Spanje / Aragón

Aragón bezienswaardigheden

Dé 16 mooiste bezienswaardigheden Aragón (Spanje)

Aragón

Wat bezoeken in Aragón Spanje? Dé 16 mooiste bezienswaardigheden in de Spaanse provincie en regio Aragón, zoals de steden Zaragoza en Teruel.

De Spaanse regio Aragón

Aragón is een regio in het noordoosten van Spanje en ligt ten zuiden van de Pyreneeën, ten oosten van het Baskenland en ten westen van Catalonië. De hoofdstad van Aragón is Zaragoza (de helft van de inwoners van Aragón woont in Zaragoza) en de Spaanse regio bestaat uit drie provincies, namelijk van noord naar zuid Huesca, Zaragoza en Teruel. Het landschap in het noorden met dichte wouden is bergachtig door de bergtoppen van de Pyreneeën (Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido). Het centrale gedeelte is een stuk vlakker en vruchtbaarder door het stroomgebied van de Ebro rivier met de aangrenzende wetlands. Met name in de 15e eeuw was Aragón een indrukwekkend koninkrijk, welke zelfs het oostelijk deel van Spanje domineerde. De dunbevolkte regio is niet erg toeristisch, wat Aragón juist interessant maakt om te ontdekken. U treft er prachtige natuur, gecombineerd met oude bergdorpen, Middeleeuws plaatsen, alsmede mooie steden als Zaragoza en Teruel waar u bijzondere mudéjar-architectuur aantreft.

Dé 16 bezienswaardigheden Aragón

1. Zaragoza

Zaragoza SpanjeEl Pilar, de kathedraal van Zaragoza
Palacio de la AljaferíaPalacio de la Aljafería in Zaragoza

De hoofdstad Zaragoza is qua inwoneraantal (674.997) de vierde stad van Spanje. De stad ligt aan de Ebro rivier en heeft leuke winkeltjes, gezellige restaurantjes (bezoek zeker in de avond de wijk El Tubo) en oude monumenten zoals de indrukwekkende kathedraal El Pilar en het Moorse La Aljafería paleis uit de 9e eeuw, welke later gebruikt werd als koninklijk paleis. Daarnaast heeft Zaragoza Romeinse overblijfselen, indrukwekkende kerken en diverse interessante musea zoals Museo Ibercaja. In dit artikel leest u alles over de Zaragoza bezienswaardigheden.

Meer Zaragoza

2. Teruel

Teruel SpanjeLa Esalinata in Teruel
Teruel bezienswaardighedenSan Pedro kerk in Teruel (Aragon)

Teruel is een provinciehoofdstad met slechts 35.890 inwoners. Reden om deze stad te bezoeken is vanwege de vele Mudéjar bouwwerken die in Teruel voorkomen, waardoor meerdere torens en bezienswaardigheden van Teruel een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst hebben gekregen. Bij de mudéjar-architectuur werden veel terracotta bakstenen gebruikt, constructies van hoefijzervormige bogen, keramiek met geglazuurde azulejos tegeltjes en sierlijke houten plafonds. Zo treft u in Teruel het mausoleum en praalgraf van de Fundacion Amantes de Teruel, indrukwekkende Mudéjar torens, de mooie trappen van de Escalinanata de Teruel en de kathedraal van Teruel. In dit artikel leest u alles over de Teruel bezienswaardigheden.

Meer Teruel

3. Albarracín

Albarracín in AragonAlbarracín op een heuvel in Aragon
AragonHet middeleeuws aandoende centrum van Albarracín

Op 30 kilometer van Teruel ligt het prachtige stadje Albarracín, met zijn Arabische fort ‘Mora de Rubielos’ en heeft als bijnaam de ‘roze stad’. Het kasteel van Albarracín wordt gezien als een van de best bewaarde kastelen van Aragón. De stad Albarracín ligt prachtig op de helling van de berg, heeft smalle straatjes, hangende huizen en de middeleeuwse stadsmuren zie je al van veraf liggen. Neem ook een kijkje in de kathedraal en sla de Plaza Mayor met het 16e-eeuwse stadhuis niet over. Absoluut een van de mooiere stadjes in Spanje!

