Spanje / Catalonië / Tarragona

Tarragona bezienswaardigheden

Dé 12 leukste bezienswaardigheden in Tarragona Spanje

Tarragona

Tarragona in Spanje bezoeken? Niet ver van Barcelona ligt deze mooie Catalaanse stad met een Romeinse geschiedenis zoals een amfitheater en aquaduct. Tarragona heeft alle bezienswaardigheden voor een geslaagde dagtrip.

Tarragona bezoeken?

Bent u de toeristische drukte van Barcelona zat? Breng dan eens een bezoek aan de minder bekende stad in Catalonië, namelijk Tarragona. Deze stad ligt op 100 kilometer ten zuiden van Barcelona en binnen een uur bent u met de trein in deze van oorsprong Romeinse stad. Tarragona ligt aan de kust van de Costa Daurada en telt slechts 133.545 inwoners en in de omgeving liggen bekende badplaatsen zoals Salou en het grootste pretpark in Europa, Port Aventura.

In de 2e eeuw v. Chr. was ‘Tarraco’ de hoofdstad van een Romeinse provincie die destijds een groot gedeelte van Spanje (Hispanië) omvatte. Van deze Romeinse periode zijn nog diverse restanten te vinden, zoals het amfitheater, de paardenrenbaan, het forum, aquaducten en de Romeinse muren. Daarna heeft de stad te kampen gehad met verschillende overheersers, zoals de Westgoten in 475, de achtste eeuw met de Moren en de 19e eeuw zelfs door de Fransen. Tegenwoordig is Tarragona vooral een havenstad met de nodige chemische industrie en een studentenstad. De stad ligt op een heuvel van 160 meter hoogte, vanwaar je op meerdere plekken een mooi uitzicht hebt op de Middellandse Zee. Het oude centrum, met diverse UNESCO-werelderfgoed monumenten, bestaat uit smalle straatjes, veel restaurants en barretjes en leuke pleintjes.

TarragonaRomeinse restanten in Tarragona
kathedraal van TarragonaHet oude centrum en kathedraal van Tarragona

Dagtocht vanuit Barcelona?

Vanuit Barcelona kunt u heel eenvoudig een dagtocht maken naar Tarragona, en door het compacte centrum is de stad eenvoudig te bezoeken in één dag. Vanaf het grote treinstation ‘Barcelona Sants’ vertrekt de regionale trein naar Reus. Na ruim een uur in de trein stapt u bij de halte ‘Tarragona’ uit. Tickets (ongeveer 8 euro enkele reis) koopt u eenvoudig via renfe.com of op het treinstation.

Top 10 Bezienswaardigheden Tarragona

Tijdens een korte stadswandeling is het al mogelijk de meeste bezienswaardigheden Tarragona te zien. De meeste Top 10 highlights liggen op loopafstand van het oude centrum met de Rambla Nova, een ideale startplek voor uw tocht langs deze Tarragona bezienswaardigheden.

Amfitheater Tarragona Spanje

1. Amfitheater

Aan de kust ligt de meest opvallende bezienswaardigheid van Tarragona, namelijk de restanten van het Romeinse amfitheater. Een Amfitheater uit de 2e eeuw v. Chr. dat vroeger ruimte bood aan ruim 15.000 toeschouwers tijdens de gladiatorengevechten. De prachtige ligging aan zee was destijds ideaal voor het leveren van exotische dieren voor de dierengevechten. Tegen een kleine entreeprijs is het amfitheater ook te bezoeken.

tarragona bezoeken

2. Rambla Nova & Mediterraan balkon

De Rambla Nova is de bekendste straat van Tarragona. Deze straat van ruim een kilometer lang gaat dwars door het centrum van de stad. Een bekend kunstwerk onderweg is het ‘Monumento a los Castellers’, die een belangrijke Catalaanse traditie van de menselijke torens laat zien. De Rambla Nova eindigt aan de zeezijde bij het zogenaamde ‘Mediterraanse balkon’ (Balcó del Mediterrani), vanwaar u een schitterend uitzicht hebt over de zee, haven en het amfitheater van Tarragona Spanje.

