Spanje / Andalusië / Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera

Top 10 highlights en bezienswaardigheden Jerez de la Frontera Spanje

Jerez de la frontera bezienswaardigheden

Wat zijn de bezienswaardigheden in Jerez de la Frontera? Info over de top 10 highlights en hotels in Jerez de la Frontera in Andalusië, de stad van de sherry, flamenco en paardrijkunst.

Jerez de la Frontera bezoeken?

Het Spaanse Jerez de la Frontera is een stad met ongeveer 212.000 inwoners in de provincie Cádiz in de regio van Andalusië (Zuidwesten van Spanje). De regio Cadiz is beroemd vanwege de sherry, de paardrijkunsten en als bakermat van de flamenco. Tijdens de periode van de Moorse overheersing lag Jerez op de grens van het Moorse en het christelijke gebied, waar dan ook de naam ‘la frontera’ (de grens) vanaf stamt. Het centrum van Jerez bevindt zich rond deze middeleeuwse stadskern.

In en rond dit historische centrum van Jerez de la Frontera treft u de tientallen bodega’s van de grote wijnproducenten uit de regio. Een bezoek aan Jerez is niet volledig zonder een proeverij en rondleiding in een van deze traditionele bodega’s. De ligging vlakbij de Atlantische oceaan, gecombineerd met een kalkrijke bodem en de Palomino-druiven zorgen voor de ideale omstandigheden voor de sherry. De naam sherry was vroeger een engelse verbastering van het woord Jerez.

Jerez bezoekenStandbeeld van Tio Pepe bij de kathedraal van Jerez
jerez de la frontera spanjeHet Alcazar kasteel van Jerez de la Frontera

Sherry & Tradities

Voor Andalusische paardrijkunst zijn er twee hoogtepunten. De ‘Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre’ is de plek waar de traditionele hippische sport wordt onderwezen en u paardrijshows kunt bijwonen. Absoluut het hoogtepunt van het jaar is de feestweek in mei ‘Feria de Jerez’. Tijdens het festival wordt u overspoeld door prachtig opgedoste paarden, trekt de bevolking de mooiste klederdracht aan en kunt u de beste lokale tapas probereren; uiteraard vergezeld van een flinke dosis sherry. Een ander belangrijk festival begin september is de ‘Vendimia’; een 3-daags druivenoogstfeest met o.a. een kermis en markt.

Top 10 Jerez de la Frontera bezienswaardigheden

Jerez heeft een compact centrum waardoor u in één dag al veel toeristische attracties en bezienswaardigheden Jerez de la Frontera kunt bezoeken. Een overzicht van de top 10 bezienswaardigheden in Jerez de la Frontera, Spanje:

Bodega Sherry Jerez

1. Bodega’s

U heeft Jerez niet echt bezocht als u geen bodega bezocht heeft. Alleen wijn uit deze regio mag de officiële naam ‘Sherry’ dragen. De typische ‘versterkte’ witte wijn dankt zijn smaak aan de unieke combinatie van de kalkrijke bodem, de druivensoorten en de overvloed aan zon in deze regio. In Jerez is een overvloed aan grote wijnhuizen, de zogenaamde ‘Bodega’s’, die elk op hun eigen wijze via rondleidingen en proeverijen de trots van hun traditie aan u willen laten zien.

De bekendere bodega’s zijn Tio Pepe (Gonzalez Byass), Sandeman, Fundador, Lustau, Tradicion en Luis Perez. Aanraders zijn bodega's Tio Pepe (González Byass) (Tip: reserveer vooraf uw rondleiding in Tio Pepe - González Byass), gelegen naast het Alcazar kasteel in het centrum. Zo is bodega Tio Pepe de bekendste en meest bezochte bodega, mede vanwege het prachtige historische terrein. Wanneer u niet weet welke bodega te kiezen, dan is Tio Pepe (González Byass) absoluut de beste keuze.

