Spanje / Andalusië / Almería

Almería bezienswaardigheden

Dé 10 leukste bezienswaardigheden Almeria (Spanje)

Almeria bezienswaardigheden

Almería bezienswaardigheden: de havenstad aan de Costa de Almeria is een belangrijke strandbestemming in Spanje vanwege zijn warme en droge klimaat. Wat te bezoeken in de stad en regio van Almería?

Almería bezoeken in Spanje?

Almería is een stad in het zuiden van Spanje, Andalusië. De naam is afgeleid van het Arabische woord Al-Mariya, de ‘spiegel van de zee’. De havenstad met 194.515 inwoners is vooral bekend vanwege zijn zonnige kust; de Costa de Almería is namelijk de Europese stad met de meeste zonuren per jaar (320 dagen zon per jaar). De meeste toeristen komen hier dan ook voor een strandvakantie, waarbij u heerlijk kunt wandelen over de boulevards ‘Las Ramblas’ en kunt genieten van de vele tapastentjes. Zeker het oude centrum heeft een wirwar van leuke straatjes, winkeltjes en cafés, maar ook een modern gedeelte ontbreekt hierbij niet.

Ten noorden van de stad ligt het berggebied van de Sierra Nevada, met niet ver van de stad het Alpujarras-gebied. In dit landschap treft u witte dorpjes, mooie bossen en (met sneeuw bedekte) bergtoppen. Onderdeel van deze Sierra Nevada is ook de Taberna woestijn; de enige woestijn van Europa. Verder treft u in de regio veel velden met wit plastic; hier wordt volop fruit en tomaten verbouwd, want ondanks het droge klimaat is de regio een uitstekend agrarisch gebied.

almeria bezienswaardighedenKasteel van Almería
Almería SpanjeKlooster van de kathedraal

Zeker tijdens de periode van de Moorse overheersing was Almería een belangrijke havenplaats. Nadat de stad in 1489 heroverd was door de Koningen Ferdinand en Isabella en in 1522 de stad flink verwoest werd door een aardbeving werd de stad een stuk minder belangrijk.

Almería bezienswaardigheden Top 10 & highlights

Almeria kan goed als uitvalsbasis gebruikt worden om de omliggende regio te verkennen. De stad is leuk voor een dag, maar verblijft u hier langer is het zeker aan te raden met een auto de omgeving in te trekken. Maak een dagtocht via de witte dorpjes van Las Alpujarras naar het wereldberoemde Alhambra in Granada, bekijk het grauwe en dorre landschap van de Tabernas woestijn of bezoek de prachtige stranden van het natuurpark Cabo de Cata-Níjar. Tijdens uw bezoek aan Almería zijn dit deze Top 10 Almería bezienswaardigheden:

Cabo de Gata-Níjar

1. Cabo de Gata-Níjar

Ongeveer 20 kilometer ten oosten van de stad ligt het natuurpark Cabo de Gata-Níjar. Het park heeft een bijzonder kustlandschap met vulkanische rotsen, kliffen, uitgedroogde rivierbeddingen en zoutpannen. Het park heeft een grote rijkdom aan bijzondere planten en dieren, zoals de vele flamingo’s in het turqouise zeewater van Las Salinas. In het beschermde natuurgebied liggen ook een aantal schitterende strandjes (o.a. Playa de Monsúl en Playa de los Genoves), waarbij u er wel rekening mee moet houden dat er geen voorzieningen in het park zijn.

Tip: Een leuke manier om het gebied te ontdekken is per kajak. Bij deze tour gaat u zwemmen en kajakken door de baaien van Cabo de Gata.

