Spanje / Castilië-La Mancha

Castilla-La Mancha (Castilië-La Mancha)

Dé 17 mooiste bezienswaardigheden Castilië-La Mancha Spanje

Castilië-La Mancha

Alles over de bezienswaardigheden in Castilië-La Mancha, de Spaanse streek ten zuidoosten van Madrid en bekend vanwege het landschap met de windmolens van Don Quijote.

Castilië-La Mancha (Castilla-La Mancha)

Het bekende literaire werk van schrijver Cervantes Don Quijote verhaalde al over de middeleeuwse kastelen, de okergele vlakten en de vele windmolens. Castilië-La Mancha is een weinig bezochte regio in Spanje, maar dit komt niet door gebrek aan bezienswaardigheden of geschiedenis. De meeste kastelen in Castilië-La Mancha zijn opgericht tussen de negende en twaalfde eeuw, toen er behoefte aan verdedigingsbolwerken kwam door de voortdurende strijd tussen de christenen en de Moren. Steden als Toledo en Cuenca zijn het zeker waard om een keer te bezoeken. Ook de natuurparken Tablas de Daimiel en Cabañeros mogen niet op uw bucketlist ontbreken.

Een beetje geschiedenis over de streek

Castilië-La Mancha ligt in het zuidoosten van Spanje. De hoofdstad van het autonome gebied is Toledo. Castilië-La Mancha bestaat uit vijf provincies: Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara en Toledo. In 1982 werd Castilla-La Mancha pas als autonome regio erkend, want eerst vormde het samen met Madrid de regio Castilla la Nueva. Castilië-La Mancha is niet alleen een nauwelijks bezochte regio, maar ook een van de meest dunbevolkte gebieden in Spanje. Albacete is de grootste stad, terwijl in Toledo de hoofdkwartieren van het bestuur en het Hooggerechtshof zich bevinden.

Dé 17 bezienswaardigheden in Castilië-La Mancha

1. Toledo: een mengeling van culturen

ToledoHet verlichte kasteel van Toledo
Toledo SpanjeDe kathedraal van Toledo

In 1986 werd de hoofdstad Toledo aan het Werelderfgoed toegevoegd vanwege zijn monumentale en culturele erfgoed. De Romeinen bouwden er een fort, de Visgoten kozen Toledo als hun hoofdstad en in de middeleeuwen vond er een versmelting plaats van christelijke, islamitische en joodse culturen. Het mooiste monument van Toledo is de kathedraal. Toledo was de zetel van de primaat van de kerkprovincie Spanje en de grandeur van de kathedraal weerspiegelt dit. De kathedraal is gebouwd in drie eeuwen tijd, wat de verschillende bouwstijlen verklaart. De bekende kunstenaar El Greco heeft in Toledo gewoond en zijn bekendste kunstwerk kunt u nog altijd bewonderen in de Iglesia de Santo Tomé.

Het kasteel Alcázar is het versterkte paleis van Karel V en het nam de plaats in van de Romeinse, Visigotische en Moorse burchten. Het kasteel werd meermaals verwoest; de laatste keer in 1936. Tegenwoordig vindt u het Museo del Ejército hier, waardoor Alcázar het grootste wapenmuseum is van Spanje. Ook de bibliotheek Borbón-Lorenzana is in het kasteel gevestigd.

Meer over Toledo

Cuenca bezienswaardighedenStadhuis van Cuenca
Cuenca SpanjeCuenca met de Puente de San Pablo

2. Cuenca: het centrum van de Moren

In Cuenca is een must see de Torre Mangana, een beschadigde uitkijktoren met een geweldig uitzicht over de stad. Het is het enige wat rest van een Arabisch fort. Ook de hangende huizen zijn een bekende bezienswaardigheid van Cuenca. Deze zijn gebouwd op een uitstekende rotspunt boven een ravijn, waar vroeger de koninklijke familie vertoefde in de zomermaanden. Tegenwoordig heeft het Museo de Arte Abstracto hier zijn huisvesting. Andere Cuenca bezienswaardigheden zijn de kathedraal van Cuenca, het San Pablo klooster, de San Pablo brug en de Plaza Mayor.

