Spanje / Regio Valencia

Regio Valencia & omgeving

Dé 22 mooiste bezienswaardigheden in Comunidad Valenciana

Regio Valencia

Wat bezoeken in de autonome regio Valencia? Dé 22 mooiste bezienswaardigheden in de Spaanse regio 'Comunidad Valenciana’, zoals Alicante, Benidorm, nationaal park Albufera en de Guadalest vallei. Omgeving en provincie alencia

Regio Valencia ('Comunidad Valenciana')

Iedereen heeft wel eens van de stad Valencia gehoord, maar er is ook een autonome regio (gemeenschap) met dezelfde naam in Spanje aanwezig. De regio Valencia, ook wel Levante genoemd, ligt in het oosten van Spanje aan de Middellandse Zee en grenst met de noordkant aan de bekende regio Catalonië. De autonome gemeenschap Valencia bestaat uit drie provincies: Alicante, Castellón en Valencia. Door de lange kustlijn is het klimaat in Valencia milder dan in de binnenland regio’s door de matigende werking van de Middellandse Zee. Tegenwoordig is mede door de lange kustlijn de regio erg populair onder toeristen. De stranden van de Costa del Azabar, Costa Blanca en Costa Cálida trekken jaarlijks miljoenen bezoekers. Het warme doch zachte klimaat nodigt uit tot veel feesten, waardoor de regio ook bekend staat om zijn vele buitenfeesten, zoals de Las Fallas in de stad Valencia of de geënsceneerde gevechten tussen christenen en moslims in Alcoi.

Vruchtbare grond van de provincie

De autonome regio Valencia staat niet alleen bekend om zijn stranden, maar ook om zijn eigen fruit- en groentevoorziening. De provincie Valencia heeft vele vruchtbare velden en citrusplantages, waarbij de Moorse kolonisten het land pas echt welvarend hebben gemaakt. Verschillende bevolkingsgroepen hebben Valencia in hun bezit gehad: van de Grieken tot Catalonië. Deze laatstgenoemde groep heeft ervoor gezorgd dat er een dialect in de regio gesproken wordt: het Valenciano, dat overal in de provincie gesproken wordt en steeds meer officieel gebruikt wordt. Naast de vruchtbare gronden en de beroemde kusten, kent de regio ook bergketens meer landinwaarts met landelijke dalen en heuvels in bijvoorbeeld El Maestrat.

Dé 22 bezienswaardigheden in de regio Valencia

1. Valencia: de stad tussen de sinaasappels

stad ValenciaPlaza de la Virgen in de stad Valencia
Valencia SpanjeDe gebouwen van Ciudad de las Artes y las Ciencias

De stad Valencia ligt in een huerta, een stuk vruchtbaar land met onder andere sinaasappelboomgaarden. Valencia is vooral bekend om zijn feesten, zoals de jaarlijkse Las Fallas waarbij papier-maché sculpturen op straat verbrand worden. De meeste bezienswaardigheden liggen rondom het Plaza del Ayuntamiento. Een van die bezienswaardigheden in Valencia is het Palau de la Generalitat, waarvan vooral de Gouden Zalen bekend zijn. Breng ook een bezoek aan de kathedraal van Valencia, die ligt aan het Plaza de la Reina. De kathedraal is vooral bekend erom dat deze in drie stijlen gebouwd is, omdat deze in de loop der jaren steeds maar weer is uitgebreid. Als laatste is het Plaza del Mercado een aanrader in het oude centrum van Valencia met het laatgotische beursgebouw en het Mercado Central. Daarnaast liggen in de drooggelegde Turia-rivier de opvallende witte gebouwen van de Ciudad de las Artes y Ciencias met o.a. een wetenschapsmuseum en het schitterende aquarium.