kathedraal

3. Kathedraal

De ‘Catedral de Santa Maria’, gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw, staat op het hoogste punt van Tarragona en is niet te missen in de skyline van de stad. Oorspronkelijk stond op deze plek een Romeinse tempel. Naast de kathedraal ligt een klooster met een mooie binnentuin, waarbij ook een museum (Museo Diocesano) is ingericht met enkele kunstschatten van de kathedraal (adres: Pla de la Seu, 5 euro entree).

Aquaduct Tarragona

4. Romeins aquaduct (Pont del Diable)

Het grootste Romeinse overblijfsel is het aquaduct (Les Ferreres), ook wel de duivelsbrug (Pont del Diable) genoemd, en voerde destijds het water aan vanuit de Francoli rivier naar de stad. Dit aquaduct ligt vier kilometer buiten de stad aan de AP-7 en is vooral interessant om (gratis) te bezoeken wanneer u over een auto beschikt.

tarraco

5. Meer Romeinse opgravingen

Behalve het Romeinse amfitheater treft u rond het oude centrum nog vele andere opgravingen uit de periode van ‘Tarraco’ aan, zoals:

Romeins circus: Het ‘Circo Romano de Tarraco’ was vroeger de renbaan van Tarragona. Van dit enorme Romeinse circus (325 meter lang en 25.000 toeschouwers) is nog maar een klein deel te bezoeken, aangezien het grootste gedeelte nog verborgen ligt onder woningen. De ondergrondse ruimtes zijn echter wel prachtig om te bezoeken.

Praetorium: Het Praetorium, of het kasteel van de koning, is een Romeinse toren op het Provinciaal Forum-plein (1e eeuw) en later omgevormd tot een koninklijk paleis (12e eeuw). Destijds was het via ondergrondse gangen verbonden met het circus.

Plaça del Fòrum: Op dit plein, vroeger het forum genoemd, zijn nog enkele restanten te vinden van de Romeinse periode, zoals enkele stukken muur.

Stadsmuren: Een deel van de stadsmuren in Tarragona zijn te bewandelen. Er is een archeologische route te volgen, waarbij u vanzelf over een deel van deze stadsmuren zult lopen.

spanje amfitheater

6. Casco Antiguo & Plaça de la Font

Het oude centrum van Tarragona is een leuke wijk om rustig door de smalle, verkeersvrije en soms steile straatjes te dwalen. U treft op het hoogste punt de kathedraal, ziet nog stukken van de oude stadsmuren en zo is de Plaça de la Font het gezelligste plein in het centrum van Tarragona. Op dit levendige plein treft u niet alleen het stadhuis, maar ook veel terrassen, restaurantjes en barretjes.

Port Aventura

7. Port Aventura

Het grootste pretpark van Europa (119 hectare) ligt maar een paar kilometer naast Tarragona. Port Aventura World bevat o.a. twee attractieparken (Port Aventura en Ferrari land), een spetterend aquapark en diverse hotels. Het themapark Port Aventura is zelf weer opgebouwd uit zes werelden (meer info & tickets). Een absolute aanrader met kinderen. Vanuit Barcelona boekt u eenvoudig een dagtrip naar de pretparken via deze website.

Plaça dels Sedassos

8. Plaça dels Sedassos

In het centrum van Tarragona is op veel plekken street art te bewonderen. De meeste toeristen komen naar het plein Plaça dels Sedassos voor de opvallende muurschildering uit 1995.

Mercado Central

9. Mercado Central

Aan de Plaça de Corsini ligt de ruim honderd jaar oude markthal. De versmarkt in dit modernistische gebouw is een leuke plek om even een rondje te maken of in de loop van de dag te lunchen.

