Spanje / Pamplona & Navarra

Pamplona & Navarra

Dé Top 20 Bezienswaardigheden Pamplona en Navarra (Spanje)

Pamplona

Pamplona en Navarra is meer dan alleen stierenvechten. Lees alle tips over de bezienswaardigheden in het Spaanse Pamplona. Wat is er te doen in Pamplona en Navarra?

Navarra in Spanje

Navarra is een van de zeventien autonome regio’s in het noorden van Spanje. Het grenst noordelijk aan Frankrijk, ten westen ligt het Baskenland waar veel samenwerkingsverbanden mee zijn en waar het vroeger een van de provincies van was; zo wordt door veel inwoners van Navarra ook Baskisch gesproken. Verder ligt de wijnregio La Rioja ten zuidwesten en oostelijk Aragón. Het is een kleine regio met 649.946 (in 2019) inwoners, waarvan er 201.653 al in de hoofdstad Pamplona wonen. Navarra was jarenlang een eigen koninkrijk, maar in de 16e eeuw werd het ingelijfd door Spanje. Het landschap is van twee uitersten; de regio is in het noorden is vooral bergachtig met groene bossen door de aanwezigheid van de Pyreneeën, het zuiden daarentegen heeft een droog woestijnlandschap. Combineer dit met pintxos, wijnen en een aantal prachtige historische gebouwen en u heeft met Navarra een fantastische Spaanse regio gevonden die nog nauwelijks door de Nederlandse toeristen ontdekt is.

Pamplona, hoofdstad van Navarra

De stad Pamplona (in het Baskisch: Iruñea) komt bij ons eigenlijk alleen negatief in het nieuws door het jaarlijkse festival San Fermín (6 – 14 juli), waarbij de stieren door de straten van Pamplona rennen (‘encierro’) ter ere van de patroonheilige San Fermín. De stad trekt verder veel pelgrims die hier passeren op hun reis naar Santiago de Compostela en ook het centrum van Pamplona heeft een aantal bezienswaardigheden, waardoor het zeker een interessante stad is om een dag te bezoeken. Het historische hart, de Casco Viejo, is de gezelligste wijk om wat te drinken of te genieten van pintxos.

Bezienswaardigheden PamplonaDe kathedraal van Pamplona
PamplonaDe beroemde San Férmin feesten in Pamplona

Dé 20 Bezienswaardigheden Pamplona en Navarra

Op plek 1 t/m 10 beschrijven we de tien leukste bezienswaardigheden in Pamplona en vanaf plaats 11 leest u over de andere bezienswaardigheden in Navarra:

Pamplona bezienswaardigheden

1. Kathedraal van Pamplona

De Santa María la Real is de 15e eeuwse kathedraal van Pamplona. Het heeft een neoklassieke gevel uit 1783 ontworpen door Ventura Rodríguez, maar van binnen wordt de kerk nog fraaier. Bij de kathedraal zit een gotisch klooster uit de 13e eeuw met een aantal bijzondere gotische kamers, welke u zeker niet moet overslaan. De middeleeuwse koningen van Navarra werden hier gekroond en sommigen werden daar ook begraven. Verder zit er bij de kathedraal een klein diaconessenmuseum met religieuze kunstwerken van de kathedraal (website).

Pamplona

2. Plaza del Castillo

Dit is het centrale plein te herkennen aan de centrale muziektent in de historische wijk Casco Viejo. Rondom Plaza del Castillo, de ontmoetingsplek van de stad, is het altijd zeer levendig met de vele restaurants en barretjes. Het bekendste café is Café Iruña, de bar die veelvuldig door Hemingway werd bezocht.

bezoeken Pamplona

3. Fort en wallen van Pamplona

Bij het centrum van Pamplona ligt een enorme verdedigingslinie, de Ciudalela de Pamplona. In 1571 werd onder het bewind van Filips II begonnen met de bouw van een enorme vesting Iruñeko zitadela en vijf kilometer aan vestingsmuren. De citadel (bastion) die net buiten het centrum ligt is nu een park waar u gratis tussen de grotendeels goed bewaarde vestingswallen en het fort kunt rondlopen.