Meer Valencia bezienswaardigheden

2. Alicante, de hoofdstad van de Costa Blanca

alicanteUitzicht vanaf kasteel
alicante bezienswaardighedenHaven van Alicante

Alicante is een bekende bad- en havenplaats en is de hoofdstad van de Costa Blanca. De bekendste bezienswaardigheid van Alicante is toch wel de zestiende-eeuwse Castillo de Santa Bárbara, dat op de berg Benacantil ligt. Vanaf het kasteel heeft u een prachtig uitzicht over de stad Alicante. Maak ook een wandeling over de Explanada de España, de boulevard met palmbomen die langs de haven loopt. Bezoek tevens het Barokke stadshuis met de bekende Blauwe kamer en spiegelgalerij. Vindt u het bezichtigen van een museum interessanter? Ga dan vooral langs het Museo de Arte Contemporáneo, waar moderne kunstenaars als Dalí tentoongesteld worden.

Meer over Alicante

3. Benidorm: meer dan alleen bier drinken

BenidormBenidorm, de populaire badplaats
Benidorm bezienswaardighedenHet Balcon del Mediterraneo in Benidorm
Benidorm bezienswaardighedenTerra Mitica, een populair pretpark bij Benidorm
Benidorm bezienswaardighedenTerra Natura, een populaire dierentuin bij Benidorm

Het opmerkelijkste aanzicht van Benidorm zijn de twee wolkenkrabbers, die uitkijken over het strand. Benidorm was vroeger een vissersplaats, maar is uitgegroeid tot een ware toeristische attractie. Over het algemeen trekt de stad nu meer oudere clientèle dan jongeren, maar de stad is zeker een bezoek waard. Bezoek bijvoorbeeld het open park, Parque de l’Aigüera met de brede paden en de vele palmbomen. Voor een prachtig uitzicht over de stad kunt u het beste het park Balcón del Mediterráneo bezoeken, dat tussen de twee stranden van Benidorm in ligt of loop naar het populaire Placa del Castell. Bezoek ook het dierenpark van Benidorm, het MundoMar Park, waar u verschillende dieren kunt bezichtigen, shows kunt zien en zelfs met de zeeleeuwen kunt zwemmen. Krijgt u geen genoeg van dieren, bezoek dan vooral ook het Terra Natura dierenpark. Als het spanning is wat u zoekt, dan is het pretpark Terra Mítica iets voor u en uw gezin.

Meer Benidorm bezienswaardigheden

4. Nationaal Park Albufera

Albufera park ValenciaNatuurpark van Albufera lagune
Albufera park ValenciaMaak een boottocht door Albufera

Het natuurpark Albufera dat ten zuiden ligt van de stad Valencia is ongeveer 21.000 hectare groot. U vindt er rijstvelden, inheemse flora, verscheidene vogelsoorten, authentieke vissershuisjes en zelfs een groot zoetwatermeer. Dit is het grootste meer van Spanje, dat u kunt bezichtigen middels een boottocht over het water. Om het meer liggen verscheidene gezellige dorpjes, zoals El Saler en El Palmar, waar u het speciale paella Valenciana kunt eten bestaande uit rijst en paling. Door een fiets te huren, kunt u gemakkelijk de verscheidene dorpen rondom het Albufera meer bezichtigen.

Meer over Albufera

5. Kasteel van Peñiscola

Kasteel van Peñiscola
Kasteel van Peñiscola

Aan de Costa del Azahar ligt het kleine plaatsje Peñiscola, dat bekend is om zijn mooie stranden, gezellig stadscentrum en het veertiende-eeuwse kasteel Papa Luna. De burcht is gebouwd op een rots naast het centrum en is gebouwd op een voormalige Arabische citadel. Het kasteel dankt zijn naam aan zijn bewoner: Paus Benedictus de XIII, die oorspronkelijk Pedro de Luna heette en in dit kasteel vertoefde van 1411 tot 1423. Door de hoogte waarop Papa Luna gebouwd is, heeft u een voortreffelijk uitzicht over de oude stad en de haven.

