Spanje / Vitoria-Gasteiz

Vitoria-Gasteiz (Spanje)

Bezienswaardigheden Vitoria-Gasteiz, de hoofdstad van het Baskenland

Vitoria Spanje

Lees alles over de bezienswaardigheden in Vitoria-Gasteiz, de hoofdstad van het Baskenland en een van de groenste steden in Spanje.

Vitoria-Gasteiz bezoeken in Spanje?

Met zijn inwoneraantal dat iets boven de 200.000 ligt, is Vitoria-Gasteiz de op één na grootste stad en tevens de hoofdstad van het Baskenland. In deze autonome regio is alleen Bilbao groter wat betreft inwoneraantal. Haar naam heeft ze te danken aan een samenvoeging van de Baskische en de Spaanse naam voor de stad. Wees dus niet verbaasd als de plaatselijke bevolking maar één van de twee gebruikt om naar de stad te verwijzen. Verder wordt Vitoria-Gasteiz gezien als één van de beste steden om te wonen in Spanje, dit komt met name door de belangrijke rol in industrie en technologie die de stad binnen het land heeft. Zo is Vitoria-Gasteiz bijvoorbeeld in 2012 de prijs voor groenste stad van Europa uitgereikt.

Vitoria-GasteizVitoria-Gasteiz draagt de naam van meest groene stad in Spanje
Vitoria-Gasteiz bezienswaardighedenTypisch straatbeeld in het oude centrum van Vitoria-Gasteiz

Buiten een rooskleurige toekomst echter, heeft de stad ook een kleurrijk verleden. Ze is in het bezit van meerdere middeleeuwse straatjes en pleintjes, sommigen de best bewaarden van de regio. Ook heeft Vitoria-Gasteiz als één van de weinige steden maar liefst twee kathedralen. Daarbij zijn er nog enkele middeleeuwse forten, en bovenal belangrijke wijngaarden. Ook is heeft de stad restanten van de prehistorie, en heeft ze een belangrijke rol gespeeld in zowel de Spaanse burgeroorlog als de veroveringen van Napoleon. Over de strijd die uit die laatste voortkwam, maakte Beethoven zelfs een muziekstuk, zijn opus 91. In andere woorden, in Vitoria-Gasteiz is er genoeg om je ogen uit te kijken. Lees meer over de 11 leukste bezienswaardigheden in Vitoria-Gasteiz:

Dé 11 leukste bezienswaardigheden Vitoria-Gasteiz

Vitoria-Gasteiz bezienswaardigheden

1. Catedral de Santa Maria (Oude Kathedraal)

De Catedral de Santa Maria is de oudste kathedraal in Vitoria-Gasteiz. Al in de 13e eeuw begon men met de bouw, die gedurende de 14e werd voortgezet en voltooid. De kerk is oorspronkelijk gebouwd om zowel als kerk als fort te dienen, en was daarmee deel van de verdedigingswerken van de stad. In de 19e eeuw werd het bouwwerk officieel tot kathedraal verklaard. De kerk heeft drie toegangspoorten, waarvan allen hevig zijn versierd met beeldhouwwerk. Een must-see voor iedereen die Vitoria-Gasteiz bezoekt.

Vitoria-Gasteiz

2. Plaza de la Virgen Blanca

Evenals de kathedraal van Vitoria-Gasteiz, mag je ook de Iglesia de San Miguel Arcangel niet missen. Deze kerk, die in de 14e eeuw werd gebouwd, heeft zijn mooie middeleeuwse karakter nooit verloren. Het plein waaraan de kerk grenst, de Plaza de la Virgen Blanca, is daarbij ook nog eens meer dan de moeite waard. Midden in het oude stadscentrum vind je tussen middeleeuwse huisjes een grote plein met een prachtig standbeeld in het midden. Het centrale plein zult u niet mislopen tijdens uw stedentrip.

Vitoria Baskenland

3. Catedral de Maria Inmaculada (Nieuwe Kathedraal)

De Catedral de Maria Inmaculada is de tweede kathedraal die Vitoria-Gasteiz in petto heeft. Deze kathedraal staat ook wel bekend als ‘de nieuwe kathedraal,’ omdat hij pas in de 20e eeuw werd gebouwd. Desalniettemin straalt het gebouw met zijn neogotische stijl toch eenzelfde klasse uit als de andere kathedraal in de stad. De kerk is gedurende een periode van 50 jaar geconstrueerd, en heeft meerdere obstakels moeten overbruggen tijdens zijn bouw. Zo lag deze een tijdje stil door de Spaanse burgeroorlog.

