Spanje / Castilië en León / Burgos

Burgos bezienswaardigheden

Wat doen in Burgos Spanje? - Dé 19 bezienswaardigheden en activiteiten

Burgos Spanje

Wilt u Burgos bezoeken in Spanje? Alle tips over toerisme en de bezienswaardigheden in Burgos (Castilië en León). Wat is er te doen in Burgos?

Burgos bezoeken in Castilië en León

De stad Burgos ligt in de regio Castilië en León en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Burgos. Ooit was het de hoofdstad van het koninkrijk Castilië en León, maar die eer is nu vergeven aan Valladolid. De stad met 175.821 inwoners ligt aan de rivier Arlazón en ligt op een hoogte van 860 meter op de Noord-Castiliaanse hoogvlakte. Mede door de kathedraal (op de kathedraal van Sevilla en Toledo na de grootste van Spanje) en het Monasterio de las Huelgas is Burgos een belangrijke pelgrimstad op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela; speciaal voor de pelgrims werd in de Middeleeuwen al een brug aangelegd over de rivier Arlanzón. Verder zult u bij verschillende bezienswaardigheden in Burgos herinnerd worden aan ‘El Cid’. Rodrigo Díaz de Vivar zoals de echte naam van El Cid Campeador luidde, was een Spaanse ridder die in de 11e eeuw uitgroeide tot een nationale held in Spanje. De laatste jaren timmert Burgos enorm aan de weg als culinaire stad en kun je hier goed terecht voor traditionele gerechten met een moderne twist. Burgos, een verrassende en bruisende stad mét geschiedenis.

Burgos bezienswaardighedenIn de achtergrond de kathedraal van Burgos
BurgosCentrum van Burgos met de Arco de Santa Maria

Dé 19 Burgos bezienswaardigheden

Burgos bezienswaardigheden

1. Kathedraal van Burgos

De meest bezochte bezienswaardigheid van Burgos is de imposante Catedral de Santa María de Burgos. In 1221 werd begonnen met de bouw van de enorme kathedraal in opdracht van Ferdinand III van Castilië, waarna met tussenpozen de kathedraal voltooid werd in 1567. De Gotische drieschepige kathedraal staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en heeft vijftien kapellen (bezoek zeker de Capilla de Los Condestables), een unieke collectie kunstwerken, de Gouden Trap van Diego de Siloé, een groot houten koor, mooie glas-in-lood ramen en het graf van de Spaanse nationale held en ridder El Cid. Tegen betaling (6 euro, website) kunt u de kathedraal (met Nederlandse audiotour), de kloostergang en het museum bezoeken, alwaar u zich makkelijk twee uur zult vermaken in deze indrukwekkende kathedraal die absoluut tot de mooiste kathedralen van Spanje gerekend mag worden.

Burgos

2. Museo de la Evolucion Humana

Het Museo de la Evolución Humana (MEH) is een groot museum over menselijke evolutie gevestigd in een modern gebouw in het centrum van Burgos. Reden voor de bouw van dit museum is de 16 kilometer buiten de stad liggende Sierra de Atapuerca; een vindplaats van enkele belangrijke menselijke fossielen. In dit museum met goede engelstalige informatie staan o.a. diverse reproducties van de menselijke voorouders en leert u meer over de evolutietheorie van Darwin (officiële website).

bezoeken Burgos

3. Arco de Santa Maria

De Arco de Santa Maria is een van de twaalf middeleeuwse stadspoorten die Burgos vroeger had en nu de belangrijkste toegangspoort tot de stad. De witte poort met twee halfronde torens werd in de 16e eeuw verbouwd door Karel V als triomfboog, nadat de stad hem gesteund had tijdens de opstand van de Comuneros. Op de gedetailleerde boog worden belangrijke mensen uit de geschiedenis van Burgos afgebeeld, zoals Diego Rodríguez Porcelos (stichter van de stad), Karel V en de ridder El Cid. In de bovenste zaal van het gebouw zijn soms tijdelijke kunsttentoonstellingen welke u gratis kunt bezoeken en u een beter beeld krijgt van deze oude stadspoort.

bezoeken Burgos

4. Monasterio de las Huelgas

Deze koninklijke abdij 'Monasterio de las Huelgas' werd in 1187 gesticht door koning Alfons VIII van Castilië en zijn vrouw Eleonora van Engeland en diende mede als een soort buitenverblijf. Het is een klooster voor de cisterciënzerzusters, gewijd aan Maria en het klooster had in het verleden vele privileges van kerkelijke, burgerlijke en strafrechtelijke bevoegdheden. Het indrukwekkende klooster heeft een weelderige inrichting met mooie kloostergangen, graftombes en unieke schilderingen en decoraties. U kunt het klooster gelegen aan de rand van Burgos bezoeken (6 euro, alleen rondleidingen met gids, reserveren via deze website).

bezienswaardigheden Burgos

5. La Cartuja de Miraflores

Op vier kilometer ten oosten van Burgos ligt het klooster La Cartuja de Miraflores. In dit 15e eeuwse kartuizerklooster staat o.a. het graf van Koning Juan II en Koningin Isabella. Het klooster heeft een prachtig interieur, met name de kapel met Vlaamse details en is tegen een vrijwillige donatie te bezoeken (website).

bezienswaardigheden Burgos

6. Historisch centrum

Burgos heeft op zijn rechteroever een oud en autovrij stadscentrum met gezellige pleintjes, een wirwar van smalle straatjes en de nodige kerken. Maak een leuke wandeling door het centrum, waarbij u behalve Plaza Mayor, de stadspoorten en de kathedraal ook de Casa del Cordón tegenkomt; het huis waar Columbus in 1497 werd ontvangen nadat hij voor de tweede maal terugkeerde uit Amerika.

