Spanje / Benalmádena

Benalmadena bezienswaardigheden

Wat te doen in Benalmádena, een badplaats in Spanje?

Benalmadena Spanje

Lees alles over activiteiten en bezienswaardigheden in Benalmádena, de populaire badplaats op 20 km van Málaga in Andalusië.

Benalmádena bezoeken in Spanje?

Benalmádena is een gemeente in Andalusië, die in totaal 60.000 inwoners telt. Haar bevolking is onderverdeeld in met name twee belangrijke kernen: badplaats Benalmádena Costa en het oude centrum Benalmadena Pueblo. Waar Benalmádena Costa ondertussen is uitgegroeid tot een welbekende badplaats met een aanwezig toeristisch karakter, heeft Benalmádena Pueblo zijn oude, Andalusische karakter nog niet verloren. Door deze combinatie van twee dorpen heeft Benalmádena voor iedere vakantieganger wat wils. Zo is er bijvoorbeeld een reusachtige boeddhistische tempel, ook wel stupa genoemd, die zich tot één van de grootste in de Westerse wereld kan benoemen. Ook is het leuk om door de rustige straatjes van het centrum van Benalmádena Pueblo te wandelen, of simpelweg een tocht te maken door het bergachtige gebied dat langs de kust ligt.

BenalmadenaDe boulevard van Benalmadena Costa
Benalmadena PuebloBenalmadena Pueblo, het oude dorp

Voor hen die eens flink willen afkoelen in het lauwwarme water van de Middellandse zee, of zichzelf bruin willen bakken onder de Mediterrane zon, biedt Benalmádena Costa zich uiteraard aan als een meer dan geschikte badplaats. Wist je trouwens dat onze eigen John de Bever in Benalmádena woont? Misschien kom je dus nog een Nederlandse volkszanger tegen op je vakantie aan de Costa del Sol. Met zijn zuidelijke ligging in Spanje is er in de omgeving van Benalmádena ook nog eens van alles te doen. Genoeg om jezelf te vermaken. Hoe en waar je dat precies kan doen lees je hier in de 15 leukste Benalmádena bezienswaardigheden.

Dé 15 leukste bezienswaardigheden Benalmádena

Benalmadena bezienswaardigheden

1. Puerto Marina (jachthaven)

In Benalmádena Costa vind je de Puerto Marina, oftewel de jachthaven de Spaanse badplaats. Buiten het bewonderen van een paar flinke, spierwitte schepen, is de Puerto Marina tevens ook ingericht als commercieel centrum. Je vindt hier talloze terrassen en winkeltjes. Perfect voor het uitrusten na een lange wandeling, of om heel de dag lekker plaats te nemen en te genieten van die Spaanse temperaturen met een koud glaasje wijn. Ook is het mogelijk om vanaf hier een boottocht te boeken waarmee je dolfijnen kunt gaan zien. In de Puerto Marina komt dus ieder aan zijn trekken.

Benalmadena

2. De La Paloma Park

Voor hen die graag ook een stukje natuur meepakken tijdens hun vakantie, is er het De La Paloma Park. Je kunt hier gerust een middag wandelen over alle paadjes en zijweggetjes. Buiten tropische planten, een uitgebreide cactustuin een speelplaats voor de kinderen, vind je hier ook een heleboel loslopende kippen en hanen. Wanneer het de goede van het jaar is, lopen de dieren met hun kuikentjes door het park. Ondertussen zijn ze natuurlijk meer dan tam en kun je ze van dichtbij bewonderen. Bovenop de kippen, lopen er ook nog konijnen rond in De La Paloma Park. Overdag zijn deze iets moeilijker om op te speuren, maar met name ’s avonds wemelt het van de flaporen.

Benalmadena kabelbaan

3. Teleférico, kabelbaan van Benalmadena

‘Teleférico’ is Spaans voor kabelbaan. En met deze kabelbaan, die te bezoeken is vanuit Benalmádena, word je in een glazen gondel bovenop de bergen gebracht. Op die hoogte heb je wijd verspreid uitzicht, dat reikt tot de rots van Gibraltar en Sierra Blanca bij Marbella. Als de uitzichten niet genoeg voor je zijn, dan kun je ook nog eens genieten van een roofvogelshow die op de top van de berg gegeven wordt (Info & reserveringen).

