Spanje / Andalusië

Bezienswaardigheden Andalusië

Top 15 highlights & steden in Andalusië

Andalusië bezienswaardigheden

Andalusië: de provincie in het zuiden van Spanje met mooie steden als Granada, Sevilla, Málaga en Cordoba en highlights en bezienswaardigheden als het Alhamba en het Alcazar paleis in Andalucia.

Top 15 bezienswaardigheden Andalusië

Andalucia is de zuidelijke regio van Spanje die bestaat uit 8 provincies: Malaga, Cadíz, Córdoba, Huelva, Jaén, Granada, Sevilla en Almería. In de regio zijn veel herinneringen te vinden aan de periode van de Moorse overheersing. Andalusië is een van de meest populaire regio's voor een vakantie in Spanje. Prachtige steden voor een stedentrip, mooie stranden met een warm klimaat of een rondreis langs de vele bezienswaardigheden van Andalusië. In dit artikel een beschrijving van de 15 mooiste bezienswaardigheden in Andalusië:

1. Alhambra en Granada

Granada AndalusieAlhambra in Granada (iStock.com/sorincolac)
Alhambra SpanjePaleis Alhambra (iStock.com/IvanBastien)

Het middeleeuwse fort en Moorse paleis Alhambra is de bekendste bezienswaardigheid van Andalusië. Het Nashriden-paleis stamt uit de periode van de Moorse overheersing en ligt strategisch op een heuvel bij Granada. De vele Moorse decoraties en details maken het paleizencomplex zo bijzonder en in de groene tuinen rond het Generalife zomerpaleis kunt u heerlijk wandelen. Tip: Hou er wel rekening mee dat het Alhambra zo populair is dat deze vaak al weken vooraf is uitverkocht, dus zorg dat u tijdig tickets vooraf regelt.

Neem na het bezoek van het Alhambra ook zeker de moeite om de stad Granada zelf te bezoeken. Wandel daarbij zeker door de Arabische wijk El Albaicin, deze wijk is een doolhof van straatjes en pleintjes. Hoger gelegen is de wijk Sacromonte, de oude zigeunerwijk bekend om zijn grotwoningen en flamenco.

2. Real Alcazar - Koninklijk paleis van Sevilla

alcazar sevillaKoninklijk Paleis, oftewel Real Alcazar de Sevilla
Koninklijk paleis sevilla tickets(stock.adobe.com/Alexander Demyanenko)

Het Real Alcazar de Sevilla is het koninklijke paleis van Sevilla. Het Alcazar is gebouwd in de zogenaamde Mudejár-stijl, welke invloeden bevat van zowel de Christelijke als Moorse cultuur. Het paleis is zelfs tegenwoordig nog deels in gebruik door de Spaanse koning. De mooie Moorse versieringen geven het paleis zijn eigen unieke sfeer en is dan ook de absolute highlight van Sevilla. Tip: Hou er rekening mee dat het paleis een bezoekerscapaciteit heeft, dus zeker is de drukke maanden is het noodzakelijk uw tickets vooraf te boeken.

3. De rest van Sevilla

sevilla bezienswaardighedenKathedraal van Sevilla (iStock.com/KavalenkavaVolha)
bezienswaardigheden SevillaMetropol Parasol bij nacht (iStock.com/Ste_Roagna)

Voor mij persoonlijk is Sevilla de mooiste stad van Andalusië. Het wonderschone Sevilla ligt aan de rivier Guadalquivir en bevat naast het Alcazar paleis vele historische hoogtepunten, zoals de grote kathedraal, het historische centrum Santa Cruz en vele herinneringen van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling waarvan het plein ‘Plaza de España’ de bekendste is. Voor een bezoek aan Sevilla mag u zeker enkele dagen uittrekken.

4. Mezquita in Córdoba

Mezquita Cordoba Kenmerkende bogen van Mezquita (iStock.com/kasto80)
Mezquita Cordoba kathedraal en moskeeDe Mezquita moskee-kathedraal (iStock.com/mmeee)

Hoogtepunt in Cordoba is de immense Mezquita; oorspronkelijk een Moorse moskee, later werd deze omgebouwd tot kathedraal. De rood-gestreepte bogen geven de moskee-kathedraal zijn kenmerkende uitstraling. Neem na het bezoek van de Mezquita ook even de moeite voor een stadswandeling door het oude centrum van Cordoba; wandel door de smalle straatjes van de Joodse wijk en neem een kijkje bij de Romeinse brug. Mocht u tijd over hebben kunt u ook het Alcazar paleis van Cordoba bezoeken, maar deze is niet zo indrukwekkend als het Alcazar in Sevilla.

