Spanje / Castilië en León / Valladolid

Valladolid bezienswaardigheden

Wat doen in Valladolid Spanje? Hoofdstad Castilië en León

Valladolid

Valladolid bezoeken in Spanje? Alles over de bezienswaardigheden top 10 Valladolid, de stad gelegen op de Spaanse hoogvlakte in de regio Castilië en León. Bezoeken bezienswaardigheden Valladolid Spanje.

Valladolid bezoeken in Spanje?

In het noordwesten van Spanje ligt op de kale hoogvlakte Valladolid, de hoofdstad van de regio Castilië en León. De stad met 306.830 inwoners ligt aan de Pisuerga rivier en is een belangrijke wijnstreek in Spanje. De regio wordt ook wel ‘Terra de Campos’ genoemd, oftewel de graanschuur van Spanje. De economie draait verder op de auto-industrie van Michelin en Renault. Daarnaast heeft Valladolid een grote studentenpopulatie vanwege de universiteit. Er wordt beweert dan de inwoners, de Vassisoltanos, het meest zuiver Spaans spreken van het land.

In de geschiedenis is Valladolid geregeld een belangrijke stad geweest. Na herovering op de Moren bouwden de inwoners de stad in de Middeleeuwen uit tot een van de belangrijkste bolwerken van het koninkrijk Castilië. De stad is daarna in de 16e eeuw onder Karel I en in de 17e eeuw onder Filips III zelfs tweemaal hoofdstad van Spanje geweest. In 1808 werd veel gebouwen van de stad flink beschadigd tijdens een veldslag met Napoleon.

ValladolidSemana Santa in Valladolid
Valladolid SpanjePlaza de la Universidad met de kathedraal

Het centrum van de Spaanse stad bevat vele bezienswaardigheden en monumenten zoals de nooit afgebouwde kathedraal, kerken en vele herenhuizen. Daarnaast heeft de stad een groot aanbod van musea voor de cultuurliefhebbers. Valladolid is niet een volwaardige stedentrip, u zult er aan één volle dag voldoende hebben, maar de stad valt juist goed te combineren met een bezoek aan de wijngebieden van Castilië en León.

De belangrijkste feestweek van Valladolid is ‘Semana Santa’ met diverse processies en parades rond Goede Vrijdag. Daarnaast is de stad in Spanje bekend om ‘Seminci’, de internationale filmweek. Eveneens is Valladolid een van de fanatiekste regio’s van Spanje als het op stierenvechten aankomt. Lees meer wat de belangrijkste Valladolid bezienswaardigheden zijn:

Valladolid bezienswaardigheden - Top 15 Highlights

Valladolid bezoeken

1. Plaza Mayor

Plaza Mayor is het centrale plein van de stad waar sfeervolle straatjes uitkomen en u de nodige barretjes zult vinden. Dit plein met dieprood schilderwerk is voor veel Spaanse steden een inspiratie geweest voor het bouwen van ook een Plaza Mayor, zoals in Salamanca en Madrid. Het plein dateert namelijk al uit de 16e eeuw en was de eerste in Spanje met de kenmerkende rechthoekige vorm. Centraal staat het stadhuis met daarvoor een standbeeld van Ansúrez, de eerste stadsheer van Valladolid.

Valladolid Spanje

2. Iglesia de San Pablo

Deze kerk uit de 15e eeuw heeft een schitterende Spaans-Vlaamse facade. De kerk ligt aan het plein ‘Plaza de San Pablo’, waaraan ook het voormalige koninklijke paleis (tussen 1601 en 1606 was Valladolid even hoofdstad van Spanje) en het Palacio de Pimentel zich bevinden. De kerk is qua details indrukwekkender dan de kathedraal.

Valladolid highlights

3. Museu Nacional de Escultura

Dit is het gratis nationale museum voor beeldhouwkunst, verspreid over drie en vlakbij elkaar gelegen gebouwen. In Colegio de San Gregorio treft u de hoofdcollectie religieuze kunst van vooral de periode 13e tot en met 15e eeuw, zoals van de Spaanse schilder Alonso Berreguete. In Casa del Sol een collectie beelden en in Palacio de Villena het schitterende 'Belén Napolitano', een enorme Napolitaanse kerststal (website).

kathedraal Valladolid

4. Kathedraal ‘Nuestra Señora de la Asunción’

Deze kerk werd gebouwd vanaf 1589 en is ontworpen door Juan de Herrera, de architect van El Escorial. De kathedraal is heel lang niet afgebouwd, totdat in 1970 de facade helemaal werd afgerond. Afgezet tegen alle andere kathedralen in de regio valt deze kathedraal wat tegen. De trots van de kathedraal is het altaarstuk van Juan de Juni uit 1562. Vanaf de toren heeft u een schitterend uitzicht over de stad (Adres: Calle de Arribas 1).

