Spanje / Las Palmas de Gran Canaria

Las Palmas de Gran Canaria

Bezienswaardigheden in Las Palmas de Gran Canaria (Spanje)

Las Palmas de Gran Canaria

Lees alles over de bezienswaardigheden in Las Palmas de Gran Canaria, de hoofdstad van de Canarische Eilanden gelegen op Gran Canaria.

Las Palmas de Gran Canaria bezoeken?

De stad Las Palmas is de hoofdstad van het Canarische eiland Gran Canaria. Samen met de hoofdstad van buureiland Santa Cruz op Tenerife, vormt het tevens de hoofdstad van de autonome regio die Canarische eilanden in zijn geheel is. Het eiland Gran Canaria zelf wordt al sinds 3000 voor Christus bewoond. In de 15e eeuw werd het veroverd door de Spanjaarden, die vanwege het verzet van de lokale bevolking in totaal vijf jaar nodig hadden om het eiland in hun bezit te krijgen. Net zoals de andere Canarische eilanden, ligt ook Gran Canaria op ongeveer 150 kilometer van de West Afrikaanse kust, en op 1350 kilometer van het Europese vasteland.

Las Palmas de Gran CanariaPlaza de Santa Domingo in de historische wijk Vegueta
Las Palmas de Gran Canaria bezienswaardighedenDe kleurrijke huizen van de wijk San Juan in Las Palmas de Gran Canaria

Het eiland is van oorsprong vulkanisch en ontstond waarschijnlijk zo’n 14 tot 9 miljoen jaar geleden. De laatste vulkaanuitbarsting was echter 3500 jaar geleden, dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Ondertussen is Gran Canaria bijzonder populair onder toeristen. Ook haar hoofdstad, Las Palmas de Gran Canaria, mag er wezen. De stad werd in 1478 opgericht, nadat de Spanjaarden het eiland in handen hadden genomen. In 1492 maakte Columbus een tussenstop in zijn reis naar Amerika op het eiland, op de terugreis deed hij dit weer. Een ruime eeuw later, in 1599, veroverden de Nederlanders de stad voor maar liefst een week. Tijdens de verovering van de stad werd een deel van Las Palmas verwoest. In de kathedraal van de stad wordt dit evenement nog steeds herinnerd. Lees meer over de 14 leukste bezienswaardigheden in Las Palmas de Gran Canaria:

Dé 14 leukste bezienswaardigheden Las Palmas de Gran Canaria

Las Palmas de Gran Canaria bezienswaardigheden

1. Historische wijk Vegueta

Deze wijk werd opgericht na het binnenvallen van de Spanjaarden in de 15e eeuw. Ondertussen is het een gezellige en sierlijke wijk geworden, met on andere het Columbus museum en de kathedraal. Je kunt hier rustig rondwandelen tussen de palmbomen en over het Plaza de Santa Domingo, een gezellig plein dat meer dan geschikt is voor een hapje en drankje. Geniet van de kolonische bouwstijl en de mooie, uiteenlopende kleuren van de gebouwen zelf.

Las Palmas de Gran Canaria

2. Casa de Colon

In zijn ontdekkingstocht naar Amerika zou Columbus een korte tussenstop hebben gemaakt op Gran Canaria. Zowel op de heen- als terugreis. In Las Palmas wordt dit gerucht tot aan de dag van vandaag bevestigd door de aanwezigheid van Casa de Colon. Letterlijk vertaald betekent dit ‘het huis van Columbus,’ maar of de Italiaanse ontdekkingsreiziger hier echt gewoond heeft is niet duidelijk. Tegenwoordig is het huis een klein museum, dat grenst aan het Plaza del Pilar Nuevo Die laatste is een rustgevend plein met een mooie fontein in het midden.

