Spanje / Gijon

Gijon bezienswaardigheden

Gijon Spanje bezoeken

Lees alles over de bezienswaardigheden Gijon, deze stad ligt aan Golf van Biskaje in de Spaanse regio Asturië. Gijón highlights bezoeken en de bezienwaardigheden tijdens een stedentrip Spanje.

Gijon bezoeken met stedentrip Spanje?

Aan de noordkust van Spanje (Golf van Biskaje) ligt Gijón in de regio Asturië. Gijón is een van de grootste havensteden van Spanje (op Bilbao na). Behalve de belangrijke scheepvaart en industrie heeft Gijón een een mooi historisch centrum in de visserswijk Cimadevilla. Deze wijk vormt de scheiding tussen de twee belangrijke stranden van de stad, namelijk Playa de San Lorenzo en Playa de Poniente. Het toerisme is dan ook een belangrijke inkomstenbron in deze regio.

Al in de 8e eeuw was Gijón de plek waar de Asturische koningen woonden en behield deze eer tot eind 18e eeuw. Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936 – 1939) zijn echter veel van de oude gebouwen verwoest en zijn de nodige (moderne) gebouwen voor in de plaats gekomen. Nog steeds is Gijón een van de belangrijke steden van Noord-Spanje gelegen aan een schitterende groene kustlijn van rotsen, kliffen en baaien. De stad is vooral populair onder Spaanse vakantiegangers die hier zomers van het ideale weer komen genieten.

Ook kunt u een bezoek aan Gijón perfect combineren met een trip door Asturië, waarbij u mooie kustplaatjes als Navia en Luarca kunt bezoeken. Ook de hoofdstad van Asturië, Oviedo ligt slechts op 27 kilometer van Gijón en heeft tal van bezienswaardigheden.

Visserswijk van GijónVisserswijk van Gijón (iStock.com/dvoevnore)
Strand van Gijón stedentripSan Lorenzo strand (iStock.com/Ramonespelt)

Gijón Bezienswaardigheden & Highlights Gijón Spanje

Gijon bezienswaardigheden

1. Playa de San Lorenzo

Het populaire strand van Gijón, bekend om zijn fijne zand, is 1,5 kilometer lang met een mooie wandelpromenade. Naast dit strand is er aan de andere kant van de visserswijk ook nog het 500 meter lange ‘Playa de Poniente’.

Gijon

2. Cerrode Santa Catalina & Elogio Del Horizonte

Op de rotsheuvel van het Santa Catalina schiereiland bevindt zich het monument ‘Ode aan de horizon’ van Eduardo Chillada. Het kunstwerk op de plek van een voormalige militaire vesting is het symbool van de stad en u kunt hier prachtig rondlopen in het park rond het kunstwerk

bezoeken Gijon

3. Visserswijk Cimadevilla

In de vissersijk Cimadevilla kunt u heerlijk rond wandelen langs enkele historische gebouwen zoals het Palacio de Revillagigedo, een 18e eeuws paleis met een kasteelachtig uiterlijk, het stadhuis en de plezierjachthaven. Deze wijk is het historische hart van de stad. Beklim de rots Santa Catalina op het schiereiland voor een schitterend uitzicht op de wijk.

stedentrip Gijon

4. Laboral Ciudad de la Cultura

Dit bijzonder archictonische gebouw, de voormalige universiteit van Gijón, wordt voor vele zaken gebruikt zoals concerten en tentoonstellingen. Het enorme gebouw ligt op 3 kilometer van het stadscentrum en is een belangrijk cultureel centrum.

bezoeken Gijon

5. Jardín Botanico Atlantico

Wandel heerlijk door de botanische tuinen die op 3 kilometer liggen van het centrum van van Gijón. Een unieke combinatie van het Asturische landschap gecombineerd met en grote collectie planten en bomen (Adres: Avda. del Jardín Botánico en website).

citytrip Gijon

6. Acuario - aquarium van Gijón

Bij het strand ‘Playa de Poniete’ ligt het zeeauqarium met meer dan 250 diersoorten en 60 aquaria.

Gijon Spanje

7. Museo de Ferrocarril

Ook vlakbij het strand ‘Poniete’ ligt het treinmuseum van Asturië. Alles over de geschiedenis van treinen in de regio komt u hier te weten, mede aan de hand van meer dan 50 oude treinen. (Adres: Plaza de la Estación del Norte en officiële website)

Gijon stad in Spanje

8. Plaza Jovellanos & Museo Jovellanos

Dit is het meest pittoresque pleintje van Gijón en vermoend naar Gaspar Melchor de Jovelllanos (1744 – 1811). Aan het plein ligt ook het museum van Jovellanos gevestigd in een 15e eeuws huis met schilderijen van Asturiaanse kunstenaars.

Gijon Spanje

9. Museu del Pueblu d’Asturias

Dit etnografische museum voor het behouden en verspreiden van de Asturische cultuur heeft een grote collectie voorwerpen, muziekinstrumenten (vooral doedelzakken) en documenten over de Asturische tradities zoals verhalen en liederen.

highlights Gijon

10. Termas Romanas de Campo Valdes

Dit is het museum van de Romeinse baden. Bij uw bezoek krijgt u uitleg over de oorspronkelijke context van deze archeologische site en de Romeinse geschiedenis van Gijon (adres: Campo Valdés 1, dit is bij de inang van de San Pedro kerk)

Universiteit van GijónUniversiteit van Gijón (iStock.com/LucVi)
kerk GijonSantiago Apostol in Gijon (iStock.com/james63)

Weer in Gijón Spanje

Gijón ligt aan de Golf van Biskaje waardoor het klimaat sterk beïnvloed wordt door de aangrenzende oceaan. Het klimaat is gematigd maritiem klimaat, waardoor de zomers milder zijn vergeleken met de rest van Spanje. De winters in Gijon zijn daarentegen ook mild met wat meer neerslag.

Weer Gijón j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 12 13 14 17 18 20 23 23 22 19 15 13
gem. min (°C) 6 6 7 8 11 13 16 16 14 12 8 7
dagen neerslag 16 16 15 17 16 13 11 11 12 14 16 16
zonuren / dag 3 4 4 5 6 7 7 6 5 4 3 3

Video: Impressie van Gijón


Waar ligt Gijon in Spanje?

Afstand van Gijon tot de volgende steden: Madrid is 471 km, Santander is 176 km, Valencia is 823 km, Bilbao is 265 km en Valladolid is 275 km.

spaanse steden bezienswaardigheden spanje top 10