Spanje / Catalonië

Catalonië bezienswaardigheden

Dé 22 Bezienswaardigheden & Steden in Catalonië Spanje

Catalonië bezienswaardigheden

Wat te bezoeken in Catalonië? De top 22 bezienswaardigheden in Catalunya, zoals Barcelona, Girona, Tarragona, Dalí museum en Montserrat.

Top 22 bezienswaardigheden Catalonië

In het noordoosten van Spanje ligt Catalonië, of zoals de Catalanen het zullen noemen ‘Catalunya’. Het is een van de meest populaire regio’s voor toeristen in Spanje, mede veroorzaakt door de hoofdstad van Catalonië, Barcelona en de populaire kustlijn met o.a. de Costa Brava en Costa Dorada. In Catalonië wonen ruim 7,5 miljoen mensen, waarvoor u op veel plaatsen informatie in zowel het Catalaans als Spaans zult aantreffen. De Catalanen zijn erg trots op hun eigen identiteit en de afgelopen jaren horen we steeds vaker de geluiden voor een Catalaanse onafhankelijkheid. Catalonië is namelijk een van de drie meest welvarende regio’s van Spanje, mede door de toeristische aantrekkingskracht. Catalonië is weer onderverdeeld in vier provincies, namelijk Barcelona, Gerona, Tarragona en Lleida. Na het lezen van dit artikel hopen we u te overtuigen dat Catalonië meer heeft te bieden dan alleen de prachtige stad Barcelona. Een beschrijving van de 20 mooiste Catalonië bezienswaardigheden:

1. Barcelona

Sagrada FamiliaDe Sagrada Familia in Barcelona
Park GuellPark Güell in Barcelona

Met absolute stip op 1 van de Catalonië bezienswaardigheden staat natuurlijk Barcelona, de hoofdstad. Met tal van bezienswaardigheden zoals Gaudí’s meesterwerken als de Sagrada Familia, Park Güell en Casa Batllo of het stadion Camp Nou van FC Barcelona. Andere toeristen komen weer voor de kunst van Picasso, de mooie stadstranden, het goede uitgaansleven of om te shoppen. Deze stad is zo veelzijdig dat u zich zonder problemen een week kunt vermaken in Barcelona. Wilt u meer weten over Barcelona, dan raden we u deze Barcelona website aan welke een perfect overzicht geeft van alle bezienswaardigheden van Barcelona. Alleen al met de Barcelona bezienswaardigheden hadden we een groot gedeelte van de Top 20 Catalonië bezienswaardigheden kunnen vullen.

Meer Barcelona

2. Port Aventura

port aventura
Catalonië bezienswaardigheden

Het grootste pretpark van Europa (119 hectare) ligt een paar kilometer afstand van Tarragona. Port Aventura World bevat o.a. twee attractieparken (Port Aventura en Ferrari land), een spetterend aquapark en diverse hotels. Het themapark Port Aventura is zelf weer opgebouwd uit zes aparte werelden. Het pretpark is een absolute aanrader met kinderen. Meer info Port Aventura.

3. Montserrat

MontserratKlooster van Montserrat
MontserratIn de kapel van Montserrat

Montserrat, 50 km ten noordwesten van Barcelona, is een bijzondere rotsformatie met op 1236 meter de hoogste piek. Op de berg is het Benedictijnse klooster van Montserrat gevestigd, welke veel pelgrims trekt vanwege het beeld van de ‘Zwarte Madonna’. U kunt het klooster van Montserrat en de top van de berg bezoeken middels een leuke reis met een tandradbaan of kabelbaan, vanwaar u een schitterend uitzicht heeft over de omgeving of een van de uitgezette wandelingen kunt volgen.

Meer Montserrat

4. Dali Museum in Figueres

Dali museumHet opvallende gebouw van Teatro Museo Dalí
Dali museumEntree van het Dalí museum

In het stadje Figueres ligt het Dalí Theater-Museum, het museum van de surrealistische kunstenaar Salvador Dalí. Dit 19e eeuws stadstheater is door de bekende Catalaanse kunstenaar omgebouwd tot een museum dat één groots surrealistisch object is. Neem een kijkje in het levenswerk van Dalí en zie hoe hij geïnspireerd werd door zijn vrouw en muze Gala. Tal van creatieve objecten en schilderijen zullen jong en oud doen verwonderen, waardoor het een van de populairste bezienswaardigheden van Catalonië is geworden. Na afloop kunt u nog een korte wandeling maken door het stadje Figueres. Lees in dit artikel meer over het bezoeken van het Dalí museum.