Hoteltip: In het voormalige 16e eeuwse klooster van San Pablo, schitterend gelegen aan de rand van het ravijn van Cuenca, is nu het mooiste hotel uit de regio gevestigd, de ‘Parador de Cuenca’. Om het prachtige gebouw op deze unieke locatie te kunnen onderhouden heeft de Spaanse overheid dit klooster omgebouwd tot een prachtig ‘staatshotel’ met alle belangrijke faciliteiten. Een unieke locatie om te overnachten met geweldig uitzicht (meer info en reserveringen).

Meer over Cuenca

3. Sigüenza

La ManchaKasteel en parador van Sigüenza
Siguenza Kathedraal van Sigüenza (Castilla-La Mancha)

In Sigüenza is de voornaamste bezienswaardigheid de gotische kathedraal, gebouwd uit natuursteen. De kathedraal is gebouwd bovenop de overblijfselen van een Romaanse kerk. In een van de kapellen bevindt zich de tombe van El Doncel. Een ander bekend bouwwerk is het Bisschoppaleis van Sigüenza. De fundering ligt in de tijd van de Keltibiërs, maar werd uitgebreid door de Moren om het gebied tegen de christenen te beschermen. Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt als parador, een luxueus hotel. Andere gebouwen, die u gezien moet hebben, zijn: de universiteit van Sigüenza, hermitage van Nuestra Señora en het Churriguereske Franciscaanse klooster.

Hoteltip: Zoekt u nog een hotel in de omgeving van Sigüenza? Bekijk dan eens de Parador de Sigüenza, gevestigd in een goed bewaard gebleven Arabisch fort uit de 12de eeuw met een eigen 13de-eeuwse Romaanse kapel en indrukwekkende gangen. Dit verbouwde fort is een uniek hotel met prachtige kamers vanwaar u eenvoudig Sigüenza kunt bezoeken. Meer informatie over deze unieke parador.

4. Consuegra op een heuvel en omringd door molens

Castilla-La Mancha
Castilie

Een heuvel met twaalf molens en een kasteel: dat is de Spaanse stad Consuegra samengevat. De windmolens van Consuegra werden gebruikt om graan te vermalen en werden gebouwd aan het begin van de negentiende eeuw. De windmolens kunt u bezichtigen. Ook het kasteel is bij toeristen in trek. Het kasteel is vermoedelijk gebouwd door de Romeinse keizer Trajanus, maar historische documenten geven Almanzor aan als de opdrachtgever. In 1813 werd het kasteel vernietigd en na overdracht aan het gemeentehuis werd het kasteel pas gerenoveerd.

Andere bezienswaardigheden in Consuegra

Ook het stadshuis op het Plaza de España is een bezoek waard vanwege zijn renaissancistische bouwstijl. Naast het stadshuis vindt u de Torre del Reloj en het Los Corredores gebouw. Aan het eind van oktober vindt er een jaarlijks festival plaats in Consuegra ter ere van het malen van graan. Ook Pasen is een goed gevierde gebeurtenis elk jaar.

Hoteltip Consuegra: Zoekt u nog een plek om te overnachten in Consuegra? Bekijk dan eens El Patio de los Jazmines, een landhuis met mooie kamers, zwembad en fijn terras. El Patio de los Jazmines is vooral geliefd vanwege de enorme goede service, waarmee het hotel tot de best beoordeelde verblijven van de hele regio behoort.