Vitoria Gasteiz

4. Plaza España

Vlakbij het Plaza de la Virgen Blanca, ligt een ander plein dat het Plaza España heet. Soms wordt dit plein ook wel de Plaza Nueva genoemd. In tegenstelling tot het Plaza de la Virgen Blanca, dat tussen een mengelmoes van verschillende architectuur ligt, is dit plein en ommuring als één geheel ontworpen. Wanneer je de tegels betreedt zul je een lang uitgerekte facade tegenkomen die het gehele plein ommuurt. Ook meer dan geschikt voor een hapje en drankje uiteraard. Tevens vind je hier het toeristenkantoor.

Vitoria Spanje

5. Parque de la Florida

Als de groenste stad van geheel Spanje, zou je denken dat Vitoria-Gasteiz meer dan genoeg parken in de aanbieding heeft. In feite is dat ook zo, maar er is er maar één zoals Parque de la Florida. Dit park werd door maar liefst vier architecten aangelegd in de 19e eeuw. En kan, met zijn ruim 80 plantensoorten, gezien worden als een botanische tuin. Bij de meeste planten staat ook een vermelding van waar ze vandaan zijn gekomen en hoe ze heten. Maak een rustige wandeling of rust juist even uit temidden van jouw stedentrip.

Vitoria-Gasteiz

6. Resten van de stadsmuren

Aangezien Vitoria-Gasteiz altijd een gewilde plek geweest is, heeft het ook altijd de nodige defensie gehad. Het oude centrum ligt binnen de perken van de oude stadsmuren, die voor een groot deel nog steeds overeind staan. Met hun kantelen en hoge bouw, zijn de muren op zichzelf al een staaltje knap bouwwerk. Ook is het echter leuk om de muren voor een tijdje te volgen, zo zie je het oude centrum ook meteen.

Vitoria-Gasteiz Spanje

7. Casa del Cordon

Casa del Cordon is een klein, middeleeuwse paleisje in het midden van de stad. Met name de toren is prachtig. Hier vind je een blauw plafond met gouden versiersels en een gehouwen ster in het midden in de gotische stijl. Ook kent het paleisje een rijke historie. Zo zijn er leden van het Spaanse koningshuis verbleven, en kreeg Adrianus van Utrecht er te horen dat hij tot het pausdom verkozen was (website).

Vitoria-Gasteiz

8. Plaza de la Burulleria

Het Plaza de la Burulleira is een mooi, middeleeuws plein in het oude centrum van Vitoria-Gasteiz. In de gebouwen rondom het plein zie je meteen het eeuwenoude karakter doorschemeren. Ook zijn hier meerdere restaurantjes en cafés, waardoor een bezoek aan het plein zich ook prima laat lenen voor tussenstop. Daarbij is geeft het plein ook huis aan één van de bekendste muurschilderingen in geheel Vitoria-Gasteiz, namelijk Mural al Hilo del Tiempo. Naar kleurrijke plaat op de zijkant van een huis kun je zeker een paar minuten blijven kijken.

Vitoria-Gasteiz bezienswaardigheden

9. Casa del Portalón

Buiten het opsnuiven van al die Baskische cultuur en schoonheid, zou je hem natuurlijk ook wel even willen proeven. Of beter nog: beiden combineren. Case del Portalón is een oud vakwerkhuis uit de 12e eeuw. Tegenwoordig dient het middeleeuwse pand als een goed restaurant dat traditioneel Baskisch eten serveert. Je kan hier even binnenwandelen om eens rond te kijken hoe die middeleeuwse gebouwen er aan de binnenkant uit zien, of om een zalig hapje te eten (meer informatie).

Vitoria Spanje

10. Tal van muurschilderingen (murales)

Buiten een kleurrijke geschiedenis bezit het oude centrum van Vitoria-Gasteiz ook meerdere kleurrijke murales, oftewel muurschilderingen. Deze zijn door het gehele oude centrum verspreid, en bekleden vaak de gehele zijgevel van een huis of gebouw. Je kunt bij het toeristenbureau navraag doen naar de exacte locatie van iedere schildering, of eigenhandig op jacht gaan. Als je maar lang genoeg ronddwaalt kom je ze namelijk vanzelf tegen. Mooie voorbeelden zijn de ‘El Triunfo de Vitori’, de ‘Mural al Hilo del Tiempo’ en de ‘Mural La luz de la Esperanza’.

