Spanje / Valladolid

Valladolid bezienswaardigheden

Top 10 Highlights & Tips Valladolid Spanje

Valladolid

Valladolid bezoeken in Spanje? Lees alles over de bezienswaardigheden top 10 Valladolid, de stad gelegen op de Spaanse hoogvlakte in de regio Castilië en León. Bezoeken bezienswaardigheden Valladolid Spanje.

Valladolid bezoeken met stedentrip?

In het noordwesten van Spanje ligt op de kale hoogvlakte Valladolid, de hoofdstad van de regio Castilië en León. De stad met 306.830 inwoners ligt aan de Pisuerga rivier en is een belangrijke wijnstreek in Spanje. De regio wordt ook wel ‘Terra de Campos’ genoemd, oftewel de graanschuur van Spanje. De economie draait verder op de auto-industrie van Michelin en Renault en Valladolid heeft een grote studentenpopulatie vanwege de universiteit. Er wordt beweert dan de inwoners, de Vassisoltanos, het meest zuiver Spaans spreken van het land.

In de geschiedenis is Valladolid geregeld een belangrijke stad geweest. Na herovering op de Moren bouwden de inwoners de stad in de Middeleeuwen uit tot een van de belangrijkste bolwerken van het koninkrijk Castilië. De stad is daarna in de 16e eeuw onder Karel I en in de 17e eeuw onder Filips III zelfs tweemaal hoofdstad van Spanje geweest. In 1808 werd veel gebouwen van de stad flink beschadigd tijdens een veldslag met Napoleon.

Valladolid bezoeken in Spanje

Het centrum van de Spaanse stad bevat vele bezienswaardigheden en monumenten zoals de nooit afgebouwde kathedraal, kerken en vele herenhuizen. Daarnaast heeft de stad een groot aanbod van musea voor de cultuurliefhebber. Valladolid is niet een volwaardige stedentrip, maar de stad valt het beste te combineren met een bezoek aan de wijngebieden van Castiliue en León.

Valladolid kerkSan Pablo kerk van Valladolid (iStock.com/bbsferrari)
Plein Valladolid SpanjePlaza Mayor met het stadhuis (iStock.com/AndresGarciaM)

De belangrijkste feestweek van Valladolid is ‘Semana Santa’ met diverse processies en parades rond Goede Vrijdag. Daarnaast is de stad in Spanje bekend om ‘Seminci’, de internationale filmweek. Daarnaast is Valladolid een van de fanatiekste regio’s van Spanje als het op stierenvechten aankomt. Wat zijn de belangrijkste Valladolid bezienswaardigheden?

Valladolid bezienswaardigheden Top 10 & Highlights

valladolid

1. Archeologisch museum Valladolid

Behalve archeologische resten uit de regio van Valladolid bevat dit museum ook kunstwerken uit de 15e tot 19e eeuw. Het museum is gevestigd in een voormalig 15e eeuws renaissance-paleis ‘Palacio de Fabio Nelli’ (Adres: Plaza de fabio Nelli).

Valladolid Spanje

2. Iglesia de San Pablo

Deze kerk heeft een schitterende facade en ligt aan het plein ‘Plaza de San pablo’ waaraan ook het voormalige koninklijke paleis zich bevindt. De kerk is qua details indrukwekkender dan de kathedraal.

Valladolid highlights

3. Museu Nacional de Escultura

Dit is het nationale museum voor beeldhouwkunst. Verspreid over vier gebouwen treft u religieuze beelden en kunst van vooral de periode 13e tot en met 15e eeuw, zoals van de Spaanse schilder Alonso Berreguete (Adres: Cadenas de San Gregorio 2 en website).

Valladolid bezoeken

4. Plaza Mayor de Valladolid

Het centrale plein van de stad waar sfeervolle straatjes uitkomen en u de nodige barretjes zult vinden. Dit plein met dieprood schilderwerk is voor veel Spaanse steden een inspiratie geweest voor het bouwen van ook een Plaza Mayor, zoals in Salamanca en Madrid.

kathedraal Valladolid

5. Kathedraal ‘Nuestra Señora de la Asunción’

Deze kerk werd gebouwd vanaf 1589 en is ontworpen door Juan de Herrera, de architect van El Escorial. De kathedraal is heel lang niet afgebouwd, totdat in 1970 de facade helemaal is afgerond. De trots van de kathedraal is het altaarstuk van Juan de Juni uit 1562. Vanaf de toren heeft u een schitterend uitzicht over de stad. (Adres: Calle de Arribas 1)

museum Valladolid

6. Casa de Cervantes

Het voormalige huis (1603 – 1606) van de bekende schrijver Cervantes, bekend van o.a. ‘Don Quichote’. In dit huis is nu een klein museum gevestigd over Cervantes en toont aan hoe de 17e eeuwse adellijke familie woonde.

historische centrum Valladolid hoogtepunten

7. Huis van Columbus

Columbus, van oorsprong Italiaan, stierf in Valladolid toen hij 55 jaar oud was. In zijn voormalige huis is nu een klein museum ‘Casa Museo Colón’ te bezichtigen met een interactieve tentoonstelling met o.a. landkaarten.

park Valladolid

8. Campo Grande

Dit park is een groene oase van rust in het centrum van Valladolid. Mooie tuinen met loslopende pauwen, fazenten en duiven.

kerken in Valladolid

9. Santa María la Antiguas

Dit is de oudste kerk van Valladolid met een interresant interieur. De kerk is in Romaans-Gotische stijl gebouwd in de 14e eeuw.

Spanje steden Valladolid

10. Museo de la Ciencia de Valladolid

Het sciencemuseum is gevestigd in een verbouwd industrieel pand. Dit museum uit 2003 neemt u mee door de wereld van de natuurwetenschappen. (Adres: Avenida de Salamanca en website).

Weer tijdens stedentrip Valladolid Spanje

Het weer in Valladolid is mediterraans met invloeden van landklimaat. De zomers zijn droog en heet met temperaturen standaard boven de 30 graden, terwijl de winters op deze Spaanse hoogvlakte en in Valladolid behoorlijk koud en mistig zijn met geregeld temperaturen onder het vriespunt.

Weer jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 8 11 14 16 20 25 29 29 25 19 15 12
gem. minimum (°C) 0 1 3 5 8 11 14 14 12 8 3 1
dagen met neerslag 12 12 9 12 13 10 7 6 8 10 11 11
zonuren per dag 3 5 6 7 9 10 12 11 8 6 4 3

Video impressie Valladolid


Waar ligt Valladolid in Spanje?