Spanje / Canarische eilanden

Canarische Eilanden Spanje

Bezienswaardigheden op de 7 Canarische Eilanden (Islas Canarias)

Canarische eilanden

Wat is er te doen op de Canarische Eilanden in Spanje? Een overzicht van de bezienswaardigheden op de verschillende eilanden van de 'Islas Canarias' zoals Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote (foto) en Fuerteventura.

Islas Canarias, alle 7 Canarische eilanden

De Canarische Eilanden is een eilandengroep bestaande uit zeven verschillende eilanden en zes kleine eilandjes die voor de kust van Marokko en de Westelijke Sahara ligt en bij Spanje hoort. Doordat zij dus voor de kust van West-Afrika ligt is het bijna het gehele jaar mooi weer en onder andere hierdoor een populaire vakantiebestemming. De autonome regio van de Canarische Eilanden zijn onderverdeeld in twee provincies. De eilanden El Hierro, La Gomera, La Palma en Tenerife vormen samen de provincie Santa Cruz de Tenerife. De provincie Las Palmas wordt gevormd door Fuerteventura, Gran Canaria en Lanzarote. Gek genoeg kent de Canarische Eilanden niet één, maar twee gelijkwaardige, officiële hoofdsteden, namelijk Las Palmas de Gran Canaria en Santa Cruz de Tenerife.

Canarische eilanden bezienswaardigheden

Bevolking

Er wonen iets meer dan 2 miljoen mensen op de Canarische Eilanden op een grondoppervlakte van zo’n 7500 vierkante kilometer. Bijna de helft van deze bevolking, zo’n 950.000 woont op Tenerife, wat het grootste eiland van de zeven is en het meest bevolkte eiland dat onder Spaans gezag valt. Maar zeker in de zomer zijn er veel meer mensen op de eilanden aanwezig naast de bewoners. Het is ieder jaar één van de meest bezochte vakantiebestemmingen in Spanje en van Europa. In 2019 bezochten zo’n 13 miljoen mensen het eiland en in een gemiddeld jaar zijn er meer dan 90 miljoen overnachtingen. Veel van deze toeristen komen voor de prachtige stranden, het zonnige weer dat door de ligging en het klimaat bijna het gehele jaar aanwezig is, de ruwe bergen en het gezellige nachtleven.

De vulkanische Islas Canarias

De eilandengroep van de Islas Canarias is vulkanisch gebied en wordt zelfs als een actief vulkanisch gebied bestempeld. Maar wees niet gevreesd de laatste vulkanische uitbarsting op het land was in 1971 op La Palma en is dus al best een tijd geleden. Het komt vaker voor dat er onderwater uitbarstingen zijn en dit leidt vooral tot lichte aardbevingen, die in het algemeen niet te bemerken zijn door de inwoners of bezoekers van de regio. Deze vulkanische activiteit heeft voor een prachtig bergachtig landschap gezorgd, waarbij de vulkanische as en lavastromen sommige delen van het land prachtige kleuren rood en zwart heeft gekleurd en spectaculaire rotsformaties heeft gevormd.

1. Tenerife, het grootste Canarische eiland

Tenerife is dus het grootste eiland van de Canarische Eilanden en het meest bevolkte eiland van Spanje. Er is hier dan ook heel veel te beleven. Een van de twee grote vliegvelden van de Canarische Eilanden ligt op Tenerife en er is dus een kans dat je op Tenerife land bij een reis naar de Canarische Eilanden, hoewel het vliegveld van Gran Canaria groter is en dus meer vluchten ontvangt. De grootste stad van Tenerife is Santa Cruz de Tenerife wat de hoofdstad van het eiland is en de gedeelde hoofdstad van de provincie is. Hier wonen ongeveer 200.000 mensen. Santa Cruz de Tenerife kent dan ook een groot aantal bezienswaardigheden en is een echte must als je de eilanden bezoekt. Naast de vele geweldige visrestaurants, tapasbars, nachtcafe’s en disco’s kent de stad ook veel bezienswaardigheden voor de dagbesteding.