6. Guadalest vallei

GuadalestDe Guadalest vallei in de buurt van Alicante
GuadalestEl Castell de Guadalest

El Castell de Guadalest is een dorp, dat boven de Guadalest vallei ligt. Het dorp ligt in een prachtige omgeving met veel sinaasappel- en citroenbomen, dennenbomen en olijfbomen. Door de Moorse bevolking is Guadalest gebouwd en door dit volk is een irrigatiesysteem aangelegd, waarbij de rivier op verscheidene plekken werd afgedamd middels een dam. Hierdoor kon het meer in de Guadalest vallei ontstaan. In Guadalest vindt u een middeleeuws kasteel, dat bereikbaar is via het beroemde herenhuis van de Ordunas, waar nu een museum in gevestigd is. Het historische centrum van Guadalest kunt u bereiken door een in rots uitgehakte tunnel. In het centrum vindt u ambachtelijke winkels en een aantal kleinere musea. Vanuit Benidorm of Albir kunt u ook deze excursie naar de Guadalest en de Algar-watervallen boeken.

7. Altea: het Santorini van Spanje

Altea Spanje
Altea Valencia

Het kustplaatsje Altea staat bekend om zijn smalle wegen en witte huisjes. Het oude centrum van Altea, het Casco Antiguo de Altea, is een monument op zichzelf. Het is gebouwd op een heuvel, waardoor het gekenmerkt wordt door steile, kronkelende straten. De witgekalkte huisjes werden in het verleden veelal gebruikt als ambachtelijke werkplaatsen en winkels. Tegenwoordig vindt u er nog steeds winkeltjes, maar ook gezellige restaurantjes en galerieën. De toegang tot Altea verkrijgt u nog steeds via de oude stadspoort, de Portal Viejo. Bezoek ook Altea’s twee spraakmakende kerken, de Iglesia de Nuestra Señora del Consuelo met de twee bijzondere koepels en de Iglesia Ortodoxa Rusa, de eerste Russisch orthodoxe kerk in Spanje. Bezichtig hierna ook Altea’s twee kustwachttorens: de Torre de la Galera en de Torre de Bellaguerda.

8. Dénia: een mengeling van culturen

Denia SpanjeDenia in de regio Valencia
Denia bezienswaardighedenHet kasteel van Denia

Dénia is van oorsprong een Griekse kolonie, maar kreeg door de Romeinen haar naam. Bekend in Dénia is de tempel, die gewijd is aan de Romeinse godin Diana. Het stadscentrum ligt aan de voet van een heuvel, waar het elfde/twaalfde-eeuwse kasteel van Dénia uitkijkt over de rest van de stad. Het kasteel is oorspronkelijk een Arabisch fort, waar tegenwoordig het archeologisch museum in gevestigd is dat de geschiedenis van Dénia laat zien. Ook kunt u in het museum de archeologische vondsten zien van de Romeinse nederzetting Diannium. ’s Zomers worden in het kasteel vaak concerten gehouden. In het Baix la Mar kunt u genieten van de haven en van de gekleurde vissershuisjes.

9. Isla de Tabarca

Regio Valencia Spanje
Regio Valencia Spanje

Vanuit het plaatsje Santa Pola kunt u een tripje maken naar het eiland Tabarca. Het is een relatief vlak eiland dat opgedeeld kan worden in twee delen: de El Campo en de nederzetting. De El Campo is een stenig, boomloos terrein, dat het platteland genoemd wordt. De nederzetting stamt uit de achttiende eeuw in opdracht van Carlos de III en moest ervoor zorgen dat piraten van het eiland af bleven. De nederzetting is dientengevolge volledig ommuurd met drie monumentale stadspoorten en heeft een schaakbordpatroon. Op Tabarca wordt veelal gezwommen en gesnorkeld, maar u kunt er ook Romeinse vondsten ontdekken, zoals de pas blootgelegde viszouterij. Meer info & boottochten reserveren voor het bezoeken van het tabarca eiland vanuit Alicante.

10. Parque Natural de Penyal D'Ifach (Calpe)

Regio Valencia SpanjeDe opvallende rots van Parque Natural de Penyal D'Ifach
Regio Valencia SpanjeUitzicht op Calpe op de top van de rots

In Calpe ligt een groot natuurpark: het Parque Natural de Penyal D'Ifach. De Penyal D'Ifach is eigenlijk een enorme kalksteen, die uit het zeewater opgedoemd is en die door rotsresten met het binnenland verbonden is. In 1987 is dit gebied tot een nationaal park uitgeroepen. Op de rots van Calpe heeft u een prachtig uitzicht over de Costa de Blanca. De top van de Penyal D'Ifach kunt u via een goed aangegeven en onderhouden wandelpad bereiken. Dit wandelpad leidt naar een tunnel in de rots, dat langs smalle kliffen omhoog leidt. Het plaatsje Calpe is vooral bekend om zijn brede wandelboulevards, de vissershaven en de twee grote stranden: de Arenal en de La Fossa.