5. Valdecabras (Ciudad Encantada)

Castilla-La Mancha Spanje
Castilla-La Mancha

De Valdecabras is een regio met veel outdoor activiteiten, zoals wandelen. Bekend is de Ciudad Encantada, een natuurpark in de buurt van Cuenca waar door erosie van wind en rivierwater distinctieve en memorabele rotsformaties zich gevormd hebben. Door de poreuze materialen van het kalkgesteente, werd kalk geërodeerd waardoor alleen het hardere dolomiet overbleef in absurde vormen. Zo heb kunt u er de de champignon formatie, de brug formatie en de twee geliefdes formatie vinden. Ciudad Encantada wordt veelal gebruikt als locatie in bekende films, zoals Conan the Barberian en James Bond: The World is not enough.

6. Albacete: bestek en commercie

Castilie La Mancha bezienswaardigheden
Castilie La Mancha bezienswaardigheden

Albacete is vooral bekend om zijn Passaje de Lodares, een commerciële en residentiele galerij in de stad bestaande uit modernistische gebouwen. De gebouwen zijn licht van kleur en het dak is van ijzer. In 1925 werd de galerij ontworpen door Buenaventura Ferrando Castells. Tussen de renaissancistische kolommen bevinden zich de winkelpanden en de gevels bestaan uit gebeitelde mythologische schouwspelen, waarin Mercurius de god van commercie vaker terugkomt. Naast de Passaje de Lodares is het Museo Municipal de la Cuchillería (website) in Albacete bekend. Het is gevestigd in een klein paleis uit het begin van de twintigste eeuw aan de Plaza de la Catedral. Samen met een museum in Duitsland en Frankrijk vormt het Museo Municipal de la Cuchillería het enige bestek museum in Europa.

7. Molens van Campo de Criptana

Castilie La Mancha bezienswaardigheden
Albecete Castilie La Mancha bezienswaardigheden

Wanneer u windmolens wilt zien, is de Campo de Criptana een ware aanrader. De Campo is vereeuwigd in Cervantes’ Don Quijote, waarin de held meent dat de vele windmolens op de Campo reuzen zijn die hij moet bestrijden. Op een heuvel boven de stad staan tien van de 32 windmolens nog overeind. Drie zestiende-eeuwse windmolens werken nog. Een molen vormt een toeristenbureau, terwijl in drie andere molens musea gehuisvest zijn.

8. Het bergdorp Alcalá del Júcar

La Mancha Spanje
Castilië

In noordoostelijke richting van Albacete af ligt een pad van bijna veertig kilometer lang dat langs de kloof de Hoz de Júcar loopt. U rijdt langs de prachtige rotsformaties, die gevormd zijn door het water van de rivier Júcar. Het bergdorp Alcalá del Júcar ligt aan de rand van zo’n rotsformatie op een hoogte van 596 meter. Het dorp is bereikbaar via een oude Romeinse brug die over de rivier Júcar loopt. U kunt er een prachtig kasteel bezoeken, die gebouwd is op een plek waar in Iberische en Romeinse tijden al bedrijvigheid was te bespeuren. In de twaalfde eeuw bouwden de Almohaden hier een kasteel. Het was geen al te stevig kasteel; voor zijn verdediging moest het kasteel het hebben van de kastelen in de buurt.

9. Almagro

Castilië Spanje
Castilië Spanje

Almagro heeft een rijke geschiedenis. In de Spaanse Reconquista werd er heftig om het stadje gevochten. De bekendste bezienswaardigheden van Almagro zijn:

  • het natuurstenen Plaza de Mayor met zijn bogen en groene erkers. Hier staan de belangrijke culturele gebouwen, zoals het stadhuis.
  • het zeventiende-eeuwse theater, de Corral de Comedias, waar ieder jaar een theaterfestival wordt gehouden in de zomer
  • het openlucht theater
  • het pakhuis van de bekende broers Fugger, Habsburgse bankiers
  • de universiteit

Hoteltips Almagro: Zoekt u nog een hotel in Almagro? Ten zuidwesten van de stad werd het bekende kasteel Calatrava de Nueva gebouwd. Tegenwoordig is het een luxueus hotel, de Parador de Almagro. Gevestigd in het gerestaureerde 16e eeuws klooster en ideaal op loopafstand van het centrale plein van Almagro. Zoekt u liever een verblijf in Almagro zelf dan biedt de stad ook een aantal pareltjes van verblijven. Bekijk zeker eens het charmante Hotel Retiro del Maestre en Hotel Rural Casa Grande Almagro.

