Spanje / Madrid / Plaza Mayor

Plaza Mayor Madrid

Plaza Mayor, het mooiste plein in Madrid

plaza mayor Madrid

Plaza Mayor is het bekendste plein in Madrid. Rond het rechthoekige plein staan prachtige facades en zitten gezellige terrassen en restaurants. Dit plein mag niet ontbreken tijdens uw bezoek aan Madrid.

Plaza Mayor, plein in Madrid

Info bezoeken Plaza Mayor (Madrid)

Metro Metrohalte Sol of Opera
Tickets Openbaar gratis plein
Openingstijden 24/7 te bezoeken
Bij onderstaande activiteiten brengt u ook een bezoek aan het bekende plein:

Plaza Mayor - mooiste plein van Madrid

Plaza Mayor is het centrale plein in Madrid op korte afstand van het plein Puerta del Sol. Dit rechthoekige plein (120 meter lang en 90 meter breed) stamt uit de Habsburgse periode en wordt aan alle kanten omringd door vier etages tellende woonhuizen met totaal 237 balkons. De bouw van het oorspronkelijke plein is begonnen in 1617 onder het bewind van Filips III, maar in 1790 werd het plein door Juan de Villanueva (ook de architect van het Prado museum) herbouwd in de huidige vorm na een serie grote branden. Door de geschiedenis heen heeft het plein onder invloed van de politiek diverse namen gehad van "Plaza del Arrabal", "Plaza Real", "Plaza de la Constitución" tot "Plaza de la República". Na de Spaanse burgeroorlog werd het plein weer hernoemd in zijn oude naam "Plaza Mayor".

Plaza Mayor Madrid pleinPlaza Mayor vanuit de lucht
Plaza Mayor Madrid pleinRuiterbeeld van Filips III voor Casa de la Panaderia, het oude bakkersgilde

Een veelzijdig plein in Madrid

Het plein Plaza Mayor wordt voor vele zaken gebruikt. Op de begane grond in de bogengalerij vindt men rond het hele plein kleine winkeltjes, restaurants en cafés, maar ook is dit het centrale plein voor de feesten ter ere van de beschermheilige van Madrid (Isodorus). Vroeger vonden op dit plein zelfs executies, stierengevechten, processies en theatervoorstellingen plaats. Tegenwoordig is de plaza de plek voor o.a. de jaarlijkse kerstmarkt, het Festival de Verano, de fashionweek en elke zondagochtend wordt er een postzegel- en muntenmarkt gehouden.

Standbeeld Plaza Mayor

Midden op het Plaza Mayor vindt u het Giambologna's ruiterbeeld van Filips III. Dit bronzen beeld stamt uit 1616 maar is pas in 1848 midden op het plein geplaatst. Een ander opmerkelijk gebouw aan de noordzijde is Casa de la Panaderia, een voormalig gebouw van het bakkersgilde. In dit gebouw zit tegenwoordig de toeristeninformatie van Madrid.

Het centrale plein is tegenwoordig een drukke bezienswaardigheid in Madrid vol met toeristen en voor een drankje op een van de vele terassen betaalt u waarschijnlijk de hoofdprijs. Toch mag dit bekende plein niet ontbreken tijdens uw stedentrip Madrid.

Locatie Plaza Mayor Madrid

Vlakbij Plaza Mayor liggen:

madrid plaza mayor plein
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 523 reviews
6 mei 2021 Silvia: "De beste online reisgids met leuke tips over de bezienswaardigheden in Spaanse steden."