen soms nogal modderig zijn. Verder zie je hier diverse vogels, en natuurlijk het kabbelende water van het meer zelf.

Torrevieja

2. Parque de las Naciones

Dit park in Torrevieja is meer dan de moeite waard. Zo kun je er lekker uitrusten door in de schaduw op een bankje te gaan zitten. Met de rondlopende kippen en eenden, die inmiddels aan mensen gewend zijn geraakt, heb je meer dan genoeg om naar te kijken. Ook is dit een leuke plek om de kinderen mee naar toe te nemen. Er zijn namelijk genoeg toestellen voor de kinderen om op te spelen. Dit alles maar Parque de las Naciones een rustgevende plek voor heel het gezin.

Torrevieja vakantie

3. Dique de Levante

De Dique de Levante is een 1600 meter lange pier die zich uit de kust van Torrevieja de Middelandse zee in strekt. Aan het uiteinde van de pier staat ook een vuurtoren. Na een wandeling aan de boulevard kom je vanzelf bij deze pier terecht. Wanneer je het nog op kan brengen, en naar de vuurtoren loopt, kun je vanuit daar ver over de zee uitkijken en de haven van Torrevieja eens van een afstand zien. Perfect voor bijvoorbeeld het bewonderen van de zonsondergang.

Torrevieja strand

4. La Mata Beach

Ten noorden van het stadje Torrevieja vindt je La Mata Beach. Dit is mooi en breed stand van goudkleurig en fijn zand. Het water van de Middellandse zee is met name in de zomer lekker warm en rustig. Perfect voor een dagje uitwaaien op het strand dus. Ook kun je hier een gezellige wandeling maken door de bijgelegen duinen, of natuurlijk van een drankje en een hapje genieten van de bijbehorende restaurants en cafés.

bezoeken Torrevieja

5. Museos flotantes Delfín S-61 y Albatros III

Dit kleine museum in de haven van Torrevieja is gesitueerd in een duikboot. Voor nog geen paar euro per persoon kun je naar binnen en eigenhandig een kijkje nemen naar hoe het er onder het zeeoppervlak aan toeging. Wanneer je de boot doorloopt en alle nauwe hoekjes en kiertjes ziet, de beperkte ruimte in de gangetjes, zul je je nauwelijks kunnen voorstellen dat er maar liefst 56 mensen aan boord van de duikboot waren.

Torrevieja

6. Torre del Moro

De Torre del Moro is een oude toren aan de kust van Torrevieja. De toren is prima te beklimmen en biedt een prachtig uitzicht over de Middellandse zee. Verder is het parkje dat rondom de toren is aangelegd ook een goed rustpunt als je aan een langere wandeling bezig bent, of gewoon even uitrusten wil na een paar dagen drukke vakantie. Torre del Moro is meer dan geschikt voor een paar blikken op de kabbelende zee, en de goudgele stranden van Torrevieja.

Centrum Torrevieja Spanje

7. Plaza de la Constitucion & Iglesia de La Inmaculada Concepcion

De Plaza de La Constitucion is het plein dat voor de kerk Iglesia de La Inmaculada Concepcion ligt. Beide vormen samen een kernpunt binnen het oude centrum van Torrevieja. Als je geluk hebt en in de goede tijd naar Torrevieja afrijst, is dit ook de plek waar de processies beginnen en voor het grootste deel plaatsvinden. Verder is het plein ook een haven van rust in het bruisende centrum van de badplaats. Er is genoeg begroeiing om in de schaduw plaats te nemen, en met de fontein in het midden hangt er een frisse wind.

Torrevieja

8. Waterparken

Voor hen die wel wat meer actie behoeven dan het rustige water van de Middelandse zee, zijn er Aquapolis Torrevieja (info & tickets) en Aquapark Flamengo. In deze twee waterparken is er meer dan genoeg zwemplezier voor iedereen. Zo zijn er glijbanen en trappelbaden. Voor ieder wat wils. Beiden parken liggen vlakbij Torrevieja en zijn niet duur. Met de auto zijn ze prima te bereiken, en met hun vele attracties een leuke dagbesteding voor ieder gezin.

Torrevieja bezienswaardigheden

9. Museo del Mar y de la Sal

Als je iets meer van de historie van Torrevieja te weten wil komen is Museo Del Mar Y de La Sal iets voor jou. Dit museum vertelt je alles over de scheepsvaart het zoutgebeuren in de streek. Ook is er een uitgebreide collectie van beeldjes en bezienswaardigheden die van zout zijn gemaakt. Zo zijn er modelschepen en zelfs een model van de kerk van Torrevieja. Allen in kraakhelder, spierwit zout. Het museumpje kan moeilijk te vinden zijn, maar is zeker de moeite waard.

