Spanje / Murcia / Cartagena

Cartagena bezienswaardigheden

Tips voor het bezoeken van Cartagena (Spanje)

Cartagena Spanje

Lees alles over de bezienswaardigheden in Cartagena (Spanje). Deze havenstad in de regio van Murcia heeft een enorme Romeinse geschiedenis en trekt steeds meer toeristen.

Wat te doen in Cartagena Spanje?

In de regio van Murcia ligt de havenstad Cartagena met een Romeinse geschiedenis. De stad met 215.418 inwoners aan de Costa Calida trekt jaarlijks veel toeristen, mede vanwege de cruiseschepen die aanmeren in een van de belangrijkste havens in Spanje. De inham van Cartagena kon vanuit twee forten goed bewaakt worden. In de 20e eeuw brachten de mijnen in de regio veel welvaart naar de stad waardoor het centrum veel modernistische huizen bevat. Tegenwoordig is de haven van Cartagena nog steeds belangrijk voor de Spaanse handel, het toerisme en als basis voor de marinevloot.

De Romeinse geschiedenis van Carthago Nova

De stad Cartagena werd gesticht in 221 v. Chr. door de Noord-Afrikaanse legeraanvoerder Hasdrubal de Schone uit Carthago, die de stad strategisch vonden liggen om meer binnenlandse gebieden te veroveren. De stad werd ‘Qart chadast’ (Nieuwe Stad) genoemd, net als Carthago. In 209 v. Chr. veroverden de Romeinen de stad en maakte het onder de naam Carthago Nova van het Romeinse Rijk. Een herinnering aan deze roerige periode is de stadsmuur met acht poorten. De afgelopen jaren heeft de stad veel energie ingestoken om de stad aantrekkelijk te maken voor toeristen, met succes. In en rond de stad zijn een aantal interessante bezienswaardigheden in Cartagena te vinden.

Cartagena SpanjeHet Romeinse theater van Cartagena
cartagenaBateria de Castillitos bij Cartagena

Top 10 Bezienswaardigheden Cartagena Spanje

Cartagena bezienswaardigheden

1. Teatro Romano

Het amfitheater van Cartagena was een van de grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. Het oudste deel werd gebouwd in de 1e eeuw v. Chr., het deel waar nu nog restanten van zichtbaar zijn rond 70 n. Chr. en bood destijds plek aan 11.000 toeschouwers. Met de val van het Romeinse Rijk is ook dit amfitheater in verval geraakt. Zo werd in de 19e eeuw een deel afgebroken voor de bouw van een stierenvechters arena. Sinds 2007 wordt er pas volop archeologisch onderzoek gedaan en vinden er renovaties plaats. U kunt het theater met het bijbehorende museum bezoeken om meer te weten te komen over de geschiedenis en deze archeologische vondsten (Entree 6 euro, of inbegrepen bij de handige Cartagena Citycard).

Handig: Sinds kort is er een speciale Cartagena Citycard, waarmee u in één ticket de 4 belangrijkste attracties van Cartagena (Romeinse theater, het Forum Romanum, de panoramische lift en het conceptiekasteel) kunt bezoeken voor slechts 13 euro (info & reserveringen).

Cartagena

2. Bateria de Castillitos (30 km)

Dit oude fort staat indrukwekkend op een kleine landtong van het natuurpark Cabo Tiñosa tussen Cartagena en Mazarrón. Het militaire fort werd gebouwd tussen 1933 en 1936 door de strategische ligging in de inham van de zee bij Cartagena. U kunt dit fort bezoeken alwaar u nog twee enorme kanonnen (met een bereik van 35 kilometer) uit deze periode zult aantreffen, alsmede een mooi uitzicht over de omgeving. Om het fort te bereiken zult u moeten beschikken over een auto, aangezien het op 30 kilometer afstand van het centrum ligt en u een mooie route door de bergen zult moeten afleggen. Het fort met een klein museum is gratis te bezoeken.

wat te doen in Cartagena

3. Experiencia 43

Het bekendste drankje uit Cartagena is zonder twijfel Licor 43. Deze likeur bevat 43 kruiden in een geheime samenstelling en het is mogelijk de fabriek te bezoeken met de twee uur durende rondleiding van de ‘Experiencia Licor 43’ en uiteraard het beroemde likeurtje te proeven. De fabriek ligt een paar kilometer buiten het centrum. Dagelijks geopend van 9:00 - 18:00 uur (meer info).

Bezienswaardigheden Cartagena

4. Calle Mayor

Calle Mayor is de grote winkelstaat van Cartagena met tal van winkels en terrassen. De straat begint vanaf de haven bij het indrukwekkende stadhuis (Palacio Consistorial).

bezoeken Cartagena

5. Barrio del Foro Romano

Dit is een groot archeologische vindplaats in Cartagena met restanten van een Romeins forum en een thermaal complex. Bij de vindplaats waar nog volop gerestaureerd en opgegraven wordt zijn tevens twee museumruimtes ingericht. Deze attractie is ook inbegrepen in de handige Cartagena Citycard.

citytrip Cartagena

6. Diverse musea in de stad

In Cartagena zijn een aantal leuke, verrassende musea te vinden. De meest interessante musea zijn:

- Museo Naval Cartagena: De Spaanse marine heeft een enorme geschiedenis in de havenstad Caratgena. In dit scheepvaartmuseum bij de haven leert u alles over de Spaanse vloot van de glorietijden tot nu.

- Museo Nacional de Arqueologia Subacuatica: Dit museum dat ook bij de haven ligt vertel meer over onderwater-archeologie. Interessant om meer te weten te komen over het duiken, scheepswrakken en vondsten op de zeebodem.