Spanje Valladolid

5. Plaza de la Universidad

Het Plaza de la Universidad is het plein waar u bovengenoemde katehdraal en eveneens de ingang van de universiteit aantreft. Op het plein treft u o.a. een bronzen beeld van Cervantes. Aan de overzijde staat de prachtige barokke gevel van de universiteit, waar u vooral even goed de details moet bekijken.

museum Valladolid

6. Casa de Cervantes

Dit is het voormalige huis (1603 – 1606) van de bekende schrijver Cervantes, bekend van o.a. ‘Don Quichote’. In dit huis is nu een klein museum gevestigd over Cervantes, maar de inrichting toont vooral aan hoe een 17e eeuwse adellijke familie woonde.

park Valladolid

7. Campo Grande

Dit enorme park dat stamt uit 1877 is een groene oase van rust in het centrum van Valladolid. U vindt er mooie tuinen met o.a. loslopende pauwen, fazanten en eekhoorns. Verder heeft het Campo Grande twee oude fonteinen.

park Valladolid

8. Plaza de Zorrilla

Voor de ingang van het Campo Grande treft het Plaza de Zorrilla. Op dit plein treft u o.a. een enorme fontein, een monument ter ere aan de 'Jagers van Alcántara' en het bronzen beeld van dichter José Zorrilla. Aan de overzijde treft u de Academia de Caballeria, oftewel de academie voor de cavalerie, welke alleen is te bezoeken met een reservering (website).

kerken in Valladolid

9. Santa María de la Antigua

De Santa María de la Antigua is de oudste kerk van Valladolid met een interessant interieur. De kerk is in Romaans-Gotische stijl gebouwd, grotendeels in de 14e eeuw. Tegenover de kerk liggen nog de restanten van een voormalig 'colegiata'.

Valladolid

10. San Benito

Officiëel 'El Monasterio y la Iglesia de San Benito el Real' is een parochiekerk en een voormalig benedictijnenklooster. De kerk werd gebouwd tussen 1499 en 1515 op de plek waar vroeger het kasteel en de stadsmuren stonden. In het aangrenzende klooster zit tegenwoordig het 'Museum Patio Herreriano', een gratis museum voor Spaanse moderne kunst.

historische centrum Valladolid hoogtepunten

11. Huis van Columbus

Columbus, van oorsprong Italiaan, stierf in Valladolid toen hij 55 jaar oud was. In zijn voormalige huis (hiervan is niks meer te zien van oude elementen) is nu een mooi en modern museum ‘Casa Museo Colón’ te bezichtigen met een interactieve tentoonstelling met o.a. landkaarten en uitleg over zijn vier grote ontdekkingsreizen. Nadeel is wel dat het museum alleen interessant is als u een woordje Spaans kunt lezen.

valladolid

12. Mercado del Val

Dit is de versmarkt van Valladolid welke wordt overdekt door een oude ijzeren constructie. Dit is voor lokals een plek om hun verse groente, vlees en vis te kopen en verder treft u een aantal barretjes aan voor een drankje en een tapa.

valladolid

13. Museo de Valladolid

Behalve archeologische resten uit de regio van Valladolid bevat dit 'Museo de Valladolid' ook kunstwerken uit de 15e tot 19e eeuw. Het archeologische museum is gevestigd in een voormalig 15e eeuws renaissance-paleis ‘Palacio de Fabio Nelli’ (Adres: Plaza de Fabio Nelli).

Spanje steden Valladolid

14. Museo de la Ciencia

Het sciencemuseum is gevestigd in een verbouwd industrieel pand. Dit museum uit 2003 neemt u mee door de wereld van de natuurwetenschappen. (Adres: Avenida de Salamanca en website).

Castilië en Leon

15. Rest van Castilië en León

Valladolid ligt in de prachtige Spaanse regio Castilië en León. Wanneer u de kans heeft bezoek dan ook eens mooie steden als Segovia, Ávila en Salamanca. Het is een interessante regio met veel middeleeuwse steden, kastelen en kloosters. In dit artikel leest u alles over dé 25 bezienswaardigheden in Castilië en León.