Benalmadena Pueblo

4. Buenalmadena Pueblo (centrum)

Met zijn oude Andalusische karakter, kan het oorspronkelijke dorpje Benalmádena Pueblo zeker als een attractie op zichzelf worden gezien. Omdat het plaatsje niet aan de kust ligt, is de toeristische nieuwbouw die veel andere plekken aan de Costa del Sol hebben hier niet aanwezig. Je kunt dus heerlijk rustig door de oude straatjes van het centrum lopen, en van een hapje of drankje genieten op één van de idyllische pleintjes. Met name op Plaza de España en in de buurt van de Iglesia de Santa Domingo zijn veel restaurants aanwezig. Let wel op dat de afstand tussen Benalmádena Pueblo en Benalmádena Costa niét beloopbaar is. Om er te geraken zal je dus de auto of de bus moeten nemen naar het centrum.

wat te doen in Benalmadena

5. Vlindertuin

In Benalmádena is er ook een vlindertuin, of Butterfly Park. In deze overdekte tropische tuin vliegen een heleboel uiteenlopende soorten vlinders. De insecten zijn ondertussen zo aan mensen gewend geraakt dat, in plaats van wegvliegen en zich verstoppen, ze soms zelfs naar je toe komen gevlogen. Buiten de vlinders beschikt het park ook over een kangoeroe, een aantal schildpadden en meerdere tropische vogels. Je mag dan misschien op vakantie gaan naar Spanje, met een uitstapje naar het Butterfly Park ben je in één keer in de tropen (Info & reserveringen).

Benalmadena

6. Castillo de Colomares

Dit is een oud kasteeltje vlakbij Benalmádena en is gewijd aan Christopher Columbus. Het kasteel zelf is niet zo super groot en kan dus prima gecombineerd worden met bijvoorbeeld de Vlindertuin. Wel is een bezoekje het meer dan waard. Het kasteel staat vrij hoog, waardoor het goede uitzichten biedt, en zit vol met ambachtelijke versieringen en frutsels. Een perfecte plek voor het maken van goede foto’s of simpelweg het bewonderen van een stukje Spaanse geschiedenis. Met zijn omliggende tuin ook een prima stek om tot rust te komen.

Benalmadena Spanje

7. Selwo Marina

Selwo Marina is een dierenpark in de buurt van Benalmádena. Het hoogtepunt zijn waarschijnlijk de dolfijnen shows die de gehele dag door gehouden worden, tijdens het voeren van die leuke dieren. Buiten dolfijnen echter, vind je in het park ook slangen, papagaaien en pinguïns. Het park mag dan misschien relatief klein zijn, maar je kijkt er op iedere hoek je ogen uit. Een perfecte gelegenheid voor kinderen, of prima geschikt om te combineren met de kabelbaan (Info & reserveringen).

Benalmadena

8. Boeddhistische tempel (stupa)

Deze spierwitte Stupa is gebouwd in 2005 en één van de grootste van heel Europa. Met zijn hoge ligging is het een goede bestemming voor zowel mooie vergezichten als het opsnuiven van cultuur. In tegenstelling tot de katholieke kerken die je in Spanje veelal ziet, hangt er in de Stupa een sobere en bijzondere sfeer. Toch weer iets anders dan wat je normaliter van een reis in Europa gewend bent.

Benalmadena bezienswaardigheden

9. Sea Life

Samen met de Selwo Marina, laat ook Sea Life Benalmádena de wonderen van de zee zien. Zo is er een tunnel waarmee je onder een groot aquarium kunt lopen, en zijn er diverse andere bakken om een hele hoop tropische vissen te kunnen zien. Wachttijden kunnen wel hoog oplopen, dus het verstandig om al vroeg op de dag naar het park af te reizen. Ook kan het best schelen om alvast online tickets te boeken, deze zijn vaak goedkoper, en daarbij is het een manier om de drukte te ontwijken.

Benalmadena Spanje

10. Hop on hop off bus

Als alle bovenstaande attracties je tot nu toe als muziek in de oren klinken, maar je geen idee hebt hoe je alles in je vakantierooster moet inpassen, dan is er de Hop on Hop off Bus. De bus heeft bovenop een terras waardoor je ook tijdens de ritten flink de omgeving verkennen kunt. Daarbij rijdt hij langs de Puerta Marina, de kabelbaan, Sea Life en Castillo Bil Bil. Omdat al deze attracties vrij ver bij elkaar uit de buurt liggen, is de bus een prima optie om toch alles op je eigen tempo te kunnen verkennen (Info & reserveringen).

Activiteiten in Benalmadena

11. Tivoli World

Het Tivoli Park is goed geschikt als je met kleine kinderen op vakantie gaat. Dit kleine en al oude pretparkje heeft onder meer botsauto’s, draaimolens en een kartbaan. Alles wordt goed onderhouden en ook kan je in park een hapje eten. Als je kinderen na een paar dagen op het strand of het bezoeken van al die bewonderingswaardigheden toe zijn aan iets speelsere bezigheden, dan is het Tivoli Park de plek om ze mee naar toe te nemen (officiële website).

Benalmadena

12. Castillo de Bil Bil

Dit is een klein kasteeltje in de buurt van het strand. Het ligt aan een pleintje waar vaak allerlei hebbedingetjes worden verhandeld. Een leuke plek om eens even kort langs te lopen of zelfs binnen een kijken te nemen. Ondanks zijn uiterlijk heeft het kasteel weinig historische waarde. Maar met zijn neo-Arabische stijl is het nog steeds meer dan de moeite waard. Met name aan de binnenkant vind je allerlei versiersels en mooie boogjes.

