Spanje / Asturië / Oviedo

Oviedo bezienswaardigheden

Tips voor het bezoeken van Oviedo in Asturias (Spanje)

Oviedo Spanje bezoeken

Lees alles over de bezienswaardigheden Oviedo, de hoofdstad van de Spaanse regio Asturië. Alle tips over hotels en de bezienswaardigheden Oviedo tijdens uw stedentrip in Spanje.

Oviedo bezoeken in Asturië?

Oviedo is de hoofdstad van de regio Asturië in het noordwesten van Spanje. De stad met 220.020 inwoners ligt op slechts 24 kilometer van Gijón en de kustlijn van de Golf van Biskaje. Door de invloed van de oceaan heeft de regio rondom Oviedo een maritiem klimaat, waardoor het zomers niet zo warm is als de rest van Spanje en er beduidend meer regen valt in deze groene streek (‘Costa Verde’). Oviedo is nog niet zo bekend als bestemming voor een stedentrip, aangezien de stad vooral wordt meegenomen tijdens een rondreis door Noord-Spanje. Wanneer u in de buurt bent is (de omgeving van) Oviedo zeker de moeite waard om aandacht te geven.

OviedoHet gezellige centrum van Oviedo
Oviedo SpanjeDe kathedraal van Oviedo in Asturias

De geschiedenis van Oviedo gaat al terug tot 761, toen de stad gesticht werd door Fruela I van Asturië. De stad wordt omgeven door de uitlopers van de Cantabrische bergen en was van 810 – 924 de hoofdstad van het koninkrijk Asturië, welke opmerkelijk als een van de weinige regio’s in Spanje uit handen van de Moorse overheersers wist te blijven. Hoewel vele oude gebouwen tijdens de Spaanse burgeroorlog en de enorme brand in 1521 verloren zijn gegaan, bevat het kleine historische centrum nog steeds mooie kleurrijke panden, gezellige pleinen en indrukwekkende kerken (zo loopt ook de noordelijke pelgrimsroute naar Santiago de Compostela door Oviedo). Tegenwoordig is Oviedo veranderd van een typische industriestad in een moderne stad met een universiteit. Wat verder zal opvallen in Oviedo zijn de tientallen bronzen standbeelden die door de stad verspreid staan en de vele sidrerías, oftewel de ciderhuizen, waar u kunt genieten van de cider (appelwijn), dé specialiteit van de regio Asturië. U maakt uw culinaire beleving compleet door fabada te eten, een typisch Asturisch gerecht van witte bonen met chorizo of bloedworst. Al deze factoren maken Oviedo tot een Spaanse stad waar u zich prima een dag zult vermaken. Een auto kan handig zijn bij uw bezoek aan Oviedo, behalve het compacte centrum heeft de omgeving een aantal mooie pre-romaanse kerken op de groene heuvels net buiten de stad, waarvan enkele ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Bezienswaardigheden Oviedo (Asturië)

Oviedo bezienswaardigheden

1. Santa Maria del Naranco

De populairste bezienswaardigheid van Oviedo ligt in een groene omgeving 3 kilometer ten noorden van de stad. Op de heuvel van de Monte Naranco staat het voormalige zomerpaleis van Asturische koning Ramiro I. Het paleis stamt uit 842 en werd later omgebouwd tot de preromaanse kerk Santa Maria del Naranco. Oorspronkelijk was het bedoeld als onderdeel van een groter paleizencomplex waarvan ook de nabijgelegen kerk San Miguel de Lilo deel uitmaakte. De kerk staat nu op de Werelderfgoedlijst en voor een paar euro kunt u met een rondleiding (Spaans) de binnenkant van de kerk bekijken. Verder geniet u bij het Christusbeeld op de Naranco-heuvel van een fraai uitzicht over de omgeving van Oviedo.