Meer Teatro-Museo Dalí

5. Girona

CataloniëDe hangende huizen aan de Onyar rivier
Girona CataloniëVerdwalen in de Joodse wijk van Girona

Girona in het Catalaans (Gerona in het Spaans) is een mooie en oude stad 100 kilometer noordelijk van Barcelona. De stad Girona heeft een enorme rijke geschiedenis gehad met o.a. in de middeleeuwen een van de grootste Joodse wijken van Europa. Het oude centrum is nog steeds een schitterend doolhof van smalle straatjes, pleintjes en trappen en was daardoor niet voor niets decor voor series zoals de Game of Thrones. U kunt over de middeleeuwse stadsmuren zelf een hele wandeling maken. Daarnaast is de stad bekend door de gekleurde en hangende huizen langs de Onyar rivier. Meer info over Girona.

Meer Girona

6. Tarragona, een Romeinse stad in Spanje

CataloniëHet amfitheater in Tarragona
Catalonië bezienswaardighedenHet enorme aquaduct bij Tarragona

Aan de Costa Dorada ligt Tarragona in de gelijknamige provincie. In de Romeinse periode was ‘Tarraco’ de hoofdstad van een provincie die destijds een groot deel van Spanje bevatte. Van deze Romeinse periode zijn nog de nodige restanten overgebleven, zoals het amfitheater, een forum, een renbaan, stadsmuren en iets buiten Tarragona een schitterend aquaduct. Door het redelijk compacte centrum leent Tarragona zich uitstekend om in één dag de meeste bezienswaardigheden te bezoeken. Lees meer over Tarragona.

Meer Tarragona

7. Tossa de Mar

Tossa de MarTossa de Mar
Tossa de MarTossa de Mar

Tossa de Mar is een populaire badplaats en een van de mooiere kuststeden in Catalonië. Zo is een deel van de oude stad nog omgeven door stadsmuren uit de 12e eeuw en heeft het een prachtig stadstrand gelegen tussen de rotskust van de Costa Brava. De smalle straatjes van het oude centrum en het kasteel geven u tijdens een wandeling nog een middeleeuws gevoel.

8. Cadaqués & Dali House Museum

CataloniëHet Dali House Museum in Cadaqués
catalonia bezienswaardighedenHet vissersdorpje Cadaqués

40 km ten oosten van Figueres, vlakbij het vissersdorpje Cadaqués ligt het Salvador Dalí Portlligat huis-museum. Dit huis was destijds de enige vaste verblijfplaats van Dalí, waarin hij woonde en werkte tot 1982. Het is tegenwoordig mogelijk dit museum met diverse schilderijen en kunstobjecten te bezoeken (meer info en tickets reserveren). Maar ook het voormalige vissersdorpje Cadaqués staat bekend als een van de mooiere plaatsen aan de Costa Brava. Een pittoresk dorp gelegen aan de baai met veel witte huisjes, kleine winkeltjes en restaurantjes. Naast Cadaqués ligt het natuurgebied Cabo de Creus, een gebied vol grillige rotsen en kliffen met een aantal strandbaaitjes.

Hoteltip Cadaqués: Zoekt u nog een plek om te overnachten in de omgeving van Cadaqués? Dan is een zeer unieke locatie op 10 minuten rijden Hotel Sa Perafita - Celler Martín Faixó, een charmant 14e-eeuws gebouw gelegen tussen de wijngaarden. Een prachtige locatie om tijdens uw verblijf Catalaanse wijn te proeven in het mooie Natuurreservaat Cap de Creus.

9. Middeleeuwse dorpen van Catalonië

Pals CataloniëPals
BesaluBesalu
Peretallada CataloniëPeratallada
RupitRupit
Ripoll CataloniëRipoll
Vic CatalonieVic

In Catalonië liggen nog veel kleine dorpjes die nog een Middeleeuwse sfeer uitstralen, waarvan Besalú, Pals en Peratallada de meest aansprekende dorpjes zijn. Elk dorpje heeft nog zijn eigen unieke uitstraling met smalle straatjes, oude klinkers, kastelen, torens en oude kerken. Wanneer u met de auto op vakantie bent in Catalonië raden we u zeker aan een van bovenstaande dorpjes te bezoeken. Andere geliefde dorpen met een middeleeuwse sfeer zijn Vic, Ripoll en Rupit.

