Spanje / Granada / Bezienswaardigheden

Granada bezienswaardigheden

Top 10 highlights, activiteiten en bezienswaardigheden Granada Spanje

bezienswaardigheden Granada Spanje

Top 10 Granada bezienswaardigheden: Een overzicht van alle musea, mooiste parken en bijzondere gebouwen zoals het Alhambra in Granada. Wat te doen in Granada: bezienswaardigheden en highlights Granada Spanje

Top 10 Bezienswaardigheden Granada (Spanje)

Wat te doen in Granada? Tijdens uw stedentrip en citytrip Granada zijn dit de Top 10 meest bekende highlights en meeste bezochte bezienswaardigheden Granada in Andalusië. Zo heeft Granada een van de bekendste attracties van heel Spanje, het indrukwekkende Moorse Alhambra paleis. Maar ook in de grottenwijk Sacromonte en in de El Albaicin wijk in het oude centrum kunt u heerlijk uren ronddwalen in deze Spaanse studentenstad. Tijdens uw bezoek en citytrip Granada zijn dit de top 10 leukste activiteiten en meeste bezochte bezienswaardigheden Granada:

Alhambra Granada

1. Alhambra Granada & Generalife

Het Alhambra is een Moors fort en paleis op de heuvel van Granada en een van de bekendste bezienswaardigheden van heel Spanje. Alhambra betekent het 'rode paleis' en werd destijds gesticht door de Nashrid sultans. U zult zich hier makkelijk een volle dag vermaken, want bij het Alhambra de Granada liggen verder het zomerpaleis Generalife met zijn beeldschone tuinen, het paleis van Karel V en het Alcazar vestingsfort.

Belangrijk advies: Het Alhambra heeft beperkte toegang en is helaas vaak al weken vooraf uitverkocht, dus bestel uw tickets altijd tijdig online.

El Albaícin Granada centrum

2. El Albaícin wijk & bezienswaardigheden

De Albaicín is de oude Arabische wijk van Granada centrum aan de voet van de heuvel van het Alhambra. Deze (toeristische) wijk heeft o.a. een Moors paleis 'Dar Al-Horra' en een badhuis. De wijk is een doolhof van smalle kasseistraatjes en kleine pleintjes om heerlijk door heen te dwalen. U heeft vanaf de 'Mirador de San Nicolas' een van de beste uitzichtspunten op het Alhambra-paleis. Meer info over 'El Albaícin'.

Kathedraal Granada

3. Kathedraal van Granada

De Catedral de Granada is de 16e eeuwse kathedraal in het centrum van de stad, die gewijd is aan de Maagd van de Incarnatie. De kathedraal van Granada is een mix van renaissance, gotische en barokke stijl. Naast de kathedraal ligt de 'Capilla Real', de grafkapel voor de koningen.

Capilla Real kathedraal

4. Capilla Real (grafkapel)

In de Koninklijke grafkapel ('Capilla Real') uit 1517, gelegen naast de kathedraal, treft men in Gotische stijl o.a. het praalgraf van enkele katholieke koningsparen, waaronder Isabella en Ferdinand die de stad heroverden van de Moren. Meer info over 'Capilla Real'.

Sacromonte wijk Granada

5. Sacromonte: Grotwoningen & Flamenco

Sacromonte, grenzend aan de wijk El Albaícin, is een 15e eeuwse zigeunerwijk gelegen op de heuvel en met typische grotwoningen. De wijk Sacromonte in Granada met zijn steile straatjes heeft een lange traditie van flamenco door de Spaanse zigeuners (gitano's of Roma). Bezoek 's avonds één van de typische grotwoningen voor een flamencoshow. Verder heeft de wijk een museum over de grotwoningen of geniet na een wandeling van een prachtig uitzicht bij de Sacromonte abdij.

