Spanje / Logroño (La Rioja)

Logroño & La Rioja (Spanje)

Bezienswaardigheden in Logroño en de wijnregio La Rioja

Logroño La Rioja

Wat doen in het Logroño (Spanje)? Alle info over dé 19 mooiste bezienswaardigheden in en rond de wijnhoofdstad Logroño in de Spaanse wijnregio La Rioja.

De wijnstreek La Rioja in Spanje

La Rioja is een autonome regio in het noorden van Spanje. De regio is opgedeeld in twaalf provincies, die comarca’s genoemd worden: Alfaro, Anguiano, Arnedo, Calahorra, Camero Nuevo, Camero Viejo, Cervera, Ezcaray, Haro, Logroño, Nájera en Santo Domingo de la Calzada. La Rioja was voorheen bekend als Logroño en werd pas in 1982 na de val van dictator Franco een autonome regio. Nu is Logroño een comarca en een stad in de regio La Rioja. La Rioja is bekend als de regio van de wijngaarden en van de erbij behorende bodega’s. Kenmerkend voor de dorpen en steden van deze streek is dat ze veelal gebouwd zijn rondom kloosters en kerken.

Logroño, de wijnhoofdstad van La Rioja

Logroño is de hoofdstad van La Rioja. Het is een moderne stad in Spanje met brede boulevards en chique winkels. Logroño ligt aan de rand van de vele wijnbouwgebieden, maar door zijn stroomopwaartse ligging aan de rivier Ebro is de stad minder betrokken bij de wijnbouw dan het doet vermoeden. Toch zult u in Logroño genoeg bodega’s en kwalitatieve wijnen vinden om uw dorst te lessen. Ook vindt het grootste oogstfeest van La Rioja hier plaats. U rijdt de stad uit het noorden binnen over de pelgrimsburg, Puente de Hierro, die stamt uit de twaalfde eeuw. De meeste mensen bereiken echter de stad via de Puente de Piedra, die de autoweg verbindt met Logroño.

LogronoHet marktplein in Logroño
La Rioja bezienswaardighedenSan Vicente de la Sonsierra, fotogeniek gelegen in La Rioja

De bezienswaardigheden van Logroño

Op de rechteroever van de Ebro ligt het oude centrum van Logroño, waar u de meeste bezienswaardigheden zult aantreffen. Het zijn er niet veel, want Logroño is vooral neo-modern, waardoor er niet veel cultuurschatten te vinden zijn. De noordelijke regio’s in Spanje kenmerken zich door de folkloristische tradities, waardoor de wijnfeesten een grote happening zijn. Hierbij wordt de traditionele jota gedanst. In Logroño Spanje wordt het belangrijkste oogstfeest medio september gehouden.

Logroño bezienswaardigheden Top 12

Logroño is een stad, welke zeer modern te noemen is. Daarom vallen de cultuurschatten die Logroño te bieden heeft wat tegen. Toch is er niet niks te zien. Hieronder volgt een top 12 van de populairste must sees van Logroño.

Logroño bezienswaardigheden

1. Calle del Laurel

De Calle del Laurel is een steegje in het oude gedeelte van Logroño. Op het eerste gezicht valt het straatje niet op, maar u kunt er de beste tapasbars, restaurants en wijnhuizen van de stad vinden. Door het gebruik van statafels binnen en buiten ontstaat er een gezellige drukte.

Logroño Spanje

2. Bodegas Franco Espanolas (en andere bodega’s)

De bodega Franco Espanolas bestaat al sinds 1890. Hier worden de bekendste wijnen van La Rioja geproduceerd en geserveerd: de Diamante en de Estilo Burgundy. Laatstgenoemde werd in 2017 omgedoopt tot Bordón. Koning Alfonso XIII en auteur Ernest Hemmingway bezochten de bodega vanwege de goede kwalitatieve wijn. In 2013 kreeg de bodega zelfs een prijs voor Beste Wijn (rondleidingen reserveren).

Logroño

3. Co-catedral de Santa Maria de la Redonda

Wat absoluut wel een aanrader is in Logroño, is de kathedraal Santa María de la Redonda aan het Plaza del Mercado. De basiliek is gebouwd in de vijftiende en zestiende eeuw en wordt gekenmerkt door zijn twee klokkentorens. Ook opvallend is het hoge en diepe portaal in de vroeg-churriguereske stijl is, een decoratiestijl dat in de zeventiende eeuw pas zijn bloeiperiode had.