Hoteltip Pals: Zoekt u nog een unieke plek om te overnachten in de omgeving van Pals? Bekijk dan eens Ses Garites, welke gevestigd is in een traditioneel en 13e eeuws landhuis op 2 kilometer van Pals. Een prachtige en bijzondere locatie!

Hoteltip Peratallada: Wilt u de unieke sfeer van Peretallada combineren met een overnachting? Bekijk dan eens Hostal Blau , een charmant pension gevestigd in een 14e eeuws herenhuis welke smaakvol en authentiek is ingericht.

10. Monasterio Sant Pere de Rodes

Highlights CataloniëMonasterio Sant Pere de Rodes
catalunyaMonasterio Sant Pere de Rodes

Sant Pere de Rodes is een voormalig Benedictijns klooster gelegen in het natuurgebied Cap de Creus. Het complex, gebouwd tussen de 10e en 12 eeuw, wordt niet meer gebruikt en is nu deels een ruïne op 520 meter boven zeeniveau. Een ander deel is grondig gerestaureerd. Na een mooie autorit kan u vanaf de parkeerplaats een wandeling maken naar dit klooster, welke u kunt bezoeken met een audioguide. Als beloning heeft u bij het klooster een prachtig uitzicht over het natuurgebied van Cap de Creus.

11. Sitges

Sitges CataloniëDe haven van Sitges
sitgesSitges

Sitges, zo’n 40 kilometer ten zuiden van Barcelona, staat bekend als een populaire en levendige badplaats. Maar ook naast alle mooie stranden heeft Sitges aantrekkingskracht op toeristen. Dit komt door het kleine en historische centrum met witte huizen, mooie gevels, huizen in modernistische stijl en de Sant Bartomeu kerk. Met name in de 18e en 19e eeuw heeft de stad een enorme economische groei doorgemaakt. Daarnaast heeft Sitges een sfeervolle boulevard, de jachthaven en het Bacardi museum. Geen stad om voor om te rijden, maar vooral een leuke plaats om te bezoeken als u toch in de omgeving bent.

12. Colonia Güell & Crypte van Gaudí

crypte van GaudíDe onvoltooide crypte van Gaudí
Colonia GüellColonia Güell

Op slechts 23 km van Barcelona en eenvoudig per trein te bereiken ligt Colonia Güell. Dit dorp werd in 1890 gesticht door de industrieel Eusebi Güell en diende als een soort gemeenschap voor zijn medewerkers in de textielindustrie. Hij gaf hierbij de opdracht aan Antoni Gaudí voor het bouwen van de plaatselijke kerk. Door geldgebrek is deze kerk nooit afgebouwd en werd alleen de onderste crypte afgerond, een crypte met veel glas-in-lood en mozaïek. U kunt zowel een tour maken door Colonia Güell als door de onvoltooide crypte van Gaudí.

Meer Colonia Güell

13. Klooster van Poblet

Dit grote klooster ‘Monestir de Santa Maria de Poblet’ uit 1151 staat op de lijst van UNESCO-werelderfgoed. De Cisterciënser abdij is nog steeds in gebruik door monniken, maar is wel geopend voor bezoekers. Het gebouw heeft ooit gediend als militair complex, koninklijk paleis, residentie en pantheon voor de koningen van Catalonië en Aragon. Het klooster ligt in een mooie omgeving met wijngaarden met de beste druiven voor Cava. Hierbij kan het leuk zijn het middeleeuwse stadje Montblanc te bezoeken, welke de wijnhoofdstad is van dit gebied en op slechts 10 km van het klooster van Poblet ligt.

Hoteltip: Wilt u een bijzondere overnachting? U kunt tegenwoordig overnachten in het klooster van Poblet. Meer info en reserveringen.