Las Palmas Spanje

3. Santa Ana Kathedraal

Aan het rustige Plaza de Santa Ana, ligt de gelijknamige Santa Ana kathedraal. Dit is één van de meest imposante gebouwen in geheel Las Palmas. Voor een luttele drie euro kun je binnen een kijkje nemen, en voor een kleine 1,50 extra kan je met de lift naar boven. Vanuit de toren van de kathedraal heb je een prachtig uitzicht over zowel de stad Las Palmas zelf als de zee daarachter. Deze kathedraal werd door de Spanjaarden gebouwd, en werd gedurende een aantal jaren tot voltooiing gebracht. Tijdens de bouw werd gebruik gemaakt van verschillende architecten, wat geleid heeft tot zijn samenkomst van uiteenlopende stijlen.

Hoofdstad Canarische Eilanden

4. Calle Triana (winkelstraat)

De Calle Triana is de grootste winkelstraat van Las Palmas. Je vindt hier uiteraard rijen aan winkels met kleren en andere spullen. Ook is dit de perfecte plek om plaats te nemen bij een lokaal restaurant of een drankje te doen op een zonnig en leuk terras. Met de drukke straat pal voor je neus kun je zo heerlijk mensen kijken. Buiten zijn vele winkels, is de straat ook een wandeling waard vanwege zijn karakteristieke, houten gevels.

bezoeken Las Palmas

5. Poema del Mar (Aquarium)

Poema del Mar is een groot aquarium in Las Palmas. Hier hebben ze zowel haaien als roggen en andere tropische vissen. Ook zijn er verblijven met schildpadden en kameleons. De hoeveelheid dieren die hier worden tentoongesteld vormen samen zeker een dag vullend programma. Het personeel is altijd vriendelijk en zowel jij als de kinderen kijken hier je ogen uit. Als je eens wil weten wat er nu onder dat kristalheldere water zwemt, is dit de plek voor jou (Info & Tickets).

Las Palmas de Gran Canaria

6. El Museo Canario

El Museo Canario is een museum over het verleden van Gran Canaria. Er worden hier verschillende archeologische vondsten van het eiland tentoongesteld. Met name de collectie schedels is uiterst interessant. Door middel van het tonen van een hoop oude skeletten, brengt het museum de antropologische ontwikkeling van de lokale bevolking in kaart. Verder leer je natuurlijk een stukje geschiedenis van de grond onder je voeten. Met een nieuw verkregen blik loop je weer naar buiten (website).

Las Palmas de Gran Canaria Spanje

7. Botanische tuinen

Deze twee Botanische tuinen Jardin Botanico Viera en Clavijo zijn de grootste van geheel Spanje. In totaal zijn 27 hectare en geven ze huis aan meer dan 500 soorten planten, waaronder sommige met uitsterven worden bedreigd. De tuinen zijn ooit opgericht door de Zweed Eric Sventenius, die alle inheemse plantensoorten graag beschermen wilde. Hij ligt dan ook in zijn eigen paradijs begraven. De tuin beschikt verder over meer dan 2000 cactussen en 1000 palmbomen. Perfect voor een dagje rondlopen in de natuur.

Las Palmas de Gran Canaria

8. Museo Elder de la Ciencia y la Tecnologia

Dit kleine, maar goedkope museum concentreert zich met name op technologie. Met het ticket eenmaal in handen kun je de gehele dag het museum verlaten en weer binnengaan. Doordat het museum ook erg interactief is, is het ook een leuke dagbesteding voor kinderen. Het hoogtepunt is waarschijnlijk de straaljager die in het midden van het museum staat. Je kan zelfs in de cockpit plaatsnemen als je dat wilt. Ook zijn er veel proefjes en experimenten die gedaan kunnen worden (website museum).

Gran Canaria bezienswaardigheden

9. Castillo de la Luz

Castillo de la Luz is een oud fort in Las Palmas. Met zijn grijzige steen en eeuwenoude muren is het fort opzich het bezoeken waard. Door middel van QR codes die wijd verspreid zijn over verschillende plekken kun je via je telefoon meer te weten komen over de geschiedenis van deze plek. Aan de binnenkant van het fort is gedurende het hele jaar een kleine tentoonstelling aanwezig van moderne sculpturen. Met name veel staal en staalplaten. In Castillo de la Luz heb je dus een evenwichtige combinatie van oud en nieuw.

