Spanje / Castilië-La Mancha / Cuenca

Cuenca Spanje

Tips over de bezienswaardigheden Cuenca (Castilië-La Mancha)

Cuenca Spanje bezoeken

Beleef de middeleeuwse sfeer van het Spaanse Cuenca. Alle info over de bezienswaardigheden Cuenca (Castilië-La Mancha), zoals de hangende huizen en de brug over de kloof.

Cuenca bezoeken in Spanje?

In Castilië-La Mancha ligt de verrassende en authentieke stad Cuenca met 54.690 inwoners. Het is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie Cuenca. Het is een stad vrij geïsoleerd in het Spaanse binnenland welke ligt tussen Madrid (168 km) en Valencia (199 km). De stad heeft een levendige geschiedenis; zo werden in de 8e eeuw al de stadsmuren aangelegd door de Moren, waarna in 1177 de stad werd heroverd door de Alfons VIII, koning van Castilië, welke opdracht gaf voor de bouw van de kathedraal.

Cuenca bezienswaardighedenStadhuis van Cuenca
Cuenca SpanjeCuenca met de Puente de San Pablo

Cuenca is een stad met een pittoresk en middeleeuws centrum (de binnenstad staat sinds 1996 zelfs volledig op de UNESCO Werelderfgoedlijst) en is gebouwd op een heuvelrug tussen de rivieren Huécar en Júcar. Met name de kloof van de rivier Huécar geeft de stad zijn kenmerkende aanzicht; zo heeft de stad als bijnaam ‘het adelaarsnest’ vanwege deze bijzondere ligging aan de kloof. Zo wordt de stad gesplitst in een nieuw en een oud gedeelte, waarbij de hangende huizen (‘casas colgadas’) boven het ravijn het symbool van Cuenca in Spanje zijn. De naam van de stad kan afgeleid zijn van het Latijnse woord conca dat "stroomgebied" betekent, verwijzend naar de kloof van de rivieren. Het kan ook zijn afgeleid van het nu verwoeste Moorse kasteel ‘Kunka’. Lees hieronder meer over de bezienswaardigheden Cuenca:

Dé 10 bezienswaardigheden in Cuenca (Spanje)

Cuenca bezienswaardigheden

1. Kathedraal

In het oude centrum staat de eerste gotische kathedraal van Spanje en nu de zetel van het bisdom Cuenca. De kathedraal Nuestra Señora de Graci is al gebouwd in de 12e eeuw, de nieuwe façade van de kathedraal van Cuenca werd pas in 1902 toegevoegd, nadat de oude volledig was ingestort. Via deze website heeft u een gratis audioguide tijdens uw bezoek aan de kathedraal.

Cuenca

2. Puente de San Pablo

De Puente de San Pablo is de loopbrug over de kloof van de Huécar rivier en verbindt de oude met de nieuwe stad. De huidige brug gemaakt van hout en ijzer is gebouwd in 1902, is 100 meter lang en heeft een maximale hoogte van 60 meter boven het ravijn. Dit is dé plek in Cuenca om van een schitterend uitzicht te genieten.

bezoeken Cuenca

3. Museo de Arte Abstracto & Casas Colgadas

De ‘casas colgadas’ zijn de opvallende hangende huizen die gebouwd zijn op de rots boven de kloof van de rivier Huécar. Ze zijn ook bekend onder de naam ‘Casas del Rey’ en stammen al uit de 15e eeuw. In de 20e eeuw zijn ze grondig gerestaureerd waarna in de drie overgebleven huizen het Museo de Arte Abstracto is gevestigd, welke u gratis kunt bezoeken. Vanaf de Puente de San pablo een schitterend plaatje hoe deze huizen hangen over het ravijn.

Tegenwoordig is in de Casa Colgadas een museum met abstracte kunst gevestigd, het Museo de Arte Abstracto Español. De museumcollectie bestaat vooral uit schilderijen en beeldhouwwerken uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, zoals werk van Fernando Zóbel. Deze periode staat bekend om abstracte tendensen in de Spaanse kunst: expressionistisch, materialistisch en geometrisch. Het museum is gratis te bezoeken (website museum).

Cuenca Spanje

4. Uniek overnachten in de Parador

In het voormalige 16e eeuwse klooster van San Pablo, schitterend gelegen aan de rand van het ravijn, is nu het mooiste hotel uit de regio gevestigd, de ‘Parador de Cuenca’. Om het prachtige gebouw op deze unieke locatie te kunnen onderhouden heeft de Spaanse overheid dit klooster omgebouwd tot een prachtig ‘staatshotel’ met alle belangrijke faciliteiten. Een unieke locatie om te overnachten met geweldig uitzicht (meer info en reserveringen).

Cuenca

5. Plaza Mayor

Zoals in elke Spaanse stad is dit het centrale plein van de stad. U treft op dit kleurrijke plein o.a. de kathedraal en het 18e eewse stadhuis van Cuenca Spanje. Tevens de plek om een restaurant of gezellig terrasje te vinden.

