Galicia (Galicië in Spanje)
Dé 22 mooiste hoogtepunten en bezienswaardigheden Galicië

Wat bezoeken in Galicië (Spanje)? Dé 22 mooiste bezienswaardigheden en hoogtepunten in Galicia, zoals de hoofdstad Santiago de Compostela, La Coruña en de prachtige Cies eilanden.
Galicië in Spanje (Galicia)
Galicië wordt de groenste regio van Spanje genoemd en heet in het Spaans Galicia. Het is namelijk een heuvelachtig gebied in het noordwesten van Spanje, waar veel traditionele boeren werken. Drie van de vier provincies, waaruit Galicië bestaat, liggen aan de kust en daarmee is Galicië een van de belangrijkste zeevarende regio’s van Spanje, wat u terugziet aan de keuken met vele visgerechten en de Keltische invloeden in zowel de taal als de cultuur. Galicië grenst aan de Spaanse regio's Asturië en Castilië en León en tevens aan Portugal, wat u ook veelal in de taal terugziet. De hoofdstad van de autonome regio is Santiago de Compostella, maar de grootste stad van het gebied is Vigo. Galicië bestaat uit vier provincies: A Coruña, Lugo, Ourense en Pontevedra.
Een reis terug in de tijd
Wanneer u door Galicië reist, zult u merken dat het net is alsof u terug in de tijd bent. Boerenbedrijven bewerken het land niet met machines, maar door middel van ossen en paarden. U vindt er oude dorpen en traditionele stenen landhuizen. Maar Galicië Spanje biedt niet alleen middeleeuwse taferelen. Het pelgrimsoord Santiago de Compostella, waar de graftombe van de apostel Jakobus is ontdekt, ligt eveneens in deze regio. De Galisische kust wordt gekenmerkt door een soort fjorden, de zogeheten rija’s. Vigo is de belangrijkste vissershaven van Spanje. Kies hieronder een van de hoogtepunten of bezienswaardigheden van Galicia:
De 22 mooiste bezienswaardigheden Galicië
- Santiago de Compostela
- La Coruña
- Cíes Eilanden
- Lugo
- Ourense
- Pontevedra
- Finisterre
- As Catedrais Beach in Ribadeo
- Vigo
- Castro de Santa Trega
- Los Horreos de Combarro
- Santuario da Virxe da Barca
- Cambados
- Tui
- Baiona
- Cascada de Ezaro (Dumbría)
- Allariz
- Castle of San Felipe (Ferrol)
- Muros
- Betanzos
- Parador de Santo Estevo
- Monforte de Lemos
1. Santiago de Compostella: het einde van een pelgrimstocht


Santiago de Compostella is, zoals reeds gezegd, het pelgrimsoord voor de christenen naast de Sint Pieter in Rome en de stad Jeruzalem. Ofschoon Santiago de Compostella de hoofdstad is van de regio Galicië, is het niet de grootste stad. Toch zijn er een flink aantal bezienswaardigheden te bekijken. Ten eerste kunt u het Monasterio de San Martiño Pinario in de stad vinden, waarbij de barokke kerk een dubbel altaar bevat. Het Praza do Obradoiro is een van de mooiste pleinen ter wereld en vormt het eerste bezoekpunt van de pelgrims, omdat de barokke kathedraal van Santiago de Compostella zich hier bevindt. De kern van de kathedraal is altijd hetzelfde gebleven, ofschoon het exterieur aan nogal wat verandering onderhevig is geweest. Achter de kathedraal ligt het plein Praza das Praterias, waar een stenen fontein aanschouwd kan worden. Aan de kant van de klokkentoren van de kathedraal vindt u de Praza da Quintana, dat een van de elegantste pleinen van de stad wordt genoemd.
2. La Coruña


A Coruña (La Coruña in het Spaans) is een drukke havenstad, die een prominente rol heeft gespeeld in de Spaanse zeevarende geschiedenis. Het bekende schip Armada vertrok in 1588 uit deze stad. Bij een zeevarende stad hoort natuurlijk een vuurtoren. De Torre de Hércules is de oudste nog werkende vuurtoren van Europa, die gebouwd is door de Romeinen en herbouwd is in de achttiende eeuw. Bezoek ook het stadhuis van La Coruña aan het Plaza de María Pita en de wandelpromenade aan zee, die de stad zijn bijnaam gaf: de glazen stad. Deze boulevard, La Marina, wordt geflankeerd door rijen balkons met glazen ramen, die bescherming moesten geven tegen de harde wind. Enkele indrukwekkende kerken in de A Coruña zijn de Iglesia de Santiago en de Iglesia de Santa María.
3. Cíes Eilanden


