Spanje / Asturië / Gijon

Gijón bezienswaardigheden

Wat doen in Gijon en Asturië (Spanje)?

Gijon Spanje bezoeken

Lees alles over de bezienswaardigheden Gijon, deze stad ligt aan Golf van Biskaje in de Spaanse regio Asturië (Asturias). Gijón highlights bezoeken en de bezienwaardigheden tijdens een stedentrip Spanje.

Gijon bezoeken met stedentrip Spanje?

Aan de noordkust van Spanje (Golf van Biskaje) ligt Gijón in de regio Asturië. De stad Gijón is een van de grootste havensteden van Spanje (op Bilbao na). Behalve de belangrijke scheepvaart en industrie heeft Gijón een mooi historisch centrum in de visserswijk Cimadevilla. Deze wijk vormt de scheiding tussen de twee belangrijke stranden van de stad, namelijk Playa de San Lorenzo en Playa de Poniente. Het toerisme is dan ook een belangrijke inkomstenbron in deze regio.

Al in de 8e eeuw was Gijón de plek waar de Asturische koningen woonden en behield deze eer tot eind 18e eeuw. Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936 – 1939) zijn echter veel van de oude gebouwen verwoest en zijn de nodige (moderne) gebouwen voor in de plaats gekomen. Nog steeds is Gijón een van de belangrijke steden van Noord-Spanje gelegen aan een schitterende groene kustlijn van rotsen, kliffen en baaien. De stad is vooral populair onder Spaanse vakantiegangers die hier zomers van het ideale weer komen genieten. Ook kunt u een bezoek aan Gijón perfect combineren met een trip door Asturië, waarbij u mooie kustplaatjes als Navia en Luarca kunt bezoeken. Ook de hoofdstad van Asturië, Oviedo ligt slechts op 27 kilometer van Gijón en heeft tal van bezienswaardigheden.

Visserswijk van GijónVisserswijk van Gijón
kerk GijonSan Pedro kerk in Gijon

Gijón Bezienswaardigheden & Highlights Gijón Spanje

Gijon bezienswaardigheden

1. Playa de San Lorenzo

Het populaire strand van Gijón, bekend om zijn fijne zand, is 1,5 kilometer lang met een mooie wandelpromenade. Naast dit strand is er aan de andere kant van de visserswijk ook nog het 500 meter lange ‘Playa de Poniente’.

Gijon

2. Cerrode Santa Catalina & Elogio Del Horizonte

Op de rotsheuvel van het Santa Catalina schiereiland bevindt zich het monument ‘Ode aan de horizon’ van Eduardo Chillada. Het kunstwerk op de plek van een voormalige militaire vesting is het symbool van de stad en u kunt hier prachtig rondlopen in het park rond het kunstwerk

bezoeken Gijon

3. Visserswijk Cimadevilla

In de vissersijk Cimadevilla kunt u heerlijk rond wandelen langs enkele historische gebouwen zoals het Palacio de Revillagigedo, een 18e eeuws paleis met een kasteelachtig uiterlijk, het stadhuis en de plezierjachthaven. Deze wijk is het historische hart van de stad. Beklim de rots Santa Catalina op het schiereiland voor een schitterend uitzicht op de wijk.

stedentrip Gijon

4. Laboral Ciudad de la Cultura

Dit bijzonder archictonische gebouw, de voormalige universiteit van Gijón, wordt voor vele zaken gebruikt zoals concerten en tentoonstellingen. Het enorme gebouw ligt op 3 kilometer van het stadscentrum en is een belangrijk cultureel centrum.

bezoeken Gijon

5. Jardín Botanico Atlantico

Wandel heerlijk door de botanische tuinen die op 3 kilometer liggen van het centrum van van Gijón. Een unieke combinatie van het Asturische landschap gecombineerd met en grote collectie planten en bomen (Adres: Avda. del Jardín Botánico).

citytrip Gijon

6. Acuario - zeeaquarium

Bij het strand ‘Playa de Poniete’ ligt het zeeauqarium met meer dan 250 diersoorten en 60 aquaria.

Gijon Spanje

7. Museo de Ferrocarril

Ook vlakbij het strand ‘Poniete’ ligt het treinmuseum van Asturië. Alles over de geschiedenis van treinen in de regio komt u hier te weten, mede aan de hand van meer dan 50 oude treinen. (Adres: Plaza de la Estación del Norte en officiële website)

Gijon stad in Spanje

8. Plaza Jovellanos & Museo Jovellanos

Dit is het meest pittoresque pleintje van Gijón en vermoend naar Gaspar Melchor de Jovelllanos (1744 – 1811). Aan het plein ligt ook het museum van Jovellanos gevestigd in een 15e eeuws huis met schilderijen van Asturiaanse kunstenaars.