Jerez de la Frontera

2. Alcazar

Het Alcazar van Jerez de la Frontera is een voormalig Moors fort. Het eerste fort werd gebouwd in de 11e eeuw toen de stad onderdeel was van het kleine koninkrijk van de Taifa van Arcos de la Frontera. Na de verovering door de Almohaden werd in de 12e eeuw het kasteel verder uitgebouwd. Van de oorspronkelijke islamitische vesting zijn ze enkele deuren bewaard gebleven alsmede de moskee, de Arabische baden, de achthoekige toren en de patio van Doña Blanca.

Een andere attractie in een toren van het Alcazar is de ‘camera osbcura’. Onder leiding van een gids krijgt u een kwartier lang de mogelijkheid om op zeer bijzondere manier 360 rond de stad te kijken; een absolute aanrader om deel te nemen tijdens uw bezoek aan het kasteel. De entree van het ommuurde complex is 5 euro (of 7 euro incl. de camara obscura). Dagelijks geopend vanaf 9:30 – 14:30 uur (zomer tot 17:30 uur).

Spaanse rijschool Jerez de la Frontera

3. Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre

Dit is de Spaanse dressuurschool, gesticht in 1973, met als doelstelling het tonen en onderwijzen van de traditionele dressuur en het beroemde Andalusische paard. Sinds 1987 draagt de rijschool de bijnaam ‘Koninklijke’. De meeste toeristen komen hier voor de paardenshow die hier tweemaal per week wordt uitgevoerd. Ruiters gekleed in 18e eeuwse kledij laten op Spaanse muziek hun paardrijkunsten zien.

Aanrader: De show "How the Andalusian Horses Dance" bestaat uit zes tot acht verschillende choreografieën (o.a. klassiek, paard met wagen en Doma Vauqera) met een hoge amusementswaarde. Tickets voor de show van anderhalf uur kosten 25 euro en kunt u bestellen op deze website. Probeer deze tickets altijd vooraf te reserveren! De shows zijn op dinsdag en donderdag om 12:00 uur, en eenmaal per maand op zaterdag). Wanneer u op een andere dag in Jerez bent bestaat ook de mogelijkheid voor een rondleiding door de gebouwen en stallen van de Spaanse rijschool. Meer info en reserveren rondleiding.

Jerez de la Frontera Spanje

4. Kathedraal

De kathedraal van Jerez ‘Catedral de Nuestro Señor San Salvador’ werd gebouwd in de 12 eeuw, maar heeft in de 17e eeuw flinke aanpassingen gekregen waardoor de bouwstijl een mix is geworden van barokke, gotische en neoklassieke stijl. Opvallend is daarbij de lichtval van de majestueuze koepel is. Tijdens het bezoek aan de katholieke kathedraal krijgt u ook toegang tot de schatkamers van de kerk. De grote trots van de kathedraal is naast allerlei religieuze relikwieën, het schilderij van ‘La Virgen Niña’ van schilder Zurbarán. Bezoek aan de kathedraal kost 4 euro (boek tickets incl. audioguide)..

Jerez Andalusië

5. Flamenco

Jerez wordt beschouwd als de "bakermat van de Flamencokunst" en heeft vele zangers, danseressen en muzikanten groot gebracht. Zo is in Jerez de academie voor de Flamenco gevestigd (Centre de Baile Jerez). In het centrum heeft u dan ook vele mogelijkheden om ’s avonds een flamenco-optreden bij te wonen in zogenaamde ‘Tablao’s’. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Tablao Puro Arte (C / Conocedores 28). Dit is de optie als u een compleet verzorgde avond uit wilt. Vanaf 30 euro krijgt u een uitvoerige (misschien wat toeristische) flamencoshow en voor een kleine meerprijs kunt u uw bezoek combineren met een maaltijd of tapas. Info en reserveringen Puro Arte

Tabanco El Pasage (C / Santa Maria 8). Deze bar biedt gratis flamencoshows wanneer u komt eten. Dagelijks om 14.00 uur en 21.30 uur, vrijdag en zaterdag om 14.00 uur en 22.00 uur. Meer info en reserveringen op www.tabancoelpasaje.com.

