Spanje / Santiago de Compostela

Santiago de Compostela

Top 10 bezienswaardigheden Santiago de Compostela Spanje

Santiago de Compostela

Alles over de bezienswaardigheden top 10 in Santiago de Compostela bezoeken, de belangrijke bedevaartsplek in Spanje. Al uw tips voor uw stedentrip of pelgrimstocht naar Santiago de Compostella en de kathedraal.

Santiago de Compostela bezoeken met een stedentrip?

De meest bekende bedevaartsplek in Spanje is Santiago de Compostela, vaak kortweg ‘Santiago’ genoemd. Deze stad ligt in het noordwestelijke deel van Spanje in de provincie 'A Coruña'. Het is een stad met slechts 100.000 inwoners, waarvan ook nog eens een derde deel studenten zijn aan de universiteit. Het autovrije en historische centrum van de stad staat sinds 1985 als één van de dertien Spaanse steden op de UNESCO Werelderfgoedlijst en heeft de nodige religieuze gebouwen, zoals kathedralen en kloosters. Grote voordeel is dat alle bezienswaardigheden van de stad op wandelafstand van elkaar liggen vanaf het plein Plaza de Obradoiro met de kathedraal. Daarnaast is door de grote studentenpopulatie de stad ’s avonds een levendige mengeling van studenten, pelgrims en andere toeristen.

Santiago de CompostelaKathedraal Santiago de Compostela (stock.adobe.com/dvoevnore)
Camino de SantiagoCamino de Santiago (stock.adobe.com/james63)

Bedevaart in Santiago de Compostela

De reden van de bekende christelijke bedevaart van pelgrims over het ‘Camino de Santiago’-pad richting Santiago de Compostela is, dat volgens de legende het graf van de apostel Jakobus de Meerdere zich in deze stad bevindt. Hij was een van de discipelen van Jezus en nou zijn overlijden zou zijn lichaam begraven zijn in de berg Liberdón, waarboven later een grote basiliek werd gebouwd. Zijn botten zouden nu volgens de legende onder het hoogaltaar van de kathedraal liggen. De kathedraal werd gebouwd in 1078 nadat de stad groeiende aantallen pelgrims trok. De pelgrims komen na dagen wandelen via verschillende routes van de ‘Camino de Santiago’ en vaak meer dan 700 kilometer verder aan bij dit eindpunt en zijn altijd duidelijk herkenbaar aan de verkregen sint-jakobsschelp, die het symbool is voor de heilige Jakobus en de voltooide pelgrimstocht. Elk jaar wordt op 25 juli groots de kerkelijke feestdag van Jacobus gevierd in de bedevaartstad.

De stad is te verdelen in het oude historische centrum 'Casco Historico' en de 'Zona Nueva'. In deze nieuwere wijk is het uitgaansleven bruisender en zitten modernere winkelketens. Tussen beide gedeeltes ligt een mooi park, namelijke het Mirador Parque de Alameda, vanwaar u een mooi uitzicht over Santiago de Compostalla heeft.

Top 10 Santiago de Compostela bezienswaardigheden

Kathedraal van Santiago de Compostela

1. Kathedraal van Santiago de Compostela

De reden van elke bedevaart is het bezoek van deze Romaans-Gotische kathedraal als eindpunt, waar volgens de legende de resten van apostel Jakobus liggen in de crypte onder het hoogaltaar. De bouw van de kathedraal begon in 1077 onder Alfonso VI van Castilië en steekt de kerk indrukwekkend boven de stad uit. De voorgeven van de kathedraal (Fachada do Obradoir) is in barokstijl en is geplaatst in de 18e eeuw ter bescherming van de elementen der natuur.

Elke dag rond 13:00 uur wordt er hier een mis gehouden voor de pelgrims en is de basiliek het middelpunt van de stad en pelgrims. Rechts in de kathedraal is het kathedraalmuseum in een 16e eeuws klooster gevestigd met een verzameling religieuze (kunst)voorwerpen. Bijzonder in de kathedraal is ook de botafumeiro, het grootste wierrookvat ter wereld (website). Wilt u liever een rondleiding door de kathedraal en het museum? Een rondleiding reserveert u hier.

plein santiago spanje

2. Plaza del Obradoiro

Het ‘Praça do Obradoiro’ is het meest bekende plein en het hart van de stad waaraan de kathedraal ligt. Dagelijks arriveren hier honderden pelgrims en midden op het plein ligt dan ook ‘kilometer 0’, het exacte eindpunt van de pelgrimstocht. Verder ligt aan het plein westelijk het gemeentehuis, het voormalige neoklassieke paleis Pazo de Raxoi. Noordelijk ligt het Hostal de los Reyes Católicos, een voormalig ziekenhuis en zuidelijk het San Jéronimo college.