Verlaat u bij Pontevedra het Spaanse schiereiland, dan zult u langs de Cíes eilanden varen. Deze archipel behoort toe aan de parochie van San Francisco de Afora. In 1980 zijn de eilanden uitgeroepen tot een beschermd natuurreservaat, waardoor bijvoorbeeld het onderwatervissen niet meer mogelijk was. Ook afval bent u genoodzaakt mee te nemen naar het vaste land, aangezien er geen prullenbakken op de eilanden te vinden zijn. De Cíes eilanden bestaan uit drie eilanden: Do Faro, Monteagudo en San Martiño. Het hoogste punt van de archipel is de Alto das Cíes, dat 197 meter boven de zeespiegel ligt. De drie eilanden worden gevormd door kustbergen, die nu onder de zeespiegel liggen. Hierdoor wordt er op de eilanden vooral graniet gewonnen. Vanuit de haven van Vigo kunt u eenvoudig een boottocht maken naar de eilanden om heerlijk te wandelen (hier een handige kaart met bezienswaardigheden) of te genieten van de rustige stranden. Deze veerboten varen alleen in de zomermaanden; let wel op dat de eilanden een bezoekerslimiet hebben. U kunt uw boottocht reserveren bij een van deze reders (Piratas de Nabia, Mar de Ons en Cruceros de Doulla). Meer info op de officiële website.
4. Lugo en zijn Romeinse invloeden


Lugo was onder de Romeinen een belangrijke plaats, waardoor zij reeds de muur bouwden die de stad tot op heden ook nog kenmerkt. Deze stadsmuur, die bekend staat onder de naam Muralla en onderdeel is van de UNESCO Werelderfgoedlijst, is circa zes meter breed en tien meter hoog en heeft tien poorten maar liefst. De romaanse kathedraal van Lugo is gebouwd naar het voorbeeld van de basiliek in Santiago de Compostella. De kathedraal heeft een befaamde barokke kloostergang. Bezoek ook Montforte de Lemos, een plaats in de provincie Lugo, waar u een kasteel kunt bezichtigen, een Romeinse brug kunt bewonderen en het San Vicente klooster kunt bezoeken.
Hoteltip Lugo: Zoekt u nog een hotel in Lugo? Bekijk dan zeker eens het Hotel Monumento Pazo de Orbán, een 18e eeuws herenhuis in het historische centrum van Lugo. Het zeer karakteristieke hotel is bijna ingericht als een museum.
5. Ourense en de warmwaterbronnen


Het oude gedeelte van de Spaanse stad Ourense is gebouwd rondom de warmwaterbron Fonte das Burgas, die water spuit van circa 65 graden Celsius uit drie fonteinen. Het oude gedeelte van de stad is ook interessant vanwege de Plaza Mayor, waar de kathedraal van de stad tevens aan gebouwd is. De Plaza Mayor wordt vooral gekenmerkt door de licht hellende vloer, die niet meer veel te vinden is in andere Europese pleinen. Een andere bezienswaardigheid van de stad is de Puente Romano, een oude Romeinse brug bestaande uit zeven bogen, die over de rivier de Miño loopt. Deze brug is nog steeds in gebruik.
6. Pontevedra gekenmerkt door gotische gebouwen


Pontevedra ligt aan een lange inham aan de kust van Spanje. Het stadscentrum wordt gekenmerkt door gebouwen in romaanse en gotische bouwstijlen. Er zijn een aantal beroemde pleinen in de stad te vinden, zoals de Plaza de la Verdura, Plaza de la Ferreira en de Plaza de la Leña. De gotische stijl vindt u ook terug in de kathedraal van Pontevedra, de Santa María la Mayor, die zijn bestaansrecht dankt aan het geld van de zeevaarders gilden. De kerk van de Maagdelijke Pelgrim is ook een bekend bouwwerk in Pontevedra. De kapel heeft de vorm van een schelp, het wezenlijke symbool van de pelgrims. Bezoek ook net buiten Pontevedra de Pazo de Oca. Dit is een voormalige fruitboomgaard, die nu ingericht is als een enorme tuin met tientallen fonteinen, waar u lekker kunt wandelen en tot rust kunt komen.
7. Costa da Morte Faro de Fisterra