Islas CanariasIslas Canarias: Tenerife, beroemd vanwege de strandvakanties
Canarische eilanden SpanjeCanarische Eilanden: Hoofdstad van Tenerife, Santa Cruz

Auditorio de Tenerife

Het Auditorio de Tenerife is een in het oog springend bouwwerk dat pal naast de zee in Santa Cruz de Tenerife staat. Het is een gebouw dat tussen 1997 en 2003 is gebouwd in de postmodernistische stijl onder leiding van de Valenciaanse architect Santiago Calatrava. Dit is een internationaal gerenommeerde architect die wellicht het meest bekend is geworden door de bioscoop L’Hemisferic die in 1998 werd afgebouwd in het Ciutat de les Arts i les Ciències in Valencia. Het Auditorio de Tenerife is 40 meter hoog, 60 meter breed en 100 meter diep en heeft een interne oppervlakte van 6471 vierkante meter. Het gebouw is bedoeld voor operavoorstellingen en heeft dan ook iets weg van The Sydney Opera House. Daarnaast worden er ook musicals, kindervoorstellingen, films en theater getoond in één van de twee immense zalen. Als je niet naar een voorstelling wilt maar wel het gebouw van binnen en buiten wilt zien kan je aan een begeleide tour van het gebouw deelnemen.

Meer Santa Cruz de Tenerife

Palmetum

Vlak naast het Auditorio de Tenerife van Santiago Calatrava ligt het Palmetum. Dit is de botanisch tuin van Santa Cruz die 12 hectaren groot is. Het was vroeger een afvalstortplaats van Santa Cruz de Tenerife, maar sinds het in 1995 is omgevormd tot een botanisch tuin is het veranderd in een waar tropisch paradijs, hoewel het park pas in 2014 opende. De tuin is gespecialiseerd in verschillende soorten palmbomen, maar kent ook een grote diversiteit aan vogels. De toegangsprijs is 6 euro voor volwassen en 2.80 voor kinderen onder 12 en is elke dag tussen 10:00 en 18:00 open.

Tenerife Canarische eilandenEl Teide, de hoogste berg op Tenerife
Canarische eilandenEen drakenboom met op de achtergrond El Teide

Natuur op het Canarische Eiland Tenerife

De eilandengroep is dus erg bergachtig. De grootste berg is de vulkaan Teide op Tenerife, die vanaf de zeespiegel tot het hoogste punt 3718 meters hoog meet. Je kan in deze buurt hiken, maar voor de minder sportieve onder ons is er ook een kabelbaan die tot 3555 meter hoog gaat en waarbij je dus heel dicht bij de top bent. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over de vulkaan en de hellingen, maar door deze grote hoogte natuurlijk ook over het eiland.

Dagtripjes op Tenerife

Vanaf Santa Cruz de Tenerife kun je veel dagtripjes maken. Een aanrader is het nabijgelegen plaatsje San Cristobal de la Laguna. Dit pittoreske stadje staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en dat is overduidelijk een juiste keuze geweest. De kleurrijke gevels, de vele kerkjes en de geschiedenis als oude hoofdstad van Tenerife maken het een perfecte plek om te bezoeken. Je waant je er nog in het Spanje van de 18e eeuw en de architectuur kent veel gelijkenissen met steden in oude Spaanse koloniën in Latijns-Amerika. Ten zuiden van dit plaatsje en Santa Cruz ligt Güímar, waar een zestal stenen piramides elk jaar een boel toeristen aantrekt. Het zijn weliswaar niet zulke enorme bouwwerken als in Giza, maar nog steeds erg indrukwekkend om te bezichtigen. Tussen Santa Cruz en Güímar in ligt een oud vissersdorpje, Candelaria, met een rustige sfeer en een aantal mooie kerkjes. Hier moet je in ieder geval naar de Basílica de Nuestra Señora de la Candelaria.

TenerifeDe beelden staan langs het Plaza de la Candelaria
Islas CanariasCandelaria, een oud visserdorp op Tenerife

Andere activiteiten

Liefhebber van authentieke dorpen? Behalve de badplaatsen die bekend staan vanwege het massatoerisme zijn op het eiland Tenerife ook tal van historische plaatsen te vinden. Bezoek bijvoorbeeld in een groene kloof het bergdorpje Masca, of andere mooie plaatsen op het eiland zoals La Orotava, Garachico en Buenavista del Norte.