Logrones

4. Bodegas Marques de Murrieta

De Marqués de Murrieta is een Spaanse wijn uit de La Rioja streek gemaakt in de wijnmakerij Marqués de Murrieta. De bodega werd in 1852 opgericht door de uit Peru afkomstige Luciano de Murrieta en was de eerste wijnmakerij dat de wijnen exporteerde. De wijnmakerij ligt nog steeds in La Rioja in de buurt van Logroño (rondleidingen reserveren).

Logrono bezienswaardigheden

5. Museo de la Rioja

Het museum van La Rioja is gevestigd in een oud paleis, waarin de geschiedenis van La Rioja uitgebreid behandeld wordt van de prehistorie tot de moderne tijd. Het museum bestaat uit drie verdiepingen, waarbij elke verdieping een aantal tijdsvakken behandeld (officiële website).

top 10 Logrono

6. De Iglesia de San Bartolomé

De Iglesia de San Bartholomé is een kerk uit de dertiende eeuw, waarmee het de oudste kerk van Logroño is. De kerk bestaat uit verschillende romaanse elementen, zoals in het eerste deel van de kerktoren, en gotische elementen, zoals in de portiek. De kerk werd uitgeroepen tot Nationaal Monument in 1866.

bezienswaardigheden Logrono

7. Calle de San Juan

De Calle San Juan ligt in het oude gedeelte van Logroño. Kenmerkend voor deze straat zijn niet alleen de vele hotels, pinchosbars en bodega’s, maar ook de festivals die er georganiseerd worden. Zo is er aan het einde van juni een festival ter ere van San Juan met muziek, dans en animatie.

Logroño Spanje

8. Casa de Las Ciencias

De Casa de Las Ciencias is het Huis der Wetenschappen, wat zich bezighoudt met de verspreiding van de wetenschapscultuur en technologie door middel van activiteiten, zoals tentoonstellingen, workshops en demonstraties. Het ligt aan de linkeroever van de Ebro tussen de ijzeren en stenen brug in.

Logroño La Rioja

9. Parque del Ebro

Het Parque del Ebro is een prachtig stadspark aan de oever van de Ebro, waar u even tot rust kunt komen. Het is een goed onderhouden park met geasfalteerde wandelpaden, maar ook een aantal zandpaden aan de oever van de Ebro. Kenmerkend zijn de vele vogels aan de waterkant en met name de ooievaars, die zich daar nestelen.

La Rioja Spanje

10. Paseo del Espolón

De Paseo del Espolón is een plein in Logroño, dat nu als meest karakteristiek voor de stad Logroño wordt gezien. U vindt er negentiende-eeuwse tuinen met fonteinen en er zijn een zestal standbeelden te vinden, waarvan het monument van generaal Espartero de bekendste is.

La Rioja

11. Iglesia de Santiago el Real

De Iglesia de Santiago el Real is de oudste kerk van Logroño. De kerk is gebouwd op een Romeinse tempel en staat er al sinds 844. De romaanse stijl is volledig weggevaagd met de brand in de zestiende eeuw. De kerk die er nu staat is het resultaat van renovatiewerkzaamheden na deze brand. Boven het zuidportaal van de kerk staat een ruiterstandbeeld van de Heilige Jakobus.

Logrono Spanje

12. El Cubo de Revellin

De stadsmuren van Logroño staan bekend om de Cubo de Revellin. De zogenaamde Revellin kubus bevindt zich in de noordwestelijke hoek van de stadsmuren en werd gebouwd in zestiende eeuw ter bescherming tegen de aanval van het Frans-Navarraanse leger. De Revellin kubus is goed bewaard gebleven, maar niet zonder wonden uit de strijd gekomen. Het huidige uiterlijk is te danken aan een rehabilitatieproject in 2006.

Bezienswaardigheden La Rioja streek

Behalve Logrono valt er nog veel meer te zien in de Spaanse wijnstreek La Rioja. Hieronder een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in La Rioja:

La Rioja bezienswaardigheden

1. De kathedraal van Santo Domingo de la Calzada

Het dorp Santo Domingo de la Calzada bevindt zich op de weg naar het pelgrimsoord Santiago de Compostella en is genoemd naar de heilige Domingo, die voor pelgrims op weg naar Santiago bruggen en wegen liet bouwen. In Santo Domingo de la Calzada bevindt zich een deels romaanse en deels gotische kathedraal, waarin de graftombe van Santo Domingo te vinden is. De bizarste bezienswaardigheid in de kathedraal zijn de haan en de hen, die er voor eeuwen gehouden werden als eerbetoon aan de wonderen die de stadsheilige verricht had.

