Spanje / Galicië / Santiago de Compostela

Santiago de Compostela

Top 10 bezienswaardigheden Santiago de Compostela Spanje

Santiago de Compostela

Alles over de bezienswaardigheden top 10 en hotels in Santiago de Compostela, de belangrijke bedevaartsplek in Spanje. Al uw tips voor uw stedentrip of pelgrimstocht naar Santiago de Compostella en de kathedraal.

Santiago de Compostela bezoeken?

De meest bekende bedevaartsplek in Spanje is Santiago de Compostela, vaak kortweg ‘Santiago’ genoemd. Deze stad ligt in het noordwestelijke deel van Spanje in de provincie 'A Coruña' en de regio Galicië. Het is een stad met slechts 100.000 inwoners, waarvan ook nog eens een derde deel studenten zijn aan de universiteit. Het autovrije en historische centrum van de stad staat sinds 1985 als één van de dertien Spaanse steden op de UNESCO Werelderfgoedlijst en heeft de nodige religieuze gebouwen, zoals kathedralen en kloosters. Grote voordeel is dat alle bezienswaardigheden van Santiago op wandelafstand van elkaar liggen vanaf het plein Plaza de Obradoiro met de kathedraal. Daarnaast is door de grote studentenpopulatie de stad ’s avonds een levendige mengeling van studenten, pelgrims en andere toeristen.

Santiago de CompostelaKathedraal Santiago de Compostela
Camino de SantiagoCamino de Santiago

Bedevaart in Santiago de Compostella

De reden van de bekende christelijke bedevaart van pelgrims over het ‘Camino de Santiago’-pad richting Santiago de Compostela is, dat volgens de legende het graf van de apostel Jakobus de Meerdere zich in deze stad bevindt. Hij was een van de discipelen van Jezus en nou zijn overlijden zou zijn lichaam begraven zijn in de berg Liberdón, waarboven later een grote basiliek werd gebouwd. Zijn botten zouden nu volgens de legende onder het hoogaltaar van de kathedraal liggen. De kathedraal werd gebouwd in 1078 nadat de stad groeiende aantallen pelgrims trok. De pelgrims komen na dagen wandelen via verschillende routes van de ‘Camino de Santiago’ en vaak meer dan 700 kilometer verder aan bij dit eindpunt en zijn altijd duidelijk herkenbaar aan de verkregen sint-jakobsschelp, die het symbool is voor de heilige Jakobus en de voltooide pelgrimstocht. Elk jaar wordt op 25 juli groots de kerkelijke feestdag van Jacobus gevierd in de bedevaartstad.

De stad is te verdelen in het oude historische centrum 'Casco Historico' en de 'Zona Nueva'. In deze nieuwere wijk is het uitgaansleven bruisender en zitten modernere winkelketens. Tussen beide gedeeltes ligt een mooi park, namelijke het Mirador Parque de Alameda, vanwaar u een mooi uitzicht over Santiago de Compostalla heeft.

Top 10 Santiago de Compostela bezienswaardigheden

Kathedraal van Santiago de Compostela

1. Kathedraal van Santiago de Compostela

De reden van elke bedevaart is het bezoek van deze Romaans-Gotische kathedraal als eindpunt, waar volgens de legende de resten van apostel Jakobus liggen in de crypte onder het hoogaltaar. De bouw van de kathedraal begon in 1077 onder Alfonso VI van Castilië en steekt de kerk indrukwekkend boven de stad uit. De voorgeven van de kathedraal (Fachada do Obradoir) is in barokstijl en is geplaatst in de 18e eeuw ter bescherming van de elementen der natuur.

Elke dag rond 13:00 uur wordt er hier een mis gehouden voor de pelgrims en is de basiliek het middelpunt van de stad en pelgrims. Rechts in de kathedraal is het kathedraalmuseum in een 16e eeuws klooster gevestigd met een verzameling religieuze (kunst)voorwerpen. Bijzonder in de kathedraal is ook de botafumeiro, het grootste wierrookvat ter wereld (website). Tip: Wilt u liever een rondleiding door de kathedraal en het museum? Een rondleiding reserveert u hier.

plein santiago spanje

2. Plaza del Obradoiro

Het ‘Praça do Obradoiro’ is het meest bekende plein en het hart van de stad waaraan de kathedraal ligt. Dagelijks arriveren hier honderden pelgrims en midden op het plein ligt dan ook ‘kilometer 0’, het exacte eindpunt van de pelgrimstocht. Verder ligt aan het plein westelijk het gemeentehuis, het voormalige neoklassieke paleis Pazo de Raxoi. Noordelijk ligt het Hostal de los Reyes Católicos, een voormalig ziekenhuis en zuidelijk het San Jéronimo college.