Op Tenerife zijn twee amusementsparken, Siam Parque en Loro Parque. Het eerste is een waterpretpark met glijbanen, zwembaden en een heleboel andere vermakelijke attracties. Dit park ligt in het zuidelijkste puntje van Tenerife, op zo’n 45 minuten met de auto en iets meer dan een uur met het openbaar vervoer vanaf Santa Cruz. Het tweede park is een dierentuin vol met vogels en specifiek papegaaien in het oosten van het eiland. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om met tours het water op te gaan. Zo kan je op zee walvissen, schildpadden en dolfijnen zien. Ook zijn er luxe jachten of kajaks te huur.

2. Gran Canaria

Op Gran Canaria wonen iets minder dan 850.000 mensen en het is daarmee het tweede eiland qua bevolkingsaantal. In de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria wonen iets minder dan 400.000 mensen, waarmee dus bijna de helft van de inwoners van het eiland in Las Palmas de Gran Canaria woont. Dit relatief grote aantal mensen dat er woont heeft er onder andere voor gezorgd dat er een voetbalclub is, UD Las Palmas, die schommelt tussen de hoogste en de tweede voetbaldivisies. De stad bestaat al sinds 1478 en alle bestuurlijke instituties op provinciaal en federaal niveau zijn hier gevestigd. Zoals bijna alle steden op de Canarische Eilanden is ook deze aan de kust gevestigd, maar dat kan bijna niet anders, aangezien het eiland een relatief klein rond eiland is waarbij in het midden de berg Pico de las Nieves met 1949 meter boven alles uittorent. Lees ook meer over vakanties naar de Canarische eilanden van FTI om dit mooie eiland te bezoeken.

Gran CanariaLas Palmas, hoofdstad van de Islas Canarias
Las Palmas Canarische EilandenDe kathedraal van Las Palmas de Gran Canaria

Bezienswaardigheden Las Palmas de Gran Canaria

Las Palmas de Gran Canaria is dus de grootste stad van de Canarische Eilanden en wordt over het algemeen ook gezien als de hoofdstad. Op zo’n twintig kilometer ligt de luchthaven van het eiland Gran Canaria en de stad Las Palmas de Gran Canaria is dan ook goed bereikbaar. De stad heeft ook een grote haven, waar jachten, zeilboten, maar ook cruiseschepen en ferry’s aanmeren. De stad is ooit gebouwd als fort en daarom is de oude binnenstad ommuurd. De twee wijken Vegueta en Triana liggen binnen deze muren en zijn het dubbel en dwars waard om door heen te lopen en te verkennen.

In Vegueta staat een prachtige kathedraal genaamd de Catedral de Santa-Ana. Dit gotische bouwwerk met haar matte kleur steekt imposant af tegen de gekleurde gevels van Las Palmas de Gran Canaria en is zelfs sinds het einde van de 19e eeuw de enige katholieke basiliek van de eilandengroep. Dichtbij deze basiliek staat Casa de Colon, wat vertaald huis van Columbus betekend. Dit is een oude gouverneurswoning veranderd in een museum over het werk en het leven van de Italiaanse ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus. Aan de hand van oude objecten, tekeningen en audiovisuele installaties wordt je hier verteld over het leven van deze ontdekkingsreiziger en alle reizen die hij heeft gemaakt. Van maandag tot en met zaterdag is het museum tussen 10:00 en 18:00 open, op zondagen en feestdagen tot 15:00. Kinderen kunnen gratis naar binnen, volwassenen betalen €4.