Tip: Voor het bezoeken van de kleinschalige flamencoshows is het vaak nodig vooraf te reserveren. Wij hebben voor u een selectie gemaakt van de best beoordeelde flamencoshows in Granada:

wat te doen in Granada

6. El Bañuelo (Arabisch badhuis)

Het 11e eeuwse El Bañuelo, oftewel het Arabische badhuis, is het oudste en best bewaarde Arabische badhuis ('hammam') van Andalusië gelegen in de wijk El Albaicin. Het Arabische badhuis is te bezoeken met dit combiticket en een van de weinige Moorse gebouwen die niet gesloopt werd na de herinname van Granada door de Spaanse Koningen.

Klooster La cartuja Monasterio Granada

7. Klooster 'La Cartuja'

Het 'Monasterio de Nuestra Señora de la Asunción' is een indrukwekkend klooster uit 1506 van de strenge Kartuizers en is gelegen op de noordelijke heuvel van de stad. Een mooie, maar flinke wandeling en vooral interessant als u langere tijd in Granada verblijft en volgens kenners het mooist versierde klooster van Spanje, ondanks de sobere buitenkant. Meer info over 'Monasterio de la Cartuja'.

Sierra Nevada

8. Bergen van de Sierra Nevada

De Sierra Nevada is het hooggebergte met zijn besneeuwde bergtoppen gelegen vlakbij de stad. Het berggebied is een leuk uitstapje voor een volle dagtocht vanuit Granada. Maak wandelingen door de schitterende natuur of geniet tijdens het seizoen van de ruim 85 kilometer aan skipistes. Meer info over de bezienswaardigheden van de 'Sierra Nevada'.

Basilica de San Juan de Dios

9. Basílica de San Juan de Dios

De kerk is toegewijd aan de patroonheilige van Granada 'Johannes de Deo'. Van buiten is de basiliek een sobere kerk, maar van binnen overweldigend met al zijn (bladgoud) pracht en praal. Perfect te combineren met het naastgelegen Monasterio de Jéronimo, oftewel het klooster van Hiëronymus. Meer info over 'Basiliek San Juan de Dios'.

Markt La Alcaiceria

10. La Alcaicería markt

De Alcaicería markt is de 'Grote Bazaar' en de oorspronkelijke Moorse zijdemarkt. Tegenwoordig is La Alcaicería een toeristische markt vlakbij het Plaza de Bib-Rambla plein. Deze bazaar is de ideale plek om uw souveniers te scoren tijdens uw stedentrip Granada.

Gebouwen en monumenten Granada

Pleinen, straten en parken

Beste tours en activiteiten

Overige Granada bezienswaardigheden & highlights

Hoeveel dagen vakantie in Granada?

Vraagt u zich af hoeveel dagen u moet verblijven in Granada? Veel toeristen zullen Granada bezoeken met een rondreis door de Spaanse regio Andalusië. U heeft aan twee dagen voldoende om de bezienswaardigheden van Granada te ontdekken. De eerste dag zult u grotendeels kwijt zijn aan het bezoeken van het Alhambra, waarbij het wel noodzakelijk is dat u vooraf tickets heeft gereserveerd voor uw bezoek (tip: boek tickets voor de ochtend; de temperatuur is dan aangenamer, zeker als u ook de wandeling bergop wilt maken om het Alhambra te bezoeken). U krijgt altijd Alhambra tickets voor een vast tijdslot om het Nasriden-paleis te bezoeken en aansluitend kunt u de andere bezienswaardigheden op de Al-Sabika heuvel van het complex bezoeken zoals het fort ‘Alcazaba’, het Palacio Carlos V en de schitterende tuinen van het zomerpaleis ‘Generalife’.