4. Jaca

Jaca AragónHet klooster van San Juan de la Peña
Jaca bezienswaardigheden AragónDe Ciudadela de Jaca

In het noordoosten van Aragón, vlakbij de Franse grens aan de voeten van de Pyreneeën ligt Jaca. De stad Jaca was in 1035 de eerste hoofdstad van het nieuwe koninkrijk Aragón. Een populaire bezienswaardigheid in Jaca is de Romaanse kathedraal uit de 11e eeuw. Zo ligt Jaca op de pelgrimsroute van Col de Somport naar Santiago de Compostela. Bezoek ook de Ciudadela de Jaca, de vijfhoekige vesting welke nog enorm goed intact is en waar u o.a. een miniatuurmuseum van soldaatjes treft of om gewoon een wandeling te maken op het groene terrein van deze citadel (meer info). Verder ligt twintig kilometer onder Jaca het klooster van San Juan de la Peña (meer info). Oorspronkelijk stond dit klooster stond hier al in de elfde eeuw om pelgrims op te vangen, maar na een brand in de 17e eeuw werd een nieuw klooster gebouwd. Het is een schitterende route door de bergen naar het klooster, waar u zowel het oude als nieuw klooster kunt bezoeken.

5. Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido

Aragon SpanjeIndrukwekkende bergen van Nationaal Park Ordesa

In Aragón vind je het meest ruige gedeelte van de Pyreneeën. Het nationale park staat als biosfeerreservaat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en is geliefd onder wandelaars. Het park heeft een grote biodiversiteit, waaronder de karakteristieke lammergieren. Het nationale park staat bekend om zijn indrukwekkende canyons, zoals de Ordesavallei, Añisclo (Bellosrivier), Escuaín (kloof van de Yagarivier) en Pineta met het keteldal. Het woeste landschap van het park is maar liefst 15.608 hectare groot en de top van de Monte Perdido is 3355 meter hoog.

Tip: Wandelen in de Pyreneeën?

Wilt u gaan wandelen in de Pyreneeën? Dan raden wij met stip deze wandelgids aan van Ton Joosten. Dit is de meest complete en in het Nederlands uitgebrachte wandelgids met wandelingen in het Aragonese deel van de Pyreneeën.

6. Sos del Rey Católico

Aragon bezienswaardigheden
Aragon bezienswaardigheden

In het noorden van Aragón ligt het schilderachtige en middeleeuwse dorpje Sos del Rey Católico. Doordat het plaatsje verhoogd op rotsachtig terrein ligt was het een strategisch handig bolwerk vlakbij de grens. De naam ‘Rey Católico’ is ontstaan doordat in deze plaats koning Ferdinand II van Aragón werd geboren. Het uitstekend behouden historische centrum met oude stadsmuren, kerken en pleinen (zoals Plaza de la Villa) geeft u in deze stad echt het gevoel dat u terug gaat in de tijd. Bezienswaardigheden in Sos del Rey Católico zijn o.a. de ‘Castillo de Sos de Aragón’ en het ‘Palacio de los Sada’.

Hoteltip:Zoekt u nog een mooi hotel in Sos del Rey Católico? Bekijk dan zeker eens deze ‘Parador de Sos del Rey Católico’, welke op een prachtige locatie is gevestigd in een Aragonees herenhuis

7. Aínsa

Ainsa
Ainsa Aragon

In de provincie Huesca ligt het middeleeuwse stadje Aínsa. Het oude historische deel van de stad rondom de mooie Plaza Mayor ligt bovenop de heuvel en wemelt van de typische middeleeuwse straatjes. U kunt het oude gedeelte via flink wat traptredes bereiken vanuit de nieuwe stad, maar u kunt ook uw auto kwijt in het oude stadsdeel. Naast het omringende berglandschap met de uitlopers van de Pyreneeën zijn de 12e-eeuwse Iglesia Parroquial de Santa María en het 11e-eeuwse kasteel de belangrijkste bezienswaardigheden van het charmante Aínsa.

Hoteltip: Zoekt u nog een hotel met charme in Aínsa? Dan is Los Siete Reyes de absolute aanrader in Aínsa. Dit kleine hotel bevindt zich in een oud, traditioneel landhuis gelegen aan het mooiste plein van het historische stadscentrum.

8. Parque Jardin Historico Monasterio de Piedra

Aragon SpanjeRuines van Monasterio de Piedra
aragon bezienswaardighedenMooie watervallen in het park

De Monasterio de Piedra vlakbij Nueválos is een authentiek dertiende-eeuws cisterciënzerklooster met aangrenzend een verbazingwekkend negentiende-eeuws historisch natuurpark vol charmante watervallen en bijzondere planten. U kunt heerlijk wandelen (wel bergop en af met flink wat trappen) in dit enorme park met vele mooie watervallen en met een wandeling van ongeveer 5 kilometer ziet u de belangrijkste bezienswaardigheden in het park (meer info).