Highlights Jerez

6. Feria del Caballo

Bezoekt u Jerez de la Frontera begin mei? Dan heeft u geluk dat u het belangrijkste festival van de stad kunt beleven. Tijdens de feestweek van ‘Feria del Caballo’ zijn sherry, paarden en flamenco de hoofdrolspelers. Geniet een week lang van de mooiste opgetuigde Andalusische paarden, traditionele kledingdracht en de vele kraampjes (casetas) met de lekkerste tapas. De Feria del Caballo wordt gehouden op het terrein van het Parque González Hontoria.

Jerez de la Frontera bezienswaardigheden

7. Palacio del Virrey Laserna

In het historische centrum van Jerez ligt het luxueuze paleis ‘Palacio del Virrey Laserna’. Het Viceroy Laserna paleis biedt de mogelijkheid om in een geleefd adellijk huis rond te lopen en de levensstijl en geschiedenis van een familie te ontdekken die terug gaat tot de 13e eeuw. Het neoklassieke paleis biedt ruime kamers, met prachtige decoratie en een ongeëvenaarde collectie klassiek meubilair en waardevolle schilderijen. Het vertegenwoordigt de grootse manier van leven van de Andalusische aristocratie. U bezoekt het paleis voor 8 euro middels een rondleiding met Engelse gids (Adres Calle Pozuelo 8) (meer info en rondleiding reserveren).

jerex

8. San Miguel kerk

Deze 15e eeuwse barokke kerk van San Miguel in het centrum van de stad wordt gekenmerkt door een fraaie gevel en een interieur met veel mooie details. Veel bezoekers vinden deze kerk fraaier dan de grote kathedraal van Jerez. Te bezoeken op maandag t/m vrijdagochtend voor slechts 2 euro.

bezienswaardigheden

9. Zoobotanico

Niet van het centrum vindt u de ‘Zoobotanico’, een park met ruim 60.000 m2 dierentuin en botanische tuinen. Voor Nederlandse begrippen oogt het park Zoobotanico misschien wat gedateerd. De entreeprijs is 9,30 euro (website).

Jerez de la Frontera

10. Archeologisch museum

Op de Plaza de la Mercado ligt in een 18e eeuws gebouw het Museo Arqueológico Municipal de la Frontera, oftewel het archelogische museum van de stad. De collectie bevat vondsten uit de regio, verdeeld over negen kamers met o.a. Romeins keramiek en een uiterst zeldzame Corinthische helm uit de kopertijd.

bezienswaardigheden Andalusie

11. La Cartuja - Karthuizerklooster

Iets buiten Jerez (5 km) ligt een prachtig Karthuizerklooster uit de 15e eeuw in laat Gotische stijl. Het is een klooster met een opvallende toegangspoort, mooie gevels en een prachtige kapel. De toegang is gratis en geopend op maandag t/m zaterdag (9.30-11.15 en 12.45-18.30 uur).

Naast deze hoogtepunten heeft Jerez nog tal van andere bezienswaardigheden. Voor raceliefhebbers biedt de stad het oude formule 1 circuit 'Circuito Permanente de Jerez'. In het mooie gebouw van ‘Palacio del Tiempo’ is een klokkenmuseum gevestigd en op de overdekte versmarkt ‘Mercado Central de Abastos’, de plek waar de lokals hun versproducten halen, worden uw zintuigen in de ochtend volop geprikkeld.

Wat doen in de omgeving?

Wilt u er op uit in de omgeving? De ‘Montes de Propio de Jerez’ in het natuurgebied ‘ Los Alcornocales’ is een ideaal gebied voor het maken van prachtige wandelingen. Of wat dacht u van de stad Cádiz op 35 kilometer? Een stad met een enorme geschiedenis, vestingswerken en vanwege zijn promenade ‘het kleine Havana’ genaamd. Verder staat Andalusië bekend om zijn vele prachtige witte dorpjes. Vlakbij Jerez ligt als uitstapje het populaire witte dorp Arcos de la Frontera.