stierenrennen Pamplona

4. Stadhuis (Plaza Consistorial)

Op het plein Plaza Consistorial, gelegen aan de route van het stierenrennen, staat het prachtige stadhuis van Pamplona met een indrukwekkende barokke gevel. Deze gevel is een van de meest gefotografeerde plekken in de oude stad.

bezoeken Pamplona

5. Monumento al Encierro

Het bekendste kunstwerk in de winkelstraat van het centrum is het ‘Monumento al Encierro’, oftewel het monument van het stierenrennen. Het enorme bronzen kunstwerk werd ontworpen door beeldhouwer Rafael Huerta en verbeeld prachtig deze traditie.

Navarra

6. Parque de La Taconera

Absoluut het mooiste park van Pamplona, net gelegen buiten de stadsmuren. Het oudste stadspark zit vol met dieren zoals pauwen, eenden, zwanen en herten en is zeer stijlvol ingericht. Dé plek als u even heerlijk wilt wandelen in Pamplona.

Pamplona Spanje

7. Plaza de Toros de Pamplona

Pamplona is natuurlijk wereldberoemd door de omstreden stierenrennen tijdens het San Fermín festival (6 – 14 juli), waarbij de stieren worden opgejaagd door de straten van Pamplona en uiteindelijk worden gedood. Door de Plaza de Toros kun je een rondleiding nemen (zelfs met Nederlandse audioguide) om meer te weten te komen over de tradities van het stierenvechten, het festival in Pamplona of om gewoon de arena te bekijken. Persoonlijk vind ik het altijd een dubio of ik dit soort dieronvriendelijke attracties wel moet benoemen in mijn artikelen, maar dit is wel de plek als u meer wilt leren over de achtergrond van deze traditie en wat er leeft in Pamplona (officiële website).

Pamplona stad in Spanje

8. Parroquia San Lorenzo

Deze sierlijke kerk is een van de mooiste kerken in Pamplona. Zo heeft het een kapel ter ere van San Fermín, een van de beschermheiligen van de stad en bekend van de bijbehorende feesten van San Fermín.

Pamplona

9. Museo de Navarra

Het kleine museum van Navarra is gevestigd in een 16e eeuws ziekenhuis en herbergt schilderijen, mozaïeken en Moorse kunst. Op vier verdiepingen leert u meer over de geschiedenis van Navarra. Pronkstuk van het museum dat u gratis kunt bezoek is ‘Marques de San Adrián’ van Francisco de Goya.

Pamplona Spanje

10. Iglesia de San Saturnino

Deze oude 13e eeuwse kerk Iglesia de San Saturnino zit weggestopt in het centrum van Pamplona, niet ver van het stadhuis. De kerk heeft een prachtig interieur en het lijkt alsof het twee afzonderlijke kerken zijn met twee aparte altaarruimtes.

Andere bezienswaardigheden in Navarra

Olite Navarra

11. Palacio Real de Olite (35 km van Pamplona)

Als u één plek zeker moet bezoeken in Navarra dan in het Olite. Dit stadje ligt midden in Navarra en was in de Romeinse tijd al een vesting. In de 15e eeuw liet koning Karel III van Navarro het kasteel van Olite uitbreiden, en bouwde het om tot een monumentaal paleis voor de koninklijke familie. Wandel door de smalle straatjes van Olite tussen adelijke huizen met wapenschilden en prachtige kerken. Daarnaast is Olite een echte wijnstad.

Absolute aanrader: Een deel van het monumentale paleis van Olite is nu omgebouwd tot een schitterende parador. Dit staatshotel heeft nu een verbazingwekkend interieur met karakteristieke middeleeuwse elementen. Zoekt u een écht unieke plek om te overnachten in Navarro, dan is dit dé plek (meer info en reserveringen).