Burgos Spanje

7. Paseo del Espolon

De ‘Paseo del Espolon’ is een mooie promenade omgeven door platanen en met diverse parkjes, cafés, fonteinen en standbeelden. Het schaduwrijke gebied langs de rivier is dé plek voor een wandeling in Burgos en in de avond erg levendig.

Burgos stad in Spanje

8. Iglesia de San Nicolas de Bari

Deze 15e eeuwse kerk staat bekend om zijn schitterende altaar van de Spaanse beeldhouwer Simón de Colonia. U treft deze onopvallende kerk op weg van de kathedraal richting de ruïnes van het kasteel.

Burgos Spanje

9. Kasteelruïne

Het kasteel van Burgos is niet veel meer dan een ruïne en u treft hier hooguit nog wat restanten van de muur en een aantal informatieborden. De grootste reden om het Castillo de Burgos nu te bezoeken is dat u bovenop de heuvel vanaf de ‘Mirador del Castillo’ schitterend uitzicht heeft over het centrum van Burgos. Onderweg naar de kasteelruïnes komt u o.a. de poort Arco de San Esteban tegen (foto).

Burgos Spanje

10. Plaza Mayor

Plaza Mayor is het centrale plein van Burgos met het stadhuis uit 1791 en het standbeeld van Carlos III. Het is een gezellig plein met rondom tal van tapastentjes en terrassen en het plein ligt niet ver van de kathedraal.

bezienswaardigheden Burgos

11. Plaza del Mio Cid

Op dit drukke verkeersplein Plaza del Mio Cid staat het standbeeld van de Spaanse nationale held en ridder El Cid gemaakt door Juan Cristobal.

Burgos

12. Pintxos

Wie aan de typische pintxos-hapjes denkt, zal waarschijnlijk vooral denken aan het Baskenland. Maar ook Burgos heeft een goede reputatie als het aankomt op culinair gebied. In het oude centrum vindt u ruimschoots pintxos-barretjes en een leuke activiteit is het maken van een tocht langs deze verschillende tentjes.

Wat doen in Burgos

13. MonkeyBird

Een persoonlijke favoriet in Burgos is een muurschildering welke zich vlak achter de kathedraal bevindt, namelijk 'Mímesis, seres y lugares'. In 2021 werd dit prachtige kunstwerk gerealiseerd door het schildersduo MonkeyBird ter ere van het 800 jarige bestaan van de kathedraal. 100 meter verder ligt mijn favoriete winkel van Burgos, namelijk 'Rarolarium', een klein maar hele interessante curiosity shop, waar u nog echt originele en unieke kado's kunt vinden.

Burgos Castilië en León

14. Parque de la Isla

Wanneer u vanaf de Paseo del Espelon iets verder langs de rivier blijft lopen komt u uit in het charmante ‘Parque de la Isla’, een mooi aangelegd park om even tot rust te komen.

bezienswaardigheden Burgos

15. Museo de Burgos

In het prachtige Renaissance paleis van de Casa de Miranda bevindt zicht het provinciale museum van Burgos. De collectie bestaat uit stukken afkomstig uit de regio van Burgos, welke de historische en culturele veranderingen van de provincie Burgos vanaf het paleolithicum tot het heden laten zien (website).

In de omgeving van Burgos:

Burgos Spanje

16. Territorio Artlanza (47 km)

47 kilometer ten zuiden van Burgos in Quintanilla del Agua ligt Territoria Artlanza. Kunstenaar Félix Yáñez heeft met hergebruikte materialen een compleet traditioneel dorp nagebouwd. Op het complex van 15.000 vierkante meter staat o.a. een etnografisch museum, een taverne, een ambachtelijke werkplaats, een apotheek en twee pleinen waar tal van culturele activiteiten plaats vinden (website).

Lerma Spanje

17. Lerma (38 km)

Lerma ligt 38 kilometer ten zuiden van Burgos en is een geliefde plaats onder Spaanse toeristen. Wanneer u de stad nadert via de A1 vanaf Burgos valt het silhouet van de stad meteen op. Lerma ligt bovenop een heuvel aan de rivier Arlanza en kende in de 17e eeuw een levendige, barokke periode om met voor vermaak van de adel te zorgen. Bij het paleis van de hertog (foto) zit tegenwoordig een prachtige parador, een uniek staatshotel waar u schitterend kunt overnachten (info en reserveringen)

Covarrubias Spanje

18. Covarrubias (41 km)

Onder Burgos bevindt zich de Arlanza wijnstreek en wanneer u deze regio gaat verkennen mag Covarrubias niet ontbreken. Dit kleine middeleeuwse stadje met slechts 578 inwoners staat niet voor niets op de lijst van 'Los Pueblos más Bonitos de España', evenals het eerder genoemde Lerma. Het plaatsje is ideaal te combineren met het klooster Santo Domingo de Silos.