De Costa da Morte is een onderdeel van de Galicische kust. Letterlijk betekent het de kust des doods. Deze naam heeft het gekregen door de vele scheepswrakken, die ontstaan zijn door storm op zee of doordat ze tegen de rotsen van de kust aangeslagen zijn. Aan deze kust liggen geen steden, maar slechts kleine vissersdorpen. In de kaap van deze kust ligt bijvoorbeeld het bekende vissersdorp Finisterre, wat eind van de wereld betekent, met zijn kenmerkende vuurtoren. Deze vuurtoren is nog steeds in gebruik.
Hoteltip Finisterre: Zoekt u nog een bijzonder hotel bij Finisterre? Bekijk dan zeker eens het Hotel O Semaforo, welke onderdeel is van de omgebouwde vuurtoren van Finisterre en fenomenaal uitzicht heeft over de Costa da Morte.
8. Zon, zee en strand in Ribadeo


In de gemeente Ribadeo ligt As Catedrais, een van de mooiste stranden ter wereld. Hier moet u betalen om het strand op te mogen, maar dan heeft u wel wat. Het strand wordt gekenmerkt door metershoge rotsen in een boogvorm. Daarnaast vindt u er andere indrukwekkende rotsformaties, grotten en een tweetal poeltjes. Het is geen strand, waar u de zee in mag om te zwemmen. Zonnen en picknicken wordt toegestaan, maar het water in gaan is te gevaarlijk. Daarom is de As Catedrais voornamelijk een wandelstrand, die u een mooi zicht geeft op de omringende kliffen.
9. Vigo, de grootste stad van Galicia


Vigo is de grootste stad van Galicië. Wanneer u een bezoek brengt aan Vigo, moet u het zeventiende-eeuwse kasteel Castro bezichtigen. Vanaf het kasteel heeft u een mooi uitzicht over de prachtige tuinen van het kasteel, de stad zelf en de haven van Vigo. Vanuit Vigo kunt u ook gemakkelijk een roundtrip naar de Cíes eilanden boeken, waar u lekker van de rustige stranden op de drie eilanden kunt genieten. Het historische stadscentrum van Vigo ligt op een helling, die uitmondt in de haven. Bezoek de Praza de Constitución, de stadshuizen en de vele vissershuisjes van de stad. Bezoek ook de wijk Ensanche, waar het shopping leven en nachtleven van de vissersstad plaatsvindt.
10. Castro de Santa Trega in A Guarda


In het plaatsje A Guarda ligt de Castro de Santa Trega. Dit is een Gallisch fort op de helling van de Santa Trega berg. Ook is het een archeologische vindplaats, waar in 1862 een bronzen beeldje van Hercules gevonden werd en Keltische ruïnes hierna. Calvo noemde het voor het eerst de ruïnes van een versterkte stad, waardoor het vermoeden ontstond dat het om de mythische stad Mount Medulio ging. Voor de Keltische beschaving bevonden ook al andere menselijke stammen zich in dit gebied. Dit kon men aan de hand van een aantal rotstekeningen, die in de buurt van A Guarda gevonden zijn, zien (officiële website).
11. Los Horreos de Combarro


Los Hórreos de Combarro bevindt zich in Combarro. Het zijn een reeks ouderwetse voorraadhuizen aan de kust van Galicië. De gebouwen zijn van steen of hout en zijn op houten pilaren gebouwd. Hórreos heeft u in rechthoekige en vierkante uitvoeringen. Er gaan hele tours naar de Hórreos van Combarro, maar die moeten van tevoren geboekt worden.
12. Santuario da Virxe da Barca


De Santuario da Virxe da Barca ligt in het Spaanse plaatsje Muxia. In 2013 was het kerkje vernietigd door een brand, die door een blikseminslag ontstaan was. Het was een altaar en heilige plaats voor de Kelten, die tot de twaalfde eeuw zich wisten te verzetten tegen de christelijke invasie. De christenen bouwden het altaar om tot hermitage en daarna tot een kleine kerk. Het bijzondere aan de kerk is dat deze op een rotspunt lag direct aan de zee.
Hoteltip: Zoekt u nog een uitstekend, luxe hotel bij Muxia? Bekijk dan zeker eens de Parador Costa da Morte. Deze moderne parador, oftewel een staatshotel, ligt prachtig verwerkt in de Galisische kustlijn en biedt schitterende uitzichten.
13. Cambados: een wijnstad in Galicië