Meer Castilië en León

Hotels in Valladolid en omgeving

Bent u op zoek naar een hotel in Valladolid of in de regio van Castilië en León? Wij hebben een aantal unieke en uitstekende locaties voor u op een rij gezet. Zeker wanneer u op rondreis bent en meer in de omgeving van Valladolid wilt ontdekken, hebben wij een paar unieke aanbevelingen, van slapen in een kasteel tot een abdij:

Beste hotels in centrum Valladolid

  • Hotel Boutique Gareus: Mijn favoriete hotel om in centrum van Valladolid te overnachten. Het viersterren boetiekhotel ligt ideaal in het historische centrum. Grote en smaakvol ingerichte kamers en goed betaalbaar.
  • Zenit El Coloquio: Zoekt u een niet te duur hotel? Het hotel ligt op een uitstekende locatie naast de kathedraal, heeft prima kamers en u kunt onder het hotel parkeren.
  • Hotel Colón Plaza: Dit charmante hotel ligt aan het Campo Grande Park, is de ideale uitvalsbasis om de stad te ontdekken en dat voor een leuk budget.
overnachten kasteel spanje
Hotel Boutique Gareus
Meer info
Valladolid hotel
Zenit El Coloquio
Meer info
Beste Hotels Valladolid Spanje
Hotel Colón Plaza
Meer info

Unieke hotels in de omgeving

  • Residencia Real del Castillo de Curie: Overnacht in het kasteel in Curiel de Duero op ruim 60 kilometer van Valladolid. U heeft vanaf het kasteel prachtig uitzicht over de wijngaarden. Een sfeervol hotel met mooie kamers en bovenal niet duur voor zo'n unieke locatie.
  • Hotel Castilla Termal Monasterio de Valbuena: Een luxe vijfsterren hotel in het oude klooster van Valbuena de Duero (40 km van Valladolid). Het hotel heeft thermale baden en mooie kamers, afgewisseld met de oude elementen waardoor het kloostergevoel behouden blijft.
  • Abadia Retuerta LeDomaine: Een luxe en prijzig welnesshotel in Sardoncillo op 30 kilometer van Valladolid, gevestigd in een oude abdij prachtig gelegen tussen de wijnvelden. Als u tot rust wilt komen zit u hier goed.
overnachten kasteel spanje
Castillo de Curie (60 km)
Meer info
Valladolid hotel
Monasterio de Valbuena (40 km)
Meer info
Beste Hotels Valladolid Spanje
Abadia Retuerta LeDomaine (30 km)
Meer info

Weer tijdens stedentrip Valladolid

Het weer in Valladolid is mediterraans met invloeden van landklimaat. De zomers zijn droog en heet met temperaturen standaard boven de 30 graden, terwijl de winters op deze Spaanse hoogvlakte en in Valladolid behoorlijk koud en mistig zijn met geregeld temperaturen onder het vriespunt.

Weer jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 8 11 14 16 20 25 29 29 25 19 15 12
gem. minimum (°C) 0 1 3 5 9 12 14 14 12 8 3 1
dagen met neerslag 12 12 9 11 13 10 7 6 8 10 11 11
zonuren per dag 3 5 6 7 8 10 12 11 8 6 4 3

Video impressie Valladolid


Waar ligt Valladolid in Spanje?

Valladolid ligt in Castilië en León op 128 kilometer ten zuidoosten van Burgos, 211 ten noordwesten van de Spaanse hoofdstad Madrid en 118 kilometer van Salamanca. Pelgrimstad León ligt 140 kilometer ten noorden van Valladolid.

valladolid

FAQ Valladolid bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in Valladolid?

Valladolid is de hoofdstad van Castilië en León en heeft een paar prachtige kerken en diverse musea zoals het archeologische museum en het Museu Nacional de Escultura. Ook de Plaza Mayor is zeker een bezoek waard en wanneer u met Pasen in de buurt bent mag u de Semana Santa niet missen. In dit artikel leest u verder over de top 10 bezienswaardigheden Valladolid.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Castilië en León?

De populairste bezienswaardigheden in Castilië en León zijn de steden Salamanca, Segovia, de ommuurde stad Avila, het paleis van San Ildefonso en de kathedraal van Burgos. Lees meer over de 25 mooiste bezienswaardigheden Castilië en León.

Welke musea heeft de stad?

Valladolid heeft een groot aanbod van musea. De belangrijkste zijn het archeologische museum en het Museu Nacional de Escultura (beeldhouwkunst). Verder Casa de Cervantes, het voormalige huis van de schrijver en Casa Museo Colón, het huis waar Columbus stierf. Daarnaast heeft de stad een mooi sciencemuseum. Meer info over de musea in Valladloid.

Waar ligt de stad in Spanje?

Het Spaanse Valladolid ligt in Castilië en León. De stad ligt op 128 kilometer ten zuidoosten van Burgos, 211 ten noordwesten van Madrid en 118 kilometer van Salamanca. Er ligt ook een Valladolid in Mexico; alle foto's met kleurrijke straatjes die u op internet aantreft zijn van deze Mexicaanse stad.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."