Spanje / Antequera

Antequera bezienswaardigheden

Wat doen in Antequera (Spanje)? El Torcal en andere activiteiten

Antequera Spanje

Lees alles over de bezienswaardigheden in Antequera, een leuke plaats in Andalusië vlakbij natuurpark El Torcal. Bekend vanwege het Alcazaba en de Dolmenes de Antequera.

Antequera bezoeken in Spanje?

47 kilometer ten Noorden van Malaga, ligt de Andalusische stad Antequera. De stad ligt op zo’n 500 meter boven zeeniveau en kijkt uit over een vruchtbare en relatief groene vallei. Met slechts 30.000 inwoners is de stad misschien niet supergroot, maar dat maakt haar niet minder rijk in historie. Zo zijn er in Antequera onder meer de resten te vinden van een oud, Moors kasteel en de restanten van de oude vestigingswerken.

AntequeraPuerta de Estepa en de Plaza de Toros in Antequera
Antequera bezienswaardighedenHet opvallende Alcazaba van Antequera

Ten oosten van de stad ligt één van de grootste grafheuvels (dolmenes) van geheel Spanje, die dateert van ongeveer 2500 voor Christus. Het gebied om Antequera wordt dus al flinke tijd bewoond. Verder heeft het kleine plaatsje een aantal bewonderingswaardige kerken in huis en een prachtige klokkentoren. Ook worden er ieder jaar een aantal festivals gegeven in de stad, waaronder het Feria de Primavera, dat in juni plaatsvindt. Tijdens deze festiviteit, die in het teken van de landbouw staat, worden er races gehouden met echte, Andalusische paardenrassen. Lees meer over de 10 leukste bezienswaardigheden in Antequera:

Dé 10 leukste bezienswaardigheden Antequera

Antequera bezienswaardigheden

1. Alcazaba de Antequera

Het Alcazaba de Antequera is het Moorse fort dat over de stad Antequera uitkijkt. Na een kort, maar soms stijl klimmetje kom je in het fort aan, dat met zijn ligging op een heuvel prachtige uitzichten biedt over de stad eronder. Ook is het fort zelf meer dan de moeite waard. In de 14e eeuw na Christus werd het fort bovenop Romeinse ruïnes gebouwd. Dit deden de Moren in de hoop de Christelijke opmars richting hun gebieden tegen te werken. Uiteindelijk verloren de Moren, maar het fort is altijd blijven staan.

Dolmenes de Antequera

2. Dolmenes de Antequera

De Dolmenes van Antequera zijn eeuwenoude grafheuvels die dateren uit 4000 voor Christus. In totaal vind je in Antequera drie grafheuvels bij elkaar, allen zijn volledig te betreden en nog in goede staat. Sterker nog: deze grafheuvels zijn misschien de best bewaarde overblijfselen van de bronstijd in geheel Europa. De grootse monumenten zijn in elkaar gezet door grote stenen die op hun beurt weer kamers vormen. De meeste bezochte grafheuvels zijn de Dolmen de Menga en Dolmen del Romeral.

El Torcal

3. Natuurpark 'El Torcal'

Dit vreemde natuurpark in de buurt van Antequera heeft iets weg van een buitenaards landschap. Door een unieke vorm van erosie vind je hier raar uitziende rotsformaties, met stenen die op elkaar gestapeld de hoogte in wijzen. Verder is het natuurgebied vrij afgelegen en ruig, waardoor je hier soms wat moet klimmen, maar tegelijkertijd ook zeer van je welverdiende rust genieten kunt. Door zijn afgelegenheid kan het wel enigszins moeilijk zijn het gebied te betreden en ben je afhankelijk van een auto.

Lobo Park Spanje

4. Lobo Park

Het Lobo park is een groot reservaat in Andalusië, waar wolven en andere wilde hondensoorten worden gehouden en verzorgd. De meesten dieren hier zijn ooit gered uit een benarde situatie en mogen nu (een soort van) in de wildernis vertoeven. Het park organiseert verschillende tours waarmee je de wolven van relatief dichtbij bewonderen kunt. Zo zijn er tours om de wolven slechts te zien, maar ook speciale tours de ruimte bieden voor fotografie (meer informatie).

bezoeken Antequera

5. Museo Municipal

Museo Municipal is een museum over de geschiedenis van Antequera. Je vindt hier oude, archeologische vondsten zoals stukken Romeinse standbeeld en aardewerk. Ook is er een uitgebreide collectie van schilderkunst. Als laatste biedt het museum ook een kijkje aan in het heden van de stad Antequera, door de kunst van hedendaagse, plaatselijke kunstenaars tentoon te stellen. Als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van de stad waar je vertoeft, dan is het Museo Municipal de juiste plek om te beginnen (website).

Antequera

6. El Carmen kerk

Deze kerk is een prachtig stukje Antequera. Binnenin tref je meteen de rijkdom van de katholieke kerk aan. Je ziet hier versieringen en decoraties van bladgoud, soms zelfs tegen het kitscherige aan. Ook zijn er stukjes beeldhouwwerk uit marmer en uit hout. Het vakmanschap spat in deze kerken daadwerkelijk van de muren af. Tijdens een korte wandeling door Antequera, kom je de kerk waarschijnlijk vanzelf tegen.