Tip: Website Slowdrivingaragon.com

Gaat u met de auto de regio Aragon verkennen? Dan moet u zeker een kijkje nemen op de website slowdrivingaragon.com. Op deze prachtige website staan 16 uitgewerkte routes waarmee u in een rustig tempo de prachtige landschappen en bezienswaardigheden van de regio zult ontdekken. Van een Koningsroute tot een Kastelenroute en van een ongebruikelijke Pyreneënroute tot een route door het Aragonese 'Toscane'.

9. Oorlogsruïnes van Belchite

Belchite
Aragn bezienswaardigheid

Een bizarre plek om te bezoeken is het plaatsje Belchite. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog in 1937 werd tijdens de slag om Belchite dit regionaal belangrijke dorp met de grond gelijk gemaakt door hevige bombardementen. Franco besloot het oude, vernietigde dorp als herinnering aan de bloedige strijd achter te bewaren en het nieuwe dorp van Belchite door dwangarbeiders te laten herbouwen naast de oorlogsruïnes. Tegenwoordig trekt deze indrukwekkende spookstad veel bezoekers die middels een rondleiding met gids de ruïnes bezoeken (reserveren en info rondleidingen).

10. Kasteel van Loarre

Highlights Aragon
Aragon

In de provincie Huesca ligt het opvallende Romaans kasteel bij het stadje Loarre. Het kasteel, welke grotendeels in de 11e en 12e eeuw gebouwd werd, lag destijds strategisch op de grens van christelijk en Moors grondgebied. Het kasteel op de rotsen is nog in goede staat en via een audioguide kunt u een rondleiding door de restanten van het kasteel maken. Van het interieur is weinig meer over, het uitzicht vanaf het kasteel is geweldig (meer info).

11. Ruta De Las Pasarelas in Alquézar

Highlights Aragon
Aragón

De Ruta De Las Pasarelas is een prachtige, enigszins pittige wandeling door een kloof in het Sierra de Guarra gebied. Wandelingen starten vanuit het oude plaatsje Alquézar en u wandelt via aangelegde loopbruggen en trappen heen en terug langs de rivier en door de kloof (meer info). Een goede uitvalsbasis om de wandelroute te bezoeken is dus vanuit het historische plaatsje Alquézar, waar u zeker ook even een bezoek moet brengen aan de Colegiata Santa Maria la Mayor, een oud kasteelklooster met prachtig uitzicht.

Hoteltip Alquézar: Zoekt u nog een mooi hotel in Alquézar? Hotel Villa de Alquézar ligt in het middeleeuwse stadje Alquezar. Het hotel heeft een authentieke uitstraling en heeft een terras met mooi uitzicht. Een van de beste hotels die u in deze omgeving zult vinden.

12. Huesca

Huesca bezienswaardigheden
Huesca

Huesca is de hoofdstad van de meest noordelijke provincie Huesca en ligt op een heuvel in de groene en bergachtige uitlopers van de Pyreneeën. Bezienswaardigheden in het niet toeristische Huesca zijn de gotische kathedraal en de Monasterio San Pedro el Viejo, waar enkele koningen van Aragón begraven liggen. Bezoek zeker ook de Ultramarinos La Confianza; bij deze kruidenier maakt u een tijdreis naar vroeger.

Hoteltip: Zoekt u nog een 'zeer uniek' hotel in de buurt van Huesca? Op 25 kilometer ten zuiden van Huesca ligt Hotel Cueva Tardienta Monegros, een van de meest bijzondere locaties om te overnachten in Spanje. Een vreemde combinatie van een afgelegen vliegveld, dromedarissen, een Arabisch sprookje en kamers in grotten.

13. Valderrobres

aragon spanje
Aragón

In de provincie Teruel ligt aan de Matarraña rivier het kasteelpaleis ‘Castillo-Palacio de Valderrobres’, waarschijnlijk gebouwd in de 12e eeuw. Het gerestaureerde kasteel ligt opvallend in het bovenste deel van het middeleeuwse stadje Valderrobres. U kunt de (niet ingerichte) ruimtes van het kasteel bezoeken (meer info). Ook het omliggende middeleeuwse deel van Valderrobres met o.a. de Plaza de España en de Iglesia de Santa Maria la Mayor is zeker een korte wandeling waard.

