Spanje / Pamplona & Navarra

Pamplona & Navarra (Spanje)

Dé Top 23 Bezienswaardigheden Pamplona en Navarra Spanje

Pamplona

Pamplona en Navarra is meer dan alleen stierenvechten. Lees alle tips over de bezienswaardigheden in het Spaanse Pamplona. Wat is er te doen in Pamplona en Navarra?

Navarra in Spanje

Navarra, of zoals de inwoners hetzelf noemen 'Iruña', is een van de zeventien autonome regio’s in het noorden van Spanje. Het grenst noordelijk aan Frankrijk, ten westen ligt het Baskenland waar veel samenwerkingsverbanden mee zijn en waar het vroeger een van de provincies van was; zo wordt door veel inwoners van Navarra ook Baskisch gesproken. Verder ligt de wijnregio La Rioja ten zuidwesten en oostelijk Aragón. Navarra is een kleine regio met 649.946 (in 2019) inwoners, waarvan er 201.653 al in de hoofdstad Pamplona wonen. Navarra was jarenlang een eigen koninkrijk, maar in de 16e eeuw werd het ingelijfd door Spanje. Het landschap is van twee uitersten; de regio is in het noorden is vooral bergachtig met groene bossen door de aanwezigheid van de Pyreneeën, het zuiden daarentegen heeft een droog woestijnlandschap. Combineer dit met pintxos, wijnen en een aantal prachtige historische gebouwen en u heeft met Navarra een fantastische Spaanse regio gevonden die nog nauwelijks door de Nederlandse toeristen ontdekt is.

Pamplona, hoofdstad van Navarra

De stad Pamplona (in het Baskisch: Iruñea) komt bij ons eigenlijk vooral negatief in het nieuws door het jaarlijkse festival San Fermín (6 – 14 juli), waarbij de stieren door de straten van Pamplona rennen (‘encierro’) ter ere van de patroonheilige San Fermín. De stad trekt verder veel pelgrims die hier passeren op hun reis naar Santiago de Compostela en ook het centrum van Pamplona heeft een aantal historische bezienswaardigheden, waardoor het zeker een interessante stad is om een dag te bezoeken. Het historische hart, de Casco Viejo, is de gezelligste wijk om wat te drinken of te genieten van pintxos en de opvallende vestingswallen geven de stad een eigen karakter met een aantal mooie uitzichtspunten.

Bezienswaardigheden PamplonaDe kathedraal van Pamplona Spanje
PamplonaDe beroemde San Férmin feesten in Pamplona (Navarra Spanje)

Dé 23 Bezienswaardigheden Pamplona en Navarra

Op plek 1 t/m 12 beschrijven we de twaalf leukste bezienswaardigheden in Pamplona en vanaf plaats 13 leest u over de andere bezienswaardigheden in Navarra Spanje:

Pamplona bezienswaardigheden

1. Kathedraal

De Santa María la Real is de 15e eeuwse kathedraal van Pamplona, gelegen op een hoog punt vlakbij de vestingswallen. De kathedraal heeft een neoklassieke gevel uit 1783 ontworpen door Ventura Rodríguez, maar van binnen wordt de kerk nog fraaier. Naast de kathedraal zit een gotisch klooster uit de 13e eeuw met een aantal bijzondere gotische kamers, welke u zeker niet moet overslaan. De middeleeuwse koningen van Navarra werden hier gekroond en sommigen werden daar ook begraven. Verder zit er bij de kathedraal een klein diaconessenmuseum met religieuze kunstwerken van de kathedraal (website).

Pamplona

2. Plaza del Castillo

Dit is het centrale plein te herkennen aan de centrale muziektent in de historische wijk Casco Viejo. Rondom Plaza del Castillo, de ontmoetingsplek van de stad, is het altijd zeer levendig met de vele restaurants en barretjes. Het bekendste café is Café Iruña, de bar die veelvuldig door Hemingway werd bezocht en geroemd wordt om zijn mooie interieur.