Haro la Rioja

2. Haro

45 kilometer ten westen van Logroño ligt Haro, de tweede wijnhoofdstad van de Rioja Alta. Een geliefde bestemming onder Spanjaarden vanwege de wijngaarden en oude, veelal gerenomeerde bodega’s in en rond de stad. De stad heeft een klein historisch centrum rond de Plaza de la Paz, er is een wijnmuseum (Museo del Vino) en de Barrio de la Estacíon is de wijk met de meest aansprekende bodega’s. Op 29 juni is het wijnfestival ‘Batalla del Vino’, een enorm wijngevecht met vele liters rode wijn.

La Rioja bezienswaardigheden

3. Tierra Rapaz – roofvogelpark in Calahorra

In het plaatsje Calahorra ligt het roofvogelpark Tierra Rapaz, waarin roofvogels centraal staan. Het belangrijkste doel van het roofvogelpark is op een leuke manier mensen kennis te laten maken met de roofvogels. Hierbij wordt er aandacht besteed aan zaken, zoals de embryonale ontwikkeling van een roofvogel, de jachtvaardigheden, de gedragsvaardigheden en nog veel meer. Ook kunt u van verscheidene vogelshows genieten. Het park is open in de weekenden en op feestdagen (officiële website).

La Rioja

4. Monasterio de Santa Maria La Real in Najera

In Najera ligt het klooster van Santa María La Real, dat voorheen een koninklijke instelling was alvorens het door Alfonso VI werd overgedragen aan de Franse orde van Cluny. De Santa María La Real is vooral bekend om het houtwerk in het altaar van de kerk. De buitenkant van het kloostercomplex is gemaakt uit verschillende bouwstijlen, zoals de hoge muren voor verdedigingsdoeleinden en de zeventiende-eeuwse stijl van de muren en torens. De binnenkant van het klooster bestaat uit twee onderdelen: de kerk waarin de koninklijke familie begraven ligt en de wandelgalerijen van de ridders (officiële website).

La Rioja bezienswaardigheden

5. Monasterio de Yuso (San Millan de la Cogolla)

Het Monasterio de Yuso gelegen in het dorp San Millán de la Cogolla is bekend om de Latijnse codices, die hier vertaald zijn door de monnik San Millán. Hij maakte aantekeningen over de grammatica en opmerkingen om de betekenis van de Latijnse woorden te verduidelijken. Opvallend is dat hij hierbij gebruik maakte van een alledaagse Spaanse vertaling, die door alle Spanjaarden gelezen kon worden. Hiermee vormen deze vertaalde codices het begin van de Spaanse literatuur. Onder andere om die reden is het klooster uitgeroepen door het UNESCO tot Werelderfgoed. Het gebouw zelf is in de zestiende tot en met de achttiende eeuw gebouwd en bevat veel renaissancistische elementen, waaronder de barokke gouden deuren (officiële website).

bezienswaardigheden La Rioja Spanje

6. San Vicente de la Sonsierra

Tussen de wijngaarden ligt dit prachtige dorp San Vicente de la Sonsierra. De belangrijkste attractie is het oude kasteel en de kerk op de heuveltop welke een schitterend fotomoment zullen zijn. Het is een steile klim richting het kasteel welke u gratis kunt bezichtigen voor een schitterend uitzicht.

bezienswaardigheden La Rioja Spanje

7. Bodegas Marqués de Riscal (Baskenland)

Op slechts 10 kilometer van Logroño, gelegen in het Baskenland, ligt tussen de wijnvelden van het middeleeuwse dorpje Elciego het enorm luxe hotel Marqués de Riscal. Dit opvallende hotel is volledig naar het ontwerp van Frank Gehry, welke ook het beroemde Guggenheim museum in Bilbao heeft ontworpen. In het kolossale project complex liggen de Marqués de Riscal wijnkelders en alles staat hier in het teken van de wijncultuur uit de regio (Rioja Alavesa). U kunt bij deze bodega terecht in het luxe restaurant met Michelin ster (website restaurant) of u laten verwennen in het enorm luxe hotel (meer info hotel).

Tip: Meer info over La Rioja?

Wilt u meer informatie over de regio La Rioja? Dan raden wij met stip deze reisgids aan van Emmie Declerck. Dit is de meest complete en in het Nederlands uitgebrachte reisgids over de regio's Baskenland, La Rioja en Navarra.

Bekijk op Bol.com

spanje

Waar ligt Logroño in Spanje?

Logroño ligt in de Spaanse regio La Rioja in het noorden van Spanje. La Rioja ligt ten zuiden van de regio's Baskenland en Navarra en ten noorden van de grote regio Castilië en León. Zo liggen de grote steden Pamplona op 85 kilometer ten oosten en Burgos op 134 kilometer ten westen van Logroño.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 523 reviews
13 januari 2021 Silvia: "De beste online reisgids met leuke tips over de bezienswaardigheden in Spaanse steden."