Cambados is een kleine stad in Spanje, die vooral bekend is om zijn witte Albariño wijn. De stad wordt omringd door wijnvelden, stranden en bossen. U vindt er eveneens heel veel culturele elementen. Door de goede ligging had de stad in het verleden veel commerciële activiteiten, waardoor er veel geld in de stad was. Dit is tegenwoordig nog te zien aan de vele, luxe herenhuizen en de elegante Praza de Fefiñans, waar de San Benito kerk zich bevindt, de Pazo Fefiñáns en de eettenten van de Calle Real. Ook vindt u er de Igrexa de Santa Marina Dozo, de ruïnes van een gotische kerk plus diens begraafplaats. U vindt de Igrexa de Santa Marina Dozo aan de voet van de berg, vlakbij het oude fort.
14. Tui beïnvloed door de Portugezen


Tui is de belangrijkste stad aan de grens met Portugal. De galicische stad is tegen een helling aangebouwd boven de rivier Miño. Het oude stadscentrum bevindt zich op de top van de helling, waar ook de twaalfde-eeuwse laat-romaanse kathedraal van Tui staat die in een gotische stijl gebouwd is. In de buurt van de kathedraal bevindt zich een tweede kerk, namelijk de Iglesia de San Telmo gewijd aan de patroonheilige voor vissers en die beïnvloed is geworden door de Portugezen. Bij de kathedraal ligt ook nog een ijzeren brug gemaakt door de architect van de Eiffeltoren: Gustav Eiffel.
15. Baiona, het vakantieoord aan de galicische kust


Baiona is een bekend vakantieoord in Spanje, waar in 1493 het schip Pinta aanmeerde met nieuws over de Nieuwe Wereld. In Baiona ligt onder andere de Fortaleza de Monterreal, een fort op de klip Monterreal. Dit was vroeger een koninklijk fort, dat nu is omgetoverd in een parador. Maak een wandeling rondom de muren van het kasteel voor een perfect uitzicht over de kust. Langs de kust is het beeld van de Virgen de la Roca te vinden. Dit is een beeld van Antonio Palacios, waarin mensen naar boven kunnen klimmen.
Hoteltip: Zoekt u nog een hotel in Galicië? Bekijk dan eens de Parador de Baiona, gelegen op het schiereiland Monterreal en is gevestigd in een prachtig, traditioneel Galicisch herenhuis met heerlijke tuinen. Het hotel biedt mooie vergezichten over de zee. Meer informatie over deze parador.
16. Cascada de Ezaro (Dumbría)


In Dumbría ligt de cascada de Ezaro, een van de mooiste watervallen in Spanje. De waterval is 155 meter hoog en u kunt hem vanaf de haven van O Ezaro al zien. Ook kunt u naar de waterval toelopen via een pad. In de zomermaanden is de waterval verlicht voor zijn bezoekers. De waterval stroomt 365 dagen per jaar. De rivier Xallas, waarin de Waterval uitmondt, loopt naar de Atlantische Oceaan.
17. Allariz


Het stadje Allariz ligt in de provincie Ourense en draagt de status van cultureel erfgoed door zijn middeleeuwse sfeer. De 12e eeuwse Romeinse toegangsbrug van Allariz is hier een mooi voorbeeld van en treft er verder bijvoorbeeld resten van de oude stadsmuur en gerestaureerde watermolens. In het glooiende landschap, aan de oevers van de rivier, treft u een stukje Spanje dat met name zeer geliefd is onder de Spanjaarden zelf, doordat het oorspronkelijk verwaarloosde stadje er alles aan heeft gedaan hun stad nieuw leven in te blazen. Een van de andere bezienswaardigheden in Allariz is het enorme Klooster van Santa Clara waar u een museum met religieuze kunst kunt bezoeken.
Hoteltip: Zoekt u nog een hotel in de omgeving van Allariz en Ourense? Bekijk dan zeker eens het pension Casa das Augas Santas. Dit uitstekend beoordeelde pension tussen de kastanjebossen is een ideale uitvalsbasis om de regio te ontdekken.
18. Het kasteel van San Felipe (Ferrol)