11. Playa la Granadella

Valencia
Valencia provincie

Playa la Granadella ligt in Jávea, dat tussen twee kapen in ligt: de Cabo de San Antonio en La Nao en beschut wordt door het gebergte Montgó. De Playa la Granadella ligt in een baai van de Valencische Golf en wordt gekenmerkt door de resten van het achttiende-eeuwse fort wat op de kaap lag. De Playa la Granadella is een rustige baai, waar u lekker kunt zonnen of duiken. Houd er rekening mee dat u de auto een stuk verderop moet zetten en nog een wandeling door een dennenbos moet maken, voordat u op het strand aan komt. Tevens is er geen zandstrand, maar een kiezelstrand, dus neem schoeisel mee.

12. Las Salinas de Torrevieja

Valencia bezienswaardigheden
Valencia bezienswaardigheden

Las Salinas de Torrevieja is een natuurpark in de buurt van Alicante in de plaats Torrevieja. Het zijn zoutmeren, die sinds kort geopend zijn voor publiek. De Las Salinas de Torrevieja zijn de grootste zoutmijnen van Europa. De meren zijn bereikbaar te voet of per trein, die speciaal voor de toeristen ontwikkeld is. U mag tijdens uw bezoek het roze gekleurde zoutwater aanraken en in het water staan. Een ander hoogtepunt van een bezoek aan de zoutmijn is dat u toegang heeft tot de uitkijktoren, die gebouwd is op een 8000 ton wegende zoutberg. Vanaf de uitkijktoren heeft u een prachtig uitzicht over de Las Salinas de Torrevieja.

Meer Torrevieja bezienswaardigheden

13. Palau Ducal dels Borja (Gandia)

Het Palau Ducal dels Borja Gandia was het hertogelijke paleis van de Borja familie. De oudste gedeelten van het paleis zijn gebouwd in de vijftiende eeuw in een Valenciaanse gotische stijl. Dit gedeelte is geplaatst tegen de stadmuur en heeft twee toegangspoorten: een gotische en een renaissancistische. Bekend in het hertogelijke paleis zijn de barokke Gouden Galerij en de Kroonzaal (Info & reserveringen).

14. Bocairent

BocairentHet stadje Bocairent
Bocairent ValenciaCovetes Dels Moros in Bocairent

In het zuiden van de regio, in het natuurgebied Sierra Mariola, ligt een charmant stadje bovenop de rotsen, Bocairent. Het stadje dat erg geliefd is onder Spaanse toeristen heeft iets meer dan 4000 inwoners en heeft een sfeervolle middeleeuwse uitstraling. Dwaal heerlijk door de smalle steegjes die volop afwisseling bieden met bochten, trappetjes en steile afdalingen. Neem ook een kijkje bij de bijzondere arena voor stierenvechten; de oudste in deze regio en uit de rotsen gekerfd of bezoek de ijsgrot, een voorraadkelder van ijs in vroegere tijden. Vlakbij Bocairent bevinden zich ook de Covetes Dels Moros, een grottenstelsel met ruim vijftig kamers welke zelfs als in de tiende en elfde eeuw door de Moren gebruikt werden. Het leuke is dat je de grotten kunt bezoeken, waarbij de kruipvaardigheden flink zullen worden uitgetest.

15. Huerto Del Cura Jardin Artistico Nacional (Elche)

Valencia bezienswaardigheden
Elche bezienswaardigheden

De Huerto Del Cura ligt in de stad Elche en is een nationale artistieke tuin. De tuin bevindt zich in het centrum van de stad, waar u van de rust kunt genieten en kunt genieten van verschillende soorten naast elkaar bestaande flora. De Huerto Del Cura is vooral bekend om het bos van palmbomen en de vele vijvers. De bekendste boom is toch wel de keizerlijke palmboom, die reeds 180 jaar oud is. In 1943 werd de Huerto Del Cura uitgeroepen tot nationaal artistieke tuin (officiële website).