Meer Las Palmas de Gran Canaria

Canarische eilanden SpanjeHet strand van Maspalomas met de beroemde duinen
Gran CanariaRoque Nublo, opvallend in het landschap van Gran Canaria

Andere bezienswaardigheden Gran Canaria

Naast Las Palmas zijn er een heleboel andere bezienswaardigheden op Gran Canaria. Zo zijn er de duinen van Maspalomas, een klein woestijnachtig gebied waar je je in de Sahara waant. In deze duinen kan je op de rug van kamelen het landschap verkennen. Zoals eerder vermeld staat er ook op dit eiland een grote berg Pico de las Nieves, die men kan beklimmen en waarvandaan je een prachtig uitzicht over het eiland en de zee te zien kan krijgen. Een van de bekendste rotsformaties van het eiland is Roque Nublo, dat dichtbij het plaatsje Tejeda staat dat in het midden van het eiland ligt. Deze 67 meter hoge rots staat boven op een heuvel en is een indrukwekkende verschijning. In het plaatsje Tejeda is een waterval te bewonderen bij Charco de Paloma, wat vertaald duivenpoel betekend. Aan de zuidkant van de Pico de las Nieves ligt het Palmitos park, waar je mooie wandelingen kan maken, dolfijnenshows kan zien, een aquarium bezoeken, maar ook een dierentuin vol met vogels, zoogdieren en reptielen kan zien. Op het zuidelijkste puntje van het eiland staat de vuurtoren van Maspalomas. Dit is een perfecte plek om een dag op het strand rond te brengen en de zonsondergang te bekijken.

3. Lanzarote

LanzaroteArecife, de grootste stad van Lanzarote
LanzaroteDe cactustuin een bezienswaardigheid van Lanzarote

Lanzarote is relatief plat en onbewoond vergeleken met Tenerife en Gran Canaria, maar hier is ook zeker genoeg te zien en te beleven. Het eiland staat vooral bekend om de zwarte vulkaangrond, waardoor je je bijna op Mars waant als je over de heuvels kijkt en over de vlaktes wandelt. Net zoals een aantal andere eilanden die deel uitmaken van de Canarische Eilanden is het een biosfeerreservaat, een titel die door UNESCO wordt gegeven aan gebieden die unieke ecosystemen kennen en door deze titel een beschermde status krijgen. Het landschap is dus erg speciaal. Op Lanzarote wonen iets minder dan 150.000 mensen. In het oosten aan de kust van het eiland ligt de hoofdstad, wat tevens de grootste stad van het eiland is, Arrecife. Hier wonen zo’n 60.000 mensen. De stad kent niet veel bezienswaardigheden vergeleken met een aantal pareltjes die over de rest van eiland verspreid te vinden zijn, maar twee kasteeltjes uit de 16e eeuw zijn hooguit een bezoek waard. Liefhebbers van mooie plaatsen kunnen beter Teguise bezoeken, de oude hoofdstad van het eiland. Met name tijdens de zondagsmarkt is Teguise zeer levendig.

Canarische eilanden LanzaroteTimanfaya, het vulkanische natuurpark van Lanzarote
LanzaroteLago Verde, onderdeel van het vulkanische park

Nationaal park Timanfaya

In het westen van het eiland ligt het nationale park Timanfaya, waar een reeks aan vulkaanuitbarstingen het onmogelijk hebben gemaakt voor veel planten om te groeien en er uitgestrekte rode zandbanken liggen. Je kan dit gebied met een begeleide busrit verkennen tussen 09:00 en 17:00 uur. Over het park verspreid kom je een aantal gaten in de grond tegen waaruit immens hete lucht opstijgt, op sommige plekken is deze lucht zo heet dat stro er spontaan van in de fik vliegt als het er boven wordt gehouden. Ook zijn er een aantal grotten waar het licht door gaten in het plafond op het water schijnt en adembenemende uitzichten veroorzaakt. aan de rand van het park bevindt zich aan de kust het dorpje El Golfo waar je absoluut heen moet. Hier ligt namelijk het Lago Verde, wat vertaald het groene meer betekent. Dit is een meertje dat vlak aan de kust ligt en waar algen het water groen kleuren. Het contrast tussen het groene meer, de zwarte en rode rotsen en de intens blauwe en onstuimige zee is werkelijk wonderbaarlijk om te zien.

