Spanje / Madrid / Plaza Mayor

Plaza Mayor Madrid

plaza mayor Madrid

Plaza Mayor Madrid: Alles over het plein Plaza Mayor op Spaansesteden.nl. Adres, evenementen van dit centrale plein in de Spaanse stad Madrid. Een belangrijke bezienswaardigheid van Madrid

Plaza Mayor, plein in Madrid

Info bezoeken Plaza Mayor (Madrid)

Metro Metrohalte Sol of Opera
Tickets Openbaar gratis plein
Openingstijden 24/7 te bezoeken
Leuke activiteiten Bij onderstaande activiteiten brengt u ook een bezoek aan het bekende plein:

Plaza Mayor - mooiste plein van Madrid

Plaza Mayor is het centrale plein in Madrid op korte afstand van het plein Puerta del Sol. Dit rechthoekige plein (120 meter lang en 90 meter breed) stamt uit de Habsburgse periode en wordt aan alle kanten omringd door vier etages tellende woonhuizen met totaal 237 balkons. De bouw van het oorspronkelijke plein is begonnen in 1617 onder het bewind van Filips III, maar in 1790 werd het plein door Juan de Villanueva (ook de architect van het Prado museum) herbouwd in de huidige vorm na een serie grote branden.

Door de geschiedenis heen heeft het plein onder invloed van de politiek diverse namen gehad van "Plaza del Arrabal", "Plaza Real", "Plaza de la Constitución" tot "Plaza de la República". Na de Spaanse burgeroorlog werd het plein weer hernoemd in zijn oude naam "Plaza Mayor".

Een veelzijdig plein in Madrid

Het plein Plaza Mayor wordt voor vele zaken gebruikt. Op de begane grond in de bogengalerij vindt men rond het hele plein kleine winkeltjes, restaurants en cafés, maar ook is dit het centrale plein voor de feesten ter ere van de beschermheilige van Madrid (Isodorus). Vroeger vonden op dit plein zelfs executies, stierengevechten, processies en theatervoorstellingen plaats. Tegenwoordig is de plaza de plek voor o.a. de jaarlijkse kerstmarkt, het Festival de Verano, de fashionweek en elke zondagochtend wordt er een postzegel- en muntenmarkt gehouden.

Standbeeld Plaza Mayor

Midden op het Plaza Mayor vindt u het Giambologna's ruiterbeeld van Filips III. Dit bronzen beeld stamt uit 1616 maar is pas in 1848 midden op het plein geplaatst. Een ander opmerkelijk gebouw aan de noordzijde is Casa de la Panaderia, een voormalig gebouw van het bakkersgilde. In dit gebouw zit tegenwoordig de toeristeninformatie van Madrid.

Het centrale plein is tegenwoordig een drukke bezienswaardigheid in Madrid vol met toeristen en voor een drankje op een van de vele terassen betaalt u waarschijnlijk de hoofdprijs. Toch mag dit bekende plein niet ontbreken tijdens uw stedentrip Madrid.

Plaza Mayor Madrid pleinGiambologna's ruiterbeeld van Filips III
Plaza Mayor Madrid pleinCasa de la Panaderia, het oude bakkersgilde

Lokatie Plaza Mayor Madrid

Vlakbij Plaza Mayor liggen:

Plaza Puerta del Sol Madrid
Koninklijk paleis Madrid
Mercado de San Miguel markt Madrid
Gran via Madrid

Puerta del Sol

Koninklijk paleis
San Miguel markt
Gran Via
madrid plaza mayor plein