Museum Santiago

3. Museo do Pobo Galego

Het Pobo Galego museum is het antropologische en volksmuseum van Galicië. Het museum is gevestigd in het oude en mooie Santo Domingo klooster. En vertelt over de Galicische cultuur, leven en tradities. (Adres: Rúa San Domingos de Bonaval, website)

Parque Alameda Spanje

4. Parque Alameda

Tussen het oude historische centrum en het nieuwe gedeelte (Zona Nueva) ligt een groot stadspark ‘Mirador Parque da Alameda’. Vanuit dit schaduwrijke en rustige park heeft u een mooi uitzicht over de stad met de kathedraal en daarnaast bevat het park o.a. vijvers, een kerkje en een kapel.

Hostal de los Reyes Católicos

5. Hostal de los Reyes Católicos

In 1499 werd door het katholieke koningspaar Iasbella en Ferdinand dit indrukwekkende hotel gesticht op het plein Plazadel Obradoiro als ziekenhuis. Het diende destijds voor de opvang en verzorging van de pelgrims. Tegenwoordig een gerenomeerd en exclusief hotel in Spanje.

Monasterio de San Martin Pinario

6. Monasterio de San Martin Pinario

Een groot benedictijns kloostercomplex dat is gelegen aan het plein Plaza de la Inmaculada. Het klooster is gebouwd in de 11e eeuw in barokke stijl met een sierlijk gedetailleerde gevel. Binnen in het klooster is een kerk met een mooi verguld altaar, een verzameling waardevolle schilderijen en religieuze voorwerpen. Website van klooster.

Pelgrimmuseum

7. Pelgrimmuseum van Santiago

Het Museo de las Peregrinaciones, gevestigd in Casa Gótica, is het pelgrimmuseum van Santiago. In dit museum leert u meer over de geschiedenis van de bedevaart van pelgrims aan de hand van diverse (kunst)voorwerpen en exposities. (Adres: Rúa de San Miguel 4 en website)

Palacio de Rajoy Spanje

8. Palacio de Rajoy

Het gemeentehuis aan het plein Plaza del Obradoiro tegenover de kathedraal. Voorheen was dit 18e eeuwse gebouw een paleis gebouwd door de aartbisschop Rajoy dat voor verschillende doeleinden werd gebruikt. Op het dak staat een beeld van de apostel Jakobus.

Convento de San Francisco

9. Convento de San Francisco

Een klooster uit 1214 gelegen op korte loopafstand van de kathedraal en gesticht door San Francisco de Assis. Het klooster is gerestaureerd maar bevat nog de nodige authentieke elementen en een mooie kerk.

Casco Historico Santiago de Compostela

10. Casco Historico - oude centrum van de stad

Bijna alle bovenstaande bezienswaardigheden maken deel uit van het historische centrum ‘Casco Historico’. Wandel ontspannen door de smalle en autovrije straatjes op zoek naar religieuze souveniers en geniet van terrasjes en gezellige pleintjes in deze wijk.

Excursies vanuit Santiago de Compostela

Vanaf Santiago de Compostela kunt u eenvoudig enkele dagtours maken in deze Galicische regio. Bezoek de schitterende Costa da Morte, oftewel de Kust van de Dood of de Kaap Finisterre. Of bezoek de dorpen van de Rias Baixas kustlijn, een regio van de mosselen en de wijn. Onderstaand treft u een overzicht van de leukste tours in de regio:

Weer Santiago de Compostela

Het klimaat van Santiago de Compostela is gematigd maritiem door de beïnvloeding van de Atlantische Oceaan. De zomers zijn voor Spaanse begrippen dan ook erg fris met gemiddelde dagtemperaturen onder de 25 graden, de winters zijn echter zeer mild met nauwelijks kans op vorst. Ander nadeel van het kimaat is het grote aantal dagen en hoeveelheid neerslag per jaar.

Weer jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
gem. maximum (°C) 11 13 14 16 19 22 25 24 23 20 15 12
gem. minimum (°C) 4 4 5 7 9 12 14 14 13 10 7 5
dagen met neerslag 17 15 14 18 16 12 10 11 12 14 16 16
zonuren per dag 3 3 4 4 5 6 7 6 5 4 3 2

Video: Impressie van Santiago de Compostella


Waar ligt Santiago de Compostela in Spanje?

Santiago de Compostella ligt in het noordwestelijke deel van Spanje in de regio Galicië op zo'n 20 km van de kust. De dichtsbijzijnde grote steden zijn A Coruña op 73 kilometer en Oviedo op 303 kilometer. De grote steden liggen allemaal een stuk verder zoals Bilbao (562 km), Madrid (599 km) en Salamanca (424 km).

santiago de copmpostela

Bronnen foto's stock.adobe.com en istock.com: 1 = ramonespelt 2, 5 & 8 = joserpizarro = 3 = Jose Ignacio Soto 4 = joan_bautista 6 = CB94 7 = Juan Carlos Alonso 9 = vli86 10 = Lux Blue Footer = Formatoriginal Header = SeregaYu