Poblet CataloniëHet klooster van Poblet
catalonie bezienswaardigheidKasteel van Cardona

14. Overnachten in het kasteel van Cardona

Heeft u uw hotels voor uw reis nog niet geboekt? Dan wordt u waarschijnlijk vrolijk van deze tip. Bij het stadje Cardona staat een middeleeuwse versterkte burcht, het Castell de Cardona. De oorsprong van dit kasteel is de 9e eeuw, mede gebouwd vanwege de belangrijke zoutmijn in Cardona. Het kasteel heeft een grote symbolische waarde voor de Catalanen, omdat het de laatste plek was in het verzet tegen de Castiliaanse overheersing. U heeft hier een schitterend uitzicht en tegenwoordig is het kasteel ingericht als een ‘parador’. De Spaanse overheid heeft er voor gekozen een aantal unieke historische locaties in Spanje om te bouwen tot staatshotels, waarvan dit kasteel echt een unieke locatie is.

Leuke tip: Deze parador in het kasteel van Cardona is een van de meest bijzondere plekken om te overnachten in Catalonië! Meer info en reserveringen van de Parador. Ook kan het leuk zijn een wandeling te maken door het historische centrum van Cardona.

15. Marimurtra botanische tuinen (Blanes)

cataloniaMarimurtra botanische tuinen
cataloniaDe botanische tuinen in Blanes

Bent u in de buurt van de populaire badplaats Blanes? Breng dan een bezoek aan de honderd jaar oude botanische tuinen ‘Marimurtra’. Op de kliffen heeft u een schitterend uitzicht op de Middellandse Zee en u kunt er wandelen door mediterrane, gematigde en tropische tuinen. Bijzonder aan de tuinen zijn de vele cactussen en vetplanten. Een andere prachtige botanische tuin in de omgeving is de tropische tuin van Pinya de Rosa.

16. Empúries

Catalonië bezoekenDe opgravingen van Empúries
catalonia

Empúries is een groep ruïnes ten noorden van l'Escala en was de plaats van de Griekse nederzetting Empórion, welke later door de Romeinen werd omgedoopt tot Emporiae. Vanuit deze nederzetting aan zee werd vanaf 600 v.Chr. zeven eeuwen lang deze streek beheerst, mede vanwege de graanhandel. Na het verval van de stad raakten de restanten bedekt onder een dikke laag zand. U treft hier een archeologisch museum met mozaïekvloeren en kunt een wandeling maken tussen de restanten van o.a. een amfitheater, thermen en villa’s.

17. Overnacht in het kasteel van Tortosa

TortosaHet kasteel van Tortosa
tortosa catalunyaUitzicht op Tortosa

In ben ik dol op de paradores in Spanje, de staathotels die de overheid heeft gebouwd om historische gebouwen in stand te kunnen houden. In Catalonië zijn er wat mij betreft twee paradores die er echt uitspringen, ten eerste de eerder genoemde Parador de Cardona, als tweede de Parador de Tortosa gevestigd in het kasteel van Tortosa, welke oorspronkelijk gebouwd werd voor de Moorse koning Abderramán III. Het 10e-eeuwse kasteel is zorgvuldig gerestaureerd tot een luxe hotel, maar heeft nog steeds veel van zijn oorspronkelijke charme weten te behouden. De parador ligt in het Beceite-gebergte en heeft uitzicht over de groene Ebro-vallei en de oude stad Tortosa. Tortosa is een stadje welke doorkruist wordt door de rivier de Ebro en heeft een klein, maar interssant historisch centrum. Meer info en reserveringen van de Parador de Tortosa.

18. Lleida

In het westen van Catalonië ligt de universiteitsstad Lleida (Spaans: Lérida). De kathedraal ”La Seu Vella’ gebouwd in romaanse en gotische stijl en gelegen op de heuvel, is de meest opvallende bezienswaardigheid van de stad. Daarnaast kunt u een bezoek brengen aan het Middeleeuwse kasteel Gardeny en is het stadhuis ‘La Paeria’ een historisch monument met nog intacte overblijfselen uit de middeleeuwen. U kunt de stad Lleida gemakkelijk in een dag bezoeken.

Hoteltip Lleida: Zoekt u nog een hotel in Lleida? Dan is Parador de Lleida met stip de absolute aanrader in het stadscentrum van Lleida. Het sfeervolle hotel is gevestigd in een schitterend gerenoveerd klooster met ruime kamers.