Pamplona Navarra Spanje

3. Ciudadela de Pamplona

Bij het centrum van Pamplona ligt een enorme verdedigingslinie, de Ciudadela de Pamplona. In 1571 werd onder het bewind van Filips II begonnen met de bouw van een enorme vesting 'Iruñeko Zitadela' en vijf kilometer aan vestingsmuren. De citadel (bastion) die net buiten het centrum ligt is nu een enorm park waar u gratis tussen de grotendeels goed bewaarde vestingswallen en het fort kunt rondlopen. Via de entreepoort kunt u door de vesting heen lopen.

bezoeken Pamplona

4. Wandelen over de stadswallen

Behalve bij de citadel treft u ook aan de andere zijde van de stad imposante stadswallen aan die Pamplona vroeger met name tegen de Fransen moest beschermen. U kunt een flinke wandeling maken over deze stadswallen en genieten van het schitterende uitzicht, met name bij het pleintje achter de kathedraal van 'Rincón del Caballo Blanco'. Via de 'Portal de Francia' kunt de stadwallen van beneden bekijken. Een stuk verderop achter de stierenvechtarena ligt het 'Fortín de San Bartolomé', hierin zit het 'Centro de Interpración de las Fortificaciones de Pamplona'; een klein en gratis museum over de verdedigingswerken van de stad.

stierenrennen Pamplona

5. Stadhuis (Plaza Consistorial)

Op het plein Plaza Consistorial, gelegen aan de route van het stierenrennen, staat het prachtige stadhuis van Pamplona met een indrukwekkende barokke gevel. Deze gevel is een van de meest gefotografeerde plekken in de oude stad.

Pamplona Spanje

6. Plaza de Toros (Arena stierenvechten)

Pamplona is natuurlijk wereldberoemd door de omstreden stierenrennen tijdens het San Fermín festival (6 – 14 juli), waarbij de stieren worden opgejaagd door de straten van Pamplona en uiteindelijk worden gedood. Door de Plaza de Toros kun je een interessante rondleiding nemen (zelfs mogelijk met Nederlandse audioguide) om meer te weten te komen over de tradities van het stierenvechten, het festival in Pamplona of om gewoon de arena te bekijken. Persoonlijk vind ik het altijd een dubio of ik dit soort dieronvriendelijke attracties wel moet benoemen in mijn artikelen, maar dit is wel de plek als u meer wilt leren over de achtergrond van deze traditie en wat er leeft in Pamplona rond de stierenrennen (officiële website).

bezoeken Pamplona

7. Monumento al Encierro

Het bekendste kunstwerk in de winkelstraat van het centrum is het ‘Monumento al Encierro’, oftewel het monument van het stierenrennen. Het enorme bronzen kunstwerk werd ontworpen door beeldhouwer Rafael Huerta en verbeeld prachtig deze traditie.

Navarra

8. Parque de La Taconera

Absoluut het mooiste park van Pamplona, welke deels wordt vormgegeven door de oude stadswallen. Het oudste stadspark naast het stadscentrum zit vol met dieren zoals pauwen, eenden, zwanen en herten en is zeer stijlvol ingericht. Dé plek als u even heerlijk wilt wandelen in Pamplona.

Pamplona stad in Spanje

9. Parroquia San Lorenzo

Deze sierlijke kerk is een van de mooiste kerken in Pamplona. Zo heeft het een kapel ter ere van San Fermín, een van de beschermheiligen van de stad en bekend van de bijbehorende feesten van San Fermín.

Pamplona

10. Museo de Navarra

Het kleine museum van Navarra is gevestigd in een 16e eeuws ziekenhuis en herbergt schilderijen, mozaïeken en Moorse kunst. Op vier verdiepingen leert u meer over de geschiedenis van Navarra. Pronkstuk van het museum dat u gratis kunt bezoek is ‘Marques de San Adrián’ van Francisco de Goya.

Pamplona Spanje

11. Iglesia de San Saturnino

Deze oude 13e eeuwse kerk Iglesia de San Saturnino zit weggestopt in het centrum van Pamplona, niet ver van het stadhuis. De kerk heeft een prachtig interieur en het lijkt alsof het twee afzonderlijke kerken zijn met twee aparte altaarruimtes.