Hostal de los Reyes Católicos

3. Overnacht in Hostal de los Reyes Católicos

In 1499 werd in opdracht van het katholieke koningspaar Iasbella en Ferdinand dit voormalige ziekenhuis gesticht op het plein Plaza del Obradoiro. Het diende destijds voor de opvang en verzorging van de pelgrims. Het is mogelijk een rondleiding te volgen door het Hostal de los Reyes Católicos.

Hotel tip: Tegenwoordig is het Parador de Santiago de meest bijzondere locatie om te overnachten in Santiago. Paradores zijn Spaanse staathotels, die de overheid heeft gevestigd op unieke historische locaties om zo deze mooie gebouwen te kunnen behouden. De parador heeft nog vele oude elementen en vier schitterende kloostertuinen en behoort zeker tot de mooiste paradores van Spanje. Meer info en reserveringen van de Parador de Santiago de Compostella.

Museum Santiago

4. Museo do Pobo Galego

Het Pobo Galego museum is het antropologische en volksmuseum van Galicië. Het museum is gevestigd in het oude en mooie Santo Domingo klooster. En vertelt over de Galicische cultuur, leven en tradities. (Adres: Rúa San Domingos de Bonaval, website)

Parque Alameda Spanje

5. Parque Alameda

Tussen het oude historische centrum en het nieuwe gedeelte (Zona Nueva) ligt een groot stadspark ‘Mirador Parque da Alameda’. Vanuit dit schaduwrijke en rustige park heeft u een mooi uitzicht over de stad met de kathedraal en daarnaast bevat het park o.a. vijvers, een kerkje en een kapel.

Monasterio de San Martin Pinario

6. Monasterio de San Martin Pinario

Een groot benedictijns kloostercomplex dat is gelegen aan het plein Plaza de la Inmaculada. Het klooster is gebouwd in de 11e eeuw in barokke stijl met een sierlijk gedetailleerde gevel. Binnen in het klooster is een kerk met een mooi verguld altaar, een verzameling waardevolle schilderijen en religieuze voorwerpen. Website van klooster.

Pelgrimmuseum

7. Pelgrimmuseum

Het Museo de las Peregrinaciones, gevestigd in Casa Gótica, is het pelgrimmuseum van Santiago. In dit museum leert u meer over de geschiedenis van de bedevaart van pelgrims aan de hand van diverse (kunst)voorwerpen en exposities. (Adres: Rúa de San Miguel 4 en website)

Palacio de Rajoy Spanje

8. Palacio de Rajoy

Het gemeentehuis aan het plein Plaza del Obradoiro tegenover de kathedraal. Voorheen was dit 18e eeuwse gebouw een paleis gebouwd door de aartsbisschop Rajoy dat voor verschillende doeleinden werd gebruikt. Op het dak staat een beeld van de apostel Jakobus.

Convento de San Francisco

9. Convento de San Francisco

Een klooster uit 1214 gelegen op korte loopafstand van de kathedraal en gesticht door San Francisco de Assis. Het klooster is gerestaureerd maar bevat nog de nodige authentieke elementen en een mooie kerk.

Casco Historico Santiago de Compostela

10. Casco Historico - oude centrum van de stad

Bijna alle bovenstaande bezienswaardigheden maken deel uit van het historische centrum ‘Casco Historico’. Wandel ontspannen door de smalle en autovrije straatjes op zoek naar religieuze souveniers en geniet van terrasjes en gezellige pleintjes in deze wijk.

Galicië Spanje

11. Rest van Galicië

In de regio van Galicië liggen een aantal mooie bezienswaardigheden, zoals de Cies eilanden (foto), de Costa da Morte Faro de Fisterra en steden als La Coruña, Lugo, Ourense en Pontevedra die zeker ook een bezoek waard zijn. In dit artikel leest u alles over de 20 mooiste Galicië bezienswaardigheden.