- Museo-Refugio De La Guerra Civil: Dit museum laat een netwerk van grotten zien die tijdens de Spaanse burgeroorlog werden gebruikt om de bevolking van Cartagena te beschermen tegen de bombardementen. U kunt dit eventueel combineren wanneer u met de lift het kasteel Castillo de la Concepción gaat bezoeken.

- Museo Historico Militar de Cartagena: In dit militaire museum leert u meer over de Spaanse artillerie, met o.a. oude voertuigen en munitie.

Cartagena Spanje

7. (Lift naar) Castillo de la Concepción

Het kasteel bevindt zich in Cerro de la Concepción, een van de vijf heuvels van de stad. Het is bij mensen uit Cartagena bekend als het "Castillo de los Patos" en het is grotendeels gebouwd met materialen uit de overblijfselen van de Romeinse periode. Het kasteel heeft verschillende functies gehad zoals buskruitdepot en gevangenis. Binnen in het kasteel zit een informatiecentrum en u heeft hier prachtig uitzicht op Cartagena. U kunt dit kasteel zelfs met een lift bereiken. Het kasteel en de lift zijn ook inbegrepen in de handige Cartagena Citycard.

Cartagena stad in Spanje

8. El Zulo

Het bronzen beeld ‘El Zulo’ van Víctor Ochoa is sinds 2009 een van de opvallendste kunstwerken bij de haven van Cartagena. Het beeld is een eerbetoon aan de slachtoffers van terrorisme en stelt een naakte man voor die die terneergeslagen en de benen omhelzend zit.

Cartagena bezienswaardigheden

9. Palacio Consistorial

Bij het binnentreden van het centrum komt u langs het modernistische gebouw van Palau Consitorial, oftewel het stadhuis van Cartagena uit 1907. Het is voor slechts één euro mogelijk het prachtige stadhuis van binnen te bewonderen met een rondleiding (meer info).

Cartagena Spanje

10. Muralla Púnica

Op 10 minuten lopen van het centrum treft u dit kleine museum met restanten van de oude Carthaagse stadsmuur uit 229 v. Chr. Zo is er in de stadsmuur ook een oude crypte uit de 16e of 17e eeuw aangetroffen met nissen vol met menselijke resten. Via een film komt u meer te weten over de geschiedenis van de Punische muur.

Tours & Activiteiten in Cartagena

Een aantal leuke tours en activiteiten in Cartagena:

Tip: Meer info over Zuidoost-Spanje?

Wilt u meer informatie over Zuidoost-Spanje? Dan raden wij met stip deze deze reisgids aan van Sander de Vaan. Dit is de meest complete en in het Nederlands uitgebrachte reisgids over Zuid-Oost Spanje.

Bekijk op Bol.com

zuidoost spanje

Hotels in Cartagena centrum

Zoekt u nog een hotel in of bij Cartagena centrum? Dan raden wij u de volgende goede hotels aan:

  • NH Cartagena: Dit viersterrenhotel is mijn favoriete hotel in Cartagena en ligt perfect in het historische centrum van Cartagena en dichtbij de haven. De kamers zijn modern en elegant en u kunt een auto hier ideaal parkeren.
  • Sercotel Alfonso XIII: Dit betaalbare viersterrenhotel ligt op loopafstand van de oude stad en heeft goede faciliteiten met comfortabele kamers.

Weer in Cartagena Spanje

Het klimaat van Cartagena is vanwege de ligging aan de middellandse zee een mediterraan klimaat. De zomers zijn warm en zonnig, waarbij de temperaturen meestal rond de 30 graden liggen. De winters zijn zeer mild en wordt gezien als de natste periode van het jaar, hoewel de neerslag dan ook vrij beperkt zal zijn tot een enkele bui. In deze regio zijn er maar liefst 320 dagen zon per jaar.

Weer j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 18 19 20 22 24 28 34 33 30 28 23 19
gem. min (°C) 9 10 10 13 16 20 23 24 22 18 15 11
dagen neerslag 13 11 11 9 8 5 3 3 5 9 11 12
zonuren / dag 5 6 6 7 9 9 10 9 7 6 6 5

Video: Impressie bezienswaardigheden


Waar ligt Cartagena in Spanje?

De Spaanse havenstad Cartagena ligt in de regio Murcia aan de Middellandse Zee en wordt omringd door de stranden van de Costa Cálida. Bekende steden zijn Murcia op 46 kilometer afstand, Alicante op 127 kilometer en Almeria ligt op 189 kilometer van Cartagena.

FAQ Cartagena bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in Cartagena (Spanje)?

In de havenstad Cartagena treft u verschillende overblijfselen uit de Romeinse periode, waarvan het Romeinse theater de meest bekende is. Daarnaast is de stad een echte museumstad waarvan de Experience 43 van het drankje Licor 43 een geliefde attractie is geworden. Lees meer over de Cartagena bezienswaardigheden.

Wat is er te doen in de omgeving?

Cartagena ligt in de regio Murcia. Behalve de hoofdstad Murcia kunt u bijvoorbeeld de Bateria de Castillitos, het kloostercomplex van Fuensanta, de modderbaden van Las Charcas en het natuurgebied Calblanque bezoeken. Ook de rotsformaties bij het strand van Bolnuevo zijn ware kunstwerken. Lees meer over de regio Murcia.

Waar ligt Cartagena?

Cartagena is een havenstad in het zuidoosten van Spanje, maar ook in Colombia ligt een havenstad die vernoemd is naar deze Spaanse stad. Het Spaanse Cartagena ligt in de regio Murcia en wordt omgeven door de stranden van de Costa Cálida.

Hoeveel inwoners heeft Cartagena?

In 2020 had de Spaanse stad 216.108 inwoners, waarmee de stad op de 25e plek staat wat inwoners in Spaanse steden.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."