Oviedo

2. Catedral de San Salvador

Aan de Plaza de la Catedral ligt deze kathedraal van Oviedo die een mix is van pre-romaanse, gotische en barokke stijlen. De kathedraal werd ooit gesticht in 781 na Christus, maar van het oorspronkelijk bouwwerk is weinig meer bekend nadat in 1388 werd begonnen met de bouw van de huidige kathedraal. De nu 82 meter hoge kathedraal heeft een mooi hoofdaltaar en een crypte met graven van de Asturische koningen. Bij uw bezoek komt u ook in het aangelegen klooster en kunt u de Heilige Kamer (Cámara Santa) bezoeken met relikwieën en andere kerkschatten (officiële website).

Oviedo Asturie

3. Plaza del Fontan

De Plaza del Fontan is het sfeervolste plein van Oviedo. Het rechthoekige plein wordt omgeven door arcaden, gezellige restaurants en sidrerías (ciderhuizen). Het blauw geverfde ciderhuis Casa Ramón is het enige originele gebouw (de rest van het plein werd herbouwd in 1997) en naast het plein ligt de overdekte markt El Fontán.

stedentrip Oviedo

4. Standbeelden

Door het centrum van Oviedo liggen tientallen standbeelden verspreid, waardoor Oviedo echt een naam heeft gekregen als beeldenstad. Bekende beelden zijn: ‘La Maternidad’ aan de Plaza de la Escandalera van Fernando Botero. Het standbeeld van Woody Allen die door de stad Oviedo geïnspireerd raakte voor de film Vicky Cristina Barcelona en het beeld van de reiziger (‘El Viajero’) van Eduardo Urculo gelegen bij de kathedraal.

Oviedo asturias

5. San Miguel de Lillo

Deze andere pre-romaanse kerk ligt eveneens op de heuvel van Monte Naranco vlakbij de Santa Maria del Naranco. Oorspronkelijk was deze kleine kerk aan Maria gewijd totdat deze eredienst in de 12e eeuw overging in het nabijgelegen Santa Maria, waarna deze kerk gewijd werd aan de heilige Michaël.

Oviedo

6. Campo de San Francisco

De Campo de San Francisco is het enorme stadspark van Oviedo waar u heerlijk kunt wandelen. In het park waar oorspronkelijk een klooster stond, treft u o.a weer diverse beelden aan, waarvan het Mafalda beeld de bekendste is, een botanische tuin en de fontein van de slak

Oviedo Spanje

7. Museo de Bellas Artes de Asturias

Aan het plein naast de kathedraal staat dit ‘museum van de schone kunsten van Asturië’ welke is gevestigd in drie oude gebouwen. De collectie bestaat voornamelijk uit Spaanse en Vlaamse schilderijen en altaarstukken van de 14e tot en met 20e eeuw met werken van o.a. Francisco de Goya, El Greco, Pablo Picasso, Carreño Miranda, José de Ribera (officiële website).

Asturië bezienswaardigheden

8. San Julian de los Prados

De San Julián de los Prados is de grootste van de drie pre-romaanse kerken van Oviedo. Deze 9e eeuwse kerk ligt op een kwartier lopen van het centrum. De kerk is opgedragen aan de gemartelde Egyptische heiligen Julian en Basilissa en heeft intacte en unieke fresco’s.

Oviedo Spanje

9. Rest historisch centrum

Het historisch centrum is meer dan alleen de kathedraal van Oviedo. Ontdek verder de smalle steegjes en gezellige pleinen van het compacte historische centrum. Breng bijvoorbeeld ook een bezoek aan de Plaza de la Constitución met het stadhuis en de Iglesia de San Isidoro, Plaza de la Escandelara en Plaza Trascorrales.

Oviedo Spanje

10. Drink cider in Asturië

Wie in Asturië is mag het proeven van de lokale cider niet missen. Ook in het centrum van Oviedo treft u de sidrerías (ciderhuizen) waar deze appelwijn volop gedronken zal worden. Bijzonder is hierbij dat de cider van grote hoogte in het glas wordt ingeschonken om de cider te verrijken met zuurstof en zijn smaak te versterken.

Asturie Spanje

11. Rest van Asturië

Ook in de regio Asturië liggen een aantal prachtige bezienswaardigheden. Bezoek sfeervolle kustplaatsjes als Ribadesella, Tazones en Cudillero of maak een uitstapje naar de ruige toppen van de Picos de Europa door de omgeving van Onis te bezoeken. Lees alles over de bezienswaardigheden Asturië.