Almagro
Parador de Almagro
Meer info
Almagro hotel
Hotel Retiro del Maestre
Meer info
Beste Hotels Castilie Spanje
Hotel Rural Casa Grande Almagro
Meer info

10. Parque Nacional de las Tablas de Daimiel

Castilië Spanje
Castilië Spanje

Het nationaal park Tablas de Daimiel ligt op de hoogvlakte van La Mancha en is een natuurgebied bestaande uit drasland. Parque Nacional de las Tablas de Daimiel is het kleinste natuurpark van Spanje. Het nationale park staat vooral bekend als jachtplaats op watervogels. Verder is het een plek waar gevist kan worden en waar de energie van de vele molens in de regio vandaan wordt gehaald (officiël website).

11. Kasteel van Belmonte

Belmonte Castilië
Belmonte Castilië

Het kasteel van Belmonte is een vijftiende-eeuws verdedigingsbolwerk, die het best bewaard is gebleven. Het is gebouwd door de markies van Villena, nadat de markies in 1456 de stad had gekregen. Kenmerkend voor het kasteel zijn de mudéjarpleisterwerken en de rijkversierde verzonken plafonds. Naast het kasteel heeft Belmonte ook een kapittelkerk met overdadige kapellen en gotische koorbanken, die uit de kathedraal van Cuenca gehaald zijn. De dichter Fray Luis de León is in deze kerk gedoopt. Meer info op de officiële website.

12. Segobriga Archaeological Park (Saelices)

Segobriga Spanje
Segobriga Spanje

In het plaatsje Saelices lag vroeger het Romeinse stadje Segobriga. Nu vindt u op deze plek een Archeologisch park van Romeinse ruïnes. Grote delen van het complex zijn toegankelijk voor bezoekers (website). Zo ziet u er een theater uit de eerste eeuw na Christus, waar soms nog voorstellingen worden gegeven. Ook vindt u er een necropolis, een tempel aan Diana, een amfitheater, een badhuis en u kunt er de steengroeve bekijken. Een aantal kleinere opgravingen kunt u in het museum bekijken. De mooiste en belangrijkste archeologische vondsten vindt u echter in het Museo Arqueológico in Cuenca zelf.

13. Guadalajara de stad van de Mendoza’s

In de moderne stad Guadalajara is veel geschiedenis helaas verloren gegaan, maar er zijn nog altijd wat renaissancistische bouwwerken in de stad te vinden. Een geschikt voorbeeld van de mudéjararchitectuur vindt u terug in de Palacio de los Duques del Infantado. Het paleis is tussen de veertiende en zeventiende eeuw door de Mendoza’s gebouwd en kent vele fijne versieringen. Momenteel is het Museo Provincial erin gevestigd. Er zijn ook een aantal bekende kerken te bezoeken, zoals de Iglesia de Santiago met een gotische kapel en de Iglesia de San Francisco, waar de Mendoza’s begraven zijn.

14. Ciudad Real: parken en kerken

Ciudad Real
Ciudad Real

Het oudste park in Ciudad Real is het Gasset park, dat zich in het zuidelijke gedeelte van de stad bevindt en gratis toegankelijk is. Bekend in het Gasset park is de La Talaverana fontein, die in 1920 gebouwd werd. In de jaren dertig werden er ook standbeelden, de openbare bibliotheek en de oudste fontein van de stad in het park geplaatst. Een ander bekend bouwwerk in Ciudad Real is de kathedraal Onze Lieve Vrouwe van Prado, een van oorsprong Romaanse Hermitage. De kerk van San Pedro is vanaf 1974 een nationaal monument. Het is een gotisch gebouw uit de veertiende eeuw, waarin de befaamde Coca kapel ligt.