Gijon Spanje

9. Museu del Pueblu d’Asturias

Dit etnografische museum voor het behouden en verspreiden van de Asturische cultuur heeft een grote collectie voorwerpen, muziekinstrumenten (vooral doedelzakken) en documenten over de Asturische tradities zoals verhalen en liederen. In het park van het museum treft u een aantal typische Asturische gebouwen zoals deze graanschuur.

Gijon Spanje

10. Termas Romanas de Campo Valdes

Dit is het museum van de Romeinse baden. Bij uw bezoek krijgt u uitleg over de oorspronkelijke context van deze archeologische site en de Romeinse geschiedenis van Gijon. Het adres is Campo Valdés 1, dit is bij de ingang van de San Pedro kerk (foto).

Astrie Spanje

11. Rest van Asturië

Wanneer u in Gijón bent liggen de mooiste bezienswaardigheden eigenlijk in de rest van de regio Asturië. Bezoek ook de sfeervolle stad Oviedo, sfeervolle kustplaatsjes als Ribadesella en maak een uitstapje naar de ruige toppen van de Picos de Europa door de omgeving van Onis te bezoeken. Lees alles over de bezienswaardigheden Asturië.

Meer Asturië

Universiteit van GijónKustlijn omgeving Gijón
kerk GijonPlaza Mayor in Gijon

Leuke hotels in Gijón en omgeving

Zoekt u een hotel in het centrum van Gijón of in de nabijheid van de stad? Dan hebben wij nog een aantal leuke suggesties voor u:

  • El Môderne Hotel: De beste keuze wanneer u in het centrum van Gijón wilt overnachten. Van buiten is het gebouw art deco, van binnen modern en stijlvol. Het viersterren hotel met fantastische reviews is gelegen op een goede locatie, niet ver van het strand en zeer betaalbaar.
  • Silken Ciudad Gijón: Een goed en modern viersterren hotel aan de rand van het centrum met parkeergelegenheid en een fijn zwembad.
  • Hotel Quinta Duro: Dit landelijke hotel is gevestigd in een oud herenhuis en ligt 5 kilometer buiten het centrum in een groot privé-park van Cefontes. Een schitterend rustieke omgeving met kamers die u het gevoel geven dat de tijd nooit heeft stil gestaan.
  • La Colina: Op dit hotel wordt u verliefd door het fantastische uitzicht door de ligging aan de rand van het Providencia-park met prachtig uitzicht op zee. Het hotel ligt rustig op een heuvel ('la colina') op ongeveer 4 kilometer van het stadscentrum.
Gijón hotel
Silken Ciudad Gijón
Meer info
Beste Hotels Gijon
Hotel Quinta Duro (5 km)
Meer info
Beste Hotels Gijón Spanje
La Colina (4 km)
Meer info

Weer in Gijón Spanje

Gijón ligt aan de Golf van Biskaje waardoor het klimaat sterk beïnvloed wordt door de aangrenzende oceaan. Het klimaat is een gematigd maritiem klimaat, waardoor de zomers milder zijn vergeleken met de rest van Spanje. De winters in Gijon zijn daarentegen ook mild met wat meer neerslag.

Weer Gijón j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 12 13 14 17 18 20 23 23 22 19 15 13
gem. min (°C) 6 7 7 8 11 13 16 16 14 11 8 7
dagen neerslag 16 15 15 17 16 13 11 11 12 14 16 16
zonuren / dag 3 4 4 5 6 7 7 6 5 4 3 3

Video: Impressie van Gijón


Waar ligt Gijon in Spanje?

Afstand van Gijon tot de volgende steden: Madrid is 471 km, Santander is 176 km, Valencia is 823 km, Bilbao is 265 km en Valladolid is 275 km.

FAQ Gijón bezoeken

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Gijón?

Populaire bezienswaardigheden in Gijon zijn het strand met de aangrenzende visserswijk Cimadevilla. Ook het kunstwerk Elogio Del Horizonte op de rotsheuvel Santa Catalina is een van de iconen van de stad. Lees meer over alle Top 10 Gijón bezienswaardigheden.

Wat kan ik doen in de omgeving van Gijón?

Leuke activiteiten buiten het centrum van Gijón zijn het indrukwekkende gebouw van de universiteit, de groene botanische tuinen of het bezoeken van de leuke stad Oviedo. Lees meer tips voor activiteiten in en rond Gijón.

Welke musea heeft Gijón?

Gijón is een stad met aan aantal interessante musea zoals een treinmuseum, Museo Jovanellos met werken van de Asturische kunstenaar en het etnografische museum Museu del Pueblu d’Asturias over de Asturische cultuur.

Waar ligt Gijón?

Gijón ligt aan de Golf van Biskaje in het noorden van Spanje in de regio Asturië. De hoofdstad van Asturië, Oviedo ligt slechts op 27 kilometer en Santander op 176 kilometer van Gijón.

spaanse steden bezienswaardigheden spanje top 10
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."