Meer Andalucia

Tip voor uw rondreis: Wilt u zelf uw rondreis door Andalusië gaan regelen? Dit is eenvoudig zelf te regelen met ons nieuwe 'Stappenplan Rondreis Andalusië' waarbij wij u graag op weg helpen met handige tips zoals uw route, overnachtingen en bezienswaardigheden.

Leuke hotels in Jerez de la Frontera

Bent u nog op zoek naar een hotel in Jerez? Om de sfeer van de stad te beleven raad ik u echt aan een hotel in of rond het centrum te boeken. Een aantal hotels die er qua beleving en uitstraling echt uitspringen zijn:

  • Hotel Casa Palacio María Luisa: Met stip het mooiste en meeste luxe hotel van de stad! Een vijfsterren hotel met overweldigende luxe en klasse, waarbij in elke ruimte oog voor detail is geweest. Op een mooie locatie in het centrum en geroemd om zijn voortreffelijke service.
  • Casa Palacio Jerezana: Een zeer authentieke bed & breakfast, met prachtige kamers vol Spaans en klassiek karakter. Zoekt u kleinschaligheid en gastvrijheid dan is dit de plek waar u wilt slapen.
  • Hotel Palacio Garvey: Wanneer u een goed betaalbaar hotel zoekt dan is dit mijn aanrader. Centraal gelegen in het centrum, ruime kamers en smaakvol ingericht.
Jerez de la Frontera
Casa Palacio María Luisa
Meer info
Jerez de la Frontera hotel
Casa Palacio Jerezana
Meer info
Beste Hotels Jerez
Hotel Palacio Garvey
Meer info

Beste reistijd Andalusië

De regio van Jerez de la Frontera heeft een gematigd mediterraan klimaat met invloeden van zowel de Middellandse Zee als Atlantische Oceaan. Het gevolg is zeer milde en soms regenachtige winters. De zomers daarentegen zijn niet zo extreem heet vergeleken met andere delen van Spanje en Andalusië.

Weer jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 7 8 10 12 15 18 20 21 19 15 11 8
gem. minimum (°C) 14 15 17 19 22 25 29 29 26 23 18 15
dagen met neerslag 15 13 12 10 7 5 1 2 4 10 13 14
zonuren per dag 6 6 7 8 10 11 12 11 9 7 6 5
JerezHet historische centrum van Jerez

Video impressie Jerez de la Frontera


Waar ligt Jerez in Spanje?

Jerez de la Frontera ligt in Andalusië. De bekendste steden in de buurt van Jerez zijn respectievelijk Cadiz op 35 km, Sevilla op 90 km en Málaga op 228 km.

FAQ Jerez de la Frontera bezoeken

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Jerez de la Frontera?

Populaire bezienswaardigheden zijn de vele bodega's waar u meer te weten komt over de geschiedenis van de sherry, het Alcazar kasteel en de Spaanse ruiterschool. Lees meer over alle Top 10 Jerez de la Frontera bezienswaardigheden.

Hoe kan ik een bodega bezoeken om sherry te proeven?

Heel eenvoudig, het stadscentrum heeft tal van bodega's die vaak enkele keren per dag een rondleiding en proeverij geven. Dit kunt u eenvoudig op de dag zelf nog regelen.

Hoe kan ik de Spaanse rijschool bezoeken?

De Koninklijke dressuurschool heeft enkele malen per week een show inclusief een rondleiding door de stallen van de Spaanse rijschool. Vanwege de populariteit van de show is het aanbevolen vooraf uw tickets te reserveren. In dit artikel leest u meer over het reserveren van deze ruitershow.

Waar ligt de stad in Spanje?

Jerez de la Frontera ligt in Andalusië, 90 km ten zuiden van Sevilla en 35 km ten noorden van Cadiz.

jerez bezienswaardigheden top 10
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."