Pamplona

12. Pintxos eten

Net zoals in het Baskenland is het hier een gewoonte om pintxos te eten in een van de vele pintxos-barretjes. Doe als de locals en maak een gezellige tocht langs de verschillende barretjes. De straten waar u vooral deze pintxos-barretjes vindt zijn 'Estafeta' en 'San Nicolas', beide gelegen bij het centrale plein Plaza del Castillo.

Andere bezienswaardigheden in Navarra

Olite Navarra

13. Palacio Real de Olite (35 km)

Als u één plek zeker moet bezoeken in Navarra dan in het Olite. Dit stadje ligt midden in Navarra en was in de Romeinse tijd al een vesting. In de 15e eeuw liet koning Karel III van Navarro het kasteel van Olite uitbreiden, en bouwde het om tot een monumentaal paleis voor de koninklijke familie. De leukste activiteit is om hier het kasteel te bezoeken en de verschillende torens te beklimmen voor prachtige fotomomenten. Wandel verder door de smalle straatjes van Olite tussen adellijke huizen met wapenschilden en prachtige kerken. Daarnaast is Olite een echte wijnstad.

Absolute aanrader: Een deel van het monumentale paleis van Olite is nu omgebouwd tot een schitterende parador. Dit staatshotel heeft nu een verbazingwekkend interieur met karakteristieke middeleeuwse elementen. Zoekt u een écht unieke plek om te overnachten in Navarro, dan is dit dé plek (meer info en reserveringen).

Bardenas Reales

14. Bardenas Reales (92 km)

In het zuidoosten van Navarra Spanje, vlakbij het stadje Tudela, ligt het indrukwekkende halfwoestijngebied van Bardenas Reales. De bodem bestaat uit klei, krijt en zandsteen en door erosie en wind zijn prachtige structuren in het landschap ontstaan. In het natuurreservaat lijkt het soms bijna op een maanlandschap. Met name in het gebied van El Plano treft u bijzondere sculpturen in het landschap ontstaan door de erosie. U kunt Bardenas het beste bezoeken vanaf het plaatsje Arguedas. Hier vlakbij treft u het bezoekerscentrum, waar u een plattegrond kunt krijgen en de ronde van 34 kilometer kunt maken door het park. De onverharde weg is goed begaanbaar met een auto, na afloop moet u alleen wel even door de wasstraat vanwege het vele stof.

Navarra Spanje

15. Parque Natural Urbasa-Andía (62 km)

Een prachtig natuurpark met mooie panorama’s en smaragdgroen water. Begin uw wandeling bij Banquedona, waar u in ongeveer een uur een heerlijke wandeling kunt maken naar de leuke watervalletjes (website).

Tudela Navarra Spanje

16. Tudela (94 km)

Na Pamplona is het oude bisschopsstadje Tudela de belangrijkste stad van Navarra. De stad werd al in de 9e eeuw door de Moren gesticht. Het centrum van Tudela is een kort bezoek waard met als belangrijkste bezienswaardigheid de mooie kathedraal en het fraaie plein Plaza de los Fueros. Verder ligt vlakbij Tudela het indrukwekkende halfwoestijngebied van Bardenas Reales. Vooral een stad om even mee te pakken als u in de buurt bent, niet om een omweg voor te maken.

Tip: Een leuke manier om Tudela te ontdekken is met deze leuke wandeltocht met gids waarbij u in twee uur tijd de hoogtepunten van de stad ontdekt. Een rondleiding kost slechts 8 euro.

Navarra

17. Cerco de Artajona (32 km)

Op de heuvel bij Artajona, in het centrum van Navarra, ligt een middeleeuws vestingwerk en staat bekend als een van de best bewaarde forten van Navarra. U kunt vrij door het ommuurde complex uit de 11e eeuw lopen. Verder kunt u de kerk 'Iglesia de San Saturno' bezoeken, vanwaar u op het dak schitterend uitzicht hebt over de omgeving van Artajona.

Navarra regio in Spanje

18. Foz de Lumbier – wandelen tussen de gieren (40 km)

Wat de kloof van ‘Foz de Lumbier’ zo interessant maakt is dat in de steile hellingen vale gieren nestelen. U kunt een mooie wandeling maken langs de Irati rivier terwijl de gieren boven uw hoofd zweven.

