Spanje / El Escorial

El Escorial

Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial Spanje

el escorial

El Escorial bezoeken: Alles over het klooster, koninklijk mausoleum en paleis Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial zoals: Tickets, openingstijden, rondleiding van deze bezienswaardigheid op 45 km van Madrid.

Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial

Info El Escorial & Tickets

Adres Avda. Don Juan de Borbón y Battenberg, s/n 28200-San Lorenzo de El Escorial
Tickets Reserveer tickets online
Vervoer
  • Met de trein naar San Lorenzo de El Escorial vanaf station Atocha (Línea de Cercanías C-8)
  • Met de bus 664 of 661 vanaf busstation Moncloa.
  • Met de auto volgt u de A6 richting El Escorial.
  • Boek hier een georganiseerde dagtocht vanuit Madrid of via deze aanbieder
Tijden
  • Oktober t/m maart: van 10:00 - 18:00 uur
  • April t/m september: van 10:00 - 19:00 uur
  • Maandags gesloten

Het klooster en paleis van San Lorenzo de El Escorial

El Escorial is een gigantisch paleis en kloostercomplex op 45 kilometer ten noordwesten van Madrid in de stad San Lorenzo de El Escorial. Het paleis en klooster werd tussen 1563 - 1584 gebouwd door architect Juan Batista de Toledo (hij had o.a. meegewerkt aan het Vaticaan), en na diens dood door Juan de Herrera. Het werd gebouwd in opdracht van koning Filips II als laatste rustplek voor zijn vader Carlos V waar hij in gezelschap van geestelijken kon bidden voor eeuwige rust. Sinds 1984 staat het complex ook op de UNESCO werelderfgoedlijst en is het met een half miljoen bezoekers per jaar een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Spanje.

el escorialHet enorme complex van El Escorial
Escorial in SpanjeKlooster, mausoleum en paleis

De functie van El Escorial is uiteindelijk multifunctioneel geworden. Het was een paleis, klooster, bibliotheek en het koninklijk mausoleum waar de meeste Spaanse koningen liggen begraven. Het gebouw heeft een lengte van 200 meter, een oppervlakte van 13 hectare, meer dan 4000 kamers en 16 kilometer aan gangen.

El Escorial bezoeken

Tijdens uw bezoek zult u een beperkte route lopen door het immense paleis. Hoogtepunt tijdens de tour zal het Pantéon Real (Mausoleum) zijn met de 26 graftombes van de koningen met hun partners, maar ook is in het paleis een grote verzameling kunst te aanschouwen van o.a. El Greco, Titiaan en Jheronimus Bosch, wandtapijten en immense wandschilderingen van veldslagen. Ook de bibliotheek is adembenemend met zijn mooie schilderingen en collectie van meer dan 40.000 (historisch waardevolle) boeken. Daarnaast zult u verder de basiliek bezoeken tijdens uw tour met schitterende praalgraven van o.a. Filip II en kunt u verschillende fraaie kamers bekijken van het 'Hapsburgse' en 'Bourbon' paleis.

Meer tips El Escorial in Spanje

Uw bezoek neemt makkelijk 2 tot 3 uur in beslag. Heeft u nog tijd over, maak dan zeker ook nog een wandeling door de mooie tuinen van het complex.

Tip 1: Bent u met de auto, rij dan na afloop eens 10 km over de M505 richting Avila. U bereikt hier een schitterend uitzichtpunt voor fantastische foto's van het kloostercomplex.

Tip 2: Vanuit Madrid liever een compleet georganiseerde excursie? Via deze website boekt u een excursie naar El Escorial gecombineerd met een bezoek aan het monument en de basiliek 'Vallei van de Gevallenen' welke zich op ongeveer 10 kilometer van El Escorial bevindt. Uiteraard is dit ook eenvoudig met de auto te bereiken. Meer over de 'Vallei van de Gevallenen'

Locatie klooster El Escorial Spanje

Andere hoogtepunten in de omgeving:

escorial

FAQ Escorial in Spanje

Wat is ‘Escorial’?

El Escorial is een enorm paleis, koninklijk mausoleum en kloostercomplex, 45 kilometer ten noordwesten van de Spaanse hoofdstad Madrid. Het complex, welke op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, werd gebouwd tussen 1563 en 1584. Dit was in opdracht van koning Filips II om te dienen als laatste rustplaats voor zijn vader Carlos V. Meer info El Escorial.

Kan ik Escorial bezoeken?

Jazeker, u kunt een (beperkte) route lopen door het enorme complex waarbij u o.a. het mausoleum, de adembenemende bibliotheek en tal van kunstwerken kunt aanschouwen. Meer info over Escorial bezoeken.

Waar ligt San Lorenzo de El Escorial?

Het complex ligt in San Lorenzo de El Escorial, een stadje op 45 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Madrid.

Wat is er te doen in de omgeving?

Een bezoek wordt vaak gecombineerd met de 10 kilometer verder gelegen Vallei van de Gevallenen. Dit is een controversieel gedenkteken met een enorm kruis ter ere van de vele slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog. Andere bezienswaardigheden zijn de prachtige steden Ávila (59 kilometer) en Segovia (53 kilometer). Meer info over de bezienswaardigheden in regio Madrid.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
16 januari 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."