Spanje / Extremadura / Mérida

Mérida bezienswaardigheden

Mérida in Spanje, de stad in Extremadura vol Romeinse monumenten

Merida Spanje

Mérida bezoeken in Extremadura? Lees alles over de bezienswaardigheden in de oude Romeinse stad Merida (Spanje). Wat is er te doen in Merida?

Het Romeinse Merida bezoeken in Spanje?

Het Spaanse Mérida is een stad met een enorme Romeinse geschiedenis. De stad met 59.335 inwoners ligt in de provincie Badajoz en in de regio Extremadura. De stad Mérida ligt aan de Guadiana rivier en werd in 25 v. Christus gesticht door de Romeinse keizer Augustus en heette in die periode Eremita Augusta. Het was destijds de hoofdstad van Hispania Lusitania, een gebied dat Portugal en de regio Extremadura omvatte en was zeer strategisch gelegen tussen vruchtbare valleien en was goed verdedigbaar. Emerita Augusta groeide uit tot een van de belangrijkste steden in het Romeinse Rijk en had destijds goede wegverbindingen met steden als Lissabon, Córdoba en Zaragoza. In 713 kwam de stad in een zware periode terecht nadat de Moren grote delen van de stad verwoesten en de stad pas in 1230 terugkwam in christelijke handen. Toch heeft Mérida nog steeds vele goed bewaarde en gerestaureerde monumenten en bezienswaardigheden uit deze Romeinse periode, waarvan de meerdere op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan, waardoor het met stip de stad in Spanje is waar u nog kunt genieten van de Romeinse geschiedenis.

Merida SpanjeMerida, de oude Romeinse stad in Spanje
Merida bezienswaardighedenPlaza Mayor van Merida

Mérida Bezienswaardigheden & Highlights Mérida Spanje

Merida bezienswaardigheden

1. Teatro Romano

Het goed bewaarde Romeins theater komt uit 15 v. Chr. en werd gebouwd in opdracht van Marcus Vipsanius Agrippa. Destijds konden 6000 toeschouwers het Teatro Romano bezoeken en het is een van de best bewaard gebleven Romeinse theaters. Het is zelfs dusdanig gerestaureerd dat er zelfs weer voorstellingen gegeven worden. Tip: Koop als toegangsbewijs het combiticket (ongeveer 16 euro, meer info); hiermee kunt u alle historische gebouwen van Mérida bezoeken.

Merida

2. Romeinse amfitheater

Vroeger bood het amfitheater plaats aan 16.000 toeschouwers die de gladiatorengevechten konden aanschouwen. Het ‘Anfiteatro de Mérida’ werd in gebruik genomen in 8 v. Chr., maar van de oorspronkelijke drie ringen van zitplaatsen is alleen nog de onderste ring bewaard gebleven. Niet zo indrukwekkend als het Colosseum in Rome, maar u kunt hier zeker nog de sfeer voelen hoe het amfitheater er vroeger uitgezien moet hebben. Voor meer achtergrondinformatie kan het handig zijn de Engelse audioguide te gebruiken, omdat de informatieborden beperkt zijn.

bezoeken Mérida

3. Museo Nacional de Arte Romano

Vlakbij het Teatro Romano ligt hét indrukwekkende museum over de Romeinse tijd van Mérida. Op drie etages van dit prachtige gebouw treft u tal van Romeinse voorwerpen, beelden, mozaïeken, archeologische opgravingen en informatie over de periode van Emerita Augusta (entree 3 euro, website).

bezienswaardigheden Merida Spanje

4. Templo de Diana

Deze tempel was oorspronkelijk onderdeel van een groot plein genaamd ‘Foro de la Colonia’. Dit plein was het politieke, economische en religieuze centrum van de stad. Anders dan de naam ‘Tempel van Diana’ doet suggereren was deze tempel opgedragen aan Rome en de keizer. De tempel stond aan het hoofd van het forum en was gebouwd met graniet uit lokale steengroeven en bekleed met stucwerk. De tempel was omgeven door zuilen en had een toegangstrap, die nu verloren is gegaan. In de 15e eeuw werd een paleis gebouwd op en rondom de resten van de tempel, waarvan nu alleen de voorgevel nog rest. De tempel is gratis te bewonderen in het oude centrum.

Merida Extremadura

5. Romeinse brug

De Romeinse brug, oftewel de ‘Puente Romano’ over de Guadiana rivier heeft een lengte van 792 meter en is daarmee de langste Romeinse brug die bewaard is gebleven. De brug kan alleen nog gebruikt worden door voetgangers, waar u kunt genieten van een mooi uitzicht op de rivier en het Alcazaba.

bezienswaardigheden Merida Spanje

6. Acueducto de los Milagros

In Mérida treft u nog tal van intacte delen van de Los Milagros en San Làzaro aquaducten. De Acueducto de los Milagros is 830 meter lang en 25 meter hoog en was bedoeld om de stad van water te voorzien. Nu ziet u in deze parkachtige omgeving ooievaarsnesten op de aquaducten net buiten de stad.

Merida Spanje

7. Moorse Alcazaba

Dichtbij de Puente Romano vindt u het Alcazaba, oftewel het oude Moorse fort welke u kunt bezoeken. U heeft vanaf de muren van het Alcazaba mooi uitzicht op de rivier en omgeving en u kunt het complex bezoeken met uw combinatiepas.