Navarra Spanje bezienswaardigheden

19. Museo Castillo De Javier (54 km)

In het kleine plaatsje Javier ligt het kasteel van Javier. Hoewel het kasteel van buiten al prachtig is, moet u dit gerenoveerde kasteel zeker van binnen bezoeken. Het is ingericht als museum met schilderijen en andere voorwerpen uit het leven van Francisco Javier (een van de oprichters van de Jezuïeten).

Navarra Spanje

20. Colegiata de Roncesvalles (47 km)

Dit klooster ligt in een mooi landschap langs een pas in de Pyreneeën en vormt het startpunt van de Jacobijnse route naar Santiago de Compostela. De gotische kerk heeft prachtig glas-in-lood, een authentieke crypte en schitterend uitzicht.

Navarra

21. Grotten van Urdazubi Urdax (72 km)

Bij het kleine schattige dorpje Urdazubi Urdax (foto), vlakbij de Franse grens in de Pyreneeën liggen een aantal prehistorische grotten. Met een rondleiding kunt u de stalactieten en stalagmieten in een van deze grotten bewonderen.

Navarra Spain

22. Woud van Irati (Pyreneeën) (70 km)

Dit dunbevolkte gebied van de Pyreneeën is na het Zwarte Woud het grootste beukenbos van Europa. De Selva de Irati is de plek als u wilt wandelen of mountainbiken in de ongerepte natuur. Het ligt deels op Frans en Spaans grondgebied langs het stroomgebied van de Irati-rivier.

Navarra Ujue

23. Tal van authentieke dorpen

Een van de charmes van de regio Navarra is de tal van aunthentieke dorpen die u aantreft. Ten zuiden van Pamplona is Ujué (foto) absoluut een bezoek waard, welke behoort tot 'las pueblos más bonitos de España'. Het kleine, middeleeuws ogende dorpje ligt prachtig op een heuvel met als belangrijkste trekpleister de Santa María, een combi van een kerk en fort. Verder is Puente la Reine een mooi plaatsje, vooral bekend omdat hier bij de mooie brug twee routes van de 'Camino de Santiago' samenkomen. In het noorden, in het landschap van de Pyreneeën treft u ook mooie dorpen aan zoals Ochagavía en Roncesvalles. Ten westen van Pamplona is het stadje Sangüesa een fraaie plek om te bezoeken, evenals de kleine plaats Burgui met zijn Romeinse brug.

Unieke hotels Pamplona & Navarra

Bent u nog op zoek naar leuk of uniek hotel tijdens uw reis in Navarra? Dit zijn de meest bijzondere hotels in Navarra:

Hotels Pamplona

  • Hotel Palacio Guendulain Pamplona: Een uniek 18e eeuws paleis omgetoverd tot een schitterend hotel. Het hotel is sfeervol en klassiek ingericht en in de tuin kun je zelfs oldtimers bewonderen. Met stip het meest unieke hotel van Pamplona.
  • Pamplona Catedral Hotel: Dit hotel in het centrum van Pamplona is gevestigd in een verbouwd klooster en is écht stijlvol en modern ingericht, zeker het restaurant in de voormalige kapel.
  • Gran Hotel La Perla: Dit klassieke vijfsterrenhotel was de vaste verblijfplaats van Hemmingway wanneer hij in het centrum van Pamplona was.
Hotels Pamplona
Hotel Palacio Guendulain
Meer info
Pamplona hotel
Pamplona Catedral Hotel
Meer info
Beste Hotels Navarra
Gran Hotel La Perla
Meer info

