Spanje / Castilië en León / Ávila

Ávila bezienswaardigheden

Top 10 Bezienswaardigheden in Ávila Spanje

Avila

Alles over de bezienswaardigheden Ávila, gelegen in de regio Castilië en León. Ávila is de hoogstgelegen stad van Spanje en wordt volledig omringd door stadsmuren.

Ávila bezoeken in Castilië en León

De stad Ávila met 57.657 inwoners ligt in de regio Castilië en León en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Ávila. Het ligt op 108 kilometer van Madrid op de rechteroever van de Adaja-rivier in het woeste en rotsachtige landschap van de Spaanse Hoogvlakte (meseta) . Het is zelfs de hoogstgelegen grote stad van Spanje op 1132 meter hoogte. De stad is mede beroemd doordat het centrum volledig door middeleeuwse stadsmuren wordt omgeven en de gehele binnenstad staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. U vindt hier vele oud gebouwen als romaanse kerken, kloosters en de kathedraal van Ávila. De stad Ávila wordt ook wel de ‘Stad van Stenen en Heiligen’ genoemd en is een van de Spaanse steden met het hoogste aantal Romaanse en Gotische kerken per inwoner. Zo geniet de stad bekendheid als de geboortestad van de heilige Teresa, een van de belangrijkste hervormers van de katholieke kerk. Door de hele stad treft u historisch plekken uit het leven van de heilige Teresa. Zo ook haar lokale specialiteit, een ‘yemas’, een koekje van gesuikerde eierdooiers welke u op veel plekken in het centrum kunt verkrijgen.

bezienswaardigheden Avila'Las Murallas' van Avila
AvilaOp de stadsmuren van Avila

In de stadsmuren zijn zelfs stenen teruggevonden die erop wijzen dat Ávila al bestond in de Romeinse tijd. Daarna is het een Visgotisch bolwerk geweest, welke daarna door de Moren werd veroverd en er een periode vol aanvallen op de stad was. De stad werd herbevolkt rond 1088 na de definitieve herovering van het gebied door Raymond van Bourgondië, schoonzoon van Alfonso VI van León, waarna ook werd begonnen met de bouw van de nu zo kenmerkende stadsmuren. Met name in de 16e eeuw kende de stad onder invloed van de katholieke koningen een enorme bloeiperiode, maar vanaf de 17e liep de stad eigenlijk steeds leger.

Top 10 Bezienswaardigheden Ávila

Avila bezienswaardigheden

1. Stadsmuren van Avila

De eerste bouw van deze 2,5 kilometer lange stadsmuur begon al in 1090 in opdracht van Alfons VI van León om de stad betere bescherming te bieden en diverse delen werden in de 12e eeuw herbouwd. Zo heeft de stadsmuur in Romaanse stijl maar liefst 88 halfronde torens en 2500 kantelen. Gemiddeld zijn ze 12 meter hoog, 3 meter dik en zijn er 9 toegangspoorten in de muur. De muren van Ávila zijn het grootste volledig verlichte monument ter wereld. Het is mogelijk om langs een groot deel van de stadsmuren en stadspoorten te wandelen en bij het toeristenbureau (Centro de Recepción de Visitantes) is het zelfs mogelijk een stuk bovenop de muur te wandelen.

Avila

2. Kathedraal

De bouw van deze Catedral de San Salvador is begonnen in de 12e eeuw, hoewel nog onduidelijk is wie nou echt met het ontwerp van de kathedraal is begonnen; Fruchel of Alvar Garcia de Estrella. Een zijde van de kathedraal van Ávila, de oostelijke apsis maakt als half fort en half kerk zelfs onderdeel uit van de stadsmuur en van binnen straalt de kerk echt een middeleeuwse sfeer uit (boek tickets incl. audioguide).

bezoeken Avila

3. Los Cuatro Postes

Het opmerkelijke ‘Los Cuatro Postes’ is zowel een prachtige uitzichtpunt op de oude stad als een heiligdom. Het is een heilige plek omdat de heilige Teresa hier door haar oom werd tegengehouden toen zij weg van huis wilde lopen. Belangrijkste reden om hier te komen is dat u het beste uitzicht heeft op de oude ommuurde stad Ávila. Ook ’s avonds is het uitzicht op de verlichte stad indrukwekkend. U kunt het viewpoint bereiken met de auto of met het toeristische treintje.