Meer Galicië

Excursies vanuit Santiago de Compostella

Vanaf Santiago de Compostela kunt u eenvoudig enkele dagtours maken in deze Galicische regio. Bezoek de schitterende Costa da Morte, oftewel de Kust van de Dood of de Kaap Finisterre. Of bezoek de dorpen van de Rias Baixas kustlijn, een regio van de mosselen en de wijn. Onderstaand treft u een overzicht van de leukste tours in de regio:

Hotels in Santiago de Compostela

Zoekt u nog een hotel in Santiago de Compostela? Door de vele pelgrims is er een enorm aanbod van goed betaalbare hotels. Wij raden u de volgende unieke óf goede hotels aan:

  • Parador de Santiago: Deze parador is gevestigd in het schitterende 15e eeuwse Hostal Reis Catolicos. Het prachtige pand heeft indrukwekkende kloostertuinen, klassieke kamers en een fantastische ligging bij de kathedraal.
  • San Francisco Hotel Monumento: Dit viersterrenhotel is gevestigd in een oud klooster dichtbij de kathedraal. Ruime, elegante kamers en een leuk binnenzwembad.
  • Hotel Palacio del Carmen, Autograph Collection: Wederom een voormalig klooster welke is omgebouwd tot luxe vijfsterrenhotel. Dichtbij het centrum, ruime kamers en goede faciliteiten.
  • Hostal Mapoula P.R.: Zoekt u een goedkope overnachting? Dan is dit pension in het historische centrum met goede en schone kamers zeer interessant.
  • A Quinta Da Auga Hotel Spa Relais & Chateaux: Twee kilometer buiten het centrum ligt dit luxe hotel en een gerenoveerd 18e eeuws gebouw. Het complex heeft mooie tuinen met fonteinen en een spa van drie verdiepingen. Ideaal als u tot rust wilt komen.
Parador de Santiago de Compostella
Parador de Santiago
Meer info
hotel
San Francisco Hotel Monumento
Meer info
Beste Hotels Santiago Spanje
Hotel Palacio del Carmen
Meer info

Beste reistijd Galicia

Het klimaat van Santiago de Compostela is gematigd maritiem door de beïnvloeding van de Atlantische Oceaan. De zomers zijn voor Spaanse begrippen dan ook erg fris met gemiddelde dagtemperaturen onder de 25 graden, de winters zijn echter zeer mild met nauwelijks kans op vorst. Ander nadeel van het kimaat is het grote aantal dagen en hoeveelheid neerslag per jaar.

Weer jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 11 13 14 16 19 22 25 24 23 20 15 12
gem. minimum (°C) 4 4 5 7 9 12 14 14 13 10 7 5
dagen met neerslag 17 15 14 18 16 12 10 11 12 14 16 16
zonuren per dag 3 3 4 4 5 6 7 6 5 4 3 2

Video: Impressie van Santiago de Compostella


Waar ligt Santiago de Compostela in Spanje?

Santiago de Compostella ligt in het noordwestelijke deel van Spanje in de regio Galicië op zo'n 20 km van de kust. De dichtstbijzijnde grote steden zijn La Coruña op 73 kilometer en Oviedo op 303 kilometer. De grote steden liggen allemaal een stuk verder zoals Bilbao (562 km), Madrid (599 km) en Salamanca (424 km).

FAQ Pelgrimstad in Spanje bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in Santiago?

Met stip op één staat de kathedraal van Santiago de Compostela aan de Plaza del Obradoiro, het eindpunt voor de bedevaartgangers. Santiago heeft verder een aantal mooie kloosters en het pelgrim museum. Lees alles over de Santiago bezienswaardigheden.

Welke musea zijn er in de stad?

De meest bekend musea zijn het museum van de kathedraal, het pelgrim museum en het Museo do Poblo Galego, oftewel het antropologische en volksmuseum van Galicië.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Galicië?

Naast bedevaartsoord Santiago de Compostela, het eindpunt van de Camino de Santiago, zijn de steden La Coruña, Lugo en Pontevedra zeker een bezoek waard. Bezoek verder de Kaap de Finisterre en leuke vissersdorpjes als Combarro. Lees meer over de Galicië bezienswaardigheden.

Waar ligt Santiago de Compostela?

Galicië ligt als regio helemaal in het noordwestelijke puntje van Spanje. Santiago ligt op 20 kilometer afstand van de Atlantische Oceaan en de grote stad La Coruña ligt op 73 kilometer ten noorden.

santiago de copmpostela
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."