Bioparc Fuengirola

13. Bioparc Fuengirola (17 km)

Ook in de omgeving van Benalmádena is er van alles te beleven. Zo is er op 17 kilometer rijden, het Bioparc Fuengirola. In vier verschillende habitats leven hier tal van exotische dieren, waaronder sommigen die in het wild met uitsterven worden bedreigd. Het Bioparc Fuengirola doet dan ook al jaren mee met diverse fokprogramma’s. Je vindt hier tijgers, luipaarden en flamingo’s. Ook kun je prima avondeten in het park, en zijn er verschillende tours aanwezig die je iets over de dieren vertellen kunnen. In het Bioparc Fuengirola ben je makkelijk een paar uur zoet (Info & reserveringen).

El Caminito del Rey

14. Dagtocht naar de Caminito del Rey (68 km)

De Caminito del Rey stond lang bekend als één van de meest gevaarlijke wandelpaden in Europa. Ondertussen is het wandelen een stuk veiliger geworden, maar uiteraard niet minder indrukwekkend. Het pad is in totaal ongeveer 7,5 kilometer en loopt door de Desfiladero de los Gaitanes kloof. Je ziet hier kale en hoge rotswanden. Vanuit Benalmádena is El Caminito del Rey 68 kilometer rijden. Je kunt het pad eigenhandig trotseren of een geplande excursie boeken.

Tip: Met deze tour heeft u een compleet georganiseerde dagtocht naar El Caminito del Rey.

Excursie Malaga

15. Dagtocht naar Málaga (12 km)

Op 12 kilometer van Benalmádena ligt de stad Málaga. Deze stad is de op één na grootste stad van Andalusië en telt iets meer dan een half miljoen inwoners. Malaga is een plek vol historie en heeft zo onder meer een stierenvechtarena, een kathedraal en een museum met kunst van Pablo Picasso. Voor het binnen krijgen van wat Spaanse cultuur is een stedentripje naar Málaga dus een uiterst verstandige keus. Verder is er ook nog een Arabisch fort en heeft het genoeg te bieden voor een leuke stedentrip. Lees alles over de Málaga bezienswaardigheden.

Activiteiten en dagtochten regio Benalmádena

Benalmádena is een ideale uitvalsbasis om een aantal mooie bezienswaardigheden uit Andalusië te bezoeken zoals het nabijgelegen Málaga, het witte stadje Ronda met zijn indrukwekkende kloof, het bijzondere wandelpad van de Caminito del Rey of om een excursie te maken naar het prachtige Alhambra paleis in Granada:

Meer in Andalusië

Beste reistijd Costa del Sol

De beste reistijd voor Benalmádena is over het algemeen van mei tot oktober. In de echte zomermaanden, van juli tot september, lopen de temperaturen echter wel hoog op. Zo kunnen ze gemiddeld een graden of dertig worden in de felle zomerzon. In de lente, of het begin van de herfst, is het klimaat aan de Costa del Sol weer iets gematigder. Dan wordt een gemiddeld een graad of tweeëntwintig. Regen valt er in Benalmádena nauwelijks. Gemiddeld, over het gehele jaar, valt er van iedere maand een dag of vier tot zes regen. De rest van de dagen is het dan kurkdroog.

Weer j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 15 15 17 19 22 26 29 29 26 22 17 15
gem. min (°C) 8 8 10 11 14 18 21 21 19 15 11 9
dagen neerslag 5 4 4 4 3 1 0 1 3 5 5 6
zonuren / dag 5 6 7 8 9 11 11 10 8 7 5 5

Waar ligt Benalmádena in Spanje?

Benalmádena ligt in het zuiden van Spanje in de autonome regio Andalusië. De afstand tot Málaga is slechts 17 kilometer en de Britse kolonie Gibraltar ligt al op 125 kilometer ten zuidwesten van Benalmádena.

FAQ Benalmádena Spanje

Wat zijn de bezienswaardigheden in Benalmádena?

Benalmádena bestaat eigenlijk uit twee aparte delen namelijk Pueblo, het oorspronkelijke dorpje landinwaarts en Benalmádena Costa. In deze badplaats treft u ook de jachthaven. Populaire attracties zijn de kabelbaan en parken zoals Sea Life en Selwa Marina. Lees alles over de Benalmádena bezienswaardigheden.

Wat is er te doen in de omgeving?

De badplaats is een goede uitvalsbasis om leuke plaatsen in Andalusië te bezoeken zoals Ronda, Setenil de las Bodegas, het wandelpad Caminito del Rey en steden als Málaga en Gibraltar. Lees meer over de bezienswaardigheden in Andalusië.

Hoeveel inwoners heeft Benalmádena?

Benalmádena heeft 69.144 inwoners (2020) en staat daarmee op plek 111 van grootste plaatsen in Spanje.

Waar ligt Benalmádena Pueblo?

Benalmádena ligt in het zuiden van Spanje in de autonome regio Andalusië. De afstand tot Málaga is slechts 17 kilometer en de Britse kolonie Gibraltar ligt al op 125 kilometer ten zuidwesten van Benalmádena.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."