Spanje / Galicië / La Coruña

La Coruña bezienswaardigheden

De 10 mooiste bezienswaardigheden in A Coruña Spanje

La Coruña

Wilt u La Coruña bezoeken? Lees alles over hotels en de bezienswaardigheden in 'A Coruña' in Galicië, Spanje. Wat is er te doen in La Coruña?

La Coruña bezoeken in Galicië?

Het Spaanse La Coruña (officieel in het Galicisch ‘A Coruña’ en in de volksmond gewoon Coruña) is een stad met 245.711 inwoners en ligt in het noordwesten van Galicië aan de Atlantische Oceaan. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie A Coruña, maar de hoofdstad van Galicië is echter het bekende pelgrimsoord Santiago de Compostella. Door de visindustrie en aanverwante sectoren is de stad enorm belangrijk voor de economie van Galicië. Maar behalve de industrie heeft de stad ook een aantal interessante bezienswaardigheden, waardoor het zeker de moeite waard kan zijn om La Coruña te bezoeken.

Geschiedenis La Coruña in Spanje

De geschiedenis van La Coruña gaat terug naar de prehistorie toen de regio werd bestond uit Keltische nederzettingen. Pas in de Romeinse tijd groeide de stad uit tot een belangrijke handelshaven, welke functie het in de 4e eeuw weer verloor na invallen van Normandiërs. Opmerkelijk is dat deze regio, in tegenstelling tot de rest van Spanje, nauwelijks is overheerst door de Moren. De Galicische bevolking gaf sterk verzet en nadat de Moren weer verdreven waren uit Noord-Spanje ging Galicië deel uitmaken van het koninkrijk León en vanaf de 11e eeuw bij het koninkrijk Castilië. De periode vanaf de 16e eeuw werd een roerige; de haven vervulde een belangrijke rol voor de handel van kruiden en specerijen uit de Nieuwe Wereld en raakte de Spaanse oorlogsvloot in oorlog met Engeland. De stad La Coruña wist in 1589 echter een overmacht aan Engelse soldaten te weerstaan, mede door het moedige voorbeeld van slagersvrouw María Pita die nu als een heldin van de stad gezien wordt. Ook in de 19e eeuw slaagden de troepen van Napoleon Bonaparte er niet in de stad te veroveren.

La Coruña bezienswaardighedenHet strand van La Coruña
La CoruñaDe toren van Hercules

Bezienswaardigheden La Coruña

La Coruña bezienswaardigheden

1. Torre de Hercules

Dit is de enige nog intacte Romeinse vuurtoren ter wereld en staat om deze reden op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Herculestoren werd gebouwd in de 2e eeuw na Chr. op het meest noordwestelijke puntje van de stad op het schiereiland. Deze 55 meter hoge toren is dé bezienswaardigheid van Coruña en ook een wandeling over dit schiereiland met schitterend uitzicht op de kust is absoluut de moeite waard.

La Coruña

2. Monte de San Pedro

Op de top van de Monte de San Pedro, omgeven door enkele grote artilleriekanonnen heeft u het beste uitzicht op de baai van La Coruña. Met een leuke panoramische glazen lift kunt u eenvoudig de top van deze grote heuvel bezoeken waar u een observatorium en een uitstekend restaurant treft.

bezoeken La Coruña

3. Plaza de Maria Pita

Dit is hét plein in het oude centrum. Plaza de María Pita is vernoemd naar de moedige slagersvrouw María Pita die het dappere voorbeeld gaf aan haar stadsgenoten om de stad te verdedigen tegen de Engelse invasie in 1589. Mede dankzij haar werden de Engelsen verdreven en groeide ze uit tot de plaatselijke heldin. Op het naar haar vernoemde plein treft u eveneens een standbeeld van María Pita en het stadhuis van La Coruña. Wat dit plein anders maakt dan vele andere pleinen in Spanje is de ‘galerías’ op de bovenste etage van de omliggende gebouwen. Deze witte uitbouwen komt u veelvuldig in de stad tegen en waren mede bedoeld om de winterse koud en wind tegen te houden.

a Coruña

4. Aquarium Finisterrae

Het aquarium van La Coruña heeft 338 verschillende soorten zeedieren en onderscheid zich naast de mooie aquaria en bassins door de goede tentoonstellingen en achtergrondinformatie (website).

