Spanje / Castilië en León / León

León Spanje

Wat zijn de bezienswaardigheden in León stad? (Castilië en León)

León

Alle info over hotels en de bezienswaardigheden in León (Spanje), deze stad ligt op een hoogvlakte in Castilië en León en is bekend vanwege de indrukwekkende kathedraal.

León bezoeken in Castilië en León

De stad León ligt in de autonome regio Castilië en León en is de hoofdstad van de provincie León. De stad ligt op de Spaanse Hoogvlakte op een hoogte van 841 meter en heeft 124.303 inwoners en is een van de groenste steden van Spanje. Onder Nederlandse toeristen is de stad nog vrij onbekend, onder de Spanjaarden en pelgrims is het een stuk bekender. Sinds de Middeleeuwen is León een echt christelijke stad geworden, wat blijkt dat León een belangrijke stop is op de pelgrimsroute (Camino Francés) naar Santiago de Compostella en door de Leonese processies die met name in de heilige week voor Pasen op authentieke wijze worden gevierd. Combineer dit met een bruisend leven van tapasbars, een aantal musea en u heeft voldoende redenen om deze verrassende stad te bezoeken.

Geschiedenis León

De geschiedenis van de stad gaat al terug naar 29 v. Chr. toen het werd gesticht als een Romeins militair kamp om de vlakte te beschermen tegen inwoners vanuit de bergen. Het militaire kamp groeide geleidelijk uit tot een belangrijke stad tot het in het jaar 586 door de Visgoten werd veroverd en in 712 door de Moren waarbij de stad steeds minder inwoners kreeg. Pas in 850 werd de stad terugveroverd door Ordoño I van Asturië, waarna de stad door een groep christenen opnieuw werd bevolkt en de stad later de hoofdstad werd van het Koninkrijk Asturië. Later werd dit hernoemd tot het Koninkrijk León, waarmee het de belangrijkste stad werd in het christelijke deel van het Iberische schiereiland. Het werd een belangrijke stop voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella en een stad die floreerde in de Middeleeuwen. Tussen de 16e en 19e eeuw begon de stad economisch en demografisch af te nemen. Pas in de jaren 60 van de vorige eeuw groeide León enorm door immigranten vanaf het platteland. Lees hieronder meer over de bezienswaardigheden León:

León Bezienswaardigheden

León bezienswaardigheden

1. Kathedraal ‘Santa Maria de Regla’

De Gotische kathedraal uit de 13e eeuw is de bekendste bezienswaardigheid van León. Bijna een eeuw lang werd aan deze katholieke kathedraal gebouwd, welke binnenin schitterende lichtinval heeft door de grotendeel originele glas-in-lood ramen. U kunt de kathedraal zelfs bezoeken met een Nederlandstalige audioguide. Naast de kathedraal zit een klein museum welke in de kloosterkamers tal van schatten van de kathedraal laat zien (officiële website).

León

2. Basilica de San Isidoro

In dit romaanse Real Colegiata de San Isidoro bevindt zich o.a. het Koninklijke Pantheon. Dit is een mausoleum waar in de Middeleeuwen 23 leden van het Koninklijke familie van het Koninkrijk León werden begraven. U ziet hier een schitterende collectie romaanse fresco’suit de 12e eeuw met bijbelverhalen en scènes uit het gewone plattelandsleven. Verder bevat het museum vroeg-middeleeuwse kunst zoals kelken met juwelen, bewerkt ivoor en edelmetaal en oude manuscripten. U kunt het complex alleen bezoeken met een rondleiding (info en reserveringen).

León

3. Museo Gaudí Casa Botines

Aan de Plaza de San Marcelo staat Casa Botines, een van de eerdere werken van Antoni Gaudí uit 1891-1892. Gaudí bouwde dit woonhuis met magazijn in opdracht van Joan Homs i Botinàs. Tegenwoordig is het modernistische gebouw, dat een middeleeuwse uitstraling heeft en tal van neogotische kenmerken in gebruik door Caja España (een grote Spaanse bank). U kunt tegenwoordig een deel van Casa Botines met een aantal exposities bezoeken (website).

bezienswaardigheden León

4. Parador de Leon - Convento de San Marcos

In de middeleeuwen was de Monasterio San Marcos een ziekenhuis voor de pelgrims en na een verbouwing in de 16e eeuw werd dit indrukwekkende gebouw de hoofdzetel van de militaire Santiago orde. Tegenwoordig is dit gebouw van de Parador de León met stip de meest bijzondere plek om te overnachten in León. Het San Marcos complex is omgebouwd tot een ‘parador’, een zogenaamd staatshotel en bevat daarnaast ook het Museo de León. De parador is een unieke locatie om te overnachten! (Info en reserveringen)

León

5. Plaza Mayor

Net zoals elke andere grote Spaanse stad heeft León middenin de stad een rechthoekig plein omringd door arcaden. Aan de Plaza Mayor ligt het mooie barokke gemeentehuis en veel winkelstraten komen uit bij het plein. Barrio Húmedo is de levendige wijk rondom de Plaza Mayor van León. Mede door de typische tapascultuur van de stad is het in deze wijk altijd erg gezellig; het is hier namelijk gebruikelijk bij elk drankje een tapa te krijgen. Bezoek in deze oude wijk zeker ook de Plaza San Martín met zijn gezellige zijstraatjes.