15. Castillo de Oropesa

Castillo de Oropesa
Castillo de Oropesa

Het kasteel van Oropesa stamt uit het jaar 1402 en is hoogstwaarschijnlijk door de Arabieren gebouwd op een Romeinse constructie. Het kasteel vormde de residentie van de familie Toledo, de graaf van Oropesa. Het kasteel lag bovenop een heuvel, vanwaar u een prima uitzicht over het Castiliaanse landschap had. In 1930 werd het kasteel omgebouwd tot de eerste parador in Spanje. Vanuit deze parador bent u in staat zo het plaatsje Oropesa in te lopen, waar u een aantal mooie historische gebouwen kunt bezichtigen.

Hoteltip: Zoekt u nog een hotel in de omgeving van Oropesa? Bekijk dan eens de Parador de Oropesa, gevestigd in het voormalige ouderlijke huis van de graven van Oropesa en schitterend gelegen op de top van een heuvel in het prachtige Castiliaanse platteland. Dit voormalige paleis is een uniek hotel vanwaar u makkelijk de Oropesa kunt bezoeken. Meer informatie over deze unieke parador.

16. Ruta de las Caras

Castilië Spanje
Castilië La Mancha Spanje

De ‘Route van de gezichten’ ligt bij Buendía in de provincie Cuenca en is een leuke, gratis wandelroute langs 18 sculpturen van gezichten in de rotsen, die wel acht meter hoog kunnen zijn. Alle sculpturen zijn door verschillende kunstenaars gemaakt. De route tussen de dennenbossen en zandstenen rotsen duurt ongeveer een uur (meer info).

17. Overnachten in Parador de Alarcón

Castilië Spanje

De unieke Parador de Alarcón is gevestigd in een Moors kasteel uit de 8e eeuw en ligt bovenop de heuvel aan de rivier de Júcar. Het kasteel heeft nog tal van oude elementen zoals de charmante eetzaal. Een ideale uitvalsbasis om het middeleeuwse dorpje van Alarcón te bezoeken welke 80 kilometer ten zuiden van Cuenca ligt. Meer info over deze unieke parador.

Tip: Meer info over Castilië-La Mancha?

Wilt u meer informatie over Castilië-La Mancha? Dan raden wij met stip deze Trotter reisgids aan van uitgever Lannoo. Dit is de meest complete en in het Nederlands uitgebrachte reisgids over de regio's in Midden-Spanje.

Bekijk op Bol.com

Spanje

Waar ligt Castilla-La Mancha in Spanje?

FAQ Castilië-La Mancha bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in Castilië-La Mancha?

Tot de populairste bezienswaardigheden van Castilië-La Mancha behoren zeker de prachtige steden Toledo en Cuenca. Daarnaast het typische landschap met de windmolens van Don Quijote in Consuegra en het charmante stadje Siguenza. In dit artikel leest u alles over de Castilië-La Mancha bezienswaardigheden.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Toledo?

De volledige binnenstad van Toledo staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Bekende bezienswaardigheden zijn de mooie kathedraal en het kasteel (Alcázar) van Toledo. In dit artikel leest u alles over de 10 mooiste bezienswaardigheden in Toledo.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Cuenca?

Cuenca is bekend geworden door zijn prachtige ligging aan een kloof. Aan de rand van de kloof treft u de Casa Colgadas, oftewel de hangende huizen en ook de kathedraal is absoluut een bezoek waard. In dit artikel leest u verder over de top 10 Cuenca bezienswaardigheden.

Waar ligt Castilië-La Mancha?

Castilië-La Mancha ligt centraal in Spanje en is de regio ten zuidoosten van Madrid. De hoofdstad van Castilla-La Mancha is Toledo.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
22 oktober 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."