Bardenas Reales

12. Bardenas Reales (92 km)

In het zuidoosten van Navarra, vlakbij het stadje Tudela, ligt het halfwoestijngebied van Bardenas Reales. De bodem bestaat uit klei, krijt en zandsteen en door erosie en wind zijn prachtige structuren in het landschap onstaan. In het natuurreservaat lijkt het soms bijna op een maanlandschap. Met name in het gebied van El Plano treft u bijzondere sculpturen in het landschap ontstaan door de erosie.

Navarra Spanje

13. Parque Natural Urbasa-Andía (62 km)

Een prachtig natuurpark met mooie panorama’s en smaragdgroen water. Begin uw wandeling bij Banquedona, waar u in ongeveer een uur een heerlijke wandeling kunt maken naar de leuke watervalletjes (website).

Tuleda Navarra Spanje

14. Tuleda (94 km)

Na Pamplona is het oude bisschopsstadje Tudela de belangrijkste stad van Navarra. De stad werd al in de 9e eeuw door de Moren gesticht. Het centrum van Tudela is een kort bezoek waard met als belangrijkste bezienswaardigheid de mooie kathedraal en het fraaie plein Plaza de los Fueros. Verder ligt vlakbij Tuleda het indrukwekkende halfwoestijngebied van Bardenas Reales.

Navarra Spanje

15. Cerco de Artajona (32 km)

Op de heuvel bij Artajona in het centrum van Navarra ligt een middeleeuws vestingwerk en staat bekend als het best bewaarde fort van Navarra. U kunt vrij door het ommuurde complex uit de 11e eeuw lopen.

Navarra Spanje

16. Foz de Lumbier – wandelen tussen de gieren (40 km)

Wat de kloof van ‘Foz de Lumbier’ zo interessant maakt is dat in de steile hellingen vale gieren nestelen. U kunt een mooie wandeling maken langs de Irati rivier terwijl de gieren boven uw hoofd zweven.

Navarra Spanje

17. Museo Castillo De Javier (54 km)

In het kleine plaatsje Javier ligt het kasteel van Javier. Hoewel het kasteel van buiten al prachtig is, moet u dit gerenoveerde kasteel zeker van binnen bezoeken. Het is ingericht als museum met schilderijen en andere voorwerpen uit het leven van Francisco Javier (een van de oprichters van de Jezuïeten).

Navarra Spanje

18. Colegiata de Roncesvalles (47 km)

Dit klooster ligt in een mooi landschap langs een pas in de Pyreneeën en vormt het startpunt van de Jacobijnse route naar Santiago de Compostela. De gotische kerk heeft prachtig glas-in-lood, een authentieke crypte en schitterend uitzicht.

Navarra Spanje

19. Grotten van Urdazubi Urdax (72 km)

Bij het kleine schattige dorpje Urdazubi Urdax (foto), vlakbij de Franse grens in de Pyreneeën liggen een aantal prehistorische grotten. Met een rondleiding kunt u de stalactieten en stalagmieten in een van deze grotten bewonderen.

Navarra Spanje

20. Woud van Irati (Pyreneeën) (70 km)

Dit dunbevolkte gebied van de Pyreneeën is na het Zwarte Woud het grootste beukenbos van Europa. De Selva de Irati is de plek als u wilt wandelen of mountainbiken in de ongerepte natuur. Het ligt deels op Frans en Spaans grondgebied langs het stroomgebied van de Irati-rivier.

Unieke hotels in Pamplona & Navarra

Bent u nog op zoek naar leuk of uniek hotel tijdens uw reis in Navarra? Dit zijn de meest bijzondere hotels in Navarra:

Hotels Pamplona

  • Hotel Palacio Guendulain Pamplona: Een uniek 18e eeuws paleis omgetoverd tot een schitterend hotel. Het hotel is sfeervol en klassiek ingericht en in de tuin kun je zelfs oldtimers bewonderen. Met stip het meest unieke hotel van Pamplona.
  • Pamplona Catedral Hotel: Dit hotel in het centrum van Pamplona is gevestigd in een verbouwd klooster en is écht stijlvol en modern ingericht, zeker het restaurant in de voormalige kapel.
  • Gran Hotel La Perla: Dit klassieke vijfsterrenhotel was de vaste verblijfplaats van Hemmingway wanneer hij in het centrum van Pamplona was.