Bezienswaardigheden Avila

4. Basilica de San Vicente

Deze basiliek van San Vicente werd gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw naar een ontwerp van de Franse meester Fuchel, pionier van de gotische stijl in Spanje. De kerk ligt net iets buiten de stadsmuren en zou de plek zijn waar San Vicente zijn marteldood is gestorven. De graftombe is indrukwekkend en misschien wel de mooiste kerk om te bezoeken in Ávila.

ávila

5. Convento de Santa Teresa

Dit bescheiden heiligdom en klooster uit 1636 ligt op de plek waar ooit het geboortehuis van de heilige Teresa stond. Verder staat hier het standbeeld van de Maagd van Sonsoles, een van de beschermheiligen van Ávila. Inwoners van Ávila hebben zelfs de traditie om dit heiligdom blootvoets te bezoeken als een pelgrimage.

Bezienswaardigheden Avila

6. Plaza Mercado Chico

Het middelpunt van de oude stad is de rechthoekige Plaza Mercado Chico, oftewel de Plaza Mayor. Niet zo indrukwekkend als pleinen in andere grote steden, maar het heeft zeker zijn charme en gezelligheid met zijn vele terrasjes. Aan de ene kant staat het stadhuis en aan de kan de kerk van San Juan Buatista.

Avila Spanje

7. Real Monasterio de Santo Tomás

Real Monasterio de Santo Tomás is een Dominicaans klooster uit de late 15e eeuw en ligt wat verder weg (kwartier lopen) van het historische centrum en heeft een fraai altaarstuk en mooie binnenplaatsen.

ávila stad in Spanje

8. Iglesia de San Pedro (Plaza de Santa Teresa)

Deze 12e eeuwse kerk van Sint Pieter (San Pedro) bevindt zich buiten de stadsmuren op de Plaza de Santa Teresa. De kerk maakt wel meer indruk met zijn gevel dan de binnenkant en zeker interessant om ook deze zijde van de stadsmuur te aanschouwen.

Avila Spanje

9. Rest historisch centrum van Avila

De Casco Historico is het historische centrum dat zich binnen de stadsmuren bevindt. De stad vol met smalle straatjes heeft tal van oude kerken, kloosters, renaissance paleizen en musea. Dwaal heerlijk rond en bezoek bijvoorbeeld de kathedraal, Plaza Mayor of het klooster van Santa Teresa en laat u verrassen wat er na elk steegje tevoorschijn komt.

Segovia

10. Segovia (64 km)

Niet ver van Ávila ligt een van de meest indrukwekkende steden van Spanje, namelijk Segovia. Ook deze stad is volledig ommuurd en met name het Alcázar (kasteel) staat opvallend bovenop de rots waar de stad op gevestigd is. Andere bezienswaardigheid is hier het enorme aquaduct. Een echte aanrader wanneer u in de regio op vakantie bent. Komt u uit Madrid? Veel georganiseerde dagtochten (meer info) combineren vaak heel handig Ávila en Segovia samen in één tour.

Escorial

11. El Escorial (60 km)

El Escorial is een gigantisch paleis en kloostercomplex de stad San Lorenzo de El Escorial. Het 16e eeuwse complex werd gebouwd in opdracht van koning Felipe II als laatste rustplek voor zijn vader Carlos V zodat hij in gezelschap van geestelijken kon bidden voor eeuwige rust. Tegenwoordig is Escorial een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Spanje.