El Serallo

10. El Serallo

El Serallo is een knusse en charmante vissersbuurt bij de haven van Tarragona. Een leuke wijk om doorheen te wandelen, om vis te gaan eten of om de luxe jachten in de haven te bekijken.

Stranden van Tarragona

11. Stranden

Rondom Tarragona liggen diverse stranden, welke populair zijn door het milde mediterrane klimaat en het fijne gouden zand. Het 500 meter lange stadstrand ‘Platja del Miracle’, aan de voet van het amfitheater is de bekendste.

museum Tarragona

12. Archeologisch museum over 'Tarraco'

Momenteel (februari 2023) is het archeologisch museum aan de Plaça del Rei gesloten vanwege renovatie. In het museum leert u meer over de geschiedenis van de stad en over opgravingen uit de Romeinse periode (meer info).

Meer Catalonië

Tips voor activiteiten in Tarragona

Goede hotels in Tarragona

Zoekt u nog een goed of uniek hotel in Tarragona? Het vrij nieuwe Hostal 977 heeft een centrale ligging in het historische centrum. Het hostel beschikt over mooie kamers en heeft uitstekende recensies. Wanneer u een luxer hotel zoekt is H10 Imperial Tarraco 4* Sup een aanrader; de ligging is bij het oude centrum en heeft tevens mooi uitzicht over zee en ligt dichtbij het strand. Een populair en goed betaalbaar hotel is ook Astari, mede vanwege de locatie dichtbij zee én de stad en het hotel beschikt over een fijn zwembad.

Hotels Tarragona
Hostal 977
Meer info
Tarragona hotel
H10 Imperial Tarraco 4* Sup
Meer info
Beste Hotels Tarragona Spanje
Hotel Astari
Meer info

Weer in Tarragona Spanje

Het weer in Tarragona en de Costa Dorada wordt beïnvloed door een mediterraan klimaat. Hierdoor is de stad het hele jaar aangenaam, waarbij de aanwezigheid van de zee voor enige verkoelende wind zorgt.

Weer jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 12 14 16 18 21 24 27 27 25 21 16 14
gem. minimum (°C) 6 7 8 10 13 17 19 20 18 14 10 7

Video: impressie Tarragona bezienswaardigheden


Waar ligt Tarragona in Spanje?

Tarragona ligt 100 kilometer ten zuiden van Barcelona in Catalonië en de stad is makkelijk te bereiken voor een dagtocht vanuit Barcelona. Zaragoza ligt westelijk op 236 km en Valencia ligt 258 km ten zuiden van de stad.

FAQ Tarragona bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in Tarragona?

Tarragona heeft een aantal Romeinse bezienswaardigheden zoals het amfitheater, een aquaduct en tal van opgravingen. Andere hoogtepunten zijn het Mediterraan balkon, de kathedraal en het gezellige Casco Antiguo, het oude stadscentrum. In dit artikel een overzicht van alle Tarragona bezienswaardigheden.

Wat is er te doen in de omgeving (Catalonië)?

Bezienswaardigheden in de omgeving zijn Reus met het Gaudi Centre, het grootste pretpark van Europa (Port Aventura), uiteraard de Catalaanse hoofdstad Barcelona en het leuke plaatsje Tortosa met een kasteel. Lees meer over de Catalonië bezienswaardigheden.

Waar ligt Tarragona?

Tarragona ligt in de Spaanse regio Catalonië, in de gelijknamige provincie Tarragona en is gelegen aan de Costa Dorada. De stad Reus met de gelijknamige luchthaven ligt slechts 10 kilometer landinwaarts. Barcelona ligt 100 kilometer ten noorden van de stad.

Hoeveel inwoners heeft Tarragona?

In 2020 had het Catalaanse Tarragona 136.496 inwoners. Wat betreft inwonersaantal is het pas de zevende stad van Catalonië.

tarragona spanje
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."