Torrevieja Spanje

10. Monumento de Las Coralistas

Aan het begin van de boulevard, vlakbij het plaatselijke toeristenbureau, ligt Monumento de Las Coralistas. Dit monument is een vrij grote fontein met enkele fresco’s op de zijkant. Door zijn ligging kom je er vast en zeker een keertje voorbij in jouw reis naar Torrevieja. Vanaf hier heb je ook een mooi zicht op de jachthaven en de zee. Voordat je aan je jacht op souvenirs begint, of op het punt staat een hapje te gaan eten bij een plaatselijk restaurant, is dit monument het waard om even bij stil te staan.

wat doen in torrevieja

11. Markt van Torrevieja

De markt van Torrevieja ligt vlakbij het aquapark. Volgens sommigen is de Mercadillo de Torrevieja zelfs de grootste markt van de gehele Costa Blanca. Je vindt hier met name kleding, groenten en fruit. Ondanks een eenzijdigheid in producten is het echter wel leuk om gewoon wat over de markt heen te kuieren. Het fruit dat er wordt verkocht is daarentegen wel heerlijk vers. Dus als je even iets goedkoops en plaatselijks zoekt om af te koelen, zou de markt van Torrevieja wel eens iets voor jou kunnen zijn (vrijdag van 9:00 -14:00 uur, meer info).

Cartagena

12. Regio: Dagtocht naar Cartagena (61 km)

Op zo’n 61 kilometer van Torrevieja ligt Cartagena. Deze grote havenplaats geldt als een van de belangrijkste havens van geheel Spanje. De stad telt dan ook zon 200.000 inwoners. Ook is de stad gekenmerkt door een rijke hoeveelheid windmolens, met name afkomstig uit de 18e en 19e eeuw. Het grootste deel van deze molens is wit en heeft driehoekige wieken. Dit soort molen is uniek voor de omgeving. Cartagena kan met de trein, bus en auto worden bereikt. Lees meer over Cartagena.

Meer in regio Valencia

Beste reistijd Torrevieja regio

Echt heel slecht weer is het zelden in Torrevieja. Zoals al eerder genoemd, zijn er toeristen die het hele jaar lang in de Spaanse kustplaats doorbrengen. Natuurlijk zijn er nog steeds kleine verschillen in seizoenen. Met zijn Middellandse zeeklimaat kunnen de temperaturen in juli en augustus oplopen tot gemiddeld 30 graden. In de wintermaanden is het op zijn koudst een graden of zestien. Dit is misschien net iets te fris voor het strand, maar nog steeds een heel stuk beter dan al die nattige miezer waar men in Nederland mee te kampen heeft. Over het algemeen valt er weinig neerslag in Torrevieja.

Weer j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 16 17 19 21 24 29 31 31 28 24 19 16
gem. min (°C) 7 8 10 12 15 19 22 22 20 15 11 8
dagen neerslag 3 3 3 3 3 1 0 1 4 4 4 3
zonuren / dag 6 6 7 8 9 10 11 10 8 7 6 5

Waar ligt Torrevieja in Spanje?

Torrevieja ligt helemaal in het zuiden van de Spaanse regio Valencia. De bekende badplaats Alicante ligt 57 kilometer ten noorden, palmenstad Elche op 38 kilometer afstand en 68 kilometer landinwaarts treft u de grote stad Murcia.

FAQ Torrevieja Spanje

Wat zijn de bezienswaardigheden in Torrevieja?

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Salinas, oftewel de kleurrijke zoutvelden rond Torrevieja. In de stad zelf zijn het Parque de Las Naciones, het museum van de duikboot, het zoutmuseum en de Dique de Levante de hoogtepunten. Lees alles over de Torrevieja bezienswaardigheden.

Wat te doen in de regio?

Buiten de zoutvelden in de omgeving is een leuk uitstapje het bezoeken van Cartagena met zijn Romeinse amfitheater. Ook een bezoek aan de steden Elche en Murcia kan interessant zijn. Lees meer over het bezoeken van de rest van de regio Valencia.

Welke musea heeft de stad?

De twee belangrijkste musea zijn Museos flotantes Delfín S-61 y Albatros III, een museum in een duikboot en het Museo Del Mar Y De La Sal, een museum over scheepvaart en de zoutwinning.

Waar ligt Torrevieja?

Torrevieja ligt helemaal in het zuiden van de Spaanse regio Valencia. De bekende badplaats Alicante ligt 57 kilometer ten noorden en 68 kilometer landinwaarts treft u de grote stad Murcia.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."