Meer Elche bezienswaardigheden

16. Castell de Xativa

Omgeving Valencia
Omgeving Valencia

De Castell de Xàtiva vindt u in de stad Xàtiva, dichtbij de stad Valencia. Het Castell de Xàtiva bestaat eigenlijk uit twee kastelen, namelijk het kasteel Menor en het kasteel Mayor. Castell de Xàtiva heeft een strategische ligging, vanwaar de Romeinse weg goed in de gaten gehouden kon worden. Bijna op de top vindt u een veertiende-eeuwse gevangenis en een aantal terrasjes, vanwaar u een voortreffelijk uitzicht heeft over de rest van Xàtiva. Aangezien het best een klim is naar het kasteel kunt u gebruikmaken van een speciaal treintje, dat u naar boven vervoert. Dit kost u €3.60 per persoon en zal een aantal keren per dag naar boven en beneden reizen.

17. Las Fuentes del Algar

Valencia bezoeken
Provincie Valencia

De Las Fuentes del Algar is een watervalcomplex omringd door een prachtige natuur. Tussen Benidorm en Altea vindt u deze watervallen bij het dorpje Callossa d’en Sarria. Hier kunt u een heerlijke wandeling maken en zelfs zwemmen in het frisse water van de Las Fuentes del Algar. De rotsen staan er gradueel naast elkaar, waardoor het water gewelddadig in trappen naar de onderliggende grote meren stroomt. De Las Fuentes del Algar is uitgeroepen tot natuurreservaat. Door de bergachtige omgeving en de rotsachtige bodem van de meren wordt goed schoeisel aangeraden. Vanuit Benidorm of Albir kunt u ook deze excursie naar de Algar-watervallen boeken.

18. Authentieke dorpen in de provincie Castellón

Vilafamés SpanjeHet oude stadje Vilafamés
MorellaMorella in de provincie Castellón

Wanneer u met de auto het Spaanse achterland intrekt van de provincie Castellón kunt u een aantal dorpen bezoeken die op de lijst staan van ’Los Pueblos más bonitos de España’, oftewel de mooiste dorpen van Spanje. Drie dorpen in de provincie Castellón zijn een bezoek waard: Vilafamés is een middeleeuwse stad op een heuvel met op de top een Moorse kasteelruïne. De plaats wordt omgeven door een stadsmuur en heeft een roze uitstraling door de stenen die gebruikt zijn in de huizen. U treft hier ook de Roca Grossa, een bijzondere rots. Vilafamés is een leuke plaats om door de smalle en zigzaggende straatjes te gaan dwalen. Vervolgens kunt u via een landschap van stuwmeren doorrijden naar het kleine dorpje Culla. Het hoger gelegen dorpje Culla heeft een echte middeleeuwse uitstraling en u kunt hier stoppen voor een korte wandeling langs de bezienswaardigheden. Vervolgens rijdt u door naar Morella, de oude vestingstad met als letterlijk hoogtepunt het robuuste kasteel van Morella. Waarschijnlijk ook het meest indrukwekkende dorp van uw route door Castellón. De stad heeft een uniek silhouet van twee kilometer stadsmuren, tal van torens en het imposante kasteel.

19. Aigües Termals de Montanejos

Bezienswaardigheden regio Valencia
Bezienswaardigheden regio Valencia

De Aigües Termals de Montanejos zijn warmwaterbronnen, die net buiten het bergdorpje Montanejos te vinden zijn. Het zijn maar liefst vijftig natuurlijke thermale baden, waar u het hele jaar door heerlijk kunt zwemmen. Het water is namelijk constant rond de 25 graden Celsius. De populairste warmwaterbron is de Fuente de los Baños met helderblauw water en een goede beschutting dankzij de bergklovenwaartussen de Fuente de los Baños verstopt ligt. Ook de nabijgelegen rivier wordt door de warmwaterbronnen opgewarmd, dus ook hierin kan in de zomer gezwommen worden. Vanuit Valencia kunt u ook deze excursie naar Montanejos boeken.