Dagtochten vanaf Oviedo

Meer Asturias

Leuke hotels in Oviedo en omgeving Asturias

Zoekt u een hotel in het centrum van Oviedo of in de omgeving van de stad? Dan hebben wij nog een aantal interessante suggesties voor u:

  • Eurostars Hotel de la Reconquista: Dit vijfsterren hotel is volledig gedecoreerd in barokke stijl en is gevestigd in een 18e eeuws pand met een mooie binnenplaats. Het hotel ligt in het historische hart van Oviedo en beschikt over alle faciliteiten. Absolute aanrader als u een luxer hotel zoekt in Oviedo.
  • Eurostars Palacio de Cristal: Dit viersterren hotel is ontworpen door de beroemde architect Santiago Calatrava en is deel van het Congrespaleis van Oviedo. Het ligt iets verder centrum en heeft chique, minimalistisch ingerichte kamers. De aanbeveling als u van echt modern houdt.
  • Parador de Corias (80 km van Oviedo): Deze parador ('staatshotel') ligt op 80 kilometer van Oviedo in het landelijke Cangas del Narcea in een 11e eeuws Benedictijnen klooster. Ik ben een groot liefhebber van deze paradores die vaak op unieke locaties liggen in historische gebouwen. Deze parador in het schitterend gerenoveerde klooster met veel oude elementen is voor mij een van de mooiste in Spanje,
Hotel Oviedo
Hotel de la Reconquista
Meer info
Oviedo hotel
Palacio de Cristal
Meer info
Beste Hotels Oviedo
Parador de Corias (80 km)
Meer info

Beste reistijd Asturië

Oviedo ligt in Asturië dichtbij de Golf van Biskaje waardoor het klimaat sterk beïnvloed wordt door de aangrenzende Atlantische oceaan. Het klimaat is een gematigd maritiem klimaat, waardoor de zomers milder zijn vergeleken met de rest van Spanje. De winters in Oviedo zijn daarentegen ook mild met meer neerslag dan de rest van Spanje.

Weer j f m a m j j a s o n d
gem. max (°C) 12 13 15 16 18 21 23 23 22 19 15 12
gem. min (°C) 5 5 6 7 10 12 15 15 13 10 7 5
neerslag (mm) 84 81 78 100 82 57 45 56 66 99 115 99
zonuren / dag 4 4 5 5 5 6 6 6 6 5 4 3

Video: Oviedo in beeld


Waar ligt Oviedo in Spanje?

De stad Gijón ligt op slechts 27 kilometer, León op 166 kilometer, Valladolid op 256 kilometer, Bilbao op 282 kilometer en Santiago de Compostella op 328 kilometer van Oviedo.

FAQ Oviedo bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in Oviedo?

Oviedo is de hoofdstad van Asturias en beschikt over een klein, maar kleurrijk historisch centrum. Hier vindt u tal van bronzen standbeelden en op de groene heuvels rond de stad liggen een aantal bijzondere pre-romaanse kerken, zoals de Santa Maria del Naranco en de San Miguel de Lillo. In dit artikel leest u alles over de 10 leukste bezienswaardigheden in Oviedo.

Wat zijn bezienswaardigheden in de omgeving (Asturië)?

Oviedo ligt in Asturië aan de groene Costa Verde. Bezienswaardigheden in de omgeving zijn de stad Gijón, het mijnmuseum in Langreo en leuke vissersdorpjes als Tazones en Llastras. Iets verder vindt u de fraaie bergtoppen van de Picos de Europa. Lees meer over de bezienswaardigheden in Asturië.

Waar ligt Oviedo?

Oviedo ligt in het noorden van Spanje in de groene regio Asturië. De hoofdstad van Asturië ligt 27 kilometer ten zuiden van de kuststad Gijón.

Hoeveel inwoners heeft Oviedo?

In 2020 had Oviedo 219.910 inwoners, waarmee het op de 23e plaats staat wat betreft Spaanse steden met de meeste inwoners.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."