bezienswaardigheden La Coruña

5. Avenida de la Marina

De Aveninda de la Marina is de boulevard bij de (jacht)haven. Kenmerkend zijn hier de authentieke gevels van de panden met hun witte uitbouw aan de boulevard. U treft hier veel bars, terrassen en restaurants en is een heerlijk gebied om even te wandelen. U ziet langs de boulevard ook de klassieke toeristentrams rijden; een originele manier om een aantal bezienswaardigheden van La Coruña te bekijken.

a Coruña

6. Castillo de San Anton

De haven van La Coruña had een belangrijke rol bij de handel van kruiden en specerijen uit de Nieuwe Wereld. Zo stond in de stad de ‘Casa de Contración’, het belangrijkste regeringsgebouw rondom deze handel. Mede om dit gebouw te beschermen werd het Castillo de San Antón gebouwd. Voor een paar euro kunt u de burcht met een kleine archeologische tentoonstelling bezoeken.

La Coruña Galicië

7. Playa de Riazor

Playa de Riazor is het prachtige stadsstrand aan de Atlantische Oceaan. Let wel op dat de branding en golven hoog kunnen zijn met gevaarlijke stromingen in de baai, waardoor het belangrijk is goed de vlaggen in de gaten te houden.

La Coruña stad in Spanje

8. Musea van La Coruña

La Coruña is een stad met veel musea, zoals meerdere goede musea rond natuurwetenschappen. De vijf meest interessante musea zijn:

- Museo Domus: Dit mooie en interactieve museum draait volledig om de werking van het menselijk lichaam en is vooral gericht op jonge kinderen. Entree is slechts een paar euro, informatie echter alleen in het Spaans.

- Casa de las Ciencias: Een interactief wetenschapsmuseum gevestigd in een herenhuis in het Santa Margarida-park (foto). Het is gericht op kinderen en heeft een planetarium en tentoonstellingen over natuurkundige experimenten en astronomie.

- El Museo Nacional de Ciencia y Tecnología de España (MUNCYT): In een karakteristieke glazen kubus is het Nationaal Museum voor Wetenschap en Technologie gevestigd. Bezoek dit gratis museum met verschillende tentoonstellingsruimtes waarin technologische ontwikkelingen centraal staan. Zo kunt u hier de cockpit van een Boeing 747 bezoeken.

- Huis van Maria Pita: Klein en gratis museum in het voormalige woonhuis van de heldin Maria Pita. Kom in haar woonhuis meer te weten over haar leven en heroïsche verhaal.

- Museo Militare Regionale: Klein gratis museum waar u meer komt te weten over de Spaanse militaire geschiedenis aan de hand van oude voertuigen, wapens en modellen.

La Coruña Spanje

9. Menhires

Op het groene schiereiland met de Torre de Hércules treft u op het einde de menhires. Met deze gereconstrueerde sculpturen probeert men een bijna magisch beeld te geven hoe Galicië in de pre-historie eruitgezien moet hebben.

A Coruña Spanje

10. Colegiata de Santa Maria do Campo

Niet ver van de Plaza de Maria Pita ligt de Colegiata de Santa Maria do Campo, een Romaans-Gotische kerk uit de 12e eeuw. De kleine kerk is eenvoudig, maar de mooiste kerk om te bezoeken in het oude centrum.

Galicië Spanje

11. Rest van Galicië

In de regio van Galicië liggen een aantal mooie bezienswaardigheden, zoals uiteraard de beroemde pelgrimstad Santiago de Compostela. Verder zijn de Cies eilanden, de prachtige kustlijn van As Catedrais Beach in Ribadeo en steden als Lugo (foto), Ourense en Pontevedra een bezoek waard. In dit artikel leest u alles over de 20 mooiste Galicië bezienswaardigheden.