Hotels Navarra

  • Heredad Beragu Hotel: Dit fantastisch gerenoveerde landhuis is gelegen in Gallipienzo, 54 kilometer ten zuidoosten van Pamplona. Het heeft een fantastisch uitzicht, ontzettende gastvrijheid en wordt door gasten met een 9,9 beoordeeld.
  • Parador de Olite: Een deel van het monumentale paleis van Olite is nu omgebouwd tot een schitterende parador. Dit staatshotel heeft nu een verbazingwekkend interieur met karakteristieke middeleeuwse elementen.
  • Hotel Roncesvalles: Naast het klooster van Roncesvalles ligt dit gerenoveerde middeleeuwse ziekenhuis en is nu een combinatie van oude elementen en een moderne inrichting.
  • Chateau Pago De Cirsus: Dit wijnkasteel ligt prachtig tussen de wijngaarden van Ablitas in het zuiden van Navarra, ideaal op de route naar Zaragoza. Elegant ingericht en perfect om even tot rust te komen met hun eigen wijn.
  • Hotel Monasterio de Leyre: Dit hotel is gevestigd in het oude 9e eeuwse klooster van Leyre in het dorpje Yesa. Ideaal gelegen wanneer u een mooie omgeving om te wandelen zoekt.

Tip: Meer info over Navarra?

Wilt u meer informatie over de regio Navarra? Dan raden wij met stip deze reisgids aan van Emmie Declerck. Dit is de meest complete en in het Nederlands uitgebrachte reisgids over de regio's Baskenland, La Rioja en Navarra.

Bekijk op Bol.com

spanje

Weer in Pamplona Spanje

In Pamplona heerst een zeeklimaat door de invloed van de Golf van Biskaje, waardoor er geen grote schommelingen zijn door het jaar wat betreft neerslag; hooguit de zomer is iets droger. Er is wel iets minder regen dan steden als Bilbao en San Sebastián die wel aan de oceaankust liggen. De winters in Pamplona kunnen aan de koude kant zijn en ook de zomers zijn niet zo warm als in andere delen van Spanje.

Weer Pamplona j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 9 11 15 16 20 25 28 28 25 19 13 10
gem. min (°C) 1 2 4 5 9 12 14 15 12 9 5 2
dagen neerslag 15 14 14 15 15 12 10 10 10 12 13 14
zonuren / dag 3 5 6 6 7 9 10 9 7 5 4 3

Video: Impressie van Pamplona


Waar ligt Pamplona in Spanje?

Pamplona is de hoofdstad en het centrum van de regio Navarra. De populaire Baskische stad San Sebastian ligt op 82 kilometer en Zaragoza ligt op 177 kilometer afstand. Logroño in de wijnregio La Rioja ligt 85 kilometer ten zuidwesten.

FAQ Pamplona bezoeken

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Pamplona?

De kathedraal, Plaza del Castillo, het stadhuis, de Plaza de Toros en de Ciudalela de Pamplona zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Pamplona. Lees meer over alle Top 10 Pamplona bezienswaardigheden.

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Navarra?

Naast de leuke stad Pamplona heeft de regio Navarra tal van andere bezienswaardigheden. Bezoek zeker Olite met het schitterende kasteel, het halfwoestijngebied Bardenas Reales, wandel tussen de gieren in de kloof van Foz de Lumbier of bezoek het bisschopsstadje Tuleda. In dit artikel leest u alles over de bezienswaardigheden in Navarra.

Wanneer zijn de stierenrennen in Pamplona?

Het jaarlijkse festival San Fermín waarbij stieren door de straten van Pamplona rennen is van 6 tot 14 juli.

Waar ligt Pamplona?

Pamplona is de hoofdstad en het centrum van de regio Navarra in het noorden van Spanje. De populaire Baskische stad San Sebastian ligt op 82 kilometer en Zaragoza ligt op 177 kilometer afstand.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.21%) 1382 reviews
14 juni 2020 Silvia: "De beste online reisgids met leuke tips over de bezienswaardigheden in Spaanse steden."