Meer Castilië en León

Unieke hotels in Ávila

Zoekt u nog een uniek hotel in Ávila? Dan zijn er twee hotels die er uitspringen, namelijk als eerste het indrukwekkende ‘Palacio de los Velada’. Dit 16e-eeuwse paleis is omgetoverd tot een hotel en restaurant en ligt centraal in Ávila tegenover de kathedraal. Een ander goede optie is de ‘Parador de Ávila’, dit staatshotel is eveneens gevestigd in een 16e -eeuws elegant paleis in het historische centrum. Ook pension Antika Snoga op 200 meter van de kathedraal is een interessante vanwege de betaalbare, comfortabele kamers en zijn ideale locatie in het oude centrum.

Hotels Avila
Palacio de los Velada
Meer info
avila spanje hotel
Parador de Ávila
Meer info
Beste Hotels Avila
Antika Snoga
Meer info

Ávila bezoeken?

Indien u niet over een eigen (huur)auto beschikt, zult u Avila waarschijnlijk willen bezoeken vanuit Madrid. Dit kunt u op enkele manieren doen. Zo vertrekt er vanuit treinstation Madrid-Príncipo Pio een rechtstreekse trein die u in 1 uur en 45 minuten naar Avila brengt. Een makkelijkere optie is om een georganiseerde dagtocht vanuit Madrid te boeken; deze worden vaak ook gecombineerd met andere interessante plaatsen zoals Segovia, Salamanca of El Escorial. Hieronder hebben wij een selectie gemaakt van de beste tours vanuit Madrid:

Weer in Ávila Spanje

Ávila heeft een gematigd mediterraan klimaat met warme zomers, de winters zijn koud met geregeld sneeuw en veel bewolking. Doordat Ávila met 1132 meter de hoogste stad is van Spanje is het daardoor de provinciehoofdstad met de laagste wintertemperaturen. Verder valt er in Avila weinig regen ten opzichte van de omliggende gebieden

Weer Ávila j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 8 9 13 14 19 25 29 28 23 17 11 8
gem. min (°C) -2 -1 1 3 6 10 13 12 10 6 2 0
dagen neerslag 6 5 4 8 9 5 2 3 4 8 7 7
zonuren / dag 4 6 7 7 8 10 11 10 8 6 4 4

Video: Impressie van Ávila


Beste reistijd

Avila ligt in de regio Castilië en Leon in het midden van Spanje op de Spaanse hoogvlakte. De stad ligt 109 kilometer ten westen van Madrid, 110 kilometer ten oosten van Salamanca en 119 kilometer ten zuiden van Valladolid.

FAQ Avila (Spanje) bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in Ávila?

Ávila is de hoogstgelegen stad van Spanje en heeft zijn bekendheid vooral te danken aan de middeleeuwse stadsmuren die de stad omgeven. De gehele binnenstad staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst, zoals de kathedraal en de Plaza Mayor. Voor het mooiste uitzicht op de stad bezoekt u Los Cuatro Postes. Lees meer over de Ávila bezienswaardigheden.

Wat is er te doen in de omgeving?

De stad ligt midden op de Spaanse Hoogvlakte en een bezoek wordt vaak gecombineerd met Segovia (64 km). Ook het enorme paleis en kloostercomplex van El Escorial ligt op slechts 60 kilometer. Lees in dit artikel meer over de mooiste bezienswaardigheden in Castilla y León.

Hoelang zijn de stadsmuren?

De stad is bekend vanwege de middeleeuwse stadsmuren die de stad omgeven. Deze stadsmuren hebben een totale lengte van 2,5 kilometer. Gemiddeld zijn ze 12 meter hoog en 3 meter dik.

Waar ligt de stad in Spanje?

Ávila ligt in de regio Castilië en León. Het ligt 109 kilometer ten westen van Madrid en 119 kilometer ten zuiden van Valladolid. De stad ligt midden op de Spaanse Hoogvlakte.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."