In de middag daalt u weer af van de heuvel af richting Plaza Nueva. In de omgeving van Plaza Nueva vindt u veel restaurants om te lunchen. De middag kunt u dan gebruiken om de wijk El Albaicin te ontdekken. Deze Arabische wijk heeft smalle straatjes en sfeervolle pleinen. Breng een kort bezoek aan El Bañuelo (de Arabische baden) en geniet bij de Mirador de San Nicolás van het beste uitzicht op het Alhambra. De avond kunt u gebruiken om Plaza de Bib-Rambla te bezoeken. Rond dit plein zitten veel tapas barretjes waar u kunt genieten van de lokale traditie dat u bij elk drankje een gratis tapa krijgt.

De tweede dag kunt u gebruiken om andere Granada highlights te bezoeken, zoals de kathedraal van Granada. De kathedraal is vooral bekend vanwege de aangrenzende grafkapel ‘Capilla Real’ met de praalgraven van enkele katholieke koningen. De basiliek ‘San Juan de Dios’ is een andere bezienswaardigheid om te bezoeken, deze kerk heeft een prachtig interieur. Wilt u nog souvenirs shoppen? Bezoek dan ook La Alcaiceria, de bazaar naast Plaza de Bib-Rambla. U kunt de tweede avond een flinke wandeling bergop maken naar de wijk Sacromonte. Dit is de grottenwijk van Granada bekend van de ‘gitano’s’ en hun grotwoningen. Deze gitano’s hebben een lange traditie van flamenco en in hun grotwoningen kunt u een flamencoshow bijwonen. Een leuke activiteit om uw bezoek aan Granada Spanje mee af te sluiten.

Wat te doen in Granada met kinderen?

Bezoekt u Granada met kinderen? Overweeg dan de volgende activiteiten:

  • Aquaola waterpark: op 10 minuten rijafstand van Granada, in het dorpje 'Cenes de la Vega' ligt een waterpark met diverse zwembaden en een groot aanbod van waterglijbanen.
  • Parque Ciencias: het interactieve wetenschapsmuseum is het meest bezochte museum van Andalusië en zowel voor jong als oud een leuke manier om kennis te maken met natuurwetenschappelijke verschijnselen.

Wat te doen tijdens een rondreis Andalusië?

De stad Granada is perfect te combineren met een rondreis door Andalusië. Bezoek andere hoogtepunten van Andalusië zoals de steden Málaga, Córdoba (met de moskee-kathedraal Mezquita) en het prachtige Sevilla (met het Koninklijke paleis Real Alcazar). Tijdens uw rondreis is Andalusië zal de mooie stad Granada met zijn vele bezienswaardigheden u zeker niet teleurstellen!

granada spanje hoogtepunten

FAQ Granada Spanje bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in Granada?

De bekendste attractie van Granada Spanje is met stip het Alhambra, het Moorse paleis met het aangrenzende zomerpaleis Generalife. Bezoek zeker ook het doolhof van straatjes van de oude Arabische wijk Albaicín en de grottenwijk Sacromonte. Daarnaast is de kathedraal met de koninklijke grafkapel een geliefde bezienswaardigheid. Lees meer over de Granada bezienswaardigheden.

Hoe kan ik het Alhambra bezoeken?

Voor het bezoeken van het Alhambra paleis dient u altijd online tickets te reserveren. Deze zijn niet meer vrij te verkrijgen aan de kassa en in het hoogseizoen zijn online tickets vaak al weken vooraf uitverkocht. Let wel op dat u tickets reserveert inclusief het Nasridenpaleis! Lees meer over het reserveren van Alhambra tickets.

Wat is er te zien in Sacromonte?

Sacromonte is de grotten,- en zigeunerwijk op de helling van de heuvel van Granada. De zigeuners (gitano’s) hebben een lange traditie van flamenco en de beste manier om de wijk Sacromonte te ervaren is met een flamencoshow. Lees meer over flamenco en activiteiten in Granada.

Waar ligt Granada?

Granada ligt in Andalusië in het zuiden van Spanje. De bekendste steden in de omgeving zijn Malaga op 126 kilometer, Almería op 156 kilometer en Cordoba op 172 kilometer.

Nuttige links: alhambra-patronato.es

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."