5. Ronda

Ronda in AndalusiëRonda met de brug over de kloof (iStock.com/bluejayphoto)

Het hoger gelegen stadje Ronda (op 100 km van Malaga) is een van de oudste steden van Spanje en ligt op een plateau omgeven met stadswallen. Het kleine stadje adem rust uit, geeft vanaf de stadswallen een schitterend panorama over de bergachtige omgeving en is vooral bekend van de honderd meter diepe 'El Tajo kloof' met de Guadelevín rivier, die het oude en nieuwe gedeelte van de stad Ronda splitst. Via een indrukwekkende brug kunt u deze kloof oversteken.

6. Witte dorpjes

wit dorp andalusiëSetenil de las Bodegas (iStock.com/max8xam)
wit dorp sierra nevadaCapileira in Las Alpujarras (iStock.com/CaronB)

Een roadtrip langs de vele witte dorpjes van Andalusië mag niet ontbreken. Deze 'pueblos blancos' zijn een voortvloeisel van de Moorse overheersing in Andalusië. De witgekalkte huisjes met platte daken werden vaak tegen de steile hellingen gebouwd, zodat ze moeilijk aan te vallen waren. De witte kleur was voor het weerkaatsen van de warme zonnestralen en de huisjes worden bijna elk jaar opnieuw gewit. Er zijn over heel Andalusië teveel witte dorpjes om op te noemen, maar de meeste vindt u in de provincies Cádiz en Sierra de Grazalema. Veel bezochte witte dorpjes zijn Frigiliana, Arcos de la Frontera, Vejer de la Frontera, Mijas (vlakbij de Costa del Sol) en het eerder genoemde Ronda. Op deze website treft u een goed artikel als u een rondreis wilt gana maken langs de witte dorpjes van Andalusië.

7. Málaga

bezienswaardigheden MalagaMalaga (iStock.com/SeanPavonePhoto)
Picasso's museum Málaga bezoekenHet Museu de Pablo Picasso in Malaga (iStock.com/Leonid Andronov)

De bekendste stad Málaga aan de Costa del Sol is een veelzijdige stad. Het hippe Malaga is populair bij toeristen om te shoppen in het autovrije centrum, om te ontspannen aan de haven of op het strand, culinair te genieten of voor het bezoeken van historische hoogtepunten zoals het Moorse Alcazaba-paleis en Gibralfaro-fort op de heuvel van Malaga. Málaga heeft alle componenten voor een geslaagde stedentrip.

8. Cádiz

Cadiz in AndalusiëHavenstad Cadiz (iStock.com/mapleleaver)

De oude havenstad Cádiz heeft een bewogen geschiedenis. Door zijn ligging op een schiereiland speelde Cádiz een belangrijke rol in de 18e eeuw bij de handel met de nieuwe wereld. Dit is nog steeds te zien in de sfeervolle historische binnenstad met zijn kathedraal, vestingswerken, smalle straatjes, gezellige pleintjes en een zeepromenade. Dit allemaal gecombineerd met de goedlachse bewoners van Cádiz. De stad heeft als bijnaam dan ook 'het kleine Havana' door de historische band en gelijkenis met de Cubaanse stad.

9. Grotten van Nerja

Andalusië en NerjaHet strand van Nerja (iStock.com/IvanBastien)

De badplaats Nerja ligt in het oostelijke deel van de Costa del sol. Oorspronkelijke een charmant vissersorp, tegenwoordig een levendige bestemming voor strandvakanties. De beroemdste attractie van Nerja zijn de 'Grotten van Nerja'; duizenden jaren geleden waren de grotten het huis van holbewoners. In de enorme grotten zijn o.a. prachtige stalactieten te bekijken. Verder kunt u vanaf het 'Balkon van Europa' genieten van een schitterend uitzicht over de beschutten stranden. Deze stranden zijn ook een bezoek waard, welke in tegenstelling tot de rest van de Costa del Sol omgeven worden door prachtige kliffen.