Merida Romeinse stad in Spanje

8. Circo Romano

Circo Romano, oftewel het Circus Maximus is de plek waar vroeger de paarden en wagenrennen werden gehouden. Het terrein was destijds 400 meter lang en 100 meter breed, had plek voor 30.000 toeschouwers en lag en stukje buiten de stadsmuren van Emerita Augusta. Wat u nu aantreft is eigenlijk niet veel meer dan een ovaal grasveld welke nog een goede indruk geeft hoe immens groot het Circo Romano is geweest. Bezoek zeker ook de animaties van het bezoekerscentrum om een beter beeld te krijgen van het Circus Maximus.

Mérida Spanje

9. Casa del Mitreo

Dit zijn de opgravingen van een Romeinse villa. U treft hier vooral de opgravingen van de funderingen en mozaïeken van deze villa en een aangrenzende begraafplaats. U kunt Casa del Mitreo bezoeken als onderdeel van uw combinatieticket.

Merida Spanje

10. Basílica de Santa Eulalia

Deze 13e -eeuwse basiliek is gewijd aan de martelares Eulalia, de beschermheilige van Mérida. De kerk heeft een prachtige gevel en onder de kerk zijn nog steeds opgravingen bezig in de cryptes welke u kunt bezoeken.

Extremadura

11. Rest van Extremadura

De regio van Extremadura is veel meer dan alleen de bekende steden Badajoz, Cáceres en Mérida. Het ongerepte landschap met weinig toeristen maakt het tot een authentieke regio. Andere hoogtepunten in Extremadura zijn o.a. het klooster van Guadalupe en het nationale park Monfragüe. In dit artikel leest u alles over de bezienswaardigheden in Extremadura.

Meer Extremadura

Unieke hotels in Mérida

Zoekt u nog een hotel in Merida? Dan kunnen wij u de volgende bijzondere hotels aanraden:

  • Hotel Ilunion Mérida Palace: Dit vijfsterrenhotel is gevestigd in een gerestaureerd 15e eeuws paleis in het centrum aan de Plaza de España. Het heeft een dakterras met zwembad, het gebouw is prachtig ingericht. Met stip mijn favoriete hotel in Mérida, zeker gezien de perfecte prijs-kwaliteitverhouding.
  • Parador de Mérida: Deze parador is gevestigd in een voormalig 18e eeuws klooster. Het sfeervolle hotel heeft een schitterende binnenplaats, ruime kamers en ligt perfect midden in de stad.
  • Hotel Rural Cerro Principe: Zoekt u een kleinschaliger hotel in de omgeving? Dit charismatische hotel is gevestigd in een voormalige boerenhoeve, beschikt over een fijne patio en ligt in het plaatsje La Garrovilla op 11 kilometer van Mérida.
Hotels Merida
Hotel Ilunion Mérida Palace
Meer info
Parador de Mérida
Parador de Mérida
Meer info
Beste Hotels Merida
Hotel Cerro Principe (11 km)
Meer info

Weer in Merida Spanje

Mérida heeft een maritiem klimaat beïnvloed door zowel de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee. Doordat de stad redelijk landinwaarts ligt kunnen de temperaturen in de zomer dan ook flink oplopen, De winters zijn redelijk mild, zelden dat de temperaturen onder het vriespunt komen. In de regio Extramadura valt verder weinig regen, zeker de zomerperiode staat bekend als zeer droog.

Weer j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 14 15 18 20 25 30 34 33 30 24 18 14
gem. min (°C) 5 6 7 9 12 15 17 17 16 12 7 5
dagen neerslag 10 9 8 9 8 2 1 2 5 10 10 12
zonuren / dag 5 6 7 8 9 11 12 11 9 7 5 4

Tip: Meer info over Extremadura?

Wilt u meer informatie over Extremadura? Dan raden wij met stip deze deze reisgids aan van Pieter Jan van der Linden. Dit is de meest complete en in het Nederlands uitgebrachte reisgids over Extremadura.

Bekijk op Bol.com

extremadura

Video: Impressie van Mérida in Extremadura


Waar ligt Merida in Spanje?

Mérida ligt in de Spaanse regio Extremadura, vlakbij de grens van Portugal. Cáceres ligt 69 kilometer ten noorden van de stad, Badajoz ligt op 65 kilometer bij de Portugeze grens en Sevilla ligt 192 kilometer ten zuiden van de oude Romeinse stad.

FAQ Merida (Spanje) bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in Mérida?

Mérida is een stad met vele Romeinse overblijfselen, zoals het Romeinse theater, een amfitheater, een Romeinse brug, de Templo de Diana en het archeologische museum Museo Nacional de Arte Romano. In dit artikel leest u verder over de Mérida bezienswaardigheden.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Extremadura?

De populairste bezienswaardigheden van Extremadura zijn het middeleeuwse Cáceres, het stadje Trujillo, het Nationale park Monfragüe en het klooster Santa Maria de Guadalupe. In dit artikel leest u alles over de 12 mooiste Extremadura bezienswaardigheden.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Cáceres?

Cáceres ligt op 75 kilometer afstand van Mérida. Het volledige middeleeuwse centrum van Cáceres staat op de Werelderfgoedlijst. Bezoek de stadsmuur met de Arco de la Estrella, oude paleizen en kerken in het oude centrum van Cáceres. In dit artikel leest u alles over de Top 10 bezienswaardigheden in Cáceres.

Waar ligt Mérida?

Mérida ligt in de Spaanse regio Extremadura, vlakbij de grens van Portugal. Cáceres ligt 69 kilometer ten noorden van de stad en Sevilla ligt op 192 kilometer ten zuiden.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."