Lleida CataloniëLleida
Reus SpanjeReus

19. Reus & Gaudi Centre

Reus ligt op 13 kilometer van Tarragona en is bekend als de geboortestad van Antoni Gaudí. In het centrum van Reus treft u de nodige modernistische gebouwen aan, o.a. Casa Navas aan de Plaza de la Mercada. U kunt bijvoorbeeld een wandeling langs deze gebouwen maken ‘Ruta del Modernista’ of de ‘Ruta del Gaudí’ langs gebouwen die een rol hebben gespeeld in het leven van Gaudí, zoals zijn geboortehuis. Verder kunt u het Gaudí Centre Reus bezoeken, een museum die op vijf verdiepingen op creatieve manier het leven en het verhaal achter de kunstwerken van Gaudí vertelt.

20. Miravet

MiravetHet kleine plaatsje Miravet met de kasteelruïne
catalunyaSchitterend uitzicht over de Ebro rivier

Miravet, gelegen in een bocht van de Ebro rivier, is een plaats in de provincie Tarragona met slechts 800 inwoners. De plaats trekt veelal Spaanse toeristen vanwege het Castillo de Miravet, een mooie ruïne van het kasteel van de Tempeliers met schitterende vergezichten. Met name de wandeltocht vanuit het dorp richting dit kasteel is een leuke beklimming met als beloning het adembenemende uitzicht bij het kasteel.

21. Bezoek een Cava wijnboer

Cava is de bekende mousserende wijn die grotendeels wordt geproduceerd in het gebied ten zuiden van Barcelona, waarvan Penedès vanwege zijn goede kalkrijke bodem het belangrijkste gebied is. De basis van de meeste cavas zijn de Macabeo, Xarel-lo en Parellada druivensoorten. Vilafranca del Penedès is misschien wel de beste plek om cavas te gaan proeven en heeft met het Vinseum zelf een klein wijnmuseum. Een andere leuke plek om te bezoeken is Sant Sadurní d'Anoia waar de wijnboerderij van Codorniu is gevestigd. Dit familiebedrijf heeft in 1872 de cava ontdekt en u kunt nu een leuke rondleiding volgen door deze prachtige bodega (reserveer online). Houdt er wel rekening mee dat de meeste rondleidingen bij bodega’s alleen werken met reserveringen. Meer activiteiten waarbij een cava wijnboerderij bezocht zal worden:

22. Lloret de Mar - Santa Clotilde Gardens

CataloniëSanta Clotilde tuinen in LLoret de Mar
catalunyaEsglésia Parroquial in Lloret de Mar

Lloret de Mar is een van de meest toeristische badplaatsen van Spanje en ligt aan de Costa Brava. Met name geliefd onder jongeren en niet-Spanjaarden. Toch heeft de plaats meer te bieden dan alleen strand en het bruisende uitgaansleven. Zo valt in het stadscentrum de 15e eeuwse kerk Església Parroquial met zijn felgekleurde tegeltjes op. Ligt er op een hoge klif het 11e eeuws kasteel van Sant Joan. Ook populair zijn de Jardins de Santa Clotilde gelegen bij de Fenals baai. Dit zijn schitterend aangelegde tuinen bovenop de klif met uitzicht op zee, waarbij u wandelt tussen tal van standbeelden, fonteinen en mooie planten.

Plattegrond bezienswaardigheden Catalonië

FAQ Catalonië bezoeken

Wat zijn de bezienswaardigheden in Catalonië?

De populairste steden in Catalonië zijn Barcelona, Girona en Tarragona. Andere hoogtepunten zijn het klooster van Montserrat, het Dali museum in Figueres en prachtige middeleeuwse dorpen als Pals, Rupit en Vic. In dit artikel leest u alles over de Top 20 bezienswaardigheden in Catalonië.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Barcelona?

De populairste bezienswaardigheden van Barcelona zijn de Sagrada Familia, Park Güell en Camp Nou. In dit artikel leest u alles over de Barcelona bezienswaardigheden.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Girona?

Bezoek de kathedraal, de stadsmuren en de opvallend gekleurde huizen aan de rivier. In dit artikel leest u verder over de top 10 Girona bezienswaardigheden.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Tarragona?

Tarragona heeft een aantal Romeinse bezienswaardigheden zoals het amfitheater en een aquaduct. In dit artikel een overzicht van de andere Tarragona bezienswaardigheden.

Onze lezers beoordelen
4.8 (96.23%) 14 reviews
21 maart 2023 Silvia: "De beste online reisgids over Spanje met leuke tips over de bezienswaardigheden en activiteiten in Spaanse steden."