10. Jerez de la Frontera

Jerez de la FronteraJerez de la Frontera (iStock.com/CezaryWojtkowski)

De stad Jerez de la Frontera in de regio Cadiz is bekend vanwege de sherry, de paardrijkunsten en als hoofdstad van de flamenco. Bezoek zeker een rondleiding en proeverij in een van de bodega’s om de verschillende typen sherry te proeven. De ligging vlakbij de Atlantische oceaan, gecombineerd met de kalkrijke bodem en de Palomino druif creëren de omstandigheden voor de perfecte sherry. Voor paardrijkunst moet u in Jerez de la Frontera naar de Real Escuela Andaluza Del Arte Ecuestre en als u begin mei in Jerez bent krijgt u volop traditie tijdens de feestweek 'Feria de Jerez'.

11. Sierra Nevada

Sierra Nevada AndalusiëCapileira in Las Alpujarras (iStock.com/CaronB)
Skiën in Pradollano (iStock.com/IrenaSen)

Sierra Nevada, gelegen in de buurt van Granada, betekent in het Spaans 'besneeuwde bergketen'. Na de Alpen is dit de hoogste bergketen van Europa, met in totaal 16 bergtoppen van boven de 3000 meter hoogte (de hoogste berg is de Mulhacén van 3482 m). De Sierra Nevada is 's winters populair om te skiën, zomers een ideaal wandelgebied in het Nationale park. In het zuidelijke deel ligt de streek 'Las Alpujarras' met de karakteristieke witte dorpjes; deze dorpjes bevatten typisch witgekalkte Moorse huisjes met platte daken.

12. Tarifa

Andalusië TarifaHavenstad Tarifa in Andalusië (iStock.com/neonyn)

Surfparadijs Tarifa is de meest zuidelijke stad van Spanje op slechts 14 kilometer afstand van Marokko. Bij goed weer kunt u Marokko zien liggen aan de andere kant van de straat van Gibraltar. Het stadje is de laatste jaren uitgegroeid van een vredige vissersplaats naar een hippe ontmoetingsplek voor wind,- en kitesurfers. Door de ligging van Tarifa in de straat van gibraltar is er bijna een constante wind op de uitgestrekte stranden. De oude binnenstad ademt nog steeds een Moorse sfeer uit met de witgekalkte huisjes, smalle straatjes en de stadsmuren.

13. Nationaal park 'El Torcal'

bezienswaardigheden in AndalusieNationaal park El Torcal (iStock.com/bbsferrari)

Ongeveer 45 kilometer ten noorden van Málaga bij het dorpje Villanueva de la Concepción ligt Nationaal park 'El Torcal'. Opvallend in dit natuurpark Torcal de Antequera zijn de bijzonder gevormde kalkrotsen; het resultaat van miljoenen jaren erosie van wind en water. Buiten de bijzondere rotsformaties heeft het park een uitgebreide flora en fauna. Een wandeling door dit prehistorisch aandoende gebied is een onvergetelijke ervaring voor jong en oud.

14. Juzcar

Highlights AndalusiëSmurfendorp Juzcar (iStock.com/vychegzhanina)

Juzcar, ook wel het Smurfendorp genoemd, is een dorpje met slechts 240 inwoners in de Sierra de Ronda. Ter promotie van de smurfenfilm werd dit dorpje destijds volledig blauw geverfd. Na een juridische strijdover de rechten van smurfartikelen is dit dorp sinds 2017 officiëel geen smurfendorp meer; echter de blauw geverfde huizen, kerk en gemeentehuis geven het dorp toch een opvallende uitstraling.

15. Marbella

Marbella AndalusiëHaven Puerto Banús van Marbella (iStock.com/CaronB)

Ooit een schattig wit vissersdorpje aan de Costa del sol, maar tegenwoordig de meest luxueuze badplaats van Spanje. Marbella ligt op een dik half uur rijden van Málaga en de ontmoetingsplek van de jet-set, beroemdheden en miljonairs. Een leuk stadje om te wandelen door het oude centrum, over de boulevard of jachten te bekijken in de beroemde jachthaven Puerto Banús.

spaanse steden bezienswaardigheden spanje top 10