Antequera Spanje

7. Colegiata de Santa Maria la Mayor

In tegenstelling tot de El Carmen kerk, biedt de Colegiata de Santa Maria la Mayor een iets meer sobere uitstraling. Deze kerk, ooit in de 16e eeuw gebouwd, is dan ook officieel geen kerk meer, wat betekent dat de meeste versiersels en ornamenten intussen verwijderd zijn. Desondanks is de façade van het gebouw nog zeer de moeite waard. De mooie gevel is rijkelijk gedecoreerd en een toonbeeld voor de stad Antequera. Binnenin vind je nog wel enkele muurschilderingen.

Antequera

8. Arco de los Gigantes

Wanneer je richting de Colegiata de Santa Maria la Mayor loopt, ga je onder een oude poort door. Dit is de Arco de los Gigantes. Evenals het fort, en de voormalige kerk, is ook deze poort gebouwd op de ruïnes van oude Romeinse en Visigotische bouwwerken. Oorspronkelijk is de poort neergezet door de Moren, en diende hij als toeging naar de Arabische Medina. Ondertussen is de poort een pronkstuk geworden van de Antequera, en zoveelste toevoeging aan haar altijd sierlijke centrum.

Antequera bezienswaardigheden

9. Overige bezienswaardigheden

Antequera heeft een prachtige historische binnenstad welke mede opvalt door de grote dichtheid aan barokke en renaissance kerken en hun klokkentorens. Bezoek bijvoorbeeld de kerken San Sebastián en de San Augustín. Bezoek verder Plaza Coso Viejo met o.a. het standbeeld van Koning Alfonso I. Het stadje is niet al te groot dus leent zich uitstekend om alles te voet te ontdekken.

El Caminito del Rey

10. Dagtocht naar El Caminito del Rey (41 km)

De Caminito del Rey stond lang bekend als één van de meest gevaarlijke wandelpaden in Europa. Ondertussen is het wandelpad een stuk veiliger geworden, maar zeker niet minder indrukwekkend. Het koningspaadje is in totaal 7,5 kilometer lang en loopt door de Desfiladero de los Gaitanes kloof. Je ziet hier kale en hoge rotswanden. Vanuit Antequera is El Caminito del Rey 41 kilometer rijden (tip: het is aanbevolen vooraf tickets te reserveren).

Meer in Andalusië

Bezoeken vanaf Málaga?

Wilt u Antequera bezoeken vanaf Málaga dan kunt u de 51 kilometer zelf met uw auto afleggen en wanneer u niet over een auto beschikt zijn er verschillende touraanbieders die dagtochten vanuit Málaga organiseren, zoals:

Mooie hotels in Antequera & El Torcal

Zoekt u nog een goede uitvalsbasis om het natuurpark El Torcal en het witte stadje Antequera te bezoeken? Dan is Hotel Dwo Convento la Magdalena een mooie locatie. Dit is een prachtig gerenoveerd klooster met tal van oude elementen, maar ook luxe faciliteiten zoals een spa en zwembad. Het complex ligt op 2 kilometer van de oude stad. Wanneer u een hotel zoekt in Antequera is het aanbod wat beperkter; het beste hotel dat u op korte loopafstand van het centrum kunt boeken is de Parador de Antequera. Misschien niet zo bijzonder als de andere paradores in Spanje, maar wel een goed hotel. Wanneer u een Bed & Breakfast in El Torcal zoekt (14 km van Antequera) dan is La Posada del Torcal een absolute aanrader. En schitterende locatie beheerd door een gastvrij Vlaams stel.

Hotels Antequera
Dwo Convento la Magdalena (2 km)
Meer info
Antequera hotel
Parador de Antequera
Meer info
Beste Hotels El Torcal Spanje
La Posada del Torcal (14 km)
Meer info

Beste reistijd Antequera Spanje

Weer j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 12 13 16 18 22 28 31 31 26 22 15 13
gem. min (°C) 3 4 6 8 11 15 18 18 15 12 7 5
dagen neerslag 6 6 5 6 5 1 0 1 4 6 6 6
zonuren / dag 5 6 7 7 9 11 12 11 8 7 6 5

Video: Antequera en El Torcal


Waar ligt Antequera in Spanje?

Antequera ligt in de autonome regio Andalusië. Het stadje ligt 51 kilometer ten noorden van het populaire Málaga en 121 kilometer ten zuiden van Córdoba.

FAQ Antequera Spanje

Wat zijn de bezienswaardigheden in Antequera?

Antquera heeft een mooie historische binnenstad met opvallend op de heuvel gelegen het Alcazaba (kasteel). De stad staat verder bekend om zijn vele kerken zoals El Carmen en de dolmenes, oftewel grafheuvels. Lees alles over de Antequera bezienswaardigheden.

Wat zijn de Dolmenes de Antequera?

De Dolmenes van Antequera zijn eeuwenoude grafheuvels die dateren uit 4000 voor Christus. In totaal vind je in Antequera drie grafheuvels bij elkaar, allen zijn volledig te betreden en nog in goede staat zoals de Dolmen de Menga en Dolmen del Romeral.

Wat is er te doen in de omgeving?

Antequera ligt aan de rand van het natuurpark El Torcal met zijn schitterende rotsformaties. Verder ligt het wandelpad El Caminito del Rey op slechts 41 kilometer afstand van het stadje. Lees meer over de omgeving van Antequera.

Waar ligt Antequera?

Antequera ligt in de autonome regio Andalusië. Het stadje ligt 51 kilometer ten noorden van Málaga en 121 kilometer ten zuiden van Córdoba.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 523 reviews
6 mei 2021 Silvia: "De beste online reisgids met leuke tips over de bezienswaardigheden in Spaanse steden."