20. Grotten van Canelobre (Busot)

valencia (autonome gemeenschap)
Bezienswaardigheden regio Valencia

Twintig kilometer van Alicante af ligt het plaatsje Busot, dat bekend is om de Cuevas del Canelobre. Deze grotten werden rond 740 na Christus reeds ontdekt door de Moren. Het zijn kalksteen grotten, die ontstaan zijn door de oplossing van kalk in regenwater. Hierdoor ontstaan er tunnels, maar ook door het neerslaan van de kalk enorme stalactieten en stalagmieten. Door de tunnel bij de ingang van de Cuevas del Canelobre te volgen, komt u in de grootste grot, de kathedraal, die wel zeventig meter hoog is. Deze ruimte wordt vaker gebruikt voor concerten door zijn goede akoestiek. Vanuit Alicante kunt u ook deze excursie naar Canelobre boeken.

21. Montgo natuurpark

Regio Valencia
Regio Valencia

In Jávea ligt het Montgo natuurpark. Het is een natuurpark rondom de berg Montgo, waardoor u een prachtige wandeling kunt maken langs kliffen met uitzicht op de zee. Het is een officieel natuurpark sinds 1987 en heeft een oppervlakte van circa tweeduizend hectare. De Montgo wordt met de zee verbonden door Les Planes, een vlakte die uitloopt in de steile kliffen van de Kaap San Antonio. Ondanks het relatief droge gebied vindt u honderden soorten flora en fauna hier.

22. Extra: Teruel (Aragón)

Teruel SpanjeLa Escalinata in Teruel
Teruel bezienswaardighedenSan Pedro kerk in Teruel (Aragon)

Om de lijst van bezienswaardigheden compleet te maken hebben we een uitstapje naar de regio Aragón toegevoegd. Op slechts 141 kilometer van Valencia ligt de prachtige stad Teruel. Teruel is een provinciehoofdstad in Aragón met slechts 35.890 inwoners. Reden om deze stad te bezoeken is vanwege de vele Mudéjar bouwwerken die in Teruel voorkomen, waardoor meerdere torens en bezienswaardigheden van Teruel een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst hebben gekregen. Bij de mudéjar-architectuur werden veel terracotta bakstenen gebruikt, constructies van hoefijzervormige bogen, keramiek met geglazuurde azulejos tegeltjes en sierlijke houten plafonds. Zo treft u in Teruel het mausoleum en praalgraf van de Fundacion Amantes de Teruel, indrukwekkende Mudéjar torens, de mooie trappen van de Escalinanata de Teruel en de kathedraal van Teruel. In dit artikel leest u alles over de Teruel bezienswaardigheden, want vanuit de regio Valencia is dit een ideale dagtocht.

Meer Teruel

Waar liggen de bezienswaardigheden?

FAQ Valencia (autonome gemeenschap) bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in de regio Valencia?

De populairste bezienswaardigheid in de regio van Valencia is uiteraard de hoofdstad Valencia. Daarnaast worden plaatsen als Alicante en Benidorm veel bezocht evenals het natuurpark Albufera en de Guadalest vallei. In dit artikel leest u alles over de Valencia bezienswaardigheden.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Valencia stad?

Valencia bestaat uit een oud en nieuw gedeelte. In de drooggelegde Turia-rivier liggen de indrukwekkende gebouwen van Calatrava met o.a. het veelbezochte aquarium. In de oude stad ligt de schitterende kathedraal aan de Plaza de la Virgen. In dit artikel leest u alles over de 15 leukste bezienswaardigheden in Valencia.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Alicante?

Alicante heeft vooral naam gemaakt als badplaats, maar de stad heeft zeker een aantal interessante bezienswaardigheden zoals het Castillo de Santa Bárbara met schitterend uitzicht, de leuke Santa Cruz wijk en de haven van Alicante. In dit artikel leest u verder over de top 10 Alicante bezienswaardigheden.

Waar ligt Valencia?

Valencia ligt halverwege de oostkust van Spanje aan de Middellandse Zee, 350 kilometer ten zuiden van Barcelona.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."