LanzaroteLa Geria, de bijzondere wijnvelden op Lanzarote
Bezienswaardigheden Canarische eilandenPapagayo strand op Lanzarote

Andere interessante plaatsen op eiland Lanzarote

Behalve het nationale park zijn er nog een aantal Lanzarote bezienswaardigheden die je moet zien op dit Canarische Eilad. Zo zijn er de La Geria wijnvelden, wat een aantal wijnvelden zijn met een beschermde status en waar de wijnstalken op de zwarte grond een prachtig beeld scheppen. De wijnstruiken zijn in kleine kuilen geplant om ze te beschermen tegen de wind of worden door lage muurtjes van opgeraapte stenen beschermt. In het noordoosten van het eiland is de cactustuin van Guatiza te vinden, waar je een grote verzameling van verschillende cacti kan zien. Iets meer ten noorden liggen vervolgens Cueva de los Verdes en Jameos del Agua, een uniek vulkanisch grottenstelsel met o.a. een zoutmeer waar een unieke kreeftensoort leeft en in de grotten bij Cueva de los Verdes kunt u een ondergrondse rondleiding volgen.

In Tahiche ligt verder Fundación César Manrique, het museum van de kunstenaar en architect César Manrique die er grotendeels verantwoordelijk is dat al huizen in dezelfde kenmerkende stijl en zonder hoogbouw op het eiland gebouwd zijn. Over het hele eiland verspreid staan kunstwerken van César Manrique, zoals op vele rotondes. Op het zuidelijke puntje van Lanzarote liggen verder de Papagayo-stranden, welke tot de mooiste stranden van de Canarische Eilanden behoren. Hier kan je heel goed snorkelen. Ten noorden van Lanzarote ligt ook het eilandje La Graciosa dat je met een ferry kan bezoeken (of te bekijken is vanaf uitzichtspunt Mirador del Rio). Hier kan je echt de drukte ontvluchten, het kleine vissersplaatsje bewonderen en genieten van de bootreis heen en terug.

4. Eiland Fuerteventura

Hoewel alle eilanden in de Canarische Eilanden prachtige witte stranden en blauwe, doorzichtige zee kennen, wordt Fuerteventura het meest geroemd om deze aspecten. Dit ovaalvormige eiland is een populaire plek voor surfers en kitesurfers, maar ook zeker voor mensen die willen zwemmen of aan het strand willen liggen. Er wonen iets meer dan 100.000 mensen op het eiland, waarvan 40.000 in de hoofdstad Puerto del Rosario dat zich in het oosten van het eiland bevindt.

FuerteventuraHet landschap van Fuerteventura
Islas Canarias SpanjeFuerteventura, het grootste eiland van de Canarische eilanden

Waar veel van de huizen op de Canarische Eilanden in felle kleuren zijn geschilderd, zijn veel huizen op dit eiland wit geschilderd. Het zuidelijk gelegen dorpje Las Playitas is hier een goed voorbeeld van de witte huizen. Twee andere voorbeelden zijn het oude vissersdorpje El Cotillo dat in het noordwesten ligt en een populaire plaats is voor surfers en Bentancuria dat in het midden van het eiland ligt. Dit laatste plaatsje waar nog geen 1000 mensen wonen werd in 1404 gesticht door de Franse ontdekkingsreiziger Jean de Béthencourt uit Normandië, waar het dorpje ook naar vernoemd is. Er staan een aantal oude, kleine kerkjes. Juist de simpele bouw en dezelfde witte wanden die op de rest van het eiland terugkomen maken deze het zeker waard om te bezoeken. Ten noorden van Fuerteventura ligt het eilandje Lobos, welke je kan bezoeken met een ferry. Dit eiland is een beschermd natuurgebied, waar net boven het water zwart gesteente fel afsteekt tegen het heldere blauwe water. Er is hier veel speciale begroeiing te zien, maar je kan er ook goed snorkelen en wandelen.

5. La Palma

La PalmaHet Castillo de la Virgen op La Palma
Santa Cruz de La PalmaPrachtige gevels in Santa Cruz de La Palma

Dit eiland wordt minder vaak opgezocht door toeristen en dat is een gemis voor iedereen die de Canarische Eilanden bezoekt. Het is namelijk de locatie om te bezoeken voor iedere natuurliefhebber. Waar andere eilanden in sommige maanden droog zijn, kent dit eiland het hele jaar door groene vlaktes en bossen. Het midden van het eiland is perfect voor wandelingen en hikes, want hier kan men steile rotsen met groene, bijna tropische begroeiing vinden. Het eiland betovert haar bezoekers en inwoners vanwege de prachtige heldere lucht. Door de weinige lichten kan je de hele nacht door de hemel en haar sterren goed bekijken. Er is hier dan ook een internationale sterrenwacht aanwezig met een aantal verschillende telescopen. Daarnaast staat het eiland bekend voor haar goede omstandigheden om te duiken en te snorkelen.