Museum Vitoria Spanje

11. Verschillende musea

Er zijn een aantal musea in Vitoria-Gasteiz. Zo is er het Museo de Bellas Artes, het museum van de schone kunsten (foto). Ook is er het Museo Fournier de Naipes (het speelkaartenmuseum) en een archeologisch museum. Verder vind je er Museo Armeria Vitoria en het Artium Museum. Met name die laatste is absoluut de moeite waard. Dit museum stelt moderne kunst tentoon, van 1900 tot aan nu. Je kunt hier zowel terecht voor lokale, Baskische kunstenaars, als werken van Salvador Dali en Pablo Picasso.

Meer in Baskenland

Mooie hotels in Vitoria-Gasteiz

Wanneer u een authentiek hotel zoekt in Vitoria-Gasteiz is de absolute aanrader Hotel Palacio de Elorriaga. Dit traditionele hotel is gevestigd in een 16e -eeuws gerestaureerd pand op 2 kilometer van het stadscentrum. Wanneer u echter een hotel zoekt in het centrum van Vitoria dan heeft u met het Silken Ciudad de Vitoria (dichtbij het station) en het pension Habitaka twee accommodaties met fijne kamers en goede recensies.

Hotels Vitoria-Gasteiz
Silken Ciudad de Vitoria
Meer info
Vitoria-Gasteiz hotel
Hotel Palacio de Elorriaga
Meer info
Beste Hotels Vitoria Spanje
Habitaka
Meer info

Klimaat in Vitoria-Gasteiz Spanje

Weer j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 8 9 12 14 18 22 24 25 22 18 11 9
gem. min (°C) 1 1 3 5 8 12 13 14 12 9 4 1
dagen neerslag 10 9 9 11 10 7 6 6 7 9 10 9
zonuren / dag 3 4 4 5 6 7 8 7 6 5 3 3

Video: Impressie bezienswaardigheden


Waar ligt Vitoria-Gasteiz in Spanje?

Vitoria-Gasteiz is de hoofdstad van het Spaans Baskenland en van de provincie Álava. De stad ligt 65 kilometer ten zuiden van de populaire stad Bilbao. De stad ligt niet ver van de grens van de Spaanse regio La Rioja.

FAQ Vitoria in Spanje

Wat zijn de bezienswaardigheden in Vitoria-Gasteiz?

Populaire bezienswaardigheden in de Baskische hoofdstad zijn de oude en nieuwe kathedraal. Breng ook zeker een bezoek aan de Plaza de la Virgen Blanca met de Iglesia de San Miguel Arcangel. Maak een wandeling door Parque de la Florida of bekijk een van de vele muurschilderingen in de stad. In dit artikel leest u alles over de Vitoria-Gasteiz bezienswaardigheden.

Wat is er te doen in de omgeving?

Vitoria-Gasteiz ligt in de Baskische provincie Álava. Zo ligt op 42 kilometer het historisch plaatsje Oñati met het heiligdom Santuario de Aránzazu en ligt 40 kilometer ten zuiden de populaire wijnstreek La Rioja met sfeervolle plaatsen als Laguardia, Haro en Logroño. Wanneer u een stuk noordelijker reist komt u bij verschillende bezienswaardigheden van het Baskenland.

Wat zijn de bezienswaardigheden in het Baskenland?

De populairste bezienswaardigheden van het Baskenland zijn de steden Bilbao met het Guggenheim museum en badplaats San Sebastian. Ook de kasteelrots van San Juan de Gaztelugatxe en vissersdorpjes als Hondarribia, Zumaia, Zarautz en Lekeitio zijn mooie plaatsen. Verder is het zuidelijke deel van het Baskenland bekend vanwege de wijnstreek rond Laguardia. Lees alles over de Baskenland bezienswaardigheden.

Waar ligt Vitoria-Gasteiz?

Vitoria-Gasteiz is de hoofdstad van het Spaans Baskenland en van de provincie Álava. De stad ligt 65 kilometer ten zuiden van de populaire stad Bilbao. De stad ligt niet ver van de grens van de Spaanse regio La Rioja.