Almería Alcazaba

2. Alcazaba

Het Alcazaba de Almería is het Arabische fort van de stad. Het is gebouwd in de 10e en 11e eeuw in opdracht van kalief Abd al-Rahman III en het één na grootste arabische fort in Andalusië. De entree van het Alcazaba is gratis (of boek via deze website een leuke rondleiding met gids) en u kunt in het fort o.a. de tuinen bekijken. Vanaf het fort heeft u op de Torre del Omen tevens een schitterend panorama over de omgeving van Almería. Niet ver van het fort ligt ook de zigeunerwijk La Chanca, waar de bewoners huizen hebben gebouwd in kleine grotten. Deze schilderachtige wijk is beslist een wandeling waard wanneer u het Alcazaba bezoekt.

woestijn Almeria Spanje

3. Desierto de Tabernas & Oasys MiniHolywood

De enige woestijn van Europa vindt u op nog geen 30 kilometer afstand van Almería. Het woestijnklimaat zorgt voor enorme droogte in dit Tabernas natuurgebied. Het landschap is dan ook vaak het toneel geweest van westerns. U kunt daarbij ook het MiniHolywood Oasys bezoeken, een themapark in westernstijl waar u diverse filmsets kunt betreden, shows kunt bekijken of paard kunt rijden als cowboy (website).

kathedraal van Almería

4. Kathedraal

De Catedral de la Encarnición de Almería gebouwd tussen 1524-1562 is de zetel van het bisdom van Almería. De bouwstijl met zes torens is een mix van Gotische en Renaissance stijl, waarbij opvalt dat de kathedraal is ontworpen als een fort. Destijds mede gebouwd ter verdediging tegen de piraten. Het interieur van de kerk is sober.

Costa de Almeria

5. Stranden aan de Costa de Almeria

Met 320 dagen per jaar zon niet verwonderlijk dat de belangrijkste trekpleister van de stad het strand van de Costa de Almería is. Goed onderhouden stranden en leuke strandtentjes. Liever een rustig droomstrand? Bezoek dat een van de stranden van natuurpark Cabo de Gata.

Paseo de Almería

6. Centrum & Promenade

De Paseo de Almería is de promenade in het centrum van de stad met tal van leuke winkels, gezellige terrasjes en ijssalons. Onder de schaduwrijke bomen de ideale plek voor een korte wandeling door de stad.

Museo Refugio de la Guerra Civil

7. Museo Refugio de la Guerra Civil

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd 4,5 kilometer tunnel onder de stad aangelegd als vluchtweg en schuilplek tegen de bombardementen. In dit museum krijgt u een indruk van deze tunnels, waarbij u wordt rondgeleid door een Spaanstalige gids (Meer info over rondleidingen en adres: Plaza Manuel Perez Garcia en foto: Wikipedia.org Schumi4ever).

Museo de Almería

8. Museo de Almería

Het Museo de Almería is het archeologische museum van de stad, met archeologische vondsten van de prehistorie tot de Moorse overheersingsperiode (Adres: Carretera de Ronda, 91).

Cable Ingles Andalusie

9. Cable Ingles

Cable Ingles is een indrukwekkende stalen constructie bij de haven van Almería. Het is een imposant 19e eeuws laadstation voor ijzererts en kolen toen de mijnen van Almería nog erst leverden aan de Engelsen. De constructie is niet te bezoeken, maar het zal u zeker in het oog springen.

Alhambra

10. Alhambra & Granada

Op nog geen twee uur rijden van Almería, aan de andere kant van de Sierra Nevada, ligt de stad Granada met het wereldberoemde Alhambra paleis. Deze bezienswaardigheid is de absolute nummer 1 highlights van Andalusië en verdient zeker een bezoek wanneer u zo dicht in de buurt bent. Hou er rekening mee dat het Alhambra vaak al weken vooraf is uitverkocht, dus u zult u tickets vooraf online moeten reserveren.