Burgos Spanje

19. Santo Domingo de Silos (59 km)

59 kilometer ten zuiden van Burgos, in het afgelegen plaatsje Silos, ligt het pelgrimsoord Santa Domingo de Silos. Hier staat één van de mooiere kloosters van Spanje met rijkversierde kloostergangen en beeldhouwwerken (website). Een paar kilometer buiten het dorp ligt ook 'Sad Hill Cemetery' uit de film 'The good, the bad and the ugly'.

Meer Castilië en León

Hotels in Burgos

Zoekt u nog een hotel in Burgos? Wij raden u de volgende goede óf unieke hotels in Burgos en omgeving aan:

Hotels in stadscentrum

  • AC Hotel Burgos: Hartje centrum ligt dit moderne hotel met mooie en comfortabele kamers. Ideaal als u een goed betaalbaar hotel zoekt om de bezienswaardigheden te ontdekken.
  • Hotel Mesón del Cid: Dit klassieke hotel ligt fantastisch in het centrum met uitzicht op de kathedraal. Grote, ietwat gedateerde kamers, wat juist weer zijn charme heeft en dat voor weinig geld.

Hotels in de omgeving

  • Albergue turístico La Fábrica: Deze herberg ligt in Tardajos op 8 kilometer van Burgos aan de pelgrimsroute Camino de Santiago. De herberg is goedkoop en is op een unieke locatie gevestigd in een gerestaureerde meelfabriek en elke kamer heeft een unieke inrichting.
  • Hotel Landa: Dit familiehotel met zwembad ligt 4 kilometer ten zuiden van Burgos, dichtbij de snelweg maar toch op korte afstand van de stad. Een zeer stijlvol en luxe ingericht hotel, welke bijna aanvoelt als een kasteel.

Weer in Burgos Spanje

Burgos ligt op het grensgebied van een maritiem klimaat, welke wordt beïnvloed door de Atlantische oceaan, en een lichte invloed van een mediterraan klimaat. Doordat Burgos ook op 856 meter hoogte ligt, zorgt dit voor koude en winderige winters met geregeld sneeuw en temperaturen onder het vriespunt. De gemiddelde zomertemperaturen behoren zelfs tot de laagste in Spanje en de temperatuur kan op deze hoogvlakte redelijk dalen wanneer de zon even niet schijnt.

Weer Burgos j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 7 9 13 14 18 24 28 28 23 17 11 8
gem. min (°C) -1 -1 1 3 6 9 12 12 9 6 2 0
dagen neerslag 8 7 6 9 7 6 4 3 5 8 9 9
zonuren / dag 3 5 6 7 9 10 12 11 8 6 4 3

Waar ligt Burgos in Spanje?

Burgos ligt in de Spaanse regio Castilië en León en is de hoofdstad van de provincie Burgos. De stad ligt op 856 meter hoogte op een hoogvlakte. Bekende steden in de omgeving zijn Valladolid op 128 kilometer, León op 180 kilometer en het Baskische Bilbao ligt op 156 kilometer afstand, terwijl Logroño in de regio la Rioja op slechts 114 kilometer ligt.

FAQ Burgos (Spanje) bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden In Burgos?

Burgos is een belangrijke pelgrimstad door de enorme kathedraal en het klooster Monasterio de las Huelgas. Andere hoogtepunten naast het historische centrum zijn het Museo de la Evolucion Humana, de stadspoort Arco de Santa Maria en iets buiten de stad La Cartuja de Miraflores. Lees alles over de Burgos bezienswaardigheden.

Wie is ‘El Cid?

El Cid Campeador, of zoals zijn echte naam luidde Rodrigo Díaz de Vivar, was een Spaanse ridder uit de 11e eeuw, welke is uitgegroeid tot een nationale held in Spanje. Bij verschillende bezienswaardigheden zult u aan El Cid herinnerd worden, zoals bij zijn graf in de kathedraal.

Wat is er te doen in de omgeving (Castilië en León)?

Burgos ligt in de Spaanse regio Castilië en León, een schitterende regio van kastelen, cultuur en natuur. Bezoek interessante steden als León op 180 kilometer en Valladolid op 128 kilometer. Verder ligt ten oosten de wijnstreek van La Rioja met de stad Logroño. Lees meer over de Burgos bezienswaardigheden.

Waar ligt de stad in Spanje?

Burgos ligt in de Spaanse regio Castilië en León en is de hoofdstad van de provincie Burgos. De stad ligt op 856 meter hoogte op een hoogvlakte en Valladolid is op 128 kilometer de bekendste stad in de nabijheid. Lees meer over Castilië en León.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."