Meer Galicia

Hotels in La Coruña

Zoekt u nog een hotel in La Coruña of omgeving? Dan raden wij u de volgende goede óf unieke hotels aan:

Hotels in centrum stad

  • Hotel Mar del Plata: Mijn favoriete hotel in La Coruña. Dit hotel ligt slechts 100 meter van het strand en heeft mooie, moderne kamers en dat voor weinig geld.
  • Hotel Lois: Dit goed betaalbare hotel is gevestigd in een typisch Galicisch pand. Het pension is centraal gelegen, heeft comfortabele kamers en uw auto kunt u makkelijk dichtbij parkeren.
  • Hotel Alda Galería: Dit hotel met mooie kamers ligt op een centrale locatie om La Coruña ta gaan ontdekken en met veel restaurants in de omgeving, en dat alles voor een hele leuke prijs.
A Coruna
Hotel Mar del Plata
Meer info
La Coruna hotel
Hotel Lois
Meer info
Beste Hotels La Coruna Spanje
Hotel Alda Galería
Meer info

Leuke hotels in de omgeving

  • Cabañas de Canide: Ongeveer 11 kilometer van het centrum, aan de overkant van de baai kunt u overnachten in de cabines van dit aparthotel. Vanaf de cabines heeft u voortreffelijk uitzicht over de Oceaan.
  • Noa Boutique Hotel: In het plaatsje Santa Cruz de Oleiros op 11 kilometer van het centrum ligt dit nieuwe viersterrenhotel met moderne kamers, goede faciliteiten en prachtig uitzicht op zee vanuit de kamers.
  • Parador de Villalba: Op 83 kilometer van La Coruña in Villalba is een middeleeuwse toren met het aangrenzende Galicische landhuis omgebouwd tot een schitterend hotel. U slaapt hier echt in middeleeuwse sferen. Een écht unieke locatie als u een verblijf in de omgeving zoekt.
Hotel La Coruña
Cabañas de Canide (11 km)
Meer info
Jerez de la Frontera hotel
Noa Boutique Hotel (11 km)
Meer info
Parador de Villalba
Parador de Villalba (83 km)
Meer info

Beste reistijd Galicia

La Coruña ligt aan de Golf van Biskaje waardoor het klimaat sterk beïnvloed wordt door de aangrenzende Atlantische Oceaan. Het klimaat is een gematigd maritiem klimaat, waardoor de zomers milder zijn vergeleken met de rest van Spanje. De winters in La Coruña zijn daarentegen ook mild. In de herfst en winter valt er aardig wat regen, waardoor La Coruña tot de natste steden van Spanje behoort.

Weer A Coruña j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 13 14 16 16 18 21 22 23 22 19 16 14
gem. min (°C) 8 8 9 10 12 14 16 16 15 13 11 9
dagen neerslag 14 12 12 13 11 7 6 6 8 13 14 15
zonuren / dag 3 4 5 6 7 7 8 8 6 5 4 3

Video: Impressie van La Coruña


Waar ligt La Coruña in Spanje?

La Coruña is gelegen in het noordwesten van de regio Galicië. De afstand tot bedevaartsoord Santiago de Compostella is 73 kilometer. Vigo ligt op 158 kilometer en Gijón ligt op 282 kilometer afstand.

FAQ La Coruña bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in La Coruña?

De bekendste bezienswaardigheid van La Coruña is op het schiereiland de Torre de Hercules, de enige nog intacte Romeinse vuurtoren ter wereld. Voor schitterend uitzicht gaat u met een glazen lift naar de Monte de San Pedro. Maak verder een wandeling door het centrum langs Plaza de Maria Pita en langs de boulevard bij de jachthaven. Daarnaast is het een stad met vele musea rond natuurwetenschappen. Lees alles over de bezienswaardigheden La Coruña.

Welke musea heeft La Coruña?

De stad heeft veel musea, zeker op het gebied van natuurwetenschappen. Zo treft u hier het interactieve museum Museo Domus over het menselijke lichaam en Casa de las Ciencias, het wetenschapsmuseum. Ook het voormalige woonhuis van Maria Pita trekt veel bezoekers. Lees meer over de bezienswaardigheden.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Galicië?

De populairste bezienswaardigheid van Galicië is bedevaartsoord Santiago de Compostela, het eindpunt van de Camino de Santiago. Verder zijn de steden Lugo en Pontevedra zeker een bezoek waard. Bezoek verder de Kaap de Finisterre, leuke vissersdorpjes als Combarro en de Cíes eilanden bij Vigo. In dit artikel leest u alles over de Galicië bezienswaardigheden.

Waar ligt La Coruña in Spanje?

La Coruña ligt in het noordwesten van de Spaanse regio Galicië aan de Atlantische kust. De afstand tot bedevaartsoord Santiago de Compostella is 73 kilometer.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."