Castilië en León

6. Plaza del Grano

Een van de meest bijzondere pleinen in Barrio Húmedo is het rustige Plaza del Grano. Een buurt met oude straten van grote kasseien, kleine huizen en de Iglesia del Mercado laat u even teruggaan in de tijd.

León Spanje

7. Palacio de los Guzmanes

Dit paleis met een mooie renaissancistische gevel is tegenwoordig de hoofdzetel van het parlement van León. Het gebouw ligt aan de Plaza de San Marcelo naast Gaudí’s Casa Botines. Het werd destijds gebouw in opdracht van bisschop John Quiñones y Guzmán. Het gebouw is maar beperkt te bezoeken, maar tot de indrukwekkende patio heeft u vrij toegang.

Castilië en León

8. Diverse musea

In het centrum van León treft u een aantal interessante musea:

- Casa Museo Sierra-Pambley: In 1848 werd dit huis in opdracht van Segundo Sierra-Pambley gebouwd en in het huidige museum ziet u hoe de inrichting van het huis destijds geweest is. De oude meubels, tapijten, oud porselein, keramiek en zilverwerk laten zien hoe een rijke familie in de 19e eeuw geleefd heeft (website).

MUSAC - Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León: Dit is het museum voor hedendaagse kunst van Castilië en León, gevestigd in een net zo modern felgekleurd gebouw (website).

- Museo de León: Het museum van León staat in het teken van archeologie, kunst en etnografie. Het museum welke gevestigd is in het eerdergenoemde Convento de San Marco vertelt de geschiedenis van de regio van de prehistorie tot aan heden (website)

Castilië en Leon

9. Rest van Castilië en León

León ligt in de prachtige Spaanse regio Castilië en León. Wanneer u de kans heeft bezoek dan ook eens mooie steden als Segovia, Valladolid en Salamanca. Het is een interessante regio met veel middeleeuwse steden, kastelen en kloosters. In dit artikel leest u alles over dé 25 bezienswaardigheden in Castilië en León.

Meer Castilla y Leon

Unieke hotels in León Spanje

Zoekt u nog een bijzonder hotel om te overnachten in León? Dan raden wij u de volgende unieke óf goede hotels aan in de stad. Mede door de vele pelgrims die de stad trekt zijn er een paar bijzondere hotels in oude kloosters gevestigd:

  • Hotel Real Colegiata San Isidoro: Dit hotel is op een unieke locatie gevestigd in het 11e-eeuwse complex Colegiata San Isidoro, bekend vanwege zijn basiliek en klooster. U krijgt hier moderne kamers in de ambiance van een oud klooster. Goed betaalbaar en hartje centrum.
  • Parador de Leon: Gevestigd in het oude San Marcos klooster zit een van de mooiste paradores in Spanje. Het is een enorm luxe hotel dat bijna aanvoelt als een museum.
  • NH Collection León Plaza Mayor: Dit viersterrenhotel is gevestigd in een 19e eeuws gebouw aan de sfeervolle Plaza Mayor. Moderne en stijlvol ingerichte kamers.
  • Hospedería Monástica Pax: Wederom een hotel gevestigd in een gerestaureerd klooster aan de rand van het centrum aan het meest pittoreske plein van de stad. Klassiek en comfortabel ingerichte kamers.
Leon hotels
Real Colegiata San Isidoro
Meer info
Leon Spanje hotel
NH Collection León
Meer info
Beste Hotels Leon Spanje
Hospedería Monástica Pax
Meer info

Beste reistijd León Spanje

León heeft invloeden van een landklimaat en een mediterraan klimaat. De temperaturen worden verder beïnvloed doordat de stad op de Spaanse hoogvlakte ligt. Tijdens de winter is nachtvorst heel gebruikelijk en het kan zelfs sneeuwen in León. De zomers zijn prettig warm, erg zonnig en met weinig regenval (dit in tegenstelling tot veel andere plaatsen in Noord-Spanje).

Weer j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 7 10 13 15 19 24 27 27 23 17 11 8
gem. min (°C) -1 0 2 3 7 10 12 12 10 7 3 0
dagen neerslag 8 6 6 8 9 5 3 3 5 8 8 9
zonuren / dag 4 6 7 8 8 11 12 11 8 6 5 4

Video: Impressie bezienswaardigheden


Waar ligt de stad in Spanje?

León stad is gelegen op de Spaanse hoogvlakte in het noordwesten van Spanje en is de hoofdstad van de provincie León in de autonome regio van Castilië en León. De stad Oviedo ligt op 166 kilometer ten noorden van de stad, Valladolid op 140 kilometer ten zuidoosten en Burgos op 179 kilometer ten oosten van León.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."

Partner of: Reykjavik sightseeing and Places to visit in Venice