Hoteltip: Zoekt u nog een overnachting in Valderrobres? Neem dan zeker even de moeite om La Casa de Sebastian te bekijken. Een charismatisch verblijf met Aragonese inrichting, welke mede door de gastvrijheid tot een van de best beoordeelde verblijven in heel Spanje behoort.

14. Tarazona

Tarazona
Tarazona

Tarazona is een verrassend stadje grenzend aan de regio Navarra. Bezienswaardigheden zijn de opvallende kathedraal ‘Santa María de Huerta’ welke een combinatie is van Gotische, Mudejár en Renaissance stijlen, de Renaissance-gevel van het stadhuis, het bisschoppelijke paleis, de oude stierenvechtersarena ‘Plaza de Toros Vieja’ en de Joodse wijk met de Casa Colgadas, oftewel de hangende huizen. Op 27 augustus (San Atilano) staat Tarazona in het teken van ‘Cipotegato’, een uniek evenement waarbij er flink met tomaten gegooid zal worden in de stad.

Hoteltip: Zoekt u nog een uniek hotel in de omgeving van Tarazona? Dan is de absolute aanrader Pension Castillo de Grisel. Dit pension ligt in het kleine plaatsje Grisel, 5 kilometer ten zuiden van Tarazona. Het unieke aan dit pension is dat het is gevestigd is een prachtig gerestaureerd historisch kasteeltje. Het is absoluut een uniek en kleinschalig verblijf met een heerlijk dakterras. Na het zien van de foto's bent u waarschijnlijk meteen om.

15. Castillo de Mora de Rubielos

Kasteel Aragon
aragon

Het Mora de Rubielos-kasteel of het Castillo de los Fernández de Heredia is een fort op een heuvel in de Sierra de Gúdar, in de Aragonese stad Mora de Rubielos, 41 kilometer van Teruel. De oorspronkelijke constructie is van Moorse afkomst. In 1171 wordt het kasteel veroverd door Alfonso II en werd sindsdien getuige van de voortdurende strijd tussen de koninkrijken Castilië en Aragón. In de 18e eeuw werd het complex ook gebruikt door de Franciscaner monniken. U kunt het kasteel met een aantal verschillende tentoonstellingen bezoeken (meer info).

16. Uniek overnachten in een kasteel: Parador de Alcañiz

Parador Aragon Spanje

Aragón is een regio met verschillende oude kastelen. Een unieke ervaring is dat u in een van deze kasteelkloosters kunt overnachten, namelijk in de Parador de Alcañiz. Dit kasteelklooster ligt op de top van de heuvel van het oude plaatsje Alcañiz, waar u kunt genieten van de typische kasteelsfeer, het uitzicht over de prachtige omgeving of kunt afdalen om door het oude centrum van Alcañiz te wandelen. Parador de Alcañiz is absoluut een aanrader wanneer u op zoek bent naar een unieke overnachting in deze Spaanse regio.

Waar ligt Aragón in Spanje?

FAQ Aragón bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in Aragón?

Bezoek ten eerste de hoofdstad van Aragón, Zaragoza en Teruel, een stad vol met Mudéjar-bouwwerken. Het noordelijke landschap wordt bepaald door de Pyreneeën met bezienswaardigheden als Monte Perdido en de stad Jaca met de kenmerkende citadel. Verder zijn Ainsa, Albarracín en Sos del Rey Católico leuke plaatsen met een middeleeuwse sfeer. Meer info over dé Aragón bezienswaardigheden.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Zaragoza?

Zaragoza is de vierde stad van Spanje en ligt aan de Ebro rivier. Oude monumenten zijn de indrukwekkende kathedraal El Pilar en het Moorse La Aljafería paleis uit de 9e eeuw. De wijk El Tubo vormt het gezellige oude centrum en de stad heeft interessante musea zoals het Museo Ibercaja. Meer info over dé Zaragoza bezienswaardigheden.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Teruel?

De stad Teruel ligt in een uitgestorven gebied van de regio Aragón. De stad is beroemd om zijn vele Mudéjar bouwwerken, zoals de Torre de El Salvador, de kathedraal en de Escalinata, oftewel de trappen van Teruel. Bij Teruel ligt ook het populaire Dinópolis themapark. Meer info over dé Teruel bezienswaardigheden.

Waar ligt Aragón?

De regio Aragón ligt in het noordoosten van Spanje en ligt ten zuiden van de Pyreneeën, ten oosten van het Baskenland en ten westen van Catalonië. De hoofdstad van de regio is Zaragoza.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."