Cuenca

6. Wandelen door de oude stad

Vroeger was de binnenstad volledig ommuurd en stond er een oud Moors fort in Cuenca. Tegenwoordig zijn hier nog slechts een aantal restanten van over, zoals een oude toren, de boog om de oude stad binnen te komen en wat fragmenten van de stadsmuur. Tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog in de 19e eeuw werd het kasteel helaas vernietigd. Neem zeker even de tijd om rond te lopen door het historische deel van Cuenca.

Cuenca Spanje

7. Mirador Barrio del Castillo

Dit is het uitzichtspunt waar u in één blik de brug, de hangende huizen de kasteelruïnes en de Parador van Cuenca ziet. Een leuke korte wandeling vanuit het oude centrum van de Spaanse stad.

bezienswaardigheden Cuenca

8. Meer musea in Cuenca

Museumliefhebber? In Cuenca Spanje zijn een aantal interessante musea te vinden:

- Museo Fundación Antonio Pérez: Een eigenzinnig museum van Antonio Pérez met moderne kunst, verspreid over een wirwar van kamers en verborgen hoekjes van een oud klooster (website).

- Museo de las Ciencias de Castilla la Mancha en Cuenca: Een interactief science museum waar kinderen volop kunnen experimenteren en dingen mogen aanraken. Het bevat o.a. een planetarium en diverse wetenschappelijke tentoonstellingen. Veel informatie is echter in het Spaans (website).

- Museo de Paleontologia de Castilla-La Mancha: In het natuurhistorische museum van Cuenca staat paleontologie centraal. Een mooie collectie opgravingen, fossielen en dinosauriërs. Helaas is alle informatie alleen in het Spaans (website).

bezienswaardigheden Cuenca

9. La Ciudad Encantada (26 km)

Een leuk uitstapje vanaf Cuenca is de Ciudad Encantada, de ‘betoverde stad’. In het natuurpark Serrania de Cuenca zijn door erosie en de Júcar rivier rotsformaties met bijzondere vormen in het landschap ontstaan. U kunt in dit gebied een mooie wandeling maken tussen rotsen die namen dragen als het nijlpaard, de schildpad, de brug en de paddenstoel (officiële website).

Toledo

10. Regio van Castilië-La Mancha

Cuenca ligt in de regio Castilië-La Mancha. Wanneer u over een auto beschikt kunt u in deze regio een aantal interessante bezienswaardigheden bezoeken, zoals de kenmerkende windmolens van Don Quijote bij Consuegra en Campo de Criptana of de leuke stad Sigüenza. In dit artikel leest u alles over de 17 bezienswaardigheden in Castilië-La Mancha.

Meer Castilië-La Mancha

Weer in Cuenca Spanje

Cuenca ligt op een plateau (956 meter hoogte) en heeft een mediterraan klimaat. De winters zijn relatief koud, maar de zomers zijn heel warm gedurende de dag met af en toe een koele nachten. Zeker in het voor,- en najaar kan het 's nachts aardig afkoelen.

Weer Cuenca j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 10 12 15 17 21 27 31 31 26 19 13 10
gem. min (°C) -1 0 3 5 8 13 16 16 12 8 3 1
dagen neerslag 7 6 6 8 8 5 2 3 5 8 7 8
zonuren / dag 5 6 7 7 8 10 12 11 8 6 5 4

Video: Impressie bezienswaardigheden


Waar ligt Cuenca in Spanje?

Cuenca ligt redelijk afgelegen in de Spaanse regio Castilië-La Mancha. De stad Madrid ligt 168 kilometer ten westen van de stad en Valencia ligt op 199 kilometer naar de kust. Het populaire stadje Teruel in Aragón ligt op 147 kilometer afstand.

FAQ Cuenca bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in Cuenca (Spanje)?

Cuenca is bekend geworden door zijn prachtige ligging aan een kloof, waar u met een mooie loopbrug de kloof kunt oversteken. Aan de rand van de kloof treft u de Casa Colgadas, oftewel de hangende huizen en ook de kathedraal is absoluut een bezoek waard. In dit artikel leest u verder over de top 10 Cuenca bezienswaardigheden.

Wat is er te doen in de omgeving?

Cuenca ligt vrij afgelegen in de regio Castilla-La Mancha. In de omgeving kunt u de bijzondere rotsen van de Ciudad Encantada en de archeologische opgravingen van Segóbriga bezoeken. Lees in dit artikel meer over Castilla-La Mancha. Verder ligt in de omgeving Teruel (Aragón) een stad met schitterende Múdejar architectuur.

Waar ligt Cuenca?

Het Spaanse Cuenca ligt midden in Spanje in de regio Castilië-La Mancha. De stad ligt eigenlijk precies tussen Madrid (168 kilometer) en Valencia (199 kilometer) in. Verder ligt er ook een Cuenca in Ecuador, waar het de derde stad is qua grootte.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."