Vijftien minuten buiten Ferrol bevindt zich het kasteel San Felipe. Dit kasteel is gebouwd aan de kust en u kunt het fort bezichtigen voor slechts een euro per persoon. Het kasteel ziet er plat uit, maar heeft desalniettemin meerdere verdiepingen die u kunt bezoeken. Het kasteel is in de zestiende eeuw gebouwd, maar werd pas in de achttiende eeuw ingericht als een verdedigingsbolwerk met kanonnen en andere verdedigingswapens. Het wordt gezegd dat het kasteel nooit gevallen is in een gevecht.
19. Muros: een middeleeuws dorpje aan de Costa da Morte
Muros is een van de mooiste dorpjes van Galicia, gelegen aan de beruchte Costa da Morte. Het ligt aan de voet van Monte Louro en aan de linkeroever van de Rio de Muros e Noia. Het dorpje is gesticht in de middeleeuwen en draagt nog steeds deze uitstraling. Het is een stil dorp, waar niet veel toeristen langs wippen. De mensen, die er komen, bezoeken meestal de jachthaven van het dorp. De bezienswaardigheden liggen gecentreerd om een plein, namelijk rondom het stadshuisplein van Muros. Andere bezienswaardigheden zijn: Mercado de Abastos, de collegiale kerk van Santa Maria en de Santuario de la Virgen del Camino. Op de rustige zandstranden van Muros kunt u in de zomer van de zon genieten.
Hoteltip: Zoekt u nog een bijzonder hotel op enkele kilometers afstand van Muros? Bekijk dan zeker eens het Hotel Faro Lariño. Dit hotel ligt in een vuurtorencomplex, vlakbij het strand en met geweldige uitzichten op de Costa da Morte.


20. Betanzos
Betanzos was vroeger een van de zeven hoofdsteden van het voormalige Koninkrijk Galicië en ligt aan de gelijknamige rivier. De kleine stad heeft een fraai oud centrum waar het heerlijk dwalen is door de oude smalle steegjes, vandaar dat deze plaatst onder Spanjaarden een geliefde bestemming is. Het stadsbeeld wordt gevormd door drie gotische kerken, waarvan de Iglesia de San Francisco de meest interessante is om te bezoeken. Een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Betanzos is verder het Parque el Pasatiempo, een park met een bijzondere sprookjesachtige uitstraling, maar helaas ook wat minder goed onderhouden.
21. Overnachten in het klooster van Santo Estevo
Zoekt u nog een unieke locatie om te overnachten in Galicië? Neem dan eens een kijkje bij deze unieke Parador de Santo Estevo. Dit monumentale Benedictijnse klooster uit de 10e eeuw is gelegen in het gebied Ribeira Sacra, bij de rivieren Miño en Sil. Het op een prachtige wijze omgebouwd unieke en luxueuse hotel beschikt over een prachtige spa en een mooie centrale binnenplaatsen heeft nog tal van historische elementen zoals de prachtige kloostergangen. Absoluut een bijzondere en rustige locatie om te overnachten in Galicië. Meer info over de Parador de Santo Estevo.


22. Overnachten in het klooster van Monforte de Lemos
Als alternatief voor bovenstaand klooster kunt u ook overnachten in de Parador de Monforte de Lemos, gevestigd in een 17e-eeuws benedictijnenklooster op het hoogste punt van het leuke plaatsje Monforte de Lemos, in het noorden van Galicië. Het hotel is zorgvuldig ingericht in overeenstemming met de neoklassieke stijl van het Monasterio de Monforte de Lemos. Meer info over de Parador Monforte de Lemos.
Tip: Meer info over Galicië?
Wilt u meer informatie over Galicië? Dan raden wij met stip deze reisgids aan van Marielle Saegaert. Dit is de meest complete en in het Nederlands uitgebrachte gids over de regio Galicië.
Waar ligt Galicië in Spanje?
FAQ Galicia bezoeken
Wat zijn de bezienswaardigheden in Galicië?De populairste bezienswaardigheid van Galicië is bedevaartsoord Santiago de Compostela, het eindpunt van de Camino de Santiago. Verder zijn de steden La Coruña, Lugo en Pontevedra zeker een bezoek waard. Bezoek verder de Kaap de Finisterre en leuke vissersdorpjes als Combarro. In dit artikel leest u alles over de Galicië bezienswaardigheden.
Wat zijn de bezienswaardigheden in Santiago de Compostela?Met stip op één staat de kathedraal van Santiago de Compostela aan de Plaza del Obradoiro, het eindpunt voor de bedevaartgangers. De stad heeft verder een aantal mooie kloosters en een pelgrimmuseum. In dit artikel leest u alles over de top 10 bezienswaardigheden in Santiago.
Wat zijn de bezienswaardigheden in La Coruña?De Romeinse toren Torre de Hercules op het schiereiland is de bekendste bezienswaardigheid van deze stad in Galicië. ga verder met een lift naar de Monte de San Pedro en bezoek het sfeervolle plein Plaza de Maria Pita en het mooie zeeaquarium. In dit artikel leest u verder over de top 10 La Coruña bezienswaardigheden.
Waar ligt Galicia?Galicië is de regio helemaal in het noordwestelijke puntje van Spanje. De regio ligt aan de Atlantische Oceaan en het zuiden grenst het aan Portugal. De hoofdstad is Santiago de Compostela.