Omgeving van Almería

Wanneer u over een auto beschikt kunt u er ook voor kiezen een aantal dorpen in de provincie van Almería te bezoeken. De witte dorpen Mojácar (86 km van Almería), Lucainena de las Torres (54 km) en Níjar (35 km) staan namelijk op de lijst van 'Los Pueblos más Bonitos de España', oftewel de mooiste dorpen van Spanje. Onder Spanjaarden is het witte dorp Mojácar zeer geliefd, gelegen bovenop een rots waardoor het van veraf al een plaatje is. Mojácar heeft een typische Moorse uitstraling en vanuit het dorp het je een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Níjar is een pittoresk dorp met smalle, bloemrijkesteegjes en tal van witte huizen. Lucainena de las Torres is eveneens een wat kleiner dorp met een aantal uitzichtspunten, zoals vanaf de restanten van een oude uitkijktoren.

Meer Andalusië

MojácarHet witte dorp Mojácar in de provincie Almería
NíjarNíjar een ander dorp vol met witte huizen

Goede hotels in Almería

Wanneer u van comfort houdt dan zijn de appartementen van HO Puerta de Purchena een aanrader. Het complex ligt bij het centrum van de stad, heeft mooie kamers, excellente beoordelingen en bovenal een prachtig dakterras met zwembad. Voor een sfeervol ingericht boetiekhotel kunt u op 500 meter van de kathedraal terecht bij Murallas de Jayrán Hotel Boutique. Wilt u een hotel middein het historische centrum recht naast de kathedraal bekijk dan eens Hotel Cathedral met zijn stijlvolle kamers.

Hotels Almeria
HO Puerta de Purchena
Meer info
almeria hotel
Murallas de Jayrán
Meer info
Beste Hotels Almeria
Hotel Cathedral
Meer info

Weer in Almería Spanje

Voor mooi en heet zomers weer zit u altijd goed in Andalusië. Het gebied rond Almería kenmerkt zich met zijn woestijnklikmaat door enorme droogte en de weinige regenval in de zomer (een van de droogste van heel Spanje). Vlakbij ligt o.a. het Gata-Nijar park met een woestijnachtig uiterlijk, waar de nodige western films zijn opgenomen. De stranden van de Costa de Almería (gelegen tussen de Costa Blanca en de Costa del Sol) zijn mede populair vanwege de hoge temperatuur van het zeewater. Zomers worden geregeld temperaturen boven de 40 graden waargenomen. Ook in het voor,- en najaar treft u hier geregeld temperaturen boven de 20 graden. Bizar weetje: het is de enige stad in continentaal Europa waar nog nooit een temperatuur onder het vriespunt is waargenomen.

Weer jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 15 15 17 19 22 26 29 30 27 23 18 15
gem. minimum (°C) 6 7 8 10 14 16 21 21 18 14 10 7
dagen met neerslag 10 9 8 8 6 3 1 2 3 7 9 11
zonuren per dag 6 6 7 8 9 11 11 10 8 7 6 6

Tip: Meer info over Zuidoost-Spanje?

Wilt u meer informatie over Zuidoost-Spanje? Dan raden wij met stip deze deze reisgids aan van Sander de Vaan. Dit is de meest complete en in het Nederlands uitgebrachte reisgids over Murcia en Almeria.

Bekijk op Bol.com

zuidoost spanje

Video impressie bezienswaardigheden Almería


Waar ligt Almería in Spanje?

FAQ Almería bezoeken

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Almería?

De mooiste bezienswaardigheden liggen allemaal in de omgeving van Almeria, zoals de Cabo de Gata-Níjar en de Desierto de Tabernas. Toch heeft de stad zelf ook een aantal mooie bezienswaardigheden zoals het Alcazaba en de kathedraal. Lees meer over alle Top 10 Almeria bezienswaardigheden.

Wat is de beste reistijd?

Het gebied rond Almería kenmerkt zich met zijn woestijnklikmaat door enorme droogte en de weinige regenval in de zomer (een van de droogste van heel Spanje). Vlakbij ligt o.a. het Gata-Nijar park met een woestijnachtig uiterlijk, waar de nodige western films zijn opgenomen.

Waar ligt de stad in Spanje?

Almeria ligt in Andalusië in het zuiden van Spanje aan de Costa de Almeria. Het ligt precies tussen Murcia en Málaga in.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."
almeria spanje top 10