Canarische Eilanden SpanjeHet groene eiland La Palma
Islas CanariasCumbre Nueva op La Palma

6. La Gomera

La GomeraLa Gomera met op de achtergrond Tenerife (El Teide)
Canarische eilanden bezienswaardighedenLa Gomera, een van de groenste Canarische Eilanden

Ook dit eiland werd veroverd door Jean de Béthencourt in 1404. Het huis waar Columbus verbleef voordat hij aan de reis begon, tijdens welke hij Amerika ontdekte is nog altijd te zien en te bezoeken. Er wonen slechts 20.000 mensen op het eiland en er komen ook hier relatief weinig toeristen. Maar als je van natuur en rust houdt is dat alleen maar mooi meegenomen, want dit eiland is een waarlijk paradijs. Er is veel dichte begroeiing in het midden van het eiland, waardoor je er heel mooi kan wandelen. Interessant aan het eiland is dat door sommige bewoners een unieke taal wordt gesproken. Zij communiceren met behulp van verschillende fluittonen, waarmee ze van veraf informatie met elkaar kunnen delen. Verder zijn er op dit eiland een aantal prachtige stranden met zwart zand, en de imposante kliffen Los Órganos.

7. El Hierro

El HierroEl Hierro, een van de kleinste Canarische Eilanden
Canarische EilandenValverde, een klein stadje op El Hierro

Het kleinste eiland van de Canarische Eilanden is El Hierro. Er wonen hier slechts 11.000 mensen en het is precies de plek om te bezoeken als je complete rust zoekt. Hier zijn de heuvels en de kust weinig begroeid en overladen met grijs en donker gesteente. Hoewel het land dus onontgonnen is, kan je dat niet zeggen over het water. Ten eerste is er een grote diversiteit aan vissen aanwezig dicht bij de kust die je door het heldere water perfect kan zien tijdens het snorkelen. Daarnaast zijn er groot aantal plekken die perfect geschikt zijn om te duiken.

Waar liggen de Canarische Eilanden?

FAQ Islas Canarias - Canarische Eilanden bezoeken

Wat zijn de verschillen tussen de eilanden?

Tussen de zeven hoofdeilanden van de Canarische eilanden zitten grote verschillen. Zo zijn de westelijke eilande als La Palma en Tenerife veel groener door de invloeden van de zee en oogt het meest oostelijk gelegen Lanzarote soms bijna als een maanlandschap. Lees in dit artikel alles over de verschillen tussen de zeven Canarische Eilanden.

Wat zijn de bezienswaardigheden op Tenerife?

Hoogtepunt van Tenerife is de Teide vulkaan, welke u o.a. met een kabelbaan kunt bezoeken. Bezoek verder de hoofdstad Santa Cruz met de mooie botanische tuin Plametum en het pittoreske stadje San Cristobal de la Laguna. Ook het vissersdorpje Candelaria is zeer pittoresk. Lees meer over Tenerife.

Wat zijn de bezienswaardigheden op Gran Canaria?

Breng op Gran Canaria zeker een bezoek aan de kleurrijke hoofdstad Las Palmas met o.a. het Columbus huis. Andere bezienswaardigheden zijn de duinen van Maspalomas en de rotsformaties van Roque Nublo. Lees meer over Gran Canaria.

Wat zijn de bezienswaardigheden op Lanzarote?

Het landschap van Lanzarote is vooral bekend om de rode en zwarte rotsen vanwege de vulkanische geschiedenis. Bezoek zeker het nationale park Timanfaya, een bijzonder landschap vanwege de vulkanische bodem Bezoek in deze omgeving de Lago Verde en de La Geria wijnvelden. Meer info over Lanzarote.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."