Hotels Navarra

  • Heredad Beragu Hotel: Dit fantastisch gerenoveerde landhuis is gelegen in Gallipienzo, 54 kilometer ten zuidoosten van Pamplona. Het heeft een fantastisch uitzicht, ontzettende gastvrijheid en wordt door gasten met een 9,9 beoordeeld.
  • Parador de Olite: Een deel van het monumentale paleis van Olite is nu omgebouwd tot een schitterende parador. Dit staatshotel heeft nu een verbazingwekkend interieur met karakteristieke middeleeuwse elementen.
  • Hotel Roncesvalles: Naast het klooster van Roncesvalles ligt dit gerenoveerde middeleeuwse ziekenhuis en is nu een combinatie van oude elementen en een moderne inrichting.
  • Chateau Pago De Cirsus: Dit wijnkasteel ligt prachtig tussen de wijngaarden van Ablitas in het zuiden van Navarra, ideaal op de route naar Zaragoza. Elegant ingericht en perfect om even tot rust te komen met hun eigen wijn.
  • Hotel Monasterio de Leyre: Dit hotel is gevestigd in het oude 9e eeuwse klooster van Leyre in het dorpje Yesa. Ideaal gelegen wanneer u een mooie omgeving om te wandelen zoekt.
  • Hospedería Santa Fe: Dit rustige hotel is gevestigd in een oud gotisch klooster in Epároz, gelegen in het het bergachtige landschap van de Navarrese Pyreneeën.
Hotels Navarra
Heredad Beragu Hotel
Meer info
Navarra Spanje hotel
Parador de Olite
Meer info
Beste Hotels Navarra
Hotel Roncesvalles
Meer info
Hotels Navarra
Chateau Pago De Cirsus
Meer info
Navarra Spanje hotel
Hotel Monasterio de Leyre
Meer info
Beste Hotels Navarra
Hospedería Santa Fe
Meer info

Tip: Meer info over de regio?

Wilt u meer informatie over de regio Navarra? Dan raden wij met stip deze reisgids aan van Emmie Declerck. Dit is de meest complete en in het Nederlands uitgebrachte reisgids over de regio's Baskenland, La Rioja en Navarra.

Bekijk op Bol.com

spanje

Beste reistijd Pamplona Spanje

In Pamplona heerst een zeeklimaat door de invloed van de Golf van Biskaje, waardoor er geen grote schommelingen zijn door het jaar wat betreft neerslag; hooguit de zomer is iets droger. Er is wel iets minder regen dan steden als Bilbao en San Sebastián die wel aan de oceaankust liggen. De winters in Pamplona kunnen aan de koude kant zijn en ook de zomers zijn niet zo warm als in andere delen van Spanje.

Weer Pamplona j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 9 11 15 16 20 25 28 28 25 19 13 10
gem. min (°C) 1 2 4 5 9 12 14 15 12 9 5 2
dagen neerslag 15 14 14 15 15 12 10 10 10 12 13 14
zonuren / dag 3 5 6 6 7 9 10 9 7 5 4 3

Video: Impressie bezienswaardigheden


Waar liggen Pamplona en Navarra?

Pamplona is de hoofdstad en het centrum van de regio Navarra. De populaire Baskische stad San Sebastian ligt op 82 kilometer en Zaragoza ligt op 177 kilometer afstand. Logroño in de wijnregio La Rioja ligt 85 kilometer ten zuidwesten.

FAQ Pamplona bezoeken

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Pamplona?

De kathedraal, Plaza del Castillo, het stadhuis, de Plaza de Toros en de Ciudalela de Pamplona zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Pamplona. Lees meer over alle Top 10 Pamplona bezienswaardigheden.

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Navarra?

Naast de leuke stad Pamplona heeft de regio Navarra tal van andere bezienswaardigheden. Bezoek zeker Olite met het schitterende kasteel, het halfwoestijngebied Bardenas Reales, wandel tussen de gieren in de kloof van Foz de Lumbier of bezoek het bisschopsstadje Tuleda. In dit artikel leest u alles over de bezienswaardigheden in Navarra.

Wanneer zijn de stierenrennen in Pamplona?

Het jaarlijkse festival San Fermín waarbij stieren door de straten van Pamplona rennen is van 6 tot 14 juli.

Waar ligt Pamplona?

Pamplona is de hoofdstad en het centrum van de regio Navarra in het noorden van Spanje. De populaire Baskische stad San Sebastian ligt op 82 kilometer en Zaragoza ligt op 177 kilometer afstand.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."