Museum Canarische Eilanden

10. CAAM

Als je na het Castillo de la Luz nog niet genoeg moderne kunst gezien hebt, kun je altijd nog het Centro Atlantico de Arte Moderno bezoeken, ook wel CAAM genoemd. Dit museum heeft maar liefst vier verdiepingen en altijd de meest uiteenlopende tentoonstellingen. Zo zijn er exposities over fotografie, sculptuur, schilderkunst en zelfs video installaties. Meer dan geschikt om even aan de drukke straten van Las Palmas te ontsnappen (CAAM website).

Islas Canarias

11. Museo Nestor

Voor hen die ietsje minder op de moderne kunst zijn ingesteld is er het Museo Nestor. Dit beperkte museumpje stelt de werken van één van Gran Canaria’s beste schilder tentoon, Nestor. Het gebouw zelf is heeft ook een mooie stijl en een rustgevende tuin. De schilderijen van Nestor laten de kleurrijke sfeer van het eiland zien en komen met zijn eigen, unieke stijl. Als je jezelf nog ietsje meer in Gran Canaria en zijn mensen verdiepen wil, is dit museum zeker de moeite waard.

Gran Canaria

12. Plaza de Cairasco

Dit sierlijke plein kent meerdere palmbomen en, uiteraard, een buste van Cairasco, de man aan wie het plein zijn naam te danken heeft. De gebouwen rondom het plein hebben dezelfde kolonische stijl als de rest van Las Palmas en zijn daarmee ook zeker het bekijken waard. Over het algemeen heeft het plein een rustige en ontspannen sfeer en biedt ze zich dus prima aan als kortstondige rustplek of onderdeel van de wandelroute.

Las Palmas activiteiten

13. Mercado del Puerto

De Mercado del Puerto is een kleine maar gezellige markt in Las Palmas. De markt is geheel overdekt en heeft met zijn mooie dak een bijna klassieke sfeer. Op de markt zelf worden zowel gebakjes, als groentes, als vlees en vis verkocht. Ook vind je hier de meest lekkere tapas en andere kwaliteitsproducten. Deze markt is meer dan geschikt om gewoon even belopen te worden, of om zelf wat lokale producten te kopen voor het maken van een lekkere maaltijd later op de dag.

Auditorium Alfredo Kraus

14. Auditorium Alfredo Kraus

Het Auditorium Alfredo Kraus is een van de meest unieke gebouwen in Las Palmas. Met zijn moderne ontwerp, gebouwd in het begin van de 20e eeuw, valt hij meteen op wanneer je er voorbijkomt. Het auditorium is ieder jaar de plek van het plaatselijke filmfestival, en het muziek festival van de Canarische eilanden. De naam Alfredo Kraus heeft het Auditorium te danken aan de bekende tenor die ooit in Las Palmas geboren werd, en spoedig internationaal doorbrak met zijn gezang (website auditorium).

Meer activiteiten op Gran Canaria?

Behalve de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria zijn er veel andere bezienswaardigheden op Gran Canaria. Zo zijn er de duinen van Maspalomas, een klein woestijnachtig gebied waar het lijkt alsof je in de Sahara bent. In deze duinen kan je op de rug van kamelen het landschap verkennen. Verder staat er op Gran Canaria een grote berg Pico de las Nieves, die men kan beklimmen en waarvandaan je een prachtig uitzicht over het eiland kan krijgen. Een van de bekendste rotsformaties van het eiland is Roque Nublo, dat dichtbij het plaatsje Tejeda staat welke midden op het eiland ligt. Deze 67 meter hoge rots staat indrukwekkend bovenop een heuvel. In hTejeda is een waterval te bewonderen bij Charco de Paloma, wat vertaald duivenpoel betekend. Ten zuiden van de Pico de las Nieves ligt het Palmitos park, waar je mooie wandelingen kan maken, dolfijnenshows kan zien, een aquarium bezoeken, maar ook een dierentuin vol met vogels, zoogdieren en reptielen kan zien. Helemaal in het zuiden staat de vuurtoren van Maspalomas. Een aantal interessante activiteiten:

Mooie hotels in Las Palmas

Zoekt u een hotel in de hoofdstad van Gran Canaria? Een van de beste hotels in de stad is het luxe 5 sterrenhotel ‘Santa Catalina, a Royal Hideaway Hotel’ op vijf minuten loopafstand van de jachthaven. Het stijlvolle hotel is omgeven door een prachtige tuin en heeft o.a. een mooi zwembad op het dakterras. Het VEINTIUNO Emblematic Hotels - Adults Only ligt centraal in de wijk Vegueta en ontvangt voortreffelijke beoordelingen van zijn gasten. Ook het boetiekhotel Bedandchic wordt uitstekend beoordeeld en ligt bovendien op slechts een paar honderd meter van het strand.

Hotels Las Palmas de Gran Canaria
Santa Catalina
Meer info
Las Palmas de Gran Canaria hotel
Veintiuno
Meer info
Beste Hotels Las Palmas de Gran Canaria
Hotel Boutique Bedandchic
Meer info

Beste reistijd Gran Canaria

Echt een slechte reistijd heb je niet voor Las Palmas, noch Gran Canaria. De gemiddelde temperatuur over het gehele jaar is een graden of 20. Met name de zomers zijn erg droog, maar met stortbuien naar beneden komen doet het hier nooit. Tijdens de maanden juli, augustus en september wordt het ongeveer 24 tot 25 graden gemiddeld op het eiland. Ook valt er per maand maar 2mm regen. In oktober en november is de neerslag het hoogst, dan valt er gemiddeld zon 20mm. Ook niet veel dus. December en januari zijn de ‘koudste’ maanden van het eiland, dan wordt het een graden of 19.

Weer j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 20 20 21 21 22 24 27 28 27 25 23 21
gem. min (°C) 14 14 14 15 16 18 19 20 20 19 17 16
dagen neerslag 5 5 5 6 5 6 9 5 3 4 5 5
zonuren / dag 6 7 7 8 8 9 10 9 8 7 6 6

Video: Impressie Gran Canaria


Waar ligt Las Palmas de Gran Canaria?

FAQ Las Palmas Spanje

Wat zijn de bezienswaardigheden in Las Palmas?

Maak in Las Palmas een wandeling door de historische wijk Vegueta en bezoek hier de kathedraal en Casa de Colon, het Columbushuis. Poema del Mar is een groot aquarium, er zijn mooie botanische tuinen en de stad heeft verschillende mooie musea. Lees alles over de Las Palmas bezienswaardigheden.

Wat zijn de bezienswaardigheden op Gran Canaria?

Breng op Gran Canaria zeker een bezoek aan de kleurrijke hoofdstad Las Palmas met o.a. het Columbus huis. Andere bezienswaardigheden zijn de duinen van Maspalomas en de rotsformaties van Roque Nublo. Lees meer over Gran Canaria.

Welke musea heeft Las Palmas?

In Casa de Colon is een klein museum over Columbus. El Museo Canario is een museum over het verleden van Gran Canaria met diverse archeologische opgravingen en schedels. Museo Elder de la Ciencia y la Tecnología is het technologie museum. Kunstliefhebbers kunnen o.a. het CAAM en Museo Nestor bezoeken.

Waar ligt Las Palmas de Gran Canaria?

Las Palmas is de hoofdstad van Gran Canaria en samen met Santa Cruz